ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Linia fină dintre cele trei sate cretane, Ano Hersonissos, Koutouloufari și Piskopiano

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Eu una nici nu aș fi zis că există vreo delimitare, pentru că practic nu e, doar în scripte... Iar hotelul unde am fost cazați în 2016, Asterias Vilage, vezi impresii, cred că era undeva pe această linie fină...

Azi voi încerca să vă povestesc despre farmecul și liniștea ”vie” a celor trei sate cretane.

Pentru început să vă spun câte ceva despre zona în care ne aflăm: vorbim despre insula Creta, cea mai mare insulă grecească, sigur una din cele mai frumoase! Suntem la aproximativ 29 km de Heraklion, locul unde s-a născut marele om de cultură, Nikos Kazantsakis, locul unde este și înmormântat, lăsând posterității multe scrieri alese precum și iubirea sa necondiționată pentru această insulă. De la aeroportul care-i poartă numele, în aproximativ 20 minute cu mașina, se ajunge cu ușurință în aceste sate. Distanța față de Hersonissos, de cca 2 km, se poate face pe jos într-o plimbare frumoasă, trecând prin satele pomenite, toate învecinate, înșiruite una după alta. Hersonissos este chiar la mare, iar drumul spre aceste sate se face urcând spre deal, așa cum și localnicii, acum ceva ani, prin evul mediu, s-au refugiat spre munte, pentru a evita atacurile piraților.

Prima mențiune istorică a satului Piskopiano, apare în anul 1379, ca făcând parte din episcopia Hersonissos, apoi în 1583, se pomenește din nou de un sat cu 111 locuitori. Venețienii au fost cei care l-au fondat, dar mai apoi turcii au reușit să-i învingă. Astăzi satul are cca 450 locuitori permanenți, foarte multe clădiri vechi sunt restaurate și transformate în vile și hoteluri, sau taverne, turismul dând un imbold remarcabil acestei frumoase zone, cu o priveliște minunată spre mare. Dar și spre munte, în spatele satelor tabloul este feeric, satele desfășurându-se la poalele muntelui Harakas. Dacă vă mai spun și că autostrada este acolo sus, parcă suspendată, v-am stârnit curiozitatea?

Dacă vorbim despre Koutouloufari, în arhivele venețiene, apare prin 1577 ca și Catafari Metochi, sau Cutrufari în 1630. Astăzi numărăm și pe aici cam 600 de locuitori, tot turismul este cel care ajută mult toată zona, mulți dintre cei care au plecat la oraș, azi se întorc să pornească o afacere, cel mai probabil în domeniul turismului.

Casele din Koutouloufari sunt de piatră, cum altfel? cu curți pline de flori, cu porți arcuite, cu garduri acoperite de viță de vie, cu dealuri în spate cu măslini. Seară de seară ne plimbam pe străzile de piatră, admiram micile fântâni frumoase, palmierii, frumoșii copăcei de yucca, tufele bogate de leandri parfumați, florile frumoase de bouganvilea, care-și croiau „cărare” pe zidurile albe, priveam la vitrinele cu produse tradiționale, la magazinașele de souveniruri, priveam turiștii fericiți la mesele de la taverne sau cafenele, o atmosferă atât de calmă și liniștită, iar pe măsură ce ajungeam pe străduțele mai ferite, laterale, intram parcă chiar în lumea lor, a localnicilor cretani. Simpli, modești, cu case vechi, albe, primind bine întotdeauna un salut grecesc.

Sunt destul de multe terase și restaurante pentru un sat care nu este chiar la malul mării, cu destul de mulți turiști, care au ales să stea mai departe de țărmul mării, dar pe care-l pot vedea zi de zi de oriunde din sat. Sunt câteva vile, hoteluri, resorturi, cum a fost și cel la care am fost noi. Nu lipsesc agențiile care oferă excursii pe insulă, sau de jur-împrejurul insulei, pentru închirieri mașini, scutere sau atv-uri, câteva supermarketuri. Străduțele laterale ne-au pus în încurcătură la început, în primele zile când veneam de pe autostradă, dar mai apoi am ajuns la concluzia că nu ai cum greși, pentru că toate drumurile se unesc la un moment dat, te duc tot acolo, unde vrei. Sigur sunt înguste, ca de altfel peste tot în insule, prin sate, dar asta, e deja ceva normal pentru cunoscători! :)

Pentru noi, taverna To Patriko, a însemnat mâncare bună, proaspătă, atmosferă primitoare, am mâncat aici în fiecare seară, cu excepția uneia, când am încercat și altceva, mereu ne gândim cu drag și poftă la acel loc! La intrare, Brigitta, ne primea mereu cu zâmbetul pe buze, iar la plecare în ultima seară, ne-a spus mai în glumă, mai în serios, că ne putem continua sejurul la ea, mai avea o cameră disponibilă, că de mâncare om găsi!!! :) Încă din prima seară ne-a arătat copacul cu roșcove, de la intrare, povestindu-ne câte ceva despre utilitatea lui. Am descoperit apoi în multe alte locuri și alți asemenea copaci, plantați acum mulți ani.

