ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Ljubljana - orașul dragonilor și al iubirii

TIPĂREȘTE

Deși am trecut de multe ori pe lângă Ljubljana, pe autostrada care ne ducea sau ne intorcea din vacanțele noastre, am evitat să vizităm orașul. Motivul a fost intotdeauna graba. Când plecam in vacanță ne doream să ajungem cât mai repede la destinație, iar la intoarcere vroiam să ajungem cât mai repede acasă. Și așa, in fiecare an, lăsam pentru data viitoare o vizită in capitala Sloveniei.

Dar in anul 2017 ne-am spus că trebuie să vedem și Ljubljana și prima oprire după ieșirea din țară am făcut-o in Slovenia, direct in capitală. Ne-a plăcut și am repetat experiența și in anul 2018.

Prima dată când am ajuns, era destul de târziu, după ora 20.00. La pensiune am intrebat dacă mai găsim ceva deschis in oraș, dacă putem să mâncăm ceva. Tânăra recepționeră a zîmbit, și ne-a spus că la doi pași de pensiune vom găsi o mulțime de restaurante deschise până târziu.

Nu știu de ce, credeam că orașul este mai auster, mă așteptam ca restaurantele să se inchidă devreme, așa cum se intamplă cu cele din Germania sau Austria. Dar, deși a fost condus de Habsburgi și a fost parte din Imperiul Austriac, Ljubljana are un aer mai degrabă mediteranean, cu restaurante și terase deschise până târziu, cu petreceri pe stradă, cu piețe in are liber, și multe alte activități care fac din Ljubljana un oraș foarte atractiv.

Recepționera a avut dreptate, la câțiva pași de pensiune era centrul vechi al orașului, cu o mulțime de terase și restaurante, cu mâncare tradițională sau din alte țări europene.

După ce ne-am potolit foamea, am plecat intr-o primă recunoaștere nocturnă a orașului, dar o plimbare mai serioasă aveam să o facem a doua zi, sub un soare strălucitor.

Aveam să descoperim un oraș frumos și tânăr, cu multe clădiri somptuoase construite la sfârșitul secolului al 19-lea in stil Art Nouveau, cu povești cu dragoni și cu multă dragoste pentru natură.

Așezarea este cunoscută incă de pe vremea romanilor, care aveau aici, un castru numit Emona sau Aemona. Amplasarea pe ruta comercială dintre nordul Italiei și Țările din centrul Europei, a favorizat dezvoltarea orașului. După câteva sute de ani de ocupație austriacă, devine in anul 1928 capitala provinciei Iugoslave Drava Banovina iar pe timpul celui de al doilea război mondial, capitala provinciei Ljubljana, parte a Italiei fasciste.

După terminarea războiului și nașterea Republicii Federative Iugoslavia, orașul devine capitala uneia dintre republicile federației - Republica Socialistă Slovenia, iar din anul 1991, odată cu destrămarea federației Iugoslave, Ljubljana devine capitala Sloveniei.

Simbolul orașului este un dragon pe care il găsim atât pe stema orașului cât și pe turnul Castelului Ljubljana sau pe unul dintre podurile peste râul Ljubljanica.

Povestea existenței dragonului ca simbol al orașului are diferite legende. Una dintre ele spune că argonauții, la intoarcerea lor acasă cu Lâna de Aur, au găsit pe aceste locuri un lac mare inconjurat de o mlaștină, păzite de un monstru. Se pare că Jason s-a luptat cu acest monstru care cu timpul a devenit un dragon. O altă legendă, se leagă tot de zona mlăștinoasă pe care este așezat orașul. Dragonul stăpânește apele iar uciderea lui eliberează aceste ape care udă și fertilizează pământurile.

Există și o explicație religioasă, legată de Sfântul Gheorghe, patronul capelei Castelului Ljubljana, sfânt care a ucis un balaur pentru a salva o fecioară.

Prima oară am văzut dragonul pe Dragon Bridge. Podul cu patru dragoni infricoșători la capete, a fost construit in anul 1901 in stil Art Nouveau de arhitectul Jurij Zaninović. A fost prima structură din beton armat din Ljubljana, primul pod asfaltat din Slovenia și printre cele mai mari poduri de acest gen din Europa acelor vremuri.

