ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe pârtia de la Băile Tușnad și prin împrejurimi

TIPĂREȘTE

Dorind să profităm de primul sfârșit de săptămână de la începutul acestui an, ne-am hotărât să mergem undeva la munte pentru o partidă de săniuș. Valea Prahovei nu a mai fost de această dată o opțiune pentru noi deoarece mai erau disponibile foarte puține locuri de cazare (și acelea la tarife mari); în plus, aglomerația de pe DN 1 este știută de toată lumea. Așa că ne-am îndreptat atenția către alte zone și am găsit cazare pentru o noapte la o pensiune din stațiunea Băile Tușnad. Mai fusesem acolo în vara anului 2016 (vezi impresii), așa că știam destul de bine zona.

Dacă vara ne-ar fi interesat posibilitățile de drumeție, de data aceasta am fost atrași de pârtia amenajată în stațiune. Mai precis, pârtia se află la ieșirea din Băile Tușnad către Miercurea Ciuc, fiind vizibilă din șoseaua principală (pe partea dreaptă a DN 12, respectând această direcție de mers).

Lângă pârtie este amenajată o parcare micuță, pentru 12-15 mașini, însă noi am oprit pe marginea șoselei, întrucât nu am găsit vreun loc liber în parcare. Nu au fost probleme din acest punct de vedere.

Privită de la bază, pârtia este împărțită în trei zone: în stânga se află instalația de teleschi, partea centrală (cea mai lată) reprezintă zona pentru schiat, iar în dreapta este delimitată o porțiune pentru săniuș. Așa cum este firesc, sunt amplasate mai multe panouri informative care arată faptul că este interzis accesul cu sania pe pârtia de schi. Ne-a plăcut faptul că nu a fost foarte aglomerat pe pârtie nici sâmbătă, nici duminică, așa că am folosit săniuța în voie. Pârtia de sanie era totuși cam denivelată, dar în lateral, pe un loc viran, se crease o altă porțiune de derdeluș, ceva mai abrupt, pe care l-am folosit și noi. A fost destul de frig în perioada respectivă, dar asta nu ne-a împiedicat să ieșim sâmbătă în două rânduri pe pârtie și încă o dată duminică, înainte de plecare.

În ceea ce privește pârtia schiorilor, întrucât nu mă pricep la acest sport, voi prezenta câteva detalii despre pârtia de schi (care erau afișate în apropiere, dar care pot fi găsite și pe internet): pârtia are lungimea de 500 de metri și lățimea de 40 de metri, iar diferența de nivel este de 100 de metri (se pleacă de la 750 de metri și se ajunge la 650 de metri la bază). Referitor la înclinație, aceasta ar fi de 22%, iar pârtia are nivel mediu de dificultate. Ca părere personală, pârtia părea ceva mai abruptă sus, iar de pe la jumătatea ei înclinația se mai domolește. Pe lângă schiori, pe pârtie erau și câțiva oameni care coborau cu placa.

În cele două zile în care am mers acolo am văzut și câteva căzături, sâmbătă după-amiază un bărbat având chiar nevoie de îngrijiri medicale.

În ceea ce privește prețurile pentru instalația de teleschi, acestea erau: schipass pentru o zi – 65 de lei pentru un adult și 40 de lei pentru un copil; schipass între orele 10.00 și 15.00 – 45 de lei pentru un adult și 30 de lei pentru un copil; schipass între orele 15.00 și 21.00 – 55 de lei pentru un adult și 35 de lei pentru copil. Dacă se optează pentru o singură urcare cu teleschiul, acest lucru costa 5 lei atât pentru adulți, cât și pentru copii. După cum reiese din intervalele orare de mai sus, această pârtie este prevăzută cu instalație de nocturnă.

În ceea ce privește monitorii de schi, noi am observat doi bărbați (posibil să fi fost mai mulți monitori). De curiozitate, am întrebat cât ar costa o primă lecție de schiat pentru juniorul nostru și am aflat că prețul este de 80 de lei pentru două ore și jumătate – trei ore.

Există și program de funcționare a pârtiei de la Băile Tușnad. Mai concret, accesul pe pârtie este permis de luni până vineri, între orele 15.00 – 21.00, iar sâmbăta și duminica între orele 10.00 – 21.00.

La baza pârtiei se află un schibar, căruia i-am trecut și noi pragul. În permanență aglomerat, locul atrăgea pentru că înăuntru era cald (sobă cu lemne), dar și pentru că se poate bea un vin fiert, un ceai fierbinte, o ciocolată caldă sau poate un pahar cu tărie. În ceea ce privește prețurile pentru câteva dintre produsele comercializate acolo, acestea erau: vin fiert (250 ml.) – 5 lei; cafea, ciocolată caldă, ceai, diferite băuturi răcoritoare sau apă minerală/plată – 5 lei; ceai cu rom – 10 lei; vodka sau afinată (50 ml.) – 5 lei; Alexandrion (50 ml.) – 8 lei sau palincă de prune (50 ml.) – 10 lei. Se găsea și câte ceva de ronțăit: ciocolată de casă, kurtos – 15 lei, popcorn ori chipsuri.

