GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La plimbare pe meleaguri buzoiene; cascada Cașoca și lacul de acumulare de la Siriu
În multe dintre articolele pe care le-am postat pe AFA în ultimii ani v-am tot povestit despre ceea ce puteți vizita în județul Buzău. Chiar dacă nu sunt promovate prea mult, meleagurile buzoiene pot reprezenta oricând o alternativă bună pentru a petrece câteva zile într-un cadru natural deosebit, departe de forfota specifică altor destinații turistice mai cunoscute.
Despre obiectivele turistice ce aș putea să vă mai spun?! Există în județul Buzău mănăstiri vechi (cum ar fi mănăstirea Poiana Mărului sau mănăstirea Cârnu), tabere de sculptură în aer liber (cea de la Măgura sau alta mai puțin cunoscută aflată la Năeni), un muzeu al chihlimbarului în localitatea Colți, mai multe vestigii rupestre (aș aminti aici pe cele aflate în zona localității Nucu, dar și biserica de la Aluniș, obiectiv pe care l-am vizitat și noi în urmă cu ceva vreme) sau lacuri de o frumusețe deosebită (Mocearu sau Meledic). Nu voi omite nici platoul de sare de la Meledic sau focul viu de la Terca (atenție, este bine să mergeți acolo doar dacă vremea este a fost bună în ultimele zile), trovanții de la Bozioru (nu am ajuns încă, dar destinația este o prioritate pentru vara viitoare) sau celebrii vulcani noroioși, care au fost promovați mai mult, prin intermediul unor documentare, filme sau chiar videoclipuri. Tot pe meleagurile buzoiene a fost descoperit tezaurul ”Cloșca cu puii de aur”, o comoară ce a născut în jurul ei multe controverse și ale cărei piese care au mai putut fi recuperate pot fi admirate de Muzeul Național de Istorie a României. Iar dacă este vară, puteți merge la Sărata-Monteoru pentru a vizita cele câteva obiective din stațiune sau pentru o bălăceală zdravănă la ștrandul cu apă sărată. În acest județ este amenajată Casa Memorială ”Vasile Voiculescu” (în localitatea Pârscov), iar în municipiul Râmnicu-Sărat se află un interesant Complex Brâncovenesc.
Chiar dacă nu le-am vizitat personal, aș mai putea aminti alte obiective precum Crucea Manafului, Satul dacic, chilia lui Ambrozie (le-a prezentat adri-nico în această vară și m-a determinat să le trec pe listă) sau lacul Vulturilor. Nu am reușit să vizităm chiar tot, nici nu am menționat toate obiectivele în această prezentare, cert este că m-am născut și am crescut în județul Buzău și consider că zona merită să fie mai bine promovată!
Ca principale rute de acces spre multe dintre aceste obiective pot fi amintite DN2/E85, dar și DN 10, șoseaua care leagă Muntenia de zona Ardealui și care străbate o zonă foarte frumoasă. Mai trebuie totuși spus că multe dintre drumurile secundare nu arată grozav și că este nevoie uneori de multă răbdare pentru a ajunge la obiectivul stabilit, în unele zone indicatoarele turistice lipsind cu desăvârșire.
Cam atât cu introducerea, că deja risc să nu mai citească nimeni până la capăt! :) După cum probabil că v-ați dat seama, în prezentul articol voi continua prezentarea obiectivelor de pe meleagurile buzoiene. Și nu degeaba am făcut referire la DN 10, căci aceasta este calea de acces atât către barajul Siriu, cât și către cascada Cașoca. Noi am trecut pe acolo de mai multe ori în ultimii ani, însă de fiecare dată am fost în tranzit și am oprit pentru câteva minute pentru fotografii în zona barajului. Ei bine, în această toamnă, la începutul lunii septembrie, am fost acolo și am rămas în zonă câteva ore pentru una dintre ultimele ieșiri în natură din 2016. Am profitat de o zi liberă și ne-am hotărât că este timpul pentru un picnic; deoarece soția nu fusese până atunci la cascada Cașoca, aceea a fost destinația noastră pentru ziua respectivă.
Cam pe la ora 09.00 am ajuns în municipiul Buzău, de unde am început să urcăm pe valea Buzăului; după ceva mai mult de o oră am trecut de localitatea Nehoiu și am intrat pe raza comunei Siriu, apropiindu-ne de cunoscutul baraj realizat acolo. Chiar înainte a a începe urcarea la baraj, din DN 10 se desprinde spre dreapta un drum secundar pe valea pârâului Cașoca, afluent al Buzăului (până la cascadă mai sunt 6 kilometri). Există acolo o locație de cazare care poate fi considerată punct de reper pentru cei care vor să ajungă la cascadă – este vorba despre pensiunea Elena, aflată chiar la intersecția DN 10 cu drumul spre cascadă. Tot acolo există și un indicator spre cabana 14 Scaune, până la care mai sunt de parcurs cam 4 kilometri.
