GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inca de acasa eram hotarati ca la Londra sa vedem muzee. Dupa o lunga negociere am facut un compromis: eu am acceptat sa vad Imperial Museum of War iar el National Gallery. Cu British Museum eram amandoi de acord. Celelalte doua ne-au iesit in drum, din care unul, mai bine o luam pe alta strada. Problema era cand sa le vedem? Aveam la dispozitie sase zile dar si biserici, catedrale, castele, parcuri, schimbarea garzii si altele de vazut ori eu ma stiam ca obosesc nu repede dar tare, de la varsta si picioare... Solutia a fost sa mergem la muzee imediat dupa micul dejun, sa fim acolo inainte de deschidere ca sa evitam aglomeratia. Nu puteam sta intr-un muzeu mai mult de patru ore maximum caci la un moment dat bifai sali fara sa mai retii nimic. Noroc cu bancile lungi puse in fata panzelor celebre pe care intai te odihneai si apoi admirai exponatul. Anglia, tara bogata nu percepe taxe la muzee; cele mai scumpe intrari din tarile vizitate au fost la Moscova si St. Petersburg (tovarasci, sa luam pielea de pe capitalisti!)
1. British Museum, fondat acum 250 de ani, este alaturi de Luvru, Ermitage si Metropolitan unul din cele mai mari muzee ale lumii continand peste 6.5 milioane exponate. La parter se afla cea mai mare sala acoperita din lume, facuta din sticla si otel, in care o scara cam modernista dupa parerea mea, duce la etaj. Tot la parter este cea mai mare colectie de mumii din lume, mai mare decat cea din Cairo si un monument funerar turcesc vechi de 2500 de ani. Am ratat omul din Lindow, un barbat ucis cu 2000 de ani in urma intr-o mlastina de turba, perfect conservat. Spre deosebire de celelalte muzee amintite, British Museum nu detine o pinacoteca ci colectii de antichitati pornind de la mumii, sarcofage din Egipt, sculpturi greco-romane, colectii si statui din Mesopotamia, din preistoria Bretaniei, monede si medalii, stampe si gravuri clasate dupa provenienta si vechime. Sunt notabile achizitiile in original ale pietrei de la Rosetta dupa care Champollion a decifrat hierogrifele egiptene, a unor magnifice frize din Partenon, a statuii grandioase a faraonului Amenhotep, a unor piese din epoca de bronz. Din cele 95 de sali aflate la parter, subsol si doua etaje am putut parcurge in patru ore numai subsolul si parterul, cca 40 de sali referitoare la antichitati greco-romane pornind din neolitic, sculpturi asiriene, egiptene si arta orientala. Am cautat in galeria mexicana craniul de cristal, unul din cele 13 raspandite in lume, provenind din Mexic dar nu l-am gasit. Am sa va spun odata povestea lor. Probabil era luat in laboratoare pentru a se elucida dilema daca reprezinta un fals sau a fost facut cu mii de ani in urma. British Museum are ateliere, sectii de restaurare dotate cu aparatura unica in lume iar cercetarile care se fac, aduc la suprafata artefacte necunoscute pana acum. Fondurile enorme necesare functionarii sale sunt obtinute din donatii, mosteniri si intr-o mai mica masura de la stat.
2. National Gallery amplasata in Trafalgar Square, ne-a facut surpriza neplacuta de a nu fi lasati sa fotografiem chiar fara flash. El a fost fondat in 1820 in urma unei donatii particulare. Muzeul functioneaza in doua cladiri legate printr-o punte si contine colectii celebre de arta europeana si britanica de la inceputul Renasterii si pana in secolul trecut. Expunerea este foarte bine sistematizata pe scoli si perioade in cele patru aripi ale cladirii. Se pot admira de la Leonardo da Vinci, Rafael, Boticelli, Titzian, Rembrandt pana la impresionistii Monet, Van Gogh si Cezanne. Din pacate nu avem formatie umanista nici eu si nici sotul, nu am studiat istoria artei si nu am pretentia de a fi expert sau macar cunoscator, ci doar consumator de frumos. Cu timpul am inceput sa deosebesc scolile, sa recunosc pictorii dupa maniera de a picta, aceeasi in majoritatea cazurilor (o exceptie ar fi Picasso care a debutat ca pictor classic in tinerete, trecand apoi prin perioadele colorate... si mai apoi n-am mai inteles) De exemplu:
- El Greco picteaza oamenii cu figuri ascetice, lungi.
