ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Acvariul din Constanta - o incursiune in adancuri

TIPĂREȘTE

Cand vorbim despre Constanta, de cele mai multe ori ne rezumam doar la mare, la plaja, la distractie. Nu putem insa omite ca pe langa acestea, Constanta este unul din orasele ce ne pot oferi o lectie impresionanta de cultura, de istorie si cunoastere, prin numarul semnificativ de muzee si mai ales, prin domeniile lor diversificate de activitate. Desi in acest an ne propusesem sa vizitam cat mai multe din aceste obiective, din pacate timpul nu ne-a permis sa vedem decat doua: Muzeul Marinei Romane (impresii aici) si Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii.

Una din sectiile Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii o constituie ACVARIUL. Desi apartine de acest complex, aceasta sectie nu este localizata alaturi de celelalte (Delfinariu, Planetariu, Microdelta, Expozitia de pasari exotice si reptile). Cladirea in care functioneaza inca din 1958 este amplasata pe faleza orasului, chiar langa vestitul Cazinou. Conform informatiilor oferite de cei de aici, acesta ar fi fost primul Acvariu deschis pentru public din tara si chiar si in prezent ocupa prima pozitie, fie ca vorbim de marime, fie ca vorbim de numarul exemplarelor si diversitatea lor, fiind prezentate peste 1000 de exemplare din aproape 100 de specii, atat de apa dulce si marine, cat si specii exotice, provenite din zone tropicale si subtropicale. De la frumosii caluti de mare pana la familia de sturioni (cele mai mici, respectiv cele mai mari exponate), de la popularele exemplare de caras, crap, biban, stiuca pana la celebrul “actor” Piranha, de la lenesul somn pana la ciudatul dar “muncitorul” peste-lopata, vizitatorii au cu ce isi delecta privirea.

In principiu, as spune ca spatiul expozitional este structurat in patru parti –holul de la intrare, prima galerie, sala centrala si o a doua galerie, ce duce catre iesire. Acesta nu este unul de dimensiuni foarte mari, un tur al expozitiei, dupa aprecierile mele (sper sa nu ma insel), nedepasind 50-60 de metri lungime iar timpul petrecut in interior fiind de maxim o ora (depinde insa de fiecare).

Programul de functionare, la data cand noi am fost aici, era intre orele 09.00-20.00 iar biletul de intrare costa 14 lei pentru adulti si jumatate din aceasta suma pentru elevi si studenti. Cei ce doreau sa faca fotografii trebuiau sa achite 10 lei iar pentru filmare taxa era de 20 de lei. Intrarea, in mod normal, se face individual pe baza de cartela (primita de la casa de bilete). Cum sistemul de acces era defect, se intra prin lateral, unde o doamna astepta cu o foarfeca sa taie coltul cartelelor.

Odata ajunsi in interior am constatat ca de la ultima noastra vizita au avut loc cateva modificari. Daca imi aduc bine aminte, in holul de la intrare exista o harta in relief a Marii Negre si un mulaj al unui rechin. Acestea au disparut, in locul lor existand in prezent trei acvarii, acestea fiind si singurele neincastrate in perete. La limita dintre acest hol si galeria pe care ne-am continuat vizita, am gasit un suport cu pliante. De abia asteptam sa pun mana pe cateva surse de informare despre acest obiectiv. Ei bine, nu am gasit asa ceva, in schimb ne-am documentat in privinta unor... partii de schi. E bine si asa, sa promovam muntele la mare si invers. Si sa nu uitam nici de vorba: “sa-ti faci vara sanie... ”.

Cea de-a doua parte este reprezentata de bazine luminoase, cu flora acvatica viu colorata, la fel ca si exemplarele ce le populeaza adica pesti din categoria exotica. Tot aici ne atrage atentia celebrul Piranha. Sala centrala gazduieste specii marine si de apa dulce. Aici bazinele sunt mai putin luminate, imitand mediul natural al fiecarei specii. Atractia principala a acestei sectiuni, ca de altfel a intregii expozitii, o constituie bazinul din mijlocul salii, cel mai mare al Acvariului. In acest bazin vietuiesc, pe langa cele cateva pisici de mare, exemplare extraordinare din familia sturionilor, cele mai mari depasind lungimea de 1,5 metri. Tot in acest bazin multi cautau inversunati cu privirea, doar, doar or vedea rechinul despre care auzisera ca tocmai ar fi fost adus. Binenteles ca zvonurile nu au depasit acest stadiu si, asa cum banuiam, nimeni nu a putut vedea un rechin. Ultima parte este dedicata tot pestilor si acvariilor luminoase si frumos colorate. Dupa cateva bazine mai mari, inainte de a ne vedea in fata usii de iesire, mai vedem cateva mai mici, cu exemplare pe masura. Iesirea nu se face tot pe usa pe unde am intrat ci prin spatele cladirii, mai exact, pe latura opusa intrarii.

