ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Alanya - un loc deosebit in care voi reveni

TIPĂREȘTE

Antalya e o zona deosebita avand o frumusete naturala aparte, in care soarele straluceste timp de 300 zile pe an! Verile sunt fierbinti si secetoase, Antalya fiind “tara soarelui! ” Din acest motiv, cand ne-am dus spre Antalya, am crezut ca vom intalni doar uscaciune, zone fara pic de vegetatie. Dar ne-am inselat!

Cand avionul a ajuns deasupra Antalyei, am ramas uimita de acest “verde” din zona! Am si exclamat atunci: “Ce vegetatie, cat e de frumos! ” Mai multi turisti din avion, care nu aveau loc la fereastra se ingramadeau sa vada acest peisaj, care parca se desfasura in fata ochilor nostri ca panza unui tablou! Mi-am amintit de muntii nostri si nu exagerez deloc cand spun ca imaginea era “de vis”!

Muntii Taurus au o lungime de peste 1000 km iar in zona Antalyei “merg” in paralel cu Marea Mediteraneeana cam 400 km, dupa spusele ghidului. Stratul verde e din loc in loc strapuns de munti stancosi care formeaza adevarate canioane, e taiat de ape de un verde smarald serpuind prin verdele vegetatiei, iar din loc in loc alterneaza cu zone mai uscate, cu munti golasi, maronii, lipsiti de orice vegetatie.

Muntii Taurus sunt acoperiti in special de pini, iar peste 1000 m apare cedrul. Varful cel mai inalt ajunge aproape de 4000 m.

Alanya este un oras - statiune din provincia Antalya, este cea mai sudica statiune din zona si una dintre cele mai populare.

Aici muntele si marea sunt aproape, ele sunt separate doar de soseaua de coasta, de-a lungul careia sunt asezate multiple resorturi de cinci stele care isi rasfata turistii din toate punctele de vedere!

Am fost cazati in Alanya, in zona Alara, cam la 1 km de Okurcalar.

Cum ne-am deplasat:

Venind cu avionul, am avut o problema in privinta transportului. Puteam inchiria o masina de la receptua hotelului, dar am constat ca pentru o plimbare de 2-3 ore din cand in cand nu merita. Ne-am indreptat atentia spre dolmus. Am avut o mare retinere, deoarece si eu si sotul calatorim doar cu masina, nici la noi acasa nu mergem cu autobusul (nu cunosc nici liniile). Asa ca ne era greu sa ne vedem in dolmus, in tara straina, fara sa cunostem nimic despre drum. Cum alta solutie nu aveam, ne-am hotarat sa incercam...

La sosea, in fata hotelului sunt numeroase statii de unde poate lua dolmusul. Este si un panou pe care scrie ca acesta opreste din 10 in 10 minute. Dar statia nu este o problema, multi turisti fac semn cu mana si soferul opreste, alteori chiar soferul claxoneaza daca observa pe sosea turisti. Se plateste direct soferului.

Am constatat ca dolmusul era plin cu turisti, doar cativa erau localnici! Fiecare urca si intreba soferul daca merge in directia dorita. Daca da, platea si se aseza. Daca turistul era in raza vizuala a soferului, acesta ii face semn ca a ajuns la locul dorit, daca nu, striga “Sealanya” pentru cei care doreau sa ajunga acolo.

Pentru cei interesati de cumparaturi, este un dolmus pe care scrie mare cu rosu Alara Grand Bazar, este gratuit si circula din jumatate in jumatate de ora. Alara Grand Bazar este situar la 1.5 km de podul Alara, spre Alanya, dar mai este inca un bazar la 150 m dupa pod spre Manavgat. Dolmusul cred ca trece pe la ambele.

In drum spre Okurcalar, admiram orasul plin de flori. Cele doua benzi sunt delimitate de o “banda” de verdeata, in care leandri deja infloriti si palmieri ofera o priveliste incantatoare.

Pe tot parcursul suntem condusi de marea albastra, iar plajele intinse sunt o adevarata atractie. Imi place marea! Nu doresc neaparat sa inot, ci sa-i ascult glasul, sa privesc in larg in necunoscut, sa-i simt briza si sa incerc sa ghicesc ce se afla in adancul apelor! Asa ca am fost mereu cu ochii la mare, admirandu-i frumusetea si puterea!

Plaja Incekum este una din cele mai bune plaje din zona, are cam 6 km lungime, este lata, cu nisip auriu, mai marisor, dar care nu se lipeste de corp, iar marea este putin adanca, fiind ideala pentru copii. Pentru cei care doresc sa se retraga la umbra, sau nu doresc sa faca plaja din diverse motive, chiar inainte de plaja Incekum este o zona de Turkish Picnic, intr-o padure de pini, umbroasa si cu vedere la mare. Picnicul este usor de recunoscut datorita frumoaselor minicascade amenajate, care cad peste pietre si peste zidul de beton.