Râul Ljubljanica, unul din cele trei râuri care străbat orașul, trece prin centrul vechi al orașului printr-un canal construit intre anii 1772 și 1780, canal care poartă numele constructorului său, Gabriel Gruber. In această parte râul este traversat de mai multe poduri, facilitând trecerea dintr-o parte in alta a orașului vechi. Canalul este navigabil, fiind străbătut de mici ambarcațiuni turistice.

O vizită in centrul vechi al orașului poate fi o adevărată plimbare in zig-zag, trecînd dintr-o parte in alta pe frumoase poduri peste râu.

După Dragon Bridge, am trecut pe Podul Măcelarilor, construit pe locul unde in trecut erau măcelării sau abatoare. Podul mai este numit și podul dragostei, parapeții lui fiind plini de lacăte al iubirii prinse de indrăgostiți. Este un contrast izbitor intre capetele infricoșătoare de pe marginile podului și destinația de pod al dragostei. Nu știu de ce acest pod a căpătat aceast supranume de pod al dragostei, mi se pare că este foarte potrivit numele lui de Pod al Măcelarilor, având in vedere creaturile de pe marginile lui.

Oricum podul este foarte frumos, are o podea transparentă și este bine iluminat noaptea.

Un alt pod peste care am trecut este Podul Triplu, un grup de trei poduri din piatră in formă de evantai. Podul central din cadrul tripletei a fost construit in anul 1842 in locul unui vechi pod din lemn și este un pod pe care pot circula mașini. Mai târziu, intre anii 1929 și 1932 au fost construite podurile laterale, având rolul de poduri pietonale. Construcția podurilor laterale a fost realizată de arhitectul Jože Plečnik, cel care a schimbat fața orașului la inceputul secolului XX.

De pe podurile laterale se poate coborî la terasele aflate chiar sub pod, pe malul canalului.

Tot arhitectul Jože Plečnik a construit și următorul pod peste care am trecut, Podul Cobblers. Acest pod are pe margine coloane corintice iar lâmpile care iluminează podul sunt susținute de coloane in stil ionic.

După ce am trecut pe poduri dintr-o parte in alta să vă spun câte ceva despre ce puteți vedea in centrul vechi al orașului.

Voi incepe cu Piața Centrală, aflată chiar la unul din capetele Podului Măcelarilor, un loc care trebuie neapărat văzut. Piața Centrală este formată din două părți, una descoperită și celalată acoperită. Piața acoperită a fost construită intre anii 1940 și 1944 de același architect Jože Plečnik, și este așezată chiar pe malul râului. Este o clădire lungă, cu două etaje, cu magazine de carne, brutării, magazine de brânzeturi.

In piața descoperită producătorii agricoli locali iși vând produsele proprii, dar tot aici se vând și articole de artizanat, diferite obiecte din sticlă sau ceramică executate manual, suveniruri de tot felul.

Un miros imbietor de mîncare inconjura piața descoperirtă, aici fiind și locul unor adevărate festivaluri culinare, desfășurate la fiecare sfârșit de săptămână.

Piața descoperită este deschisă de luni până vineri de la ora 06.00 la 18.00 iar sâmbăta pănă la ora 16.00, in timp ce piața acoperită este deschisă de luni pănă vineri intre orele 07.00 și 16.00 iar sâmbăta pănă la ora 14.00. Duminica ambele piețe sunt inchise.

Catedrala Ljubljana sau Biserica Sfântul Nicolae, aflată in apropierea Pieței Centrale, este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Pe locul actualei catedrale a fost in anul 1262 o biserică in stil romanic. După ce aceasta a fost distrusă intr-un incendiu, in anul 1361 a fost construită o nouă biserică, de această dată in stil gotic. Nici aceasta nu a rezistat timpului fiind arsă de turci.

Actuala catedrală a fost construită in stil baroc intre anii 1701 și 1706. Zilnic se oficiază slujbe, este deschisă permanent, intrarea este gratuită.

