ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La pas prin Chisinau

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Preambul: Moldova de peste Prut - Basarabia cum ne place noua s-o numim - este tinutul in care au vazut lumina zilei parintii mei candva, pe la inceputul secolului trecut. Anexarea la Uniunea Sovietica i-a prins in Romania, iar in vremurile care au urmat nu numai ca le-a fost cu neputinta sa-si viziteze parintii si rudele ramase dincolo, dar si scrisorile le erau returnate. Mult mai tarziu si numai cu chemare din partea rudelor de gradul I, au reusit - ocazional - sa mai mearga in Basarabia.

In 1996, la 560 de ani de la prima atestare documentara a asezarii, in cadrul unui protocol, sotul meu a primit un album ilustrat intitulat simplu CHISINAU. Amintindu-mi cu cata nostalgie povestea mama despre Chisinaul de altadata, orasul in care ea studiase din 1928 la Liceul "Regina Maria", i-am oferit ei albumul ilustrat. Peste imaginile reprezentand orasul nou trecea rapid, noile cladiri neavand pentru ea nici o semnificatie. Cladirile vechi, monumente sau simple locuinte, erau privite cu nesat si - dupa atatia ani - unele chiar recunoscute. Sa va mai spun ce tresarire a avut cand si-a revazut vechea scoala?

De curand am avut ocazia sa fac un mic circuit in Moldova - Ucraina si primul meu gand, vazand ca la Chisinau este prevazut in program timp liber la dispozitia turistilor, a fost sa incerc sa aflu daca Liceul "Regina Maria" mai exista si ce a devenit. Dar, pana acolo...

Venind dinspre Husi - Albita, am intrat in Chisinau pe Calea Iesilor. La primul semafor ne-a intampinat ghidul local, o doamna grabita sa ne duca mai intai la "Bucuria" - renumita lor fabrica de dulciuri, inainte de ora inchiderii magazinului de prezentare si desfacere. Dar, pentru a putea cumpara trebuia sa avem lei moldovenesti, asa incat, mai intai de toate, am oprit la o casa de schimb valutar. La "Bucuria", pierduti printre atatea bomboane si dulciuri in ambalaj stralucitor, timpul a trecut pe neobservate si seara incepea sa coboare. I-am iertat ghidei aceasta tactica absolut defavorabila mie numai dupa ce a inceput turul adevarat al orasului. In autocar, cu mult talent de povestitor, in graiul moldovenesc, dar si cu mult simt patriotic, ne-a prezentat istoria asezarii de pe raul Bâc incepand cu 1436 anul primei sale atestari documentare, trecand succesiv prin toate momentele importante si sfarsind cu orasul de azi, capitala a Republicii Moldova.

Cand am ajuns la Catedrala "Nasterea Domnului", monument religios (proiectat de A. Melnicov si construit in perioada 1830-1836) - pomenit frecvent de mama in istorisirile ei si numit simplu "Sobor" - usile erau incuiate. Numai interventia ghidei a facut sa fim acceptati in interior ca sa putem admira somptuozitatea acestui lacas, altarul sau neasemuit de frumos si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. In spatiul larg din fata Catedralei, ghida ne-a povestit despre inceputurile monumentului pornind de la proiectarea ansamblului care cuprindea initial doar biserica si clopotnita.

Biserica este sobra, cu o turla masiva si are in fata intrarii principale clopotnita cu patru niveluri adapostind o capela la parter si camerele clopotelor in partea superioara.

La patru ani de la sfintire, in 1840, ansamblul arhitectonic a fost completat cu un turn numit pe atunci Portile Sfinte, prin care se facea intrarea in parcul Catedralei. Foarte asemanatoare unui Arc de Triumf (uneori chiar denumite astfel), Portile Sfinte au patru fatade identice, pe cea dinspre Piata Marii Adunari Nationale instalandu-se un ceas care este functional si astazi.

Bombardamentele din timpul razboiului au produs mari stricaciuni Catedralei, au urmat reparatii si restaurari, apoi, in 1956, transformarea in biserica parohiala. De neuitat pentru credinciosii moldoveni este noaptea de 22-23 decembrie 1962, cand comunistii au aruncat in aer clopotnita. Biserica, cu crucea de pe cupola daramata, a devenit o sala de expozitii. Mama ne-a aratat in copilarie imagini cu "Soborul fara cruce".

Piata Marii Adunari Nationale se afla in fata Parcului Catedralei. Zona dintre Catedrala, Portile Sfinte si intreaga Piata a Marii Adunari Nationale a fost scena multor manifestari de masa in istoria mai recenta a Basarabiei.

Pentru ca intunericul se lasa incet, incet, am grabit pasul spre monumentul simbol al Republicii Moldova, statuia lui Stefan cel Mare aflata nu departe, la intrarea in Parcul Poporului sau - dupa denumirea veche - Gradina Publica. Atunci abia daca am retinut ceva din istoria tumultuoasa a acestui monument. Ne-am grabit sa intram in parc, pe Aleea Clasicilor (inaugurata in 1957), pentru a admira macar in parte busturile atator scriitori de seama. Fotografii? Nici nu se mai punea problema. Noaptea se lasase, luminile in parc se aprinsesera, iar noi faceam mai curand o plimbare de seara si nu un tur al orasului.