În ceea ce privește echipamentele pentru schi sau săniuțele, există un centru de închirieri echipament chiar lângă pârtie. Noi am avut săniuța noastră, dar am aruncat o privire pe lista de prețuri afișată la intrare: echipament complet de schi (schiuri, bocanci, bețe) – 45 de lei/zi; echipament complet snowboard – 45 de lei/zi; sanie de lemn – 15 lei/zi ori sanie bob – 20 de lei/zi. Pentru alte tarife, voi atașa fotografia cu lista de prețuri. Mai trebuie adăugat faptul că acest centru de închirieri se află în dreapta pârtiei, chiar lângă Fortuna Boutique Hotel. Această unitate de cazare este amplasată la câțiva metri de pârtie și este clasificată la 3 stele. Nu ne-am cazat acolo, dar ne-ar plăcea să-i testăm cândva serviciile.

Pentru cei care ar dori să petreacă mai multe zile iarna în această stațiune, există și alte posibilități de petrecere a timpului liber în zonă. Pe pereții schibarului am văzut niște afișe care prezintă diferite excursii ce se pot face prin împrejurimi. De exemplu: o plimbare cu șenilata (un fost vehicol amfibie de transport) prin pădurile din jurul stațiunii – excursia se făcea cu minim 5 persoane și costa 30 de lei/persoană /o oră sau 50 de lei/persoană/2 ore. O altă excursie presupune plimbarea cu sanie trasă de cai în Lăzărești, cu picnic tradițional. Durata excursiei este de 3-4 ore, iar prețul este 80 de lei/persoană. Nici Tușnad Wellness nu este de neglijat; câteva ore de bălăceală în bazinele cu apă caldă pot fi o altă modalitate de recreere.

Acestea sunt informațiile pe care noi le putem oferi referitoare la pârtia de la Băile Tușnad. Chiar dacă ne-ar fi plăcut să stăm mai multe zile, a fost bine și așa. Cu siguranță că vom reveni cândva acolo, cine știe, poate chiar în această iarnă!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 20.01.19 15:28:34
Validat / Publicat: 20.01.19 16:00:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.

VIZUALIZĂRI: 4698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Iarna pe uliță...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49700 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismis
[20.01.19 18:17:52]
»

@Crazy_Mouse: Drăguță escapadă, să vă fie de bine! Ce înseamnă să ai un junior în familie...

Tușnadul iarna e și pe lista noastră scurtă, și tot pe Fortuna o am în vizor. Dar noi pentru centrul wellness, zăpada nu-mi mai place decât în poze și cel mult s-o văd pe fereastră, de lângă gura sobei!

Floryn81AUTOR REVIEW
[20.01.19 19:04:18]
»

@crismis: Mulțumim frumos! Da, băiatul este cel care și-a dorit foarte mult ”Să mergem și noi la zăpadă! ”. Așa că am încercat să-i facem pe plac și -pentru moment- am reușit. Că își mai dorește o altă ieșire la săniuș, asta este o altă poveste și vom încerca să-l mulțumim din nou.

În ceea ce privește wellness-ul, ne-a făcut și nouă cu ochiul, am fost chiar în recunoaștere până în parcare și erau foarte multe mașini, ceea ce însemna că acolo e aglomerat. Cred că ar fi mai lejer atunci când elevii sunt la școală, preferabil în timpul săptămânii.

Zăpada e frumoasă și de afară, e mai frumoasă cu un pahar de vin fiert la îndemână!

Numai bine!

tata123 🔱
[21.01.19 09:05:19]
»

@Crazy_Mouse: Frumoase peisaje de iarnă și o incursiune reușită la săniuș

Constantin D. Aricescu era impresionat de stațiunea Tușnad și o lăuda în versuri pe la 1878:

La Tușnad eu într-o noapte cu alți amici eu am sosit

Câte suveniri plăcute deșteaptă astu locu iubitu

Pentru-a doua oară, frate, eu revădu astu paradisu:

Nu mă-ncercu de a-l descrie, căci alți poeți l-au descris.

Are cuvânt Aricescu ca să gândească cu doru

La Tușnad, astu visu poeticu, acestu templu de amoru.

Acu ași veni, amice, în toți anii regulat

Să regenerezu și corpul și sufletul fatigat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nrs †
[08.02.19 17:27:10]
»

uitandu-ma mai atent la poze am vazut ca nu era nimeni prin fata barului! acum toti stateau pe afara

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5076768398285 sec
    ecranul dvs: 1 x 1