ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Băile Lăzărești (băi tradiționale secuiești)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=Hv-r4MlLanY

Băile Lăzărești (în ungurește Nyir Furdo = Băile Mesteacănu, nyir = mesteacăn) sunt niște băi tradiționale secuiești, recent renovate (printr-un program european), deosebit de frumoase și interesante. Fiind aproape de Miercurea Ciuc, eu încerc să merg ajung aici anual pentru-că au o mulțime de puncte tari pe care voi încerca să vi le prezint în continuare.

Dacă am musafiri amatori de plimbare, este unul din punctele importante de vizitat, pentru-că eu prefer obiectivele turistice alternative. Dacă am părinți veniți vara la tratament la Băile Jigodin de la Miercurea Ciuc (băi cu apă minerală încălzită + mofet + salină), Băile Lăzărești devin o alternativă de tratament în weekend, când centrul de tratament de la Jigodin este închis. Singura problemă este că la Lăzărești, apa minerală nu este încălzită.

Ca obiectiv turistic clasic din vecinătatea Băilor Lăzărești amintesc terasele cu bere din Băile Tușnad.

Principalele obiective turistice alternative din vecinătatea Băilor Lăzărești:

- Băile Nadas (de Stuf), spre Tușnadu Nou, practic la vreun km peste un mic deal. Băi tradiționale secuiești cu apă minerală carbogazoasă.

- Băile Cozmeni (Soszek Furdo = Băile Scaunul Sărat. Băi tradiționale secuiești cu ape mixte, adică bazine separate cu apă minerală carbogazoasă și bazine cu apă sărată

- Monumentul eroilor pașoptiști unguri la Nyerges (figurat pe harta regionala)

- Soskut Furdo (Băile Fântâna Sărată), în drum spre Târgu Secuiesc, înainte de satul Cașinu Nou. Băi tradiționale secuiești cu apă mixtă, concomitent carbogazoasă dar și sărată (mai bine zis, acră-leșioasă).

- Patria castorilor - bălți și diguri ridicate de castori pe pârâul care curge prin Soskut Furdo (cele amintite mai sus), se înșiră puțin mai jos de băi

Revenind la băile noastre, Băile Lăzărești sunt situate imediat la nord de masivul Ciomad (cel cu Sfânta Ana și Mohoș). Și aceste băi, la fel ca mai toate din zona Miercurea ciuc - Tușnad - Balvanyos - Covasna își datorează existența fenomenelor postvulcanice.

Ca să ajungeți la Lăzărești, trebuie întâi să ajungeți la Cozmeni. Cozmeni este o comună secuiască situată în partea sudică a bazinului (depresiunii) Ciucul de Jos, la intersecția a două drumuri (vezi harta regională): Nord-sud este drumul european E578 Toplița - Gheorgheni - Miercurea Ciuc - Cozmeni - Tușnad Băi - Sfântu Gheorghe, iar din Cozmeni spre sud-est DN11 duce spre Târgu Secuiesc. Din DN11, chiar din Cozmeni, se desprinde imediat spre sud DJ113B care duce pe drum asfaltat în satul Lăzărești.

Ca să ajungeți la Băile Lăzărești trebuie să străbateți tot satul, de la nord la sud. Există și câteva indicatoare spre băi, dar pentru siguranță mai bine întrebați localnicii. Vă recomand să aveți și un dicționar român-maghiar (Na, că v-am zis-o! ;)). De fapt este un sat secuiesc foarte frumos. M-aș mira să fie mai mult de cinci suflete de români în tot satul. Dar nu este nicio problemă, dacă vorbiți frumos, orice secui, de la mic la mare (din proprie experiență și chiar în acest sat) va încerca să vă ajute. Ca să nu vă complicați, pronunțați doar numele băilor, în transcriere fonetică: ”niir fiurdo” (un ”i” lung si un ”o” care aduce a ”e”). Anul trecut (2015) știam că s-a asfaltat special pentru aceste băi un drum care pornește din zona centrală a satului și pe care nu vroiam să-l ratez. Nu cu mult timp înainte încercasem să ajung la băi pe vechiul drum pe care îl știam și a trebuit să renunț din cauza noroaielor (nu știam atunci de noul drum asfaltat). Pentru orientare precisă puteți folosi foarte bine și harta de detaliu anexată.