Primăria orașului este situată in Mestni Trg sau Piața Orașului. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea fiind extinsă intre anii 1717 și 1719. A mai sufeit numeroase modificări, ultima dintre ele realizată in anul 1963.

In fața primăriei, se află o frumoasă fântănă in stil baroc, numită Fântâna Robba sau Fântâna celor trei răuri Carniolan. Primul nume al fântănii vine de la creatorul ei, Francesco Robba, un sculptor și arhitect venețian, unul dintre cei mai mari sculptori in piatră din epoca barocă. Cel de al doilea nume vine de la sculpturile de pe fântână, sculpturi care ii reprezintă pe cei trei zei ai râurilor Sava, Ljubljanica și Krka.

Lăsăm in urmă primăria și Fântâna Robba și ajungem la capătul Podului Triplu, unde se află Palatul Kresija iar vis-a-vis, la capătul celuilalt pod lateral, se află clădire Philip Mansion. Cele două clădiri marchează intrarea in orașul vechi, și au fost construite de către arhitectul Leopold Theyer, prima in stil neoclasic iar cealaltă in stil renascentist.

Palatul Kresija a fost ridicat in perioada 1897 și 1898 pe locul unei clădiri demolată de cutremurul din 1895. In prezent clădirea găzduiește mai multe birouri ale municipalității precum și Galeriile Kresija.

Traversăm râul Ljubljanica peste Podul Triplu și ajungem in Piața Prešernov, aflată in centrul orașului. Numele pieței vine de la statuia celui mai mare poet sloven, France Prešeren, statuie aflată in centrul pieței. In spatele statuii au fost plantați trei mesteceni, indicând centrul energetic al orașului.

In Piața Prešernov se află Biserica Franciscană Buna Vestire. Biserica a fost construită de călugări augustini intre 1646 și 1660 dar, din lipsă de bani, au lăsat fațada neterminată. Franciscanii au preluat biserica la inceputul secolulul al 18-lea, și au finalizat fațada pe care au vopsit-o in roșu, culoarea simbol a mănăstirilor franciscane. Timpul a decolorat fațada bisericii, roșul franciscan devenind un roz, dar acest lucru nu-i afectează cu nimic frumusețea. Biserica poate fi vizitată zilnic, intrarea este liberă.

Lângă biserică se află o mănăstire franciscană, construită in secolul al 13-lea. Mănăstirea adăpostește o importantă bibliotecă, cu peste 70000 de volume.

Piața Prešernov este așezată in fața unei vechi porți de intrare in oraș, și este locul in care se intîlnesc mai multe străzi, de-a lungul cărora au fost construite, in special după marele cutremur din 1895, numeroase clădiri impunătoare, unele adevărate palate.

Printre aceste clădiri se află cel mai vechi magazin din Ljubljana, Urbanc House, construit in anul 1903 la comanda comerciantului Feliks Urbanc. Pe partea de sus a clădirii, deasupra fațadei principale, se află o statuie a lui Mercur, zeul comerțului.

Chiar in spatele statuii lui France Prešeren se află Palatul Mayer, o altă clădire in stil neo-renascentist, construită la sfârșitul secolului al 19-lea. In prezent Palatul Mayer găzduiește Farmacia Centrală din Ljubljana.

Casa Hauptman, așezată vis-a-vis de Biserica Franciscană, este una dintre puținele clădiri care au supraviețuit cutremurului din 1895. După cutremur a fost cumpărată de comerciantul Adolf Hauptman care a comandat modificarea clădirii in stil secesionist. Lângă Casa Hauptman se află Casa Frisch, construită intre anii 1896-1897, in prezent cu destinație de locuințe și cu spații comerciale la parter.

Mergem mai departe, traversăm din nou râul Ljubljanica, de această dată peste Podul Cobblers și ajungem in Stari Trg sau Piața Veche, o piață paralelă cu râul Ljubljanica.

Așa cum ii spune și numele, Stari Trg este cea mai veche piață a orașului. Unele dintre casele care inconjoară piața au supraviețuit incendiilor și cutremurului major care au devastate orașul. Aici regăsim Casa Schweiger, construită in stil baroc, cu un frumos balcon deasupra intrării. Pe unul din stâlpii porții de intrare in casă a fost amplasat, in anul 1985, bustul din bronz al scriitoare Lili Novy, care a locuit in această casă.