Drumul secundar pe valea pârâului Cașoca (trecut pe hărțile rutiere ca DC 64) este asfaltat pe aproximativ un kilometru și jumătate, după aceea drumul fiind pietruit, însă suficient de lat pentru a nu avea probleme la întâlnirea cu un vehicol din sens opus. Din loc în loc, drumul este mărginit de poienițe aflate pe marginea pârâului (locuri de picnic destul de căutate în zilele toride de vară). Am făcut și noi câteva scurte popasuri, stabilind ca după ce vom vizita cascada să rămânem într-una din acele poienițe pentru picnic. Mai trebuie adăugat că pârâul are albia amenajată, din loc în loc apărând praguri de piatră ce formează mici cascade.
Am trecut pe lângă cabana 14 Scaune și am continuat să urcăm, drumul fiind acum mărginit în stânga de un perete abrupt de stâncă, iar în dreapta de valea pârâului care se tot adâncește. După alte câteva minute am ajuns în locul de unde se coboară din drum spre cascadă. Există acolo un alt drum spre dreapta și un indicator de lemn pe care este notat cu roșu cuvântul ”Cascadă”. Am lăsat mașina pe marginea drumului și am pornit către obiectivul nostru, nu înainte de a lua cu noi aparatul fotografic. Am coborât pe o scară cu trepte și balustrade de lemn până în albia pârâului și de acolo am mai avansat cam o sută de metri, după câțiva pași zgomotul surd al căderii de apă fiind completat de imaginea cascadei care ni s-a arătat privirilor.
Cascada Cașoca (sau Pruncea, după cum mai este denumită) reprezintă o cădere de apă de aproximativ 10 metri și -la momentul vizitei noastre- pârâul avea suficient de multă apă pentru a ne bucura pe deplin de priveliște. Am zăbovit acolo aproximativ un sfert de oră, țopăind de pe o piatră pe alta în căutarea unei fotografii cât mai reușite. Chiar era să mă ud zdravăn la un moment dat, pentru că pietrele sunt alunecoase și mi-am pierdut pentru o clipă echilibrul!
La câțiva metri de cascadă, în stânga perdelei de apă, se află o mică deschizătură în stâncă, loc despre care există o legendă; se spune că, pe vremuri, acolo era ascunzătoarea haiducului Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Acest haiduc se ascundea la cascadă împreună cu ceata sa și ieșea din când în când, atacându-i pe boierii din zonă. O mare parte din ceea ce prăda de la aceștia împărțea oamenilor sărmani, mai ales celor care aveau mulți copii. Anual, pe la începutul verii, în comuna Gura Teghii are loc serbarea folclorică ”Pe urme de baladă” dedicată legendei haiducului Gheorghilaș. Nu am participat până în prezent, însă acest festival a fost relatat pe AFA în urmă cu vreo câțiva ani.
Așa cum am mai spus, această cascadă a constituit o noutate pentru soția și pentru fiul meu, întrucât eu am mai ajuns acolo în urmă cu aproximativ șase ani. Printre schimbările pe care le-am observat, pot fi amintite scara de lemn pe care se coboară în albia pârâului (înainte se cobora pe o cărare destul de abruptă) și o masă de lemn cu două băncuțe amplasate chiar pe marginea apei. Din păcate, se pare că nesimțirea unora a ajuns și pe acele meleaguri, deoarece lângă acea măsuță erau abandonate mai multe gunoaie... :(
Referitor la drumul către cascada Cașoca, ar mai fi de precizat că, din dreptul cabanei 14 Scaune, traseul este marcat printr-un cerc albastru cu marginea albă. Tot din acel loc începe traseul către vârful Podu Calului, estimat a putea fi parcurs pe jos cam în 4 ore și 30 de minute (marcajul – un triunghi roșu cu marginile albe).
După cum ne propusesem de acasă, am oprit într-o poieniță aflată mai jos pe marginea pârâului Cașoca; am instalat o măsuță de picnic pe care o purtăm vara prin portbagaj și am petrecut aproximativ două ore în acel cadru natural frumos. Cel mai mult ne-a plăcut că a fost liniște... au trecut pe acolo doar vreo trei mașini, în rest doar zgomotul pârâului și foșnetul vântului printre frunze! Mi-e dor deja de astfel de clipe! Uff! Mai e mult până la primăvară!
