GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sirul canonicilor
ŞIRUL CANONICILOR
Trec de două ori pe săptămână pe lângă celebrul Şir al Canonicilor, din Oradea, situat cum altfel, decât pe strada Şirul Canonicilor şi de fiecare dată îmi este atrasă atenţia de monumentala construcţie.
Astfel, am ajuns să fiu mai atent şi să văd că, în clădirile ce formează Şirul Canonicilor, funcţionează Galeria de Artă Tibor Erno, la nr. 11, Liceul Teologic Romano-Catolic ”SZENT LASZLO” (Sfântul Ladislau) , la nr. 13, Parohia Romano-Catolica Oradea, la nr. 19, Fundaţia CARITAS CATOLICA, la nr. 21, Farmacia Caritas, la nr. 17 (destinată procurării medicamentelor de către persoanele cu venituri de sub 300 lei RON), Policlinica Caritas Catolica, la nr. 23 (tot aşa, destinată persoanelor cu venituri modeste), Biroul de Ajutoare al Caritas Catolica, la nr. 17 (acordă pachete cu alimente şi haine celor săraci) şi Cantina Sociala aparţinând de Caritas Catolica, la nr. 15 (serveşte 50 porţii de mâncare gratuite pe zi).
Cu alte cuvinte, în bătrâna clădire se desfăşoară, aproape neştiute, activităţi educative, culturale, de asistenţă a persoanelor novoiaşe. Pentru asta, deţinătorii clădirii (Parohia Romano-Catolica Oradea) merită toată stima.
La prima vedere, clădirile ce formează Şirul Canonicilor, pot părea nişte clădiri oarecare, însă la o privire mai atentă, nu poţi să nu observi frumuseţea ansamblului ce se întinde pe aproape jumătate stradă, între Parcul Petofi (Strada Muzeului) şi Stadion (Strada Berzei).
Clădirile prezintă 57 de arcade, egale ca dimensiuni, străjuite de 58 de stâlpi masivi, prin care cele 10 clădiri ce formează de fapt Şirul Canonicilor, sunt lipite, formând un tot unitar. Clădirile sunt toate construite cu un singur etaj, deosebindu-se între ele, doar prin forma ferestrelor. Eu am putut distinge şi se vede şi din poze, ferestre ce prezintă la partea superioară un arc de cerc ori un canat drept.
Coridorul de la parter, îţi dă senzaţia unui spaţiu infinit, întinzându-se de la un capăt la altul al clădirilor, pe toată lungimea acestora de 253 metri, vezi P5 şi P6.
Pentru toate cele de mai sus şi pentru că, Şirul Canonicilor face parte alături de Palatul Baroc şi Basilica Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea, am început să mă informez despre el.
Din păcate, în locaţiile arătate mai sus, la ora la care am fost eu, pe acolo, nu am găsit pe nimeni care să ştie, mai mult decât mine, date despre Şirul Canonicilor, iar orădenii (cei pe care eu i-am întrebat), cunosc fără probleme locaţia, însă nu ştiu mai nimic despre ea, decât faptul că, cei mai mulţi însurăţei ţin morţiş să-şi facă poze de nuntă la Şirul Canonicilor.
Pentru că, userii din comunitatea AmFostAcolo, îi musai să vadă Complexul Baroc şi implicit Şirul Canonicilor, cu proxima lor vizită în Oradea, nu mi-a rămas altceva de făcut, decât să apelez la internet pentru a afla ”datele tehnice”.
De pe wikipedia click aici am aflat următoarele:
Şirul canonicilor este un monument de arhitectură barocă în Oradea. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri unind 10 clădiri. A fost construit în perioada 1750-1875, după proiectul arhitectului F. A. Hillebrandt. Până în 1780 au fost ridicate primele 7 din cele 10 clădiri, alte două clădiri au fost terminate în 1863, iar cea de-a zecea a fost finalizată în 1875, la mai mult de 100 de ani de la iniţierea construcţiei primei clădiri. În faza iniţială în cadrul complexului de clădiri fusese inclus şi un seminar teologic romano-catolic, care însă nu a mai fost construit aici.
Împreună cu Bazilica Romano-Catolică şi Palatul Episcopal, constituie Complexul Baroc din Oradea.
Prin alte părţi am aflat faptul că, clădirile au fost construite după concepţia episcopului Forgach Pal, reprezentând locuinţele clericilor şi canonicilor, de unde şi denumirea de "Şirul Canonicilor".
Şi uite-aşa un român-ortodox, ce nu vorbeşte maghiara, a învăţat ceva, despre romano-catolici şi Imperiul Austro-Ungar şi a ajuns să le aprecieze.
AmFostAcolo şi vă recomand şi vouă să vă opriţi cu prima ocazie.
Coordonatele GPS: N 47.06950 º x E 21.93267º
Notă pentru webmasteri
Rog nu despărţiţi cele 3 review-uri ale acestei destinaţii, respectiv a Complexului Baroc, deoarece, mutate de exemplu la Descopera Oradea, s-ar pierde între celelalte locuri must see, din Oradea, ori monumentele ce formează acest obiectiv, trebuie văzute împreună. Mulţumesc.
P. S. Nu ştiu cum vor fi primite cele 3 review-uri la care mă gândesc/scriu de vreo 2 sîptămâni, însă, obiectivele despre care am scris nu trebuie ocolite.
Trimis de creivean in 02.07.10 22:50:54
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Oare cate alte locuri din tara pot releva comori de traditie si cultura?
Pentru acest documentat si interesant triptic, FELICITARI!
Cei dintre voi, care doresc să citească review-urile, la celelalte două edificii, ce împreună cu Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice), formează Complexul Baroc, o pot face în ce priveşte Bazilica Romano-Catolica (Basilica Sfânta Maria) facand click aici şi în ce priveşte Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice) - click aici
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2016 Bazilica Minor Oradea — scris în 19.08.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Bazilica Romano-Catolica (Basilica Sfânta Maria) — scris în 02.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Palatul Baroc (Palatul Episcopiei Romano - Catolice) — scris în 02.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