O alta plaja foarte cunoscuta este Plaja Avsallar, de 5 km, premiata cu steagul albastru. In ambele zone era multa lume in apa.

Un loc foarte cautat de familii cu copii este Sealanya, unde copiii au intalnire cu delfinii si pot face si snorkeling, admirand vietuitoarele marine. Despre Dolphin Park am scris aici. Dupa parerea mea, este un loc foarte potrivit pentru cei care au copii. Din ecouri am vazut ca se poate face si dolphin terapy, o metoda care consta in inotul alaturi de delfini, avand efecte benefice asupra imunitatii generale. Totodata, sporeste abilitatile psihice prin bioenergia transmisa de la delfin la persoana langa care inoata si cele fizice, prin inot si prin anumite miscari sau jocuri care se pot face alaturi de personal calificat. click aici.

In apropiere de Sealanya, dar nu-mi amintesc daca inainte sau dupa Incekum – Avsallar, am vazut ca este si Water Planet, unde se poate face bungee jumping de la 70 m. Cautand informatii despre acesta, am vazut ca aici de fapt este lumea topoganelor, unul din cele mai mari parcuri acvatice din Turcia, lumea copiilor! click aici

De asemenea, inainte de a ajunge in Incekum se gaseste Alara hun, despre care este si un review pe site, aici. Ideea de a merge la un restaurant nu ne-a tentat, pentru ca noi aveam AI si eram ghiftuiti, insa in fotografii am vazut Cetatea Alara, pozitionata pe un deal. Cum eu ador cetatetile si castelele, mi-am dorit sa ajung acolo. M-am interesat despre el si... m-am dezumflat: Castelul este in varful dealului, iar pana acolo sunt o multime de tuneluri. Accesul la castel se face printr-unul din ele, dureaza cca o ora si necesita lanterna, eventual incaltaminte potrivita pentru urcus. Reclama de langa indicatorul de la sosea indruma spre restaurant, picnic si nu mentioneaza nimic despre castel.

Bancomate

In micul bazar situat imediat langa pod este un ghiseu bancar, se poate schimba valuta, dupa reclamele dimprejur, se pot folosi la bancomat Master card, Maestro, Visa si altele. Tot acolo am vazut si doua sau trei agentii de turism. Intre pod si bazar, in acei 150 m mentionati pe panou este si o benzinarie si o firma pentru inchiriat masini.

Un alt bancomat am vazut imediat dupa Delphine Botanik World, pe partea opusa. Intrand apoi in oras, deja sunt mai multe, deci cei care doresc sa scoata lire de la bancomat, au de unde scoate.

Ce se poate vizita

Eu sunt mare iubitoare de istorie, in special istoria antica. Imi place sa ascult legende si povesti despre acea perioada, sa intru in orase antice printre ruine, sa incerc sa-mi imaginez anumite scene care au avut loc aici, sa vad cu ochii mintii eroii acelor vremuri, sa simt locul.

Turcia, in orice zona, ofera lectii intregi de istorie. Zona Alanyei nu face exceptie. Alanya are o vasta mostenire culturala, fiind o asezare foarte veche, care provine din antichitate. Numele vechi al orasului latin a fost Coracessium, mai tarziu a fost chiar si o importanta baza a piratilor, pana ce orasul a devenit parte din Impreiul Roman. Orasul a fost cucerit dupa 1200 de Selcuk Alaaddin Keykubat, de aici provenind si numele orasului. Au ramas o multime de vestigii istorice din toate perioadele: romane, elene, bizantine, etc. trebuie doar ca noi sa le descoperim. De aceea mi-am scos o lista intreaga despre locurile pe care le-as putea vizita aici. Chiar daca nu le-am vizitat, am sa relatez unele din locurile care pot vizita si anumite informatii pe care le-am aflat.

Ghidul pe care l-am avut, al agentiei partenere Premium Holidays, era la prima experienta in aceasta meserie, dar si-a indeplinit misiunea cu succes. Ne-am inteles foarte bine cu el, am stabilit ca indiferent daca primim sau nu faxul cu informatiile despre plecare, sa-i trimitem un mesaj, pentru a sti ca totul e OK. El putea sa trimita faxul, dar noi sa nu-l vedem sau sa intelegm ceva gresit si sa apra probleme. El dorea sa se asigure ca totul e bine. Ne-a sunat intr-una din zile sa ne intrebe daca avem probleme si ne-a amintit ca orice problema avem il putem contacta si ne va ajuta in masura in care poate, bineinteles.