Cam aceasta ar fi o descriere sumara a ceea ce inseamna Acvariul din Constanta. La aspecte negative as fi tentat sa remarc pretul poate cam mare al biletului de intrare. Eu intotdeauna am gandit ca este mai bun un pret mai mic si vizitatori mai multi decat bilete vandute mai putine dar pe bani mai multi. Insa sunt sigur ca cei ce se ocupa de acest loc stiu mai bine, iar eu cum nu cunosc costurile de intretinere, functionare si alte calcule interioare, prefer sa ma abtin. Mai bine las la aprecierea fiecarui vizitator ce trece pragul acestei expozitii, pe care eu, dupa ce am vizitat-o pentru a patra oara, o consider un obiectiv ce nu trebuie ocolit, ce merita vizitat macar o data in viata.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 15.08.11 13:51:05
Validat / Publicat: 15.08.11 14:32:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Panoul situat in fata intrarii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.08.11 18:20:18]
»

Selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmasterX
[19.05.15 09:46:01]
»

Mutat în rubrica "Acvariul din Constanța, CONSTANȚA" (nou-creată pe sait)

Mihai18
[04.07.15 22:25:03]
»

@urjanclaudiu - Bine v-am regăsit, pentru că prima dată v-am găsit la Întâlnirile AFA. Eu sunt Mihai 18, nou logat la acest sit, dar mai întâi am fost „Chibiț” cca. 1 an.

Mi-a plăcut reviewul și obiectiv vorbind votul de Foarte Bine este corect. Citind reviewul tău, am mai fost încă odată la acest mare acvariu. L-am citit cu plăcere pentru că mie mi-au plăcut mult peștii de acvariu. Am avut o perioadă când pur și simplu mă captivau. Am ajuns până acolo încât am îmulțit acasă peștii ovipari (prin icre) și este foarte greu. Cu peștii înmulțiți și crescuți de mine, chiar am participat la o expoziție pe plan local. Dar, cutremurul din 1986 cînd acvariile au fost făcute praf, m-a descurajat și m-am oprit. Dar de la Acvariul din Constanța nu lipsesc de câte ajung acolo. Ultima dată am fost anul acesta în luna mai.

Apreciez foarte mult la tine că promovezi turismul național. Din reviewuri mi-am dat seama că îți plac drumețiile montane care sunt un galop de sănătate și foarte bine faci.

Mulțumesc pentru cât de mult te-ai implicat în organizarea întîlnirilor AFA pe care le-am urmărit și citit. Și acum am în imagine dansul Brașoveanca cînd tu cu soția erați în frunte. Sunteți frumoși amândoi și vă stă bine împreună, (aveți vârsta copiilor mei). Mulțumesc pentru voturi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[31.08.15 09:34:47]
»

@Mihai18 - Bine ne-am regăsit sau mai bine zis, bine aţi venit printre noi, cei care facem parte din comunitatea AFA.

Mă bucur că v-a plăcut acest scurt articol şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată.

... promovezi turismul național

Într-adevăr, trebuie să recunosc, încerc (binenţeles, alături de mulţi alţi membrii AFA, iubitori ai frumuseţilor ţării noastre) să promovez sau uneori chiar să fac cunoscute obiective turistice din ţara noastră, în special din zona litoralului şi cea montană. Şi cred că toţi ar trebui să facem la fel. Bunul mers al turismului naţional depinde în cea mai mare parte de noi, turiştii, iar vina că lucrurile merg aşa cum merg ne aparţine tot nouă, nicidecum altcuiva, aşa cum de multe ori se încearcă să se creadă. Normal că e mai simplu să arunci vina în altă parte şi să dai "bir cu fugiţii", în loc să încerci să schimbi răul în bine. Ar fi o întreagă discuţie pe tema asta şi chiar nu are rost să dezbatem aici. Ideea e că... dacă nu noi, atunci cine?

... implicat în organizarea întîlnirilor AFA

Cam asta înseamnă sau mai bine zis face parte din spiritul AFA: fiecare să încerce să se implice mai mult sau mai puţin în ceea ce înseamnă AmFostAcolo. Iar în ceea ce mă priveşte, mi-a făcut o deosebită plăcere să mă implic şi probabil o voi face ori de câte ori se va ivi ocazia şi sunt convins că la fel vor face şi mulţi alţii. E la fel ca în cazul celor de mai sus. Şi aici tot de noi (în cazul ăsta, membrii AFA) depinde dacă lucrurile merg bine sau nu.

Sunteți frumoși...

Vă mulţumim mult pentru cuvintele frumoase.

Toate cele bune şi vacanţe frumoase!

P.S.: Îmi cer scuze pentru răspunsul foarte întârziat dar din diverse motive, de o perioadă destul de lungă nu am mai reuşit să intru pe AFA şi de abia acum am început să mai recuperez din ceea ce am pierdut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂAcvariul din Constanța:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066376924514771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1