ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Căsătoria în stil african

TIPĂREȘTE URM de aici

La următorul restaurant, îmi propun să zăbovim mai mult pentru a afla câte ceva despre tradițiile triburilor din Mozambic, pentru a putea să localizez mai bine acest popor plin de vioiciune în spațiul și timpul african. În drum spre Restaurantul Miramar, un local cu specific local de hrană marină, îi spun Sabirei că m-aș mulțumi doar să-mi descrie mâncarea aceea deocheată de șoricei uscați pe băț.

- Nu uitați că toată Africa trăiește și acum într-o simplitate demnă de începuturile vieții pe pământ iar supraviețuirea este actuală la fel cum ar fi, de exemplu, moneda noastră națională. Șoarecii de câmp, cei albi, au fost considerați din totdeauna mai curați decât cei de casă și s-au mâncat la fel ca celelalte animale și insecte care au fost dăruite omului de către zeul suprem. Fie că se usucă și se mănâncă așa, aproape cruzi, fie că se prepară la tavă cu usturoi, ghimbir șau busuioc. În toate triburile din Mozambic, șoarecele de câmp rămâne cap de listă pentru noi. Eu și fratele meu spunem yummy, yummy, când mama ne anunță ce vom mânca la prânz.

Privirea mea stranie nu pare a o impresiona pe Sabira.

Trecem apoi, fiindcă, minutele se scurg mai repede ca de obicei, aici în inima Africii, la ritualurile și ceremoniile africane.

- Pentru noi, cei de la oraș, căsătoriile sunt mult prea costisitoare, motiv pentru care majoritatea tinerilor stabilesc un fel de convenție notarială pentru a sta împreună. Dar căsătoriile clasice încă mai sunt aranjate de părinți, după o influență tribală.

- Dar în triburi, cum decurg lucrurile?

- În triburile din nord, tinerii se întâlnesc la ceremoniile de inițiere, la sărbătorile lor locale sau la nunți, se plac, iar părinții încep negocierile. Se pun drept miză de la câteva animale la cirezi întregi de vite...

- Când sunt fetele apte de căsătorie?

- Între 13 și 16 ani, după ceremonia de circumcizie?

- Încă se mai practică?!

- Pentru tinerele care merg la școală nu, în urma intervenției statului, dar triburile au legile lor, neschimbate de milenii.

- Și băieții?

- Ei sunt apți de căsătorie de la 18, ani, când pot să-și întrețină una, două sau trei neveste. Însă băieții au testele lor de trecere în lumea bărbaților și examenul lor nu se oprește la circumcizie... la unele triburi, viitorul bărbat trebuie să meargă în junglă cu o suliță otrăvită și să ucidă un leu, sau, după, dorința vraciului, să alerge peste spatele unor tauri legați unul lângă altul... ori să aducă vraciului ouă de șarpe veninos sau de crocodil din junglă.

- Totul pare mai crud decât îmi închipuiam.

- Jungla poate fi un prieten sau un dușman de moarte al omului. Gândiți-vă că odată pătruns în desișuri, ai de înfruntat mai întâi spiritele locului, apoi foamea, insectele sau șerpii la fel de veninoși, animalele care pot apărea din pomi, din tufișuri sau din pământ, rănile, bolile, seceta, vremea sau capcanele întinse de triburile rivale... pe scurt, omul are de înfruntat un mediu cât se poate de ostil.

- Bănuiam aceste lucruri dar atunci când sunt spuse de cineva din Africa, au alt impact.

- Înțeleg, desigur. Mai gândiți-vă că media noastră de viață tribala nu a crescut de la 50-52 de ani, cel puțin de când îmi aduc eu aminte.

- Spune-mi, te rog, câteva obiceiuri de nuntă din Mozambic.