Dupa ce ne-a condus la hotel, am stabilit ca a doua zi sa ne intalnim pentru a discuta despre excursiile optionale. Din cauza faptului ca nu am vrut sa o plimbam pe cea mica in miezul zilei, in caldura, pe autocar, ne-am informat despre excursii de o jumatate de zi. Noi am vrut ceva de 2-3 ore, in cursul diminetii, sa ne intoarcem pana la amiza, sa prindem masa si somnul de dupa amiaza. Greu.

O excursie mai scurta ar fi fost in Alanya, la pretul de 30 E/adult si 20 E/copil, plecarea la ora 11 si intoarcerea in jurul orei 17.00. Pentru noi nu a fost convenabil, era tocmai in perioada pe care noi nu o doream, in plus excursia era doar de shoping cu o pauza de 2-3 ore in care puteam sa facem ce vrem in oras.

Cea mai mare dorinta a mea a fost sa vizitez Cap Anamur, pentru care as fi renuntat si la masa si la somn. Nu stiam daca vom reusi sa ajungem aici, dar era primul obiectiv pe lista. Mentionez insa acest obiectiv pe care eu personal il consider deosebit si sper ca in viitor sa citesc impresii din acest loc. Cap Anamur este cel mai sudic punct din Turcia, aflat la o distanta de 115 Km de Alanya si apx. 150 km fata de hotelul in care eram cazati, deci in mod normal cam doua ore si jumatate – trei.

Cand am plecat de acasa aveam de gand sa inchiriem o masina pentru o zi, sa ajungem la Anamur iar la intoarcere sa vizitam cat mai multe orase antice.

Discutand insa cu romanul care are o mica bijuterie in hotel, am aflat ca in aceasta zona e greu de ajuns datorita drumurilor proaste, serpentine, care ne incetinesc, astfel incat drumul dureaza mult mai mult. In aceasta parte este si mult mai cald. Agentia cu care am fost nu avea aceasta excursie in lista si oricum ar fi fost nevoie de mai multe persoane pentru a putea organiza excursia.

Puteam opta pentru Private tour, putand astfel sa mergem unde dorim, la 40 E/adult (80 E in total), la care cred ca se adauga si consumul de benzina. Se pune la dispozitie o masina si sofer.

In cap Anamur se poate vizita Castelul Marmure, situat in apropierea orasului, un castel foarte bine conservat, pe ale carui ruine care dateaza din sec. II-III, s-a ridicat acest castel in perioada bizantina si mai apoi de cruciati. Tot aici se poate vizita Anemurium, oras antic care dateaza de prin 100 i. e. n. , oras cu multe ziduri sau mozaicuri intacte.

Drumul de la Alanya la Anamur este plin de ruine. Este paradisul iubitorilor de istorie antica.

In apropiere de Anamur, la apx. 50 km de Alanya se poate vizita Gazipasa, un oras care in antichitate se numea Selinus, un oras in care a murit imparatul Traian, iar orasul s-a numit apoi Traianopolis. In zona pot fi vazute ceva ruine din acea perioada.

Sunt inca multe orase antice pe drumul Alanya – Anamur, dar toate sunt pe dealuri inalte sau in munti, motiv pentru care nu prea se poate ajunge cu masina decat pana la 1-3 km de ele, in continuare margandu-se pe jos sau cu un 4 x 4. Am renuntat si la acestea. Mentionez pentru cei interesati care sunt acestea, poate altii vor reusi sa ajunga: Nephelis, la 55 km de Alanya, Antiochei si Cragum, la 60 km de Alanya, Adanda Lamus la 60 km de Alanya, Laertes, la 25 km de Alanya, langa satul Gozukuruk, orasul antic Syedra, la apx. 20 km de Alanya, langa satul Seki, Iotape (Aytap) , la 33 km este de Alanya, Hamaxia (Sinekkalesi) , la 6 km norde-vest de Alanya, langa satul Elikesik. Sunt locuri unde se ajunge ceva mai greu, dar nu e imposibil si sunt o adevarata incursiune in trecut.

In Alanya am avut programat sa ajungem cu dolmusul, dar chiar in acea zi fata mea s-a imbolnavit, a facut temperatura si am renuntat. Aici pot si vazute printre altele, Cetatea Alanya, Turnul Rosu, docurile Selcuk, pestera Damlatas, plaja Cleopatra, Muzeul de Arheologie, Casa Muzeu Atatuk.

Inspre Manavgat se pot vizita Cascada Manavgat, cam la 15 km de hotel si o frumoasa moschee cu patru minarete, cea mai importanta din zona dupa spusele ghidului. Din Manavgat se ajunge in Side, cm la 5 km, unde este orasul antic foarte bine conservat si la Green Canyon, undeva dupa de Manavgat.