În Piskopiano, am găsit un scuar frumos, unde se află Biserica Agios Vassilios, o biserică veche, construită în 1840, cu un iconostas de lemn ce datează din 1850, iar la renovarea din 2002, s-au descoperit mai multe morminte sub podea. Alături în acest frumos scuar cu o priveliște minunată spre mare se află biserica mai nouă Agios Metamorfosis Sotiros.

Tot aici în Piskopiano, dacă aveți noroc, mai mult ca noi, puteți vizita Muzeul Rural, Menelaos Parlamas, muzeu găzduit într-o casă de piatră veche, o fostă casă-făbricuță de ulei de măsline, iar muzeul a fost fondat în 1988 de Societatea de Studii Istorice Cretane. Se spune că este frumos organizat cu presă de vin, utilaje agricole, mașina de ulei, unelte, toate datând din sec. XIX, iar mai recent se poate mândri cu o colecție de țesături Theano Metaxa-Kanaki.

Un alt reper religios important aici, biserica Eisodia Theotokou, Church of the Presentation Mary, o biserică mică cu o singură navă.

Ano Hersonissos, este un alt sat mic, care nu trebuie confundat cu Hersonissos, stațiunea de la malul mării. I se mai spune și Palea, adică vechi, deși dovezile existențiale contrazic acest lucru. Noul Hersonissos, stațiunea actuală este cu mult mai veche, de fapt decât satul Palea, datând încă din perioada minoică, apoi știm bine că peste ani, satele s-au mutat spre munte. Dar despre Hersonisos, altă dată, într-un alt articol.

Revenind la satul Ano Hersonissos, acesta a cunoscut o înflorire abia după anul 1950, azi putând admira casele frumoase tradiționale, acoperite cu iederă, curțile și grădinile pline cu flori multicolore și copaci-rodii, lămâi, portocali, dar și multă viță de vie. Puteți face asta, atunci când vă plimbați spre mare. Localnicii pe vremuri s-au refugiat de lângă mare, ba din cauză de pirați, ba din cauză de cutremur, ba pentru a avea o vedere bună pentru a preveni atacurile inamicilor, urcând spre deal pentru a fi mai feriți, dar și pentru că terenurile agricole erau mai fertile acolo, decât cele de lângă mare, pline cu sare. Istorioarele locale spun că fiii primeau în dar pământurile mai bune, pe deal, iar ginerii pe cele de lângă mare (mai puțin productive). Timpul a făcut ca cei din urmă să fie mai câștigați, datorită creșterii interesului pentru aceste terenuri în scop turistic. Așadar calculele de pe vremuri nu s-au potrivit cu cele de azi. :))

 

Am folosit date tehnice, de pe net, Explore Crete, în alcătuirea articolului.

Și pentru că îmi plac mult citatele celebre, azi îl voi cita pe Nikos Kazantsakis:

Viața nu poate fi decât bucuria sinceră de a respira, de a gusta un pahar de apă rece într-o zi toridă de vară, de a te bucura de îmbrățișarea tandră a unei femei, de a te pleca în fața lui Dumnezeu. Fără acestea a „trăi” nu înseamnă nimic!

Așadar să trăim frumos, să ne bucurăm din plin de viață!

Ca încheiere, putem spune clar, că aceste mici sate sunt punctul de întâlnire al trecutului cu prezentul. Aici tradiția se împletește atât de armonios cu nevoile omului modern, contemporan. Dacă mai adăugăm și multă ospitalitate, poate mai multă ca oriunde în Grecia, avem succesul garantat al unei vacanțe frumoase, de vis... Dacă nu vă deranjează că plaja nu e atât de aproape, aici este locul ideal pentru odihnă și relaxare.

Oricum, azi putem să admirăm, să vizităm aceste locuri frumoase, unde vă invit și pe voi, măcar prin intermediul pozelor.

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/GdhsgR1p-zw

mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 06.02.18 22:14:01
Validat / Publicat: 06.02.18 23:45:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5089 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 O vilă cochetă în Piskopiano.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX [06.02.18 23:36:47] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

maryka [06.02.18 23:42:41] »

@webmasterX:

Mulțumesc frumos!

elviramvio [07.02.18 07:16:57] »

@maryka:

P18, efharisto poli! P26 și 27, am leandri la fel de mari, adusi de pui din Grecia și i-am mutat în gradina. Au rezistat si iarna trecută, înfasați, acum sunt neacoperiti, sper să iasă bine în primăvară.

webmaster [07.02.18 07:24:33] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.02.18 15:17:23] »

@maryka: Foarte frumos articol, iar pentru mine înseamnă o frumoasă aducere aminte, fiindcă am stat în 2010 în Hersonissos. Chiar am avut atunci o problemă cu cazarea care s-a rezolvat în favoarea noastră. Făcusem rezervare printr-un site englez și aveam cazarea undeva în Ano Hersonissos: ne-am cazat la sosire, apoi, după vreo jumătate de zi ne-au anunțat că ne vor muta în stațiune la Hotel Agrabella. Pentru noi a fost mult mai avantajos fiindcă ne-a fost mai ușor să ne mișcăm, deși aveam mașina cu noi.