- Da. La triburile Massai, tatăl fetei își binecuvântează fiica scuipând-o pe cap și pe sâni, înainte de a pleca alături de noul ei soț iar atunci când își părăsește casa nu are voie să privească înapoi pentru a nu se transforma în piatră; la triburile Swahili, mireasa este îmbăiată în apă cu lemn aromat de Santal, se tatuează cu henna pe mâini și pe picioare, după care o persoană apropiată, de multe ori mama sau o mătușă, îi destăinuie dezmierdările menite a-l mulțumi pe noul partener de viață. Mai mult, ca să fie sigură că nu a dat greș cu sfaturile sale, mama fetei stă ascunsă sub patul însurățeilor și poate să intervină dacă apare vreo surpriză neașteptată (vai!); la triburile Swaizi, toate fetele gata de măritiș trec prima selecție în fața regelui, omul care își alege primul nevestele, pentru a le ocroti și a le dărui cât mai mulți copii; la cei din tribul Zalu, se plătește o cireadă de vite pentru fată iar dacă bărbatul o părăsește, acesteia îi rămâne toată cireada drept garanție pentru a se întreține; la Berberi, toate fetele de măritat, femeile divorțate sau văduvele, merg o dată pe an la Târgul de Fete de pe un munte, un Munte Găina African, de unde își aleg un posibil partener, după care urmează un an de cunoaștere reciprocă, înainte de a spune “da”; la cei din Suma, petrecerea începe cu o luptă pe viață și pe moarte între băieții care își cară bețe-n cap, până când învingătorii sunt aleși de fetele ce asistă la spectacolul sângeros, alături de toată comunitatea tribului; la cei din tribul nomad Wodaabe, băieții fac un dans maraton de șapte zile în fața fetelor nerăbdătoare să-și aleagă cei mai chipeși parteneri de viață iar ritualul ceremonialului prevede mișcări de inițiere sau de salut ziua, pe când dansurile de seducție au loc doar seara.

- Este încântător să vezi cât de diversă, sălbatică dar și conformistă este Africa!

Văd în ochii lui Saburei o lumină ce scânteiază ca o speranță îmbrățișând cerul Africii de la un capăt la altul, o lumină ce duce mai departe focul strămoșesc.

- Salvarea noastră va veni de pe dealuri, de acolo unde triburile noastre își duc veacurile. Numai cei ce vorbesc limba dealurilor pot ajunge la obiceiurile triburilor…

De după un nor alburiu, soarele apare ca o imensă minge roșie, în culori învăpăiate.

Africa, rămâi cu bine până la o nouă revedere!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 16.11.18 16:02:01
Validat / Publicat: 16.11.18 21:05:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 787 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Basorelief cu invazia portugheză.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[16.11.18 21:05:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Mozambic, [DIVERSE ZONE] - [ALTE REGIUNI]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

glcitizenAUTOR REVIEW
[16.11.18 22:49:18]
»

@webmaster45:

Multumesc.

Mika
[17.11.18 18:41:02]
»

@glcitizen: Wow! Asta da destinație! Am citit povestea de la inceput, de când ai ajuns in Mozambic. Ai avut dreptate cand ai spus că ”merită efortul pentru a ajunge măcar o dată prin aceste pustietăți fierbinți”. O altă lume! Felicitări!

elviramvio
[19.11.18 08:29:32]
»

@glcitizen:

Am privit fotografiile de la ultima în sus, istoria portugheză încă e pe lista mea. Am rămas cu gândul la un traseu pe care nu l-am făcut în Lisabona dar sper că anul viitor să-l bifez, cel al sclavilor africani, ghid un african.

Cât privește articolul, cred că știi ce vreau să spun. Este singura mea excursie în Mozambic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[19.11.18 08:47:10]
»

@elviramvio:

Multumesc. Cu siguranta, visul va deveni o realitate. Asa am pațit si eu.

glcitizenAUTOR REVIEW
[19.11.18 08:49:27]
»

@Mika:

Multumesc. Mai ai un singur pas, daca iti doresti ceva.

roth
[24.11.18 14:00:21]
»

O zi frumoasa de munca, pentru mine. Am lecturat asa printre discutii cu clientii, dar am savurat fiecare informatie si poza.

Multe, multe vacante.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.11.18 14:07:56]
»

@roth:

Multumesc, Roth.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, glcitizen, Mika, roth
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Mozambic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055408000946045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1