Casa Valvasor, in trecut brutărie și depozit, in prezent un apreciat restaurant, poartă numele unui renumit istoric din secolul al 17-lea, născut, după unele păreri chiar in această casă, iar după altele, intr-o casă alăturată.

Conacul Stiški, construită in stil baroc timpuriu in secolul al 17-lea, a fost in trecut mănăstire a ordinului Cistercian. In prezent adăpostește Academia de Muzică, cea mai important școală de muzică a Sloveniei.

In fața Conacului Stiški se află Fântăna lui Hercule, o replică in stil baroc a unei fântâni construită in secolul al 17-lea și demolată in secolul următor. Statuia lui Hercule de la fântăna originală, se află expusă in clădirea primăriei.

Piața Veche se continuă cu Piața de Sus, de unde incepe drumul spre Castelul orașului, nu inainte insă de a trece pe lângă Biserica Sf. Florian, reconstruită intre anii 1930-1934 de arhitectul Jože Plečnik după ce biserica veche din anul 1672 a fost aproape complet distrusă.

De lângă bierică pleacă Ulica na Grad, o străduță ingustă, pietruită, mărginită de case vechi, cu uși și geamuri care dau direct in stradă, frumos ornamentate cu flori colorate.

Strada se continuă cu o alee care urcă prin pădure până sus pe deal unde, dominând orașul, se află Castelul Ljubljana.

La Castel se poate ajunge pe jos, pe drumul despre care am menționat anterior sau pe un alt drum care incepe de lângă primărie. Se mai poate urca cu un funicular din sticlă, care urcă zilnic intre orele 09.00-21.00, iar vara până la ora 23.00, prețul unui bilet dus-intors fiind 4 Euro. Se mai poate ajunge cu un trenuleț turistic sau cu transportul public.

Eu recomand insă varianta pe jos, care, pe lângă faptul că vă ajută să dați jos câteva grame, vă oferă și posibilitatea plimbării printr-un parc foarte frumos, de unde se deschid minunate priveliști asupra orașului.

Castelul Ljubljana, emblemă a orașului, este un complex de cădiri construite pe locul unei vechi fortărețe medievale. A avut diverse destinații – arsenal, spital militar, inchisoare – in prezent găzduind o expoziție muzeală despre istoria Sloveniei, un muzeu de păpuși și diferite alte evenimente culturale, artistice și particulare (nunți, petreceri private, etc.).

Din lipsă de timp nu am intrat in castel, mulțumindu-ne doar cu exteriorul – Turnul Arcașilor, Turnul Pentagonal, zidurile medievale.

Am coborât tot pe jos, pe celălalt drum pietonal, și ne-am indreptat spre mașină. Era trecut deja de miezul zilei și noi mai aveam drum lung până in Franța. In cele câteva ore petrecute in oraș nu am putut să vedem decât o mică parte a lui. Au mai rămas multe locuri neexplorate, parcuri, muzee. Dar sper că vom mai reveni, și vom petrece aici ceva mai mult timp.

Dacă nu ați vizitat incă Ljubljana, vă indemn să o faceți. Sper ca fotografiile atașate să vă convingă mai mult decât cele scrise de mine că merită o vizită in Ljubljana, orașul cu dragoni.


[fb]
---
Trimis de Mika in 14.06.19 00:20:04
Validat / Publicat: 14.06.19 08:49:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA.

VIZUALIZĂRI: 2420 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Podul Măcelarilor. In stânga se vede partea acoperită a Pieței Centrale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.06.19 09:09:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Clementina
[23.03.21 15:10:36]
»

Am stat si noi in Ljubljana tot in trecere spre alte destinatii chiar a fost superb. Proprietarii pensiunii unde am stat au fost foarte amabili. Ne-am plimbat prin centrul vechi de care imi aduc foarte bine aminte. Avem si poze din zona podului. Atunci nu erau lacate ca si in poza in care este Cristi. Este de revizitat. Calatorii frumoase sa aveti. Clem​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Clementina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ljubljana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057789087295532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1