După ce am plecat de pe valea Cașocăi, ne-am îndreptat către barajul și lacul de acumulare de la Siriu. Barajul a fost realizat din pământ între masivul Siriu și masivul Podu Calului, fiind alcătuit din rocă, steril și un miez de argilă. După ce barajul a fost realizat (a fost terminat în decembrie 1994), DN 10 și-a schimbat ruta, ocolind lacul de acumulare pe linia sa de contur. (Informații preluate de pe wikipedia; alte detalii tehnice nu voi mai prezenta, ele putând fi consultate prin diverse surse de pe internet)
Ca de fiecare dată când am ajuns în zonă, am oprit în mai multe locuri pentru a face fotografii. Există și zone unde sunt frecvente căderi de pietre de pe versanți, astfel că este indicat să opriți în locuri mai largi pentru a nu avea surprize neplăcute. Ca în majoritatea zonelor turistice de la noi, există un loc unde se află câțiva vânzători de suveniruri; am oprit acolo, însă nu ne-a făcut nimic cu ochiul – în mare parte sunt aceleași chinezării pe care le-am întâlnit peste tot.
După ce am mai parcurs vreo doi kilometri, am ajuns la Monumentul Eroilor din comuna Siriu. Acesta este amenajat pe partea dreaptă a drumului (pe direcția de mers către județul Covasna). Am urcat mai multe trepte până pe o terasă unde se află cimitirul eroilor, apoi am mers spre dreapta, printre brazii care formează o frumoasă perdea vegetală. Am ajuns în dreptul unui monument care aduce un omagiu ”eroilor din Regimentul 3 Vânători și Divizia 6, celor care au luptat în 1916-1918 pe aceste meleaguri (...) ”.
De acolo, am mai continuat vreo câțiva kilometri până către coada barajului, încercând să surprindem din cât mai multe unghiuri frumusețea întinderii de apă aflată între munții Buzăului.
Pe drumul de întoarcere am oprit la Buzău și am mâncat la restaurantul Bistro Junior (de data asta nu am mai făcut poze, l-am prezentat cu altă ocazie și părerea noastră a rămas neschimbată – recomandăm!).
Ajuns la final de articol, vă recomand să vizitați județul Buzău! Voi atașa mai multe fotografii din ultima noastră plimbare pe meleaguri buzoiene în sprijinul acestei recomandări!
Acestea fiind spuse, vă doresc călătorii plăcute tuturor!
Trimis de Floryn81 in 25.11.16 21:12:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII BUZĂULUI.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.52634180 N, 26.29941510 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse:
Excelent ghid buzoian articolul tau. Imi vine sa ma echipez si sa plec in zona. Te felicit pentru articol!
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos! De ceva timp tot încercam să scriu un articol în care să realizez conexiuni cu multe dintre obiectivele turistice din județul Buzău. Și acum sunt mulțumit că am reușit acest lucru, chiar dacă poate am mai omis câte ceva: mă gândesc la zona Bisoca, de unde se deschid priveliști superbe indiferent în ce parte ai privi sau la zona Gura Teghii, o altă destinație renumită pentru peisajele frumoase. Mai este important de menționat că atât la Bisoca, dar și la Gura Teghii pot fi parcurse unele trasee turistice pe poteci mai puțin umblate. Așadar, cititorule, vizitează Buzăul!
@Crazy_Mouse:
Foarte bun articol, Buzaul are zone frumoase si din pacate nu asa colindata.
@elviramvio: Așa e, Buzăul nu este așa de colindat pentru că obiectivele nu sunt cunoscute de toată lumea și nici drumurile secundare nu sunt prea bune (de fapt am fost indulgent - unele drumuri sunt praf). Însă există și o latură pozitivă în toate astea: mai puține manele pe marginea pădurilor și mai puține gunoaie lăsate în urmă (cu toate că la cascada Cașoca, de exemplu, au început să răsară peturile chiar în albia pârâului).
Mulțumesc pentru lectură și apreciere!
O rugăminte pentru web: Atașarea următorului clip https://www.youtube.com/watch?v=jjvC-MyCvoE. Este vorba despre o melodie a regretatului Valeriu Sterian, artist născut în județul Buzău. Mulțumesc!
@Crazy_Mouse:
Cu multa placere ti-am votat articolul, scrii frumos, din pacate acum nu am timp de poze dar revin.
Vara viitoare poate iti faci drum spre Leaota, prin valea Badencii, este o zona superba, acum iarna nu merita sa risti. Trebuie o masina putin mai inalta sau un logan, de la un punct drumul este doar pietruit dar peisajele sunt de vis. Trebuia sa se amenajeze zona, sa se faca partie de schi, nu se stie unde sunt banii. Acum doar cei cu parapantele mai coloreaza cerul.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Crazy_Mouse:
Foarte potrivit video-ul atasat.