Da, asta e o veste foarte bună: drumul asfaltat, nou-nouț, duce în încinta băilor.

Băile sunt situate în afara satului, la sud, într-un cadru feeric cu o pădurice de mesteacăn, având spre sud silueta impunătoare a masivului Ciomad.

Folosirea acestor băi este absolut gratuită!

În cadrul băilor, recent renovate, puteți găsi (videoclipul, făcut în 2011, este puțin depășit, dar totuși bun):

- un bazin ”mare” (cam 2 x 5 m) din lemn, cu podeaua tot din lemn, plin cu apă minerală carbogazoasă care ”fierbe” continuu sub emanațiile mofetice destul de abundente (mofetă umedă). De fapt apa este destul de rece.

- vreo doua-trei bazine din lemn (circa 1 x 1 m) folosite pentru băi de picioare. Vă băgați picioarele în apa ”fierbătoare” și simțiți cum bulele de gaz vă gâdilă în mod plăcut

- un izvor cu apă minerală carbogazoasă, rece, cu gust foarte plăcut

- o mofetă. Mofeta, amenajată într-o coșmelie de lemn, este extraordinară prin debitul foarte mare de gaz care se aude zgomotos (mofetă umedă - vezi videoclipul). Mofeta nu este foarte mare și nici foarte confortabilă, însă e folosită de localnici care apreciază efectele curative, fiind una dintre cele mai accesibile mofete din zonă. Atenție la măsurile de siguranță în privința folosirii mofetei. Nu vă aplecați sub limita gaz mofetic - aer, pericol letal. Puteți testa nivelul gazului cu ajutorul flăcării unui chibrit/brichetă. La această mofetă am întâlnit un bătrân din zonă care povestea cu încântare cum se tratează el de zeci de ani (două cure pe an).

- o baie de nămol (e termenul mai stilat de la expresia ”noroi”) cu emanații de gaze mofetice (foto). În 2011 erau doar niște emanații de gaze în noroiul din drumul de căruță care urcă la fâneața de deasupra băilor. Cu timpul s-a lărgit, noroiul argilos cenușiu chiar se întinde frumos pe piele... și a ajuns o ditamai groapă.

- o filogorie renovată (e mai mare și mai frumoasă decât cea din videoclip). Ca să nu pierdeți timpul uitând-vă în DEX vă explic că filogoria este un fel de pavilion cu bănci și masă. Aici puteți sta frumos la masă (desigur)

- o cabană (nu știu destinația)

- o cruce mare de lemn (străjuiește băile exact deasupra lor - foto)

Presupun că în extrasezon nu găsești picior de om aici. În sezon poți găsi câțiva localnici (mai mult copii), eventual și vreo doi turiști. Cu alte cuvinte, nu este aglomerație (asta până când nu află cei de pe AFA).

Nu trebuie să uit însă de un grup mare (un întreg autocar) de turiști unguri din Ungaria (cine știe, cunoaște!) văzut acum vreo doi ani, veniți aici nu ca să se scalde în apă sau în mofetă, ci să facă incantații și alte felurite chestii de yoga. Pe tăpșanul dintre bazinul mare și filogorie s-au așezat în cerc, meditau, mai ridicau brațele și alte figuri. În mod sigur, acest loc este plin de energii telurice pozitive!


[fb]
---
Trimis de Lucien in 21.10.16 14:24:01
Validat / Publicat: 21.10.16 20:02:13

VIZUALIZĂRI: 4065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Izvorul cu apă minerală carbogazoasă, rece, foarte plăcută la gust
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.10.16 20:01:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă Băile Tuşnad, BĂILE TUȘNAD" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044499158859253 sec
    ecranul dvs: 1 x 1