Până să găsim locul inițial de cazare, am reușit să vedem și cele trei sate componente ale Hersonissosului, pentru că am bâjbâit ceva.

Pozele sunt minunate, ca-ntotdeauna!

Vacanțe frumoase și călătorii pe măsură!

maryka [07.02.18 16:36:38] »

@elviramvio:

Păi sper ca leandri să iasă bine din iarnă, am și eu la ghiveci, dar îi țin în casă și beci, la Brașov e frig rău iarna. Și mie îmi plac foarte mult! Toate florile! Abia aștept șă ne întâlnim la Alba Iulia.

maryka [07.02.18 16:39:34] »

@webmaster:

Mulțumesc mult!

maryka [07.02.18 16:46:34] »

@irinad:

Mulțumesc frumos! Zona este foarte frumoasă, m-am mirat și eu tare mult, când am văzut cât de populate sunt micile sate, dat fiind faptul că nu e chiar la îndemână plaja, sigur că poți face puțină mișcare până la cea din Hersonissos. Dar am remarcat apoi zi de zi în plimbările noastre de seară, cât e de minunată priveliștea, cum marea te însoțește peste tot. Sigur, ziua plecam cu mașina prin diverse locuri, dar serile erau numai pentru localitățile-gazdă. Și în fiecare seară parcă descopeream ceva nou!

DOINITA [08.02.18 09:04:23] »

Foarte frumos, foarte frumos articolul, foarte frumos locul!

Amintiri frumoase si pentru mine, care sunt indragostita iremediabil de Grecia si mai ales de Creta. Am fost de 3 ori in Creta si de fiecare data am stat intr-un sat micut, numit Panagia ce tine de comuna Arkalochori, situat la distanta de mare, dar care mi-a oferit de fiecare data atata frumusete si liniste incat mereu imi e dor de acel loc.

Satele cretane dau dependenta, iar cretanii sunt minunati!

Felicitari pentru vacanta aleasa si multumesc pentru aducerile aminte! Votat din toata inima!

maryka [08.02.18 10:04:53] »

@DOINITA:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Așadar am dreptate când spun că satele lor sunt atât de încântătoare prin simplitate, printr-o revărsare de culori peste zidurile de piatră albe... mie până și zidurile vechi, parțial demolate, ruinate mi se par romantice, tocmai pentru că, cumva întregesc decorul... de aceea le și fotografiez întotdeauna alături de cele mai cochete și frumoase clădiri.

Cu siguranță, Creta este aparte, îmi doresc să revin, ori pentru mai multe zile, ori în mai multe rânduri, pentru a putea acoperi vari zone, fiind atât de mare. Sudul Cretei mi se pare de vis, liniștit, unde așa putea lenevi vorba ceea „până la adânci bătrâneți”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA [08.02.18 11:57:01] »

@maryka: Desi satul in care am fost nu este la mare frumusetea nu-i este deloc stirbita. Casa in care am stat este la margine de sat si de acolo incepeau livezile de maslini, iar in fata se vedea muntele golas, dar care mi se parea ca e plin de viata dupa povestirile auzite de la cei care l-au cutreirat. Si aici curtea era plina de flori. In fiecare colt aveai cate o floare, fiecare vas gol isi gasea imediat utilitate si se planta o floare. Linistea si parfumul ce pluteste in aer te farmeca definitiv. Pentru mine, Grecia are parfum, un parfum special pe care il simti de cum ai trecut granita si de care te simti mereu atrasa.

maryka [08.02.18 19:43:20] »

@DOINITA:

Gândesc la fel întru totul, abia aștept să ne cunoaștem să vorbim despre toate astea!

teona [11.02.18 00:43:16] »

Mi s-a facut un mare dor de Creta dupa periplul prin aceste sate atat de frumoase. E imposibil sa nu iubesti acesta insula unde se imbina asa de armonios, marea, muntele, satele, viata de zi de zi a locuitorilor ei. Iar pozele tale descriu minunat aceasta lume in imagini.

maryka [11.02.18 14:13:38] »

@teona:

Mulțumesc frumos! Așa e, nu ai cum să nu iubești această insulă! Are atâtea de oferit! Mă gândesc cu drag, de câte ori îmi aduc aminte! Sper să mă pot întoarce cândva, să mai recuperez din locurile pe care nu le-am „prins ” atunci.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elviramvio, irinad, maryka, teona
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hersonissos și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086609125137329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1