ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cascada Pruncea sau Incotro am plecat și unde am ajuns

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru prima dată după foarte mult timp am mers intr-o excursie organizată. Și nu oriunde, ci la munte, unde intotdeauna am mers pe cont propriu, un timp in formație de patru (Cristi și copiii) iar in ultimul timp, după ce progeniturile au crescut și nu mai merg cu părinții, in formație de doi.

Dar această excursie a mai reprezentat o premieră. Am fost singură, fără Cristi. Și nu pentru că nu ar fi vrut și el să meargă, ci pentru că a lucrează in mai toate zilele de sfârșit de săptămână (avantaj eu????).

Imi era dor de munte, de aerul tare și curat, de liniștea pe care numai muntele ți-o dă. Vremea nu a fost prea darnică cu noi in această primăvară și inceput de vară, și nu am putut să facem nicio drumeție pe munte, nici măcar una scurtă, de o zi.

Dar, cum in sâmbăta din minivacanța de Rusalii se anunța o posibilă imbunătățire a vremii, am găsit o agenție de turism care organizează drumeții montane.

Mi-a plăcut și destinația, Lacul Vulturilor, un loc unde nu am mai fost dar care era pe lista mea de ”trebuie văzut”, și, in același timp, un traseu nu prea greu, tocmai bun pentru o incălzire pentru alte ascensiuni mai solicitante.

Zis și făcut, m-am inscris, am plătit, și sâmbăta dis de dimineața la ora convenită m-am prezentat la locul de intălnire.

Urma să mergem cu autocarul până in Crasna, unde eram așteptați de niște tractoare, care să ne ducă pe o porțiune de drum forestier, până la locul de unde incepea practic ascensiunea.

Grupul de 34 de persoane, majoritatea tineri in jur de 30 de ani, era condus de doi ghizi, la fel de tineri.

După ce ghizii au verificat dacă toți eram echipați corespunzător unei drumeții montane (două persoane chiar au fost lăsate in București deoarece nu erau incălțate cu ghete sau bocanci), am plecat pe traseul București-Buzău pe DN2 iar de la Buzău am intrat pe DN10 spre Crasna via Măgura-Pătârlagele-Nehoiu.

Totul a mers perfect până la Viaductul Giurca, peste care autocarul nu a putut să treacă. Șoferul nu a știut că intre Siriu și Gura Siriului, peste Viaductul Giurca, circulația este restricționată. Nici nu a văzut indicatorul care interzicea autovehiculelor mai mari de 3,5 tone să intre pe această porțiune a drumului. Am ajuns chiar la intrtrarea pe viaduct unde am constatat cu toții că autocarul nu incape pe porțiunea de bandă lăsată liberă și așa și-a dat seama și șoferul că nu are ce căuta pe acolo.

Bineințeles că era imposibil să intoarcă autocarul in acel loc, motiv pentru care a mers cu spatele, pe contrasens, aproximativ 300 metri, până la un mic refugiu unde a putut să intoarcă.

Drumeția noastră era compromisă. Pe jos nu puteam să mergem, distanța era prea mare și nu aveam timp de un traseu așa lung, iar alte mașini mai mici nu ne puteau fi puse la dispoziție destul de repede.

Ca să nu ne intoarcem totuși fără să ieșim măcar puțin in natură, să facem o mică plimbare, cineva a propus să mergem să vedem Cascada Pruncea, aflată in apropiere.

Zis și făcut, ne-am urcat in autocar și am mers inapoi pe DN 10 câteva sute de metri până la intersecția cu DC64, pe care am intrat ca să mergem spre cascadă.

DC64 este mai mult un drum forestier, neasfaltat, autocarul inaintând cu greu până la indicatorul care ne indruma spre Cabana 14 Scaune.

De aici până la casacadă mai erau aproximativ 30 de minute de mers pe jos, conform unui indicator aflat chiar in locul in care ne-a lăst autocarul. Semnul pe care trebuia să il urmăm era un cerc albastru. Tot de aici se poate urca la Vârful Podul Calului, pe marcaj triunghi roșu, un traseu de aproximativ 4 ½ ore, prea lung ca să il putem face dus-intors fără să ne apune intunericul.

