ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bazilica Minor Oradea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am un singur cuvant despre Bazilica Minor din Oradea: impresionanta.

Localizarea obiectivului: O sa incep cu ce este mai important pentru un turist, gasirea pe harta si in realitate cat mai repede al obiectivului turistic. Acest lacas de cult situat pe str. Sirul Canonicilor este putin mai departe de centrul istoric, dar asta nu inseamna ca nu se poate ajunge si pe jos dinspre punctul zero al orasului fiind de mers aproximativ 30 de minute. Totusi avand in vedere numeroasele locuri de parcare din jurul obiectivului care este usor de gasit cu masina aproape de principalele artere rutiere al orasului Oradea. Arterele principale pe care le putem folosi pentru a ajunge la obiectiv: dinspre Cluj Napoca Calea Clujului+Bulevardul Stefan Cel Mare, dinspre Deva si Baile Felix str. Nufarului+Bul. Stefan Cel Mare, dinspre Satu Mare Bul Stefan Cel Mare, dinspre Ungaria Bul. Dacia+Bul. Stefan Cel Mare. Gara Oradea este foarte aproape, accesul din gara este posibila prin mersul pe jos. Asa cum am povestit parcarile duminica sint aproape goale si gratuite, iar in zi de lucru se gaseste usor tarifele fiind 2 ron/1 ora, 5 ron/3 ore. Sint foarte multe parcari si pe strada Parc Petofi Sandor parcul ingrijit cu acelasi nume fiind alaturi. De aici avem 2 minute pana la obiectiv. Terenul pe care se afla obiectivul se afla intre Bulevardul Dacia, Strada Muzeului, Sirul Canonicilor (intrarea aici) si str. Magnoliei. Pe acest domeniu se afla atat bazilica Minor cat si palatul episcopal inconjurat de un parc.

Scurt istoric al obiectivului: Constructia catedralei a inceput in anul 1752 si a durat 28 ani. In 1780 are loc sfintirea bisericii. Arhitectura constructiei este baroc, fiind. opera lui Giovanni Batista Rica arhitect italian si Franz Anton Hillebrandt arhitect austriac. Cladirea impreuna cu Palatul Episcopal si Sirul Canonicilor alcatuiesc cel mai mare ansamblu baroc din Romania.

Denumirea originala a fost catedrala romano-catolica cu hramul Inaltarea Fecioarei Maria si multa lume o numeste asa astazi.In hartile turistice al orasului + panourile de informare turistica apare Bazilica Minor.

Denumirea Bazilica Minor a fost data in 1991 de catre Papa Ioan Paul al 2 lea ridicând lacasul de cult la acest rang. Pentru ca o biserica sa devina bazilica trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind marimea,vechimea,importanta.

Dimensiunile Bazilicii Minor: lungime 70m, latime 30 m, inaltime 61 m.

Elementele principale a bazilicii: Nava principala care incepe la intrarea principala si se termina cu altarul principal. Nava secundara 2 la numar fiecare cu cate un altar, nava secundara din stanga avand inca o orga la dispozitie. Inainte sa ajungem la navele secundare pe fiecare latura a bazilicii mai gasim cate 4 altare secundare. Aceste altare secundare au fiecare cate o pictura originala semnificând un Sfant... La altarele din stanga ii gasim pe Sf Barbara, Sf Petru si Paul, Sf Apostol Ioan, Sfanta Treime. La altarele din dreapta ii gasim pe Sf Cruce, Sf Mihail, Sf Ioan Nepomuk, si Sf Stefan. Tabloul de la Altarul Principal (din marmura sculptata) reprezinta Ridicarea in Ceruri a Maicii Domnului. Picturile de la altarelor navelor secundare sint reprezentate de Sf Ladislau si Sfanta Familie. Picturile altarului principal si secundare sint facute de Vincent Fischer pictor austriac. Orga care este opera lui Fridolin Festl din 1780 este o orga nemaivazuta de mine pana acum, este din mai multe parti, cred ca avut un sunet extraordinar. Nu ca nu ar avea si acum dar am citit un reportaj despre acesta orga in care scrie ca din punct de vedere acustic este atat de degradata incat este nevoie de maiestria organistului pentru a nu observa aceste probleme acustice. Bineinteles ca pentru renovare ar fi nevoie de niste sume astronomice de care in acest moment episcopia Oradea nu dispune. In zilele noastre orga se aude cam asa: youtube

Vizita: Dupa ce am parcat masina pe str. Parc Petofi Sandor, m-am indreptat spre acest minunat ansamblu baroc, in 2 minute am fost in curte, am admirat parcul, statuile si Palatul episcopal, dupa care am incercat sa intru in bazilica pe intrarea principala aflata sub turnurile de 61 m. Aici este (cred ca aproape permanent) incuiat dar se afla inscriptia acces lateral dinspre str Sirul Canonicilor. Am iesit pe poarta principala si mergând pe trotuarul strazii Sirul Canonicilor am dat de intrarea secundara, am intrat si am nimerit direct in fata altarului principal. Inauntru am facut turul bisericii observând toate elementele descrise mai sus. Daca ar exista un top la mine ar fi nr. 1. Orga 2. Arhitectura 3. Picturile. In exterior fara discutie ar fi in top fatada cu cele 2 turnuri de 61m. La acest obiectiv vizita a durat 45 minute. Penultima vizita la aceasta bazilica a fost in anul 1992(1 an dupa schimbarea denumirii)

Palatul Episcopal Oradea aflat in vecinatatea bazilicii a fost construit intre anii 1762-1777 de acelasi arhitect Hillebrandt. In forma de U (aici este curtea interioara) cladirea numara cca 100 camere si a fost sediul episcopiei din Oradea. In 1848 ajunge in mana statului pana in 1989 a fost casa de copii si muzeu, dupa revolutie s-au inceput demersurile pentru retrocedare, din 2004 biserica catolica a devenit din nou proprietar. Muzeul Tarii Crisurilor functioneaza inca se poate vizita si trebuie alocat si timp suficient avand numeroase sectii (etnografie, arta, istorie, arheologie, stiinte naturale, etc)

Recomand vizita obiectivului turistic din Oradea, pentru mine este The Best.