-Rubens picteaza femei cu forme rubensiene
-Goya, chipuri chinuite, contorsionate
-Degas, balerine
-Toulouse-Lautrec, femei usoare la Moulin Rouge
-Rembrandt, in toate portretele figura sotiei Saskia
-Monet, peisaje cu nuferi
-Gaugain, exotism
-Renoir, viata si petreceri in medii mai modeste
-Velasquez, precizia detaliului imbracamintii
Sigur ca s-ar putea revolta cunoscatorii de arta de schematismul de mai sus considerandu-l o impietate dar cred ca asa incepe cunoasterea, de la prima linie.
3. Tate Modern Art este amplasat pe malul sudic al Tamisei intr-o fosta centrala de carbune. Intrarea se face printr-o sala betonata cu aspect de garaj dupa care sunt expuse in sase etaje, lucrari moderniste din secolul trecut. Nu mi-a placut cum un Modigliani era alaturat unei acuarele de cabaret sau cum o sala intreaga era dedicata afiselor sovietice stahanoviste. Incolo, la etajul 3 (mai sus n-am urcat) erau picturi de Salvator Dali, Picasso, Matisse. Nu a fost un muzeu pe gustul meu care sunt cam demodata.
4. Imperial Museum of the War apreciat mult de barbati se axeaza mai mult pe exponate din ultimile doua razboaie mondiale, piesele de atractie fiind o racheta V-2 si un avion Messerschmidt. La etaj este un mic muzeu al holocaustului cu fotografii ale lagarelor de exterminare. Impresionante sunt vitrinele cu sute de perechi de pantofi, imbracaminte si movile de par uman.
5. Muzeul de Stiinte Naturale este amplasat intr-o cladire superba cu un hol imens, la capatul caruia pe scara care duce la etaj troneaza statuia lui Darwin. Muzeul a fost construit in 1880 in plina moda a teoriei evolutioniste. Galeria vietii cuprinde exponate care ilustreaza evolutia pe pamant; in galeria dinozaurilor sunt reconstituite schelete de pana la 30 m lungime. Pentru copii pe care va sfatuiesc sa-i duceti la acest muzeu este o reptila animata care racneste si se misca intr-un mod foarte reusit. Balena albastra in marime naturala este o alta atractie de succes. Muzeul place atat adultilor cat si copiilor...
Astea au fost cuvintele. Sper ca fotografiile sa ilustreze si sa completeze ce am scris.
Trimis de Michi in 18.11.10 21:18:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu am vizitat doar Muzeul Ermitage, vizavi de cele mai faimoase muzee din lume enumerate...
Mie mi-a placut schematismul facut de dvs. , desi nu sunt o mare cunoscatoare de arta...
La Londra nu am ajuns inca, dar sper intr-un viitor mai bun sa vizitez pt. un timp mai indelungat aceasta metropola europeana. Imi doresc foarte mult, pt. ca atat din ce stiam eu, dar mai ales de cand tot citesc de pe AFA atatea si atatea locuri sunt de vizitat la Londra. Cu aceste impresii vad eu ca voi fi pe deplin multumita daca voi reusi sa vad si aceste muzee atat de importante si mai ales atat de interesante.
Foarte bine sintetizate aceste muzee, fiecare cu pozitionarea sa si cu ce se poate vedea in fiecare iar pozele sunt foarte expresive. Felicitari si astept sa va citesc in continuare. Va multumesc si numai bine.
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Muzeele Londrei" (nou creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 O vizită la V&A (Muzeul Victoria și Albert) – Partea II-a — scris în 18.02.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 O vizită la V&A [Muzeul Victoria și Albert] – Partea I-a — scris în 05.08.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Museum of London — scris în 02.04.17 de dumdaniel din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 British Museum și o întâlnire de gradul doi — scris în 14.11.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Muzee gratis in Londra — scris în 04.05.15 de iacobescu.a din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Natural History Museum – Londra — scris în 10.11.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 British Museum, Londra (III) — scris în 11.01.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