Drumul merge pe lângă râul Cașoca și nu prezintă nicio dificultate, dar ușurința cu care poate fi parcurs nu îi știrbește cu nimic fumusețea. Ploile căzute in ultimul timp tulburaseră apele râului și ii mărise debitul, apele curgând rapid peste stâncile din albie. Frumusețea râului este sporită de verdele arborilor (fagi, brazi, molizi) care cresc pe marginea albiei, sau de stâncile aproape verticale in anumite locuri. Un singur lucru perturba frumusețea locului și mai ales liniștea lui. Din când in când trecea câte o mașină care, pe lângă faptul că, așa cum am spus, făcea zgomot, ridica tot praful de pe drumul forestier, lăsând in urmă un nor albicios.

Am ajuns la un indicator din lemn care ne anunța că am ajuns la cascadă, dar aceasta nu este vizibilă decât după ce cobori niște trepte din lemn și mai parcurgi câțiva pași prin pădure

Cascada Pruncea sau Cașoca este mândria locuitorilor din această zonă, fiind, după spusele lor, cea mai frumoasă cascadă din Buzău. Și cine sunt eu ca să să ii contrazic!

De la aproximativ 7 metri apa se prăvălește aproape vertical, cu zgomot, peste o deschizătură intre stânci, după care iși urmează drumul printre arborii verzi.

Cascada are și o legendă. Se spune că intr-o deschizătură din peretele stâng, haiducul Gheorghelaș, fost pandur in oastea lui Tudor Vladimirescu, ascundea averile pe care acesta impreună cu ceilalți haiduci le luau de la boieri. Negoiță Gheorghelaș ar fi fost inșelat pănă la urmă de boierul Macovei, care ii ia averea și il aruncă de pe o stâncă din apropierea cascadei. Trupul haiducului a fost găsit de ciobani după trei zile și a fost ingropat lângă poteca ce urcă pe masivul Penteleu.

Acum nu mai erau nici haiduci nici bogății ascunse intre stânci. Doar turiști care incercau să surprindă cu aparatele foto cele mai frumoase imagini făcute de căderea apei peste stâncile din gresie.

Lângă cascadă sunt și două sau trei mese din lemn, cu băncuțe, pe care se poate sta și lua o mică gustare. Eu am preferat o stâncă aflată chiar la marginea apei, ca să profit cât mai mult de ”gălăgia” liniștitoare a curgerii ei.

Câteva tunete care incepeau să se audă din ce in ce mai aproape ne-au făcut să ne grăbim și să ne intoarcem la autocar. Doar ce am urcat treptele din lemn și a și inceput o răpăială puternică. Până să imi scot eu geaca din dotare, m-a cam udat, dar nu prea mi-a păsat. Era o ploaie plăcută de munte, de care imi era cumva dor.

Ploaia și tunetele care se auzeau sus pe munte ne-au mai alinat supărarea. Ne-am spus că tot răul este spre bine, că uite ce ploaie ne-ar fi prins sus pe munte, că poate cineva sus ne-a iubit azi și ne-a făcut să nu mai urcăm.

Mi-a părut rău că nu am mai ajuns la Lacul Vulturilor dar mi-a părut foarte bine că am descoperit un loc despre care recunosc, nu știam mare lucru.

Recomand o vizită la Cascada Pruncea. Este accesibilă oricui, in orice anotimp.

O scurtă filmare a cascadei la youtu.be/IqOmmLskWac, pe care rog webmasterul să o posteze.


[fb]
---
Trimis de Mika in 20.06.19 00:09:17
Validat / Publicat: 20.06.19 06:09:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII BUZĂULUI.

VIZUALIZĂRI: 2380 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Valea Siriului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [20.06.19 06:08:13] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.06.19 06:37:25] »

@Mika: Lacul Vulturilor se află și pe lista noastră de dorințe de mai multă vreme, dar până acum nu am găsit momentul potrivit pentru a-l vizita. Citind articolul tău, concluzionăm că este un loc în care chiar se ajunge mai greu! Din informațiile pe care le-am găsit pe internet, se pare că există două trasee distincte spre lacul Vulturilor. Unul dintre ele pornește într-adevăr din localitatea Crasna, fiind marcat cu triunghi albastru, în vreme ce al doilea pornește din coada lacului de acumulare de la Siriu, marcajul de această dată fiind banda roșie. Acest al doilea traseu trece pe lângă o cabană aflată la marginea pădurii - este vorba despre Cabana Valea Neagră. Se pare că, totuși, traseul spre Lacul Vulturilor prin Crasna este mai puțin solicitant.

În ceea ce privește Cascada Pruncea / Cașoca, spun și eu că ar fi cea mai frumoasă cascadă din județ. Am ajuns acolo în vreo trei rânduri, dar vom mai reveni și cu alte ocazii. Iar Buzăul mai ascunde și alte locuri frumoase, dar mai puțin promovate precum trovanții sau ”Babele de la Ulmet” (Bozioru) ori poate Platoul Meledic, Lacul Mocearu sau Focul Viu de la Terca.

