91031 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Vacanța în Mozambic

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.11.2018
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Căsătoria în stil african


Urmare de aici

La următorul restaurant, îmi propun să zăbovim mai mult pentru a afla câte ceva despre tradițiile triburilor din Mozambic, pentru a putea să localizez mai bine acest popor plin de vioiciune în spațiul și timpul african. În drum spre Restaurantul Miramar, un local cu specific local de hrană marină, îi spun Sabirei că m-aș mulțumi doar să-mi descrie mâncarea aceea deocheată de șoricei uscați pe băț.

- Nu uitați că toată Africa trăiește și acum într-o simplitate demnă de începuturile vieții pe pământ iar supraviețuirea este actuală la fel cum ar fi, de exemplu, moneda noastră națională. Șoarecii de câmp, cei albi, au fost considerați din totdeauna mai curați decât cei de casă și s-au mâncat la fel ca celelalte animale și insecte care au fost dăruite omului de către zeul suprem. Fie că se usucă și se mănâncă așa, aproape cruzi, fie că se prepară la tavă cu usturoi, ghimbir șau busuioc. În toate triburile din Mozambic, șoarecele de câmp rămâne cap de listă pentru noi. Eu și fratele meu spunem yummy, yummy, când mama ne anunță ce vom mânca la prânz.

Privirea mea stranie nu pare a o impresiona pe Sabira.

Trecem apoi, fiindcă, minutele se scurg mai repede ca de obicei, aici în inima Africii, la ritualurile și ceremoniile africane.

- Pentru noi, cei de la oraș, căsătoriile sunt mult prea costisitoare, motiv pentru care majoritatea tinerilor stabilesc un fel de convenție notarială pentru a sta împreună. Dar căsătoriile clasice încă mai sunt aranjate de părinți, după o influență tribală.

- Dar în triburi, cum decurg lucrurile?

- În triburile din nord, tinerii se întâlnesc la ceremoniile de inițiere, la sărbătorile lor locale sau la nunți, se plac, iar părinții încep negocierile. Se pun drept miză de la câteva animale la cirezi întregi de vite...

- Când sunt fetele apte de căsătorie?

- Între 13 și 16 ani, după ceremonia de circumcizie?

- Încă se mai practică?!

- Pentru tinerele care merg la școală nu, în urma intervenției statului, dar triburile au legile lor, neschimbate de milenii.

- Și băieții?

- Ei sunt apți de căsătorie de la 18, ani, când pot să-și întrețină una, două sau trei neveste. Însă băieții au testele lor de trecere în lumea bărbaților și examenul lor nu se oprește la circumcizie... la unele triburi, viitorul bărbat trebuie să meargă în junglă cu o suliță otrăvită și să ucidă un leu, sau, după, dorința vraciului, să alerge peste spatele unor tauri legați unul lângă altul... ori să aducă vraciului ouă de șarpe veninos sau de crocodil din junglă.

- Totul pare mai crud decât îmi închipuiam.

- Jungla poate fi un prieten sau un dușman de moarte al omului. Gândiți-vă că odată pătruns în desișuri, ai de înfruntat mai întâi spiritele locului, apoi foamea, insectele sau șerpii la fel de veninoși, animalele care pot apărea din pomi, din tufișuri sau din pământ, rănile, bolile, seceta, vremea sau capcanele întinse de triburile rivale... pe scurt, omul are de înfruntat un mediu cât se poate de ostil.

- Bănuiam aceste lucruri dar atunci când sunt spuse de cineva din Africa, au alt impact.

- Înțeleg, desigur. Mai gândiți-vă că media noastră de viață tribala nu a crescut de la 50-52 de ani, cel puțin de când îmi aduc eu aminte.

- Spune-mi, te rog, câteva obiceiuri de nuntă din Mozambic.

- Da. La triburile Massai, tatăl fetei își binecuvântează fiica scuipând-o pe cap și pe sâni, înainte de a pleca alături de noul ei soț iar atunci când își părăsește casa nu are voie să privească înapoi pentru a nu se transforma în piatră; la triburile Swahili, mireasa este îmbăiată în apă cu lemn aromat de Santal, se tatuează cu henna pe mâini și pe picioare, după care o persoană apropiată, de multe ori mama sau o mătușă, îi destăinuie dezmierdările menite a-l mulțumi pe noul partener de viață. Mai mult, ca să fie sigură că nu a dat greș cu sfaturile sale, mama fetei stă ascunsă sub patul însurățeilor și poate să intervină dacă apare vreo surpriză neașteptată (vai!); la triburile Swaizi, toate fetele gata de măritiș trec prima selecție în fața regelui, omul care își alege primul nevestele, pentru a le ocroti și a le dărui cât mai mulți copii; la cei din tribul Zalu, se plătește o cireadă de vite pentru fată iar dacă bărbatul o părăsește, acesteia îi rămâne toată cireada drept garanție pentru a se întreține; la Berberi, toate fetele de măritat, femeile divorțate sau văduvele, merg o dată pe an la Târgul de Fete de pe un munte, un Munte Găina African, de unde își aleg un posibil partener, după care urmează un an de cunoaștere reciprocă, înainte de a spune “da”; la cei din Suma, petrecerea începe cu o luptă pe viață și pe moarte între băieții care își cară bețe-n cap, până când învingătorii sunt aleși de fetele ce asistă la spectacolul sângeros, alături de toată comunitatea tribului; la cei din tribul nomad Wodaabe, băieții fac un dans maraton de șapte zile în fața fetelor nerăbdătoare să-și aleagă cei mai chipeși parteneri de viață iar ritualul ceremonialului prevede mișcări de inițiere sau de salut ziua, pe când dansurile de seducție au loc doar seara.

