GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bazilica Romano-Catolica (Basilica Sfânta Maria)
Bazilica Romano-Catolică (Basilica Sfânta Maria)
De multă vreme, am remarcat-o, în timpul periplurilor mele în zonă, însă până anul trecut, cu prilejul unei nunţi, la care am participat, nu am intrat în interior şi uitându-mă în spate, ştiu că dacă n-aş fi intrat în ea aş fi avut multe de pierdut. Nota Bene: slujba la nuntă s-a ţinut în limba română.
Atunci am realizat de ce, şi după mutarea Muzeului, din clădirea Palatului Baroc, la poarta parcului comun acestuia şi basilicii sunt frecvent autocare cu turişti din Ungaria. Turiştii vin acolo pentru bazilică, deoarece este una din cele mai frumoase aşezăminte de cult, din cele pe care eu le-am văzut.
Plus că, găzduieşte moaştele Sfântului Ladislau (Szent Laszlo), prezent cu două statui în zonă, una de bronz, în zona intrării principale şi una sculptată la intrarea laterală, dinspre Şirul Canonicilor.
Un alt punct de interes este orga mare, ce datează din anul 1780 şi a fost dăruită catedralei de împărăteasa Maria Terezia a Austriei. Să vedeţi cum sună!!! În bazilică (apropo, papa Ioan Paul al II – lea a ridicat-o la rangul de Bazilică în 1991) mai sunt o orgă mai mică, iar întro capelă separată, în stânga altarului, o orgă normală, folosită în mod uzual (ieri era slujbă în acea capelă, când AmFostAcolo şi am auzit-o).
La interior, a fost folosită la construcţie marmură de Vaşcău (din Bihor), iar altarul principal este din marmură de Carrara. Edificiul este plin cu picturi cu teme religioase, plus 14 picturi, reprezentând cele 14 opriri ale lui Isus, pe Drumului Crucii. De asemenea, la ferestre sunt geamuri vitrate, cu motive religioase.
Am fost impresionat de colecţia de cruci şi sfeşnice, aşezate peste tot prin bazilică, de spaţiul imens din interiorul acesteia, de balcoanele cu care a fost dotată, altarul special, aglomeraţia de frumuseţi pe metrul pătrat.
La intrarea în bazilică, prin lateral, dinspre Şirul Canonicilor, am descoperit şi 2 pietre mortuare, respectiv cea a episcopului Scolari Andrei, în stil gotic din anul 1426 şi cea a episcopului Thurzo Emeric, din anul 1512.
Am însă şi 2 regrete. În interior este şi un muzeu al Sfântului Ladislau (Szent Laszlo), dar nu era deschis, iar la ieşire, am intrat în magazinul basilicii, unde cu regret am observat/mi s-a spus că, nu au nici un material despre bazilică în limba română.
Mai multe date tehnice pe wikipedia click aici şi aici click aici :
Bazilica Romano-Catolică din Oradea, cu hramul Sfânta Maria, este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României şi între cele mai frumoase bazilici din Europa. Bazilica a fost construită între 1752-1780. Altarele din Bazilica romano-catolică au un caracter clasicizant, reflectând preferinţa pentru sobrietate şi simplitate specifică etapei târzii a barocului. Dimensiunile catedralei sunt următoarele: Lungimea: 68 m, Lăţimea: 30 m, Lăţimea navei principale: 15 m, Înălţimea cupolei: 24 m şi Înălţimea turnului: 61 m.
Fresca cupolei reprezintă "Triumful ceresc al Iul Christos" de Ioan Schopf, în stilul denumit II Correggro, din anul 1778, celelalte sunt opera pictorului Francisc Storno din secolul al XlX-lea (1878-1880).
Şi uite-aşa un român-ortodox, ce nu vorbeşte maghiara, a învăţat ceva, despre romano-catolici şi Imperiul Austro-Ungar şi a ajuns să le aprecieze.
AmFostAcolo şi vă recomand şi vouă să vă opriţi cu prima ocazie.