Rog acest clip la inceput, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=uURMFo7zcHo

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.08.16 22:48:36
Validat / Publicat: 20.08.16 10:34:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 3246 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Fatada cu turnurile de 61m
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.08.16 10:34:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mănăstiri în Oradea și împrejurimi, ORADEA" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

bogumil
[20.08.16 12:45:37]
»

Câteva precizări dacă-mi permiţi, aşa ca orădeam pasionat de turism şi de tot ce înseamnă oraşul meu adoptiv, pe care-l cunosc prea bine :

1. Strada de la Magazinul Crişul, până la gară este Republicii, Ştefan cel Mare începe de la Gara şi merge spre ieşirea din oraş către Satu Mare;

2. Sincer, eu nu ştiam că a primit acest nume, eu o ştiu drept Bazilica Romano-Catolica, sau Basilica Sfânta Maria, iar intrarea principală este deschisă mai ales la evenimente (am fost la mai multe cununii acolo şi am intrat pe uşa principală);

3. La interior ar fi fost interesant să vizitezi şi Muzeul/Tezaurul Basilicii Romano - Catolice, amplasat la etaj (deschis zilnic din câte ştiu eu - l-am văzut cu prilejul nopţii muzeelor) şi mormintele de la subsol (deschise arareori publicului);

4.

Muzeul Tarii Crisurilor functioneaza inca se poate vizita si trebuie alocat si timp suficient avand numeroase sectii (etnografie, arta, istorie, arheologie, stiinte naturale, etc)

Inexact. Muzeul are în Palatul Epicopal spaţii închiriate (pe care Consiliul Judeţean plăteşte 25.000 euro/lună), până la finalizarea sediului din str. Armatei Române (noua administraţie judeţeană se laudă că-i dă drumul în toamna asta, dar eu mă îndoiesc).

Între timp, muzeul are exponatele frumos conservate-n cutii iar în micile spaţii expoziţionale de la etajul I şi II, are doar expoziţii temporare.

De exemplu, azi sunt deschise următoarele expoziţii : Expoziţia "Cânepa - de la plantă la produs finit", Expoziţia : "Valori patrimoniale din colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice (icoane pe sticlă, ouă încondeiate). Tehnică agricolă", Expoziţia :"Paşi în natură prin colecţia de oologie" şi Expoziţia "Gravură germană şi austriacă din secolele XV-XVIII în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor".

Deci, din păcate, nu vă rezervaţi mult timp, muzeul îţi ţine valorile (încă) în lăzi

5. Basilica în cauză face parte din Complexul Baroc, împreună cu Palatul Epicopal şi Şirul Canonicilor, pentru care există deja rubrică pe sait aici, unde cred că ar trebui mutat şi prezentul review.

webmaster
[20.08.16 13:03:58]
»

@bogumil

Basilica în cauză face parte din Complexul Baroc, împreună cu Palatul Epicopal şi Şirul Canonicilor, pentru care există deja rubrică pe sait aici, unde cred că ar trebui mutat şi prezentul review.

Mulţumiri de sesizare; am mutat articolul în rubrica Complexului.

AZEAUTOR REVIEW
[21.08.16 13:44:43]
»

@bogumil - Buna ziua, multumesc ca ati citit si votat articolul, si eu la randul meu citesc orice articol despre Sibiu cu mare interes asa aflu si eu diferite pareri despre orasul meu natal. De asemenea multumesc pentru precizarile din ecou sint utile pentru turisti.

1. Util pentru turistii care vin dinspre aceasta strada (Repunblicii sau Stefan cel Mare)

2. Si eu stiam de bazilica romano catolica, denumirea de Bazilica Minor am aflat de pe panourile cu harta turistica al orasului.

3 si 4. Asa cum ati citit in articolul La pas contra cronometru in centrul Oradea am avut 6 ore la dispzitie si am reusit sa vizitez (ce-i drept in fuga) in jur de 58-60 obiective (unele cladiri cel putin sa le vad din exterior,dar la majoritatea am reusit sa intru si inauntru) asa ca la Bazilica Minor am stat 45min (cel mai mult) dar de muzee nu am avut timp, de acolo si descrierea in mare si poate inexacta. Poate pentru unii este de neconceput o vizita asa rapida, si mie mi-ar place sa vizitez cu alocarea timpului necesar pentru fiecare obiectiv in parte dar nevoia te invata sa vizitezi si rapid atunci cand nu ai incotro. (poate la pensie o sa reusesc)

5. In urma sesizarii articolul a fost mutat in rubrica destinata acestui obiectiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, bogumil
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Baroc - Palatul şi Bazilica Romano-Catolică:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037977933883667 sec
    ecranul dvs: 1 x 1