Felicitări pentru ieșirea în natură și pentru prezentarea acestui loc frumos aflat pe meleagurile buzoiene! Numai bine!

Dana2008 [20.06.19 06:41:37] »

@Mika: Bună dimineața, Mika!

O lectură plăcută mi-a deschis ziua de azi. Felicitări pentru articol si fotografii!

Și noi am fost printre ploi, tunete si fulgere ca să vedem câte ceva din frumusețile patriei în mini vacanța de Rusalii.

Noi acum îl inițiem pe junior în tainele muntelui, considerând până de curând că este prea mic... citind că mai demult erați în formație de 4 iar acum copiii nu mai urcă pe munte cu bătrânii, mă întristează și cred că acel moment nu este foarte departe nici pentru noi.

Obiectivele turistice pe care le-ai prezentat au fost o premieră pentru mine.

Călătorii plăcute si sigure! Pe curând!

webmaster [20.06.19 07:49:26] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mika [20.06.19 09:27:55] »

@Crazy_Mouse: In timp ce scriam articolul m-am gandit că mai mult ca sigur ai fost acolo, mai ales că ești din zonă. E adevărat că mai exista un traseu spre lacul Vulturilor. Știam și eu de el și probabil că știau și ghizii dar cred că au vrut să aleagă un traseu mai accesibil. Mi-a părut rău că nu am ajuns la lac dar mi-a părut bine că am descopreit un loc necunoscut de mine. Sper să ajungi la lacul Vulturilor, dorință pe care sper să mi-o indeplinesc și eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [20.06.19 09:31:51] »

@Dana2008: Buna Dana, mă bucur dacă ți-am făcut dimineața mai plăcută. Așa e, vine un timp in care puii iși iau zborul și rămânem să ne descurcăm singuri. E bine că ii cultivați celui mic dragostea de munte și de drumeții. Am văzut că erați prin Bucegi. Aștept impresiile. Nu am mai fost de ceva timp prin Bucegi. Sper să o fac in vara asta. Te pup și poate ne mai vedem.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [20.06.19 09:34:30] »

@webmaster: Mulțumesc.

sebigeanina [20.06.19 11:18:45] »

Bună ziua, în timp ce citeam acest articol mi-am adus aminte că în 1986 pe la mijlocul linii iulie împreună cu încă patru prieteni am pus la cale o excursie la Lacul Vulturilor. Noi fiind din zonă am planificat să mergem cu autobuzul până la Crasna în județul Covasna deoarece este mai facil accesul și de acolo pe jos echipați cu tot ce trebuie de la corturi, alimente și multe alte lucruri necesare pe munte. Am urmat traseul pe Valea Crasnei pe un drum forestier după care se ajunge pe Poarta Vânturilor care desparte Vârful Siriu de Vârful Mălâia și după un traseu de cinci ore am ajuns la cabana amplasată lângă lac. Am avut parte de trei zile superbe în care am pescuit în lac, am înotat, ne-am plimbat cu barca, am vizitat și observatorul de unde se pot vedea capre negre. După cele trei zile de relaxare am ales să mergem pe alt traseu, am ocolit Vârful Malâia și am coborât pe alt traseu în zona Stearpa-Morcovoaia pe Valea Siriașului unde am mai stat la altă cabană încă două zile. De acolo am coborât pe un drum forestier care te scoate în localitatea Siriu. Este un traseu frumos și dacă aveți parte de vreme bună merită făcut. Se mai poate ajunge și de la Chiojdu pe un drum forestier cu mașini de teren. Au trecut mulți ani de atunci, dar mi-aș dori să refac odată acest traseu. Mai este și un traseu mai scurt de la cabana Valea Neagră mult mai abrupt de unde se poate face o excursie de o zi.

Mika [20.06.19 11:29:18] »

@sebigeanina: Bun[, ceea ce spui mă face să imi doresc și mai mult să ajung la lacul Vulturilor. Traseul pe care urma să il facem este exact cel de care ai amintit, prin Poarta Vânturilor. Rămâne pe data viitoare.

webmaster26 [16.02.20 12:16:38] »

Mutat în rubrica "Cascada Cașoca (Pruncea), MUNȚII BUZĂULUI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mika, sebigeanina
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Cașoca (Pruncea):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055583000183105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1