Coordonatele GPS: N 47. 06886 º x E 21. 93146
Notă pentru webmasteri
Rog nu despărţiţi cele 3 review-uri ale acestei destinaţii, respectiv a Complexului Baroc, deoarece, mutate de exemplu la Descopera Oradea, s-ar pierde între celelalte locuri must see, din Oradea, ori monumentele ce formează acest obiectiv, trebuie văzute împreună. Mulţumesc.
P. S. Nu ştiu cum vor fi primite cele 3 review-uri la care mă gândesc/scriu de vreo 2 săptămâni, însă, obiectivele despre care am scris, nu trebuie ocolite.
Trimis de creivean in 02.07.10 22:51:33
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos! Marturisesc ca am citit aseara aceste impresii, dar asteptam pozele...
Am vazut ca ai muncit azi-noapte, n-ai avut somn???
Lasa ca eram si eu pe site cu Viena mea ca se apropie plecarea!!!
@magdalena
Şti şi tu cum îi, ar fi fost păcat să nu aştept să urc toate pozele şi la cele 3 review-uri sunt nu mai puţin de 123.
Rog un webmaster (în limita timpului disponibil) să închidă citatul din wikipedia înainte de " Şi uite aşa... ".
De asemenea, rog a se activa link-ul din aliniatul 9, spre wikipedia.
Mulţumesc mult.
Stiu! Stiu! Pana una alta ma plimb mai pe langa casa...
Apropo de Viena, stiu ca exista un muzeu al ceasurilor acolo, stii de el, ca ai fost pe acolo?...
Eu l-am vazut pe cel din Ploiesti despre care am scris aici click aici si tare as vrea sa stiu daca cineva a fost in Viena la un astfel de muzeu!
Scuze off topic!
Revenind la bazilica, sunt taxe de platit?
Ai trisat, vii cu info dupa ce noi am fost la Oradea... dar numai asa mai putem reveni!!!
@magdalena
In aceasta pagina - click aici - zice că este unul, pe strada Schulhof, nr. 2, orar: Luni Închis, Marţi - Duminică, de la 09. 00, la 16. 30, Preţ pentru adult 3, 6 Euro, copil 1, 4 Euro. Vinerea până la amiază intrarea gratuită. Eu nu l-am văzut, dar aştept review-ul tău. Vezi că fotografiatul îi interzis, aşa că, aşteptăm şi nişte poze
@mariana
Sincer, cele 3 review-uri mi-au fost şi mie utile, am mai învăţat câte ceva despre oraşul meu adoptiv.
Foarte bune - toate cele 3 review-uri despre Oradea. Biserica asta este una dintre cele mai "tari" din tara - dupa parerea mea.
Da, pare a fi cea mai mare biserică construită în stil baroc din ţară. Nu mă mir că-i loc de pelerinaj pentru romano-catolici.
Interesant!
De fapt mai vazusem cateva imagini la televizor cu Bazilica Romano- Catolica din Oradea.
Frumos, @creivean! La Oradea am fost o singura data, acu' 15 ani! Felicitari pentru prezentare!
@creivean
Felicitari nu numai pentru acest deosebit de util review ci pentru toate 3 la un loc si pentru rabdarea ta de a ne incanta cu aceste poze deosebite...
Citindu-ti cele 3 review-uri am realizat de ce un amic de-al nostru tot se lauda cu orasul lui natal si insista din 2008 sa venim sa vedem Oradea, caci avem cu ce ne delecta.
M-ai convins ! S-ar putea sa ne punem ambitia sa-l vizitam chiar anul acesta, caci intr-adevar este un oras deosebit ....
Si ca semn de apreciere iti dau SB cu placere !
@all
Mulţumesc pentru aprecieri.
Oradea, trebuie să fie o locaţie must see pentru toţi. Părerea mea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2016 Bazilica Minor Oradea — scris în 19.08.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice) — scris în 02.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Sirul canonicilor — scris în 02.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