Ne-am cazat la Hotelul Cosmos (vezi impresii), iar a doua zi, dupa micul dejun, am plecat la Cricova pentru vizitarea celui mai vestit combinat de vinuri (vezi impresii).

Reintors in Chisinau, grupul a beneficiat de doua ore timp liber. Pentru ca am debarcat pe Strada Stefan cel Mare si Sfant, aproape de Magazinul Unic, toata lumea a dat navala la cumparaturi. M-am bucurat de acest interval de timp si am luat-o singura, la pas, spre zona veche a orasului. Voiam sa gasesc Liceul "Regina Maria" si locurile in care a calcat mama in anul 1928, pe atunci doar o fetita.

Din Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, inainte de a ajunge la Catedrala, am continuat spre stanga, pe Strada Puskin. Traversand Strada 31 August 1989, am inaintat pana la intersectia cu Strada Bucuresti. Aici, in cladirea de la numarul 64, in perioada 1864-1871 a functionat Gimnaziul particular de fete infiintat de Liubovi Beliugova, devenit ulterior Liceul nr. 1 de fete al Zemstvei din Basarabia, prima institutie medie de invatamant feminin laic din Basarabia. Intre 1920 si 1944 s-a numit Liceul de fete "Regina Maria". Aici a invatat mama incepand cu anul 1928. Destul de bine conservata, cladirea este declarata "Monument de istorie si arhitectura de categorie nationala" si este catalogata in Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

In perioada comunista (1944-1991) s-a numit Scoala medie moldoveneasca nr. 1 "G. I. Kotovski", iar in prezent, o aripa noua, mult mai mare, adaposteste Liceul Teoretic Roman - Francez "Gheorghe Asachi". Cu cei 148 de ani de traditie in educatie, actualul Liceu "Gheorghe Asachi" din Chisinau este cea mai veche unitate de invatamant din republica.

In unghiul dintre aripa veche (unde se instruiesc elevii din clasele primare) si aripa noua, se afla Biserica Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla, frumoasa, cu ziduri trainice de piatra si cupole albastre. Proiectat de Alexandr Bernardarzzi in anul 1895 si destinat a fi Capela a Liceului de Fete din Chisinau, edificiul pastreaza langa chipul in basorelief al arhitectului, de o parte si de alta, doua inscriptii - in moldoveneste (romaneste scris cu litere chirilice) si in rusa - cu mentiunea datei si scopului inaltarii sale.

In perimetrul format de strazile Puskin, Bucuresti, Vlaicu Parcalab si 31 August 1989, in afara de Liceul "Gheorghe Asachi", se afla Radio "Vocea Basarabiei", Consulatul Romaniei si doua cladiri vechi, foarte degradate, aproape ruinate, care nu sunt demolate numai pentru ca fac parte din patrimoniul national. Este vorba despre Conacul urban Riscanu - Derojinski (renovat la mijlocul sec. XX pentru a gazdui Sediul Sovietului Suprem al RSSM) si Conacul urban Pisarjevski datand din a doua jumatate a sec. XIX. De altfel intreaga Strada Bucuresti pe care m-am plimbat mai mult, este marginita de constructii inaltate in sec XIX si inceputul sec. XX, case particulare sau cladiri publice, unele declarate monumente de importanta nationala, altele monumente de importanta locala.

Am parasit cu greu aceasta zona incarcata de trecut si mi-am continuat traseul spre Parcul Poporului pentru a vedea si fotografia la lumina zilei Aleea Clasicilor, bustul lui Puskin si fantana arteziana din centru.

Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant - simbolul orasului Chisinau - care domina intrarea, are o istorie pe atat de zbuciumata pe cat de zbuciumate au fost vremurile care s-au perindat dupa inaltarea lui. Pe doua panouri aflate de o parte si de alta a intrarii in parc, sunt prezentate succinct cele mai importante momente. Pentru ca le-am fotografiat, pot reda pentru cei interesati "Hronicul monumentului":

29 Aprilie 1928 - Inaltat prin osardia fiilor Basarabiei.

28 Iunie 1940 - Evacuat la Vaslui. Soclul ramas la Chisinau - demolat.

25 August 1942 - Readus la Chisinau. Postat in fata Arcului de Triumf.

20 August 1944 - Evacuat la Craiova.

1945 - Reinstalat la Chisinau. Crucea, spada, soclul, inscriptiile - schimbate si denaturate.

1972 - Stramutat cu 18 metri, spre uitare, in adancul parcului. Dar in anii ce-au urmat, basarabenii, cu numele lui Stefan cel Mare, au repurtat trei victorii sfinte - limba de stat, grafie latina (31 August 1989), drapel tricolor (27 Aprilie 1990), suveranitate (23 Iunie 1990) - intru intregirea neamului nostru in cuget si in simtiri.