In fiecare seara ieseam sa ne plimbam la sosea si admiram hotelurile si multitudinea de flori de la intrare. In afara hotelurilor din reteaua Delphine, despre care ghidul nostru spunea ca sunt de 5+2 stele, ne-au atras atentia o multime de hoteluri, unele construite in stil occidental, iar altele in stil oriental.

Sidera Hotel are o parcare mare in fata, cu multe flori. Hotelul se extinde pe orizontala nu pe veticala, de unde deduc ca are o gradina lata. Chiar la intrare este si o harta cu principalele atractii turistice. Nu este foarte detaliata ci doar sunt marcate punctele si zona in care se afla acestea, dar suficient cat sa arate ce se poate vizita in imprejurimi.

Am admirat intrarea monumentala a hotelului Concordia Celes, intrare care aminteste de templele antice iar Meryan Hotel ne-a atras atentia prin gradina eleganta din fata hotelului, unde palmierii si aloe vera sunt inconjurati de un rond de flori multicolore. Plimbarea se termina pe malul marii, simtind briza si ascultand valurile, iar inainte de culcare, de pe terasa, priveam incantati focul de artificii care era la unul din hotelurile din apropiere. Noi eram la ultimul nivel iar hotelul de langa noi era la fel de inalt, deci nu ne obtura vedea. Nu stiu exact la care hotel erau artficiile.

Alanya este una din cele mai populare statiuni ale Antalyei, in care plajele aurii si istoria ofera multe oportunitati de petrecere a timpului. Am descoperit acest loc, pe care insa nu am apucat sa-l explorez! Dar… am mai multe motive sa revin!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 26.06.11 14:53:45
Validat / Publicat: 26.06.11 18:14:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 20436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Alanya - curtea interioara a hotelului vecin, Stella, vedere din balcon
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21349 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster25
[26.06.11 22:15:26]
»

EDUARD1 & dorgo, am sters ecourile voastre, aici se discuta despre ALANYA. Pentru restul puteti folosi forumul cu incredere.

Multumesc anticipat pentru intelegere.

Marian Preda
[01.07.11 21:35:31]
»

Draga biencuta!

Un rw de mare exceptie!

Ai reusit o disertatie istovitoare, de truda si osteneala, care prin activitatea ta in acest scop, de a deveni mai informati, mai documentati, mai EDIFICATI... reusesti sa starnesti interesul, prin acest material -un folos material, un bun ,,agonisit'', cu multa truda!

NU suntem ,,vanatori de PMA-uri'' (asa cum se intampla la nivel mai inalt...), iti place doar sa instiintezi, sa ne relatezi intamplari cu istorie ADEVARATA!

F. F. F. UTIL, acest ghid al Alany-ei, imi pare sincer rau! -datorita conjuncturii... -ca nu te-ai plimbat cu dolmus-ul, dar ai compensat prin alte vizite demne de invidiat (Muntii Taurus, Dolphin Park, Cetatea Alara, Cap Anamur (cel mai sudic punct al Asiei Mici), Castelul Marmure (construit de romani in sec. III si care este inconjurat de un sant, cu 3 curti interioare), Anemorium, Hamexia... etc... etc...)

ESTI UN BUN al comunitatii AFA, iar acest ,,material creativ '' sunt convins ca v-a evolua...

Inca o data FELICITARI!

P. S. Interesante fotografii, TE-AI gandit sa le geo-pozitionezi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adryana
[04.07.11 07:26:12]
»

foarte frumos rw ca si multele celelalte, pacat ca Alanya este departe de mers cu masina, caci e pacat sa mergi cu avionul, Turcia este o tara f. frumoasa.

IancuT
[19.09.13 13:44:54]
»

@biancuta:

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca marea in zona are acea bariera de corali unde sa faci snorkelling sau acesta se practica in locuri amenajate artificial?

Multam'!

biancutaAUTOR REVIEW
[20.09.13 10:21:58]
»

PopescuAlin, eu nu am vazut in zona bariera de corali, dar nici nu am cautat asa ceva. Posibil sa fie. Ceea ce stiu, insa, este ca la complexul Dolphin Park si Seapark se practica asa ceva. Cred ca este ceea ce doresti. Nu stiu daca e o zona naturala ingradita sau amenajata artificial, noi nu am intrat decat la delfinariu.

La Seapark plata este separata. Amanunte poti vedea aici: sealanya.com/default.asp? ... 1&title=Seapark

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
IancuT
[20.09.13 10:27:07]
»

@biancuta: Multam' fain!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, biancuta, dorgo, EDUARD1, IancuT, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alanya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070841789245605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1