Stii ce fac de cand m-am trezit? Ma documentez despre Buzau.
@Crazy_Mouse:
Foarte interesant și impresionant... portofoliul tău de scrieri despre "frumusețile Buzăului", motiv pentru care te felicit sincer.
Cândva mi-am propus și eu o prezentare cât mai amplă a "frumuseților Jud. Alba" și a "frumuseților Bihorului", locuri prin care trăiesc și le cunosc bine, dar, din diverse motive, am cam abandonat scrierea. Că de umblat, har Domnului că am umblat.
Oricum, sunt plăcut impresionat de toată munca ta depusă anul asta pe aici. Ai colindat și ne-ai scris... nu glumă
Felicitări!
@Crazy_Mouse: Pe 1 octombrie am fost și noi la Cașoca și Siriu. Mă gândesc dacă mai scriu, pentru că ai făcut-o tu foarte bine. Pentru noi a fost o evadare de o zi din București și aș fi vrut să dau idei celor care ies des din București și nu mai știu încotro, așa cum ni se întâmplă și nouă. Noi am făcut un circuit. Ne-am dus prin Vălenii de Munte și ne-am întors prin Leiculești, pe drumul acela superb prin pădure care te scoate la Sărata-Monteoru, deschis nu de mult.
@Crazy_Mouse: Foarte frumos articolul si foarte frumoase pozele. Felicitari, votat cu mare placere.
@Crazy_Mouse: Un articol sinteză bun; mulțumim pentru inserarea link-urilor către review-uri utile pentru toți cei ce vor să exploreze obiectivele buzoiene. De-a lungul anilor am admirat și eu azuriul lacului de la Siriu, am căutat ascunsele mănăstiri de la Poiana Mărului și Cârnu, am urmat cursul „lavei” de la vulcanii noroioși de la Berca, m-am plimbat prin parcul conacului Monteoru din stațiunea omonimă, am escaladat zidurile fostei mănăstiri-cetate Bradu, am încropit un picnic lângă mănăstirea Ciolanu și tabăra de sculptură Măgura etc. Și tot mi-au rămas o mulțime de locuri minunate de vizitat în județul Buzău - mai cu seamă zona Nucu-Aluniș (Țara Luanei), mai ales că s-a și asfaltat o parte din drum.
Felicitări!
@Aurici: Frumos circuitul pe care l-ați făcut voi! Iar faptul că ați colindat Buzăul la începutul lunii octombrie probabil că v-a oferit posibilitatea de a vă bucura pe deplin de acel tablou de toamnă în care pădurea de foioase pare zugrăvită de un maestru! Și chiar așa și este - doar vorbim despre Mama Natură, un artist care nu încetează niciodată să ne uimească dacă îi acordăm puțină atenție!
Cu scrierea impresiilor știi cum se spune! Fiecare are un stil de prezentare, așa că impresiile rareori seamănă, chiar dacă se descriu aceleași locuri sau obiective! Sunt sigur că eu aș citi cu plăcere articolul tău dacă te vei hotărî să-l scrii la un moment dat și sunt convins că ne vei delecta și cu niște fotografii frumoase!
@all: Mulțumesc mult pentru aprecieri!
@tata123: Îți mulțumesc și ție pentru aprecieri și pentru completările din ecou! Să știi că Țara Luanei este și pentru noi o restanță personală. Am vizitat complexul rupestru de la Aluniș, însă ne dorim să mergem și în zona localității Nucu, acel spațiu cunoscut și sub denumirea de ”Athosul românesc din munții Buzăului”. Am citit pe internet că există în zonă o doamnă care ne-ar putea ghida contra-cost pe la toate acele vestigii rupestre, însă nici anul acesta nu am găsit momentul potrivit să ajungem acolo. Sperăm ca vara viitoare să facem acest lucru!
Tot în aceeași zi, ca un tur de forță, pot fi vizitați și trovanții de la Bozioru.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Cascada Cașoca (Pruncea), MUNȚII BUZĂULUI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Cascada Pruncea de pe Râul Cașoca – o frumusețe care m-a încântat — scris în 19.12.22 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 O zi de relaxare in natura — scris în 27.12.22 de ux127985 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Cascada Pruncea sau Incotro am plecat și unde am ajuns — scris în 20.06.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Cascada Pruncea sau Casoca un loc de vizitat in judetul Buzau — scris în 05.05.18 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ
- Nov.2016 La Cascada Casoca (Pruncea) si nu numai — scris în 19.02.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 La multi ani, Romania! - 1 decembrie la Cascada Pruncea — scris în 01.12.11 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