Astazi 31 August 1990 - reasezat pe locul initial. Restabilite inscriptiile autentice. Soclul durat din aceeasi piatra aleasa din stanca de mesteri din Cosauti.

Mostenirea istorica, aranjamentul stradal, generoasele spatii verzi, alternanta dintre cladirile monumentale si constructiile de rand, corelatia dintre partea veche a orasului si noile cartiere inaltate in afara vechiului perimetru urban, relieful, toate confera Chisinaului aspectul unui oras placut si linistit.

Cele doua ore de plimbare solo, cand prin soarele torid, cand in umbra deasa a arborilor, au trecut repede. Am facut cale intoarsa spre centrul comercial, aproape de Magazinul Unic, unde grupul incepea sa se adune. Paraseam Chisinaul multumita ca am vazut ceea ce am dorit atat de mult si porneam spre Ucraina. Dar, despre asta alta data!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.08.12 12:48:19
Validat / Publicat: 24.08.12 14:27:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Chisinau - Aripa veche a liceului "Gheorghe Asachi", fost Liceu de fete.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianic [24.08.12 12:59:37] »

@webmaster: Va rog, daca se poate atasati youtube

Multumesc!

dorgo [24.08.12 16:23:32] »

@iulianic... felicitari, review frumos, informativ, trist si nostalgic dar pica bine pt. ca acum Rep. Moldova e in centrul atentiei Europei, fiind vizitata de Angela Merkel...

alucica [28.10.13 21:22:34] »

@iulianic: buna stimate Iulianic.

Foarte mult as dori sa aflu ce amintiri se pastreaza in familia dvs despre fostul liceu Regina Maria din Chisinau. informatiile legate de acest liceu in epoca intebelica sunt destul de sărace...

iulianic [29.10.13 09:22:47] »

@alucica: Remarc faptul că primul tău ecou după înscrierea ca membru AFA a fost ocazionat de un articol care îmi aparţine. Îţi mulţumesc pentru asta! Poate că în viitor, mai ales pentru că locuieşti în Chişinău, vei scrie despre principalele atracţii turistice din zonă. Sunt sigură că le cunoşti mai bine decât noi, cei care mergem acolo doar pentru o zi sau două.

În legătură cu Liceul Regina Maria din Chişinău, ai dreptate, informaţiile legate de acest edificiu sunt destul de sărace. Am căutat şi eu pe internet înainte de a pleca acolo pentru că voiam să aflu unde anume se află amplasat în oraş. Din spusele mamei reţinusem că este undeva aproape de centru, dar... mai multe nu.

Ce amintiri se păstrează în familia noastră despre fostul liceu Regina Maria din Chişinau? Cu regret trebuie să-şi spun că nu prea multe. Mama nu mai este în viaţă de mult, iar amintirile ei de copil, elevă venită de la ţară să studieze la oraş, erau legate în special de profesori şi colege (multe evreice). Ne povestea cu drag despre orele de matematică şi cele de religie care au lăsat în memoria ei amintiri vii chiar şi după multe zeci de ani. Din păcate, au plecat o dată cu ea. Nimic din istoria arhitecturii clădirii nu făcea parte din amintirile ei pentru că astea nu puteau să o intereseze atunci, la vârsta copilăriei.

Poate mai multe ar fi ştiut unchiul ei (adică fratele bunicului meu), care în acei ani era secretar la Liceul de Băieţi (parcă se numea Liceul Hasdeu) şi cel care şi-a convins fratele rămas la ţară (în Cobani - Glodeni) să-şi dea fata la învăţătură la oraş. Dar, bineînţeles, şi el s-a dus de mult în lumea celor drepţi luându-şi cu el amintirile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alucica [29.10.13 21:56:36] »

@iulianic: pentru iulianic

Buna ziua, interesul pentru informatia dvs este legat de faptul că scriu o carte despre trecutul acestei institutii. Spers sa o putem publica anul care vine, in acest caz am putea include imagini sau fotografii din familia dvs, legate de mama dvs, cu conditia ca imi trimiteti mai multe detalii cind a studiat, numele prenumele poate o gasim in listele elevelor din anuarul liceului... care a fost soarta dupa liceu, orice informatie legată de absolventele acestui liceu este valoros...

in ceea ce priveste principalele atracţii turistice din zonă... cu mare drag mă alătur deoarece cu toate că oraşul nostru nu este atît de bătrîn şi bogat în monumente arhitecturale deosebite ca alte capitale europene şi deci nu poate concura cu majoritatea dintre ele, în cazul cînd începi a povesti istoria străduţelor sau despre trecutul unor case vechi, Chişinău începe să "joace" cu totul cu alte culori decît suntem deprinşi să-l vedem...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alucica, dorgo, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050348997116089 sec
    ecranul dvs: 1 x 1