- Este încântător să vezi cât de diversă, sălbatică dar și conformistă este Africa!

Văd în ochii lui Saburei o lumină ce scânteiază ca o speranță îmbrățișând cerul Africii de la un capăt la altul, o lumină ce duce mai departe focul strămoșesc.

- Salvarea noastră va veni de pe dealuri, de acolo unde triburile noastre își duc veacurile. Numai cei ce vorbesc limba dealurilor pot ajunge la obiceiurile triburilor…

De după un nor alburiu, soarele apare ca o imensă minge roșie, în culori învăpăiate.

Africa, rămâi cu bine până la o nouă revedere!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 16.11.2018 16:02:01

Validat / Publicat: 16.11.18 21:05:29


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri].
VIZUALIZĂRI: 377


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  35300 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster45
[16.11.18 21:05:06]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Mozambic, [DIVERSE ZONE] - [ALTE REGIUNI]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[16.11.18 22:49:18]
» mesaj pers

   @webmaster45:

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mika
[17.11.18 18:41:02]
» mesaj pers

   @glcitizen: Wow! Asta da destinație! Am citit povestea de la inceput, de când ai ajuns in Mozambic. Ai avut dreptate cand ai spus că ”merită efortul pentru a ajunge măcar o dată prin aceste pustietăți fierbinți”. O altă lume! Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[19.11.18 08:29:32]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Am privit fotografiile de la ultima în sus, istoria portugheză încă e pe lista mea. Am rămas cu gândul la un traseu pe care nu l-am făcut în Lisabona dar sper că anul viitor să-l bifez, cel al sclavilor africani, ghid un african.

   Cât privește articolul, cred că știi ce vreau să spun. Este singura mea excursie în Mozambic!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- glcitizen
[19.11.18 08:47:10]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Multumesc. Cu siguranta, visul va deveni o realitate. Asa am pațit si eu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[19.11.18 08:49:27]
» mesaj pers

   @Mika:

   Multumesc. Mai ai un singur pas, daca iti doresti ceva.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- roth
[24.11.18 14:00:21]
» mesaj pers

   O zi frumoasa de munca, pentru mine. Am lecturat asa printre discutii cu clientii, dar am savurat fiecare informatie si poza.

   Multe, multe vacante.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[24.11.18 14:07:56]
» mesaj pers

   @roth:

   Multumesc, Roth.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2018] Cartierul în care petreceam ultimele minute din Maputo, la hotelul meu. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032003">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032003"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032003">Şterge vot</a></div><span id="v91032003" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032003)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032003Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032003MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2018] Cartierul în care petreceam ultimele minute din Maputo, la hotelul meu.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [FEB-2018] O matroană locală aflată la cumpărături. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032004">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032004"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032004">Şterge vot</a></div><span id="v91032004" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032004)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032004Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032004MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2018] O matroană locală aflată la cumpărături.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2018] Merele locale, cu nimic diferite de cele europene. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032005">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032005"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032005">Şterge vot</a></div><span id="v91032005" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032005)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032005Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032005MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2018] Merele locale, cu nimic diferite de cele europene.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [FEB-2018] Șarpele boa, paznic domesticit al fiecărui trib din Africa. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032006">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032006"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032006">Şterge vot</a></div><span id="v91032006" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032006)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032006Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032006MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2018] Șarpele boa, paznic domesticit al fiecărui trib din Africa.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2018] Ofertă vegetariană bogată, la fiecare pas. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032007">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032007"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032007">Şterge vot</a></div><span id="v91032007" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032007)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032007Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032007MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2018] Ofertă vegetariană bogată, la fiecare pas.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2018] Secvență miniaturală a comerțului cu sclavi. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032008">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032008"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032008">Şterge vot</a></div><span id="v91032008" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032008)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032008Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032008MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2018] Secvență miniaturală a comerțului cu sclavi.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2018] Picturi mitologice pe lemn. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032009">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032009"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032009">Şterge vot</a></div><span id="v91032009" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032009)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032009Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032009MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2018] Picturi mitologice pe lemn.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2018] Igienizarea locurilor turistice, un lucru nou în Mozambic. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032010">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032010"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032010">Şterge vot</a></div><span id="v91032010" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032010)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032010Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032010MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2018] Igienizarea locurilor turistice, un lucru nou în Mozambic.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [FEB-2018] Imagine din interiorul Fortului Maputo. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