ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Băile Cozmeni - Sószékfürdő (băi tradiționale secuiești)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Băile Cozmeni, sau pre limba localnicilor Sószékfürdő (în ungureste: so = sare, szék = scaun, fürdő = băi), cu alte cuvinte Băile Scaunul Sărat (oricum, să nu întrebați pe nimeni de Băile Scaunul Sărat, decât dacă vreți neapărat să stârniți ilaritate) sunt foarte accesibile, fiind situate la circa 25 Km sud de Miercurea Ciuc, la marginea sud-estică a comunei Cozmeni, aproape de drumul spre Târgu Secuiesc (DN11B) - vezi harta. Folosesc termenul de ”Băile Cozmeni”, poate nu cel mai fericit, pentru-că nu vreau să vă stresez cu cuvinte și pronunții imposibile.

Puteți ajunge aici fie venind dinspre nord (Miercurea Ciuc), fie dinspre sud (Sfântu Gheorghe), fie dinspre sud-est (Târgu Secuiesc). La vreo doi kilometri de centrul comunei Cozmeni, pe partea nordică a drumului asfaltat, puteți observa un monument-indicator din lemn pe care scrie în limba localnică ”Sószékfürdő 0,7 km” (foto). Mergeți cei 700 m pe un drum de țară neasfaltat, trecând pe lângă o zonă mlăștinoasă cu flori și ”lanuri” de stuf și papură, dacă e vară. Dacă e iarnă, ”lanurile” pot fi de zăpadă. Știți și voi că iarna nu-i ca vara. Spre sud să văd frumos masivul Ciomad (cu lacul Sfânta Ana și tinovul Mohoș), iar la dreapta lui, defileul Oltului de la Tușnad (foto).

Identificați foarte ușor băile pentru-că altceva oricum nu prea mai este pe acolo, iar drumul se cam termină. Băile sunt situate într-o vâlcea pe un areal care face trecerea de la șesul depresiunii Ciucul de Jos la versanții Munților Ciucului.

Băile au fost amenajate în anul 2003 prin muncă voluntară și mai recent au fost renovate și adăugate construcții noi.

În zona Băilor Cozmeni se găsesc următoarele obiective:

- Un bazin cu apă minerală carbogazoasă și cu emanații destul de puternice de gaze mofetice (foto, video). Bazinul pentagonal din lemn este înconjurat de o platformă de lemn (pentru plajă) și o cabină (vestiar) și asta tot din lemn.

- O platformă hexagonală de lemn cu 3 mici bazine cu apă sărată pentru băi de picioare și un ”prepeleac” în mijloc (foto, video)

- Coroana vie a Sfântului rege Ștefan, creștinătorul ungurilor (foto, video)

- O capelă (altar) din piatră a Sfintei Fecioare

- O filigorie (chioșc, pavilion, cerdac, foișor acoperit) mare din lemn cu bănci și masă, unde puteți sta la masă (desigur, cu bucatele aduse de acasă sau pregătite loco)

- Loc de parcare și pentru grătar

- O cabană a composesoratului Cozmeni

- UN WC cum n-ați mai văzut

Aceste băi, la fel ca toate băile tradiționale secuiești, nu sunt frecventate foarte mult, nefiind prea cunoscute de către turiști, ci mai mult de către localnici. Oricum, numai lipsite de interes nu sunt și veți vedea în continuare de ce. Presupun că băile sunt folosite cel puțin o dată pe an de către locuitorii comunei pentru o serbare câmpenească.

Băile Cozmeni au niște particularități - ciudățenii care le fac foarte interesante.

1. DOUĂ FELURI DE APĂ MINERALĂ (ofertă la pachet, 2 în 1)

În primul rând aici sunt două feluri de ape mineralizate: ape minerale carbogazoase (aparținând aureolei mofetice asociate lanțului vulcanic neogen-cuaternar Călimani-Gurghiu-Harghita) și ape sărate (cu săruri provenind din Flișul cretacic situat în fundamentul depresiunii Ciucul de Jos). Este foarte interesant că cele două tipuri de apă nu se amestecă deși izvoarele (bazinele) sunt foarte apropiate între ele, cam 120 m în linie dreaptă. Astfel puteți ușor alterna tratamentul mineral carbogazos cu cel sărat.

2. COROANA VIE A SFÂNTULUI REGE ȘTEFAN

Coroana vie a Sfântului rege Ștefan (creștinătorul ungurilor, cam pe la anul 1.000) este o construcție impresionantă prin frumusețe și puțin stranie pentru necunoscători. Este de fapt un monument având forma unei cupole semisferice (coroana regelui), făcută din ramuri și crengi de salcie. Acestea au fost plantate în pământul umed al zonei mlăștinoase de aici și mare parte din crengi s-au prins, ”coroana” prinzând viață în fiecare primăvară și dezvoltându-se de la an la an. În Secuime am văzut mai multe de astfel ”coroane”, dar aceasta de la Băile Cozmeni s-a prins cel mai bine și rezistă frumos înfruntând anii. De obicei, deasupra cupolelor este o cruce realizată tot din nuiele de salcie. Crucea nu prea supraviețuiește deoarece seva dătătoare de viață ajunge mai greu în vârful cupolelor. Foarte interesant și spectaculos este aranjamentul interior al ”coroanei” de aici. Pe margine sunt băncuțe și mici straturi cu flori, iar în centru o stâncă cioplită grosolan și cu niște semne care vor probabil să aducă cu scrisul vechi (runele) secuiesc (foto). Prin modelul împletit al crengilor de salcie se vede cerul. Avem astfel impresia unui altar precreștin, iar senzația mistică, paranormală, este copleșitoare. Cupola vie este situată la circa 40 m sud de bazinul cu apă carbogazoasă, iar deplasarea la ea se face pe scânduri. Jur-împrejurul ”coroanei” sunt ”lanuri” de stuf și flori care se unduiesc ca valurile în bătaia vântului (foto).

3. WC -ul

Da, citiți bine, a ajuns și un WC să fie obiectiv turistic. Este o construcție care de la depărtare (zeci de metri) ați fi spus că poate fi orice, dar numai WC nu. Este situată câțiva metri mai sus de cabana composesoratului. Apropiindu-vă mult, ajutați și de miros, puteți însă identifica locul și scopul vizitei. Este o construcție realizată din sute-mii de scândurele scurte, ingenios asamblate, amintind de cochilia spiralată a unui melc. Deci WC-ul nu are nici ușă, dar nici nu-i trebuie, construcția asigurând intimitatea (foto)

Cu aceste băi, în anul 2010 am realizat un videoclip: youtube

Am vizitat Băile Cozmeni de mai multe ori în ultimii și multe detalii s-au schimbat în bine, dar esența lor a rămas aceeași.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 27.10.16 14:03:45
Validat / Publicat: 27.10.16 16:46:32

VIZUALIZĂRI: 2219 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Versant al Munților Ciucului la vest de Băile Cozmeni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.10.16 14:08:48]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059773921966553 sec
    ecranul dvs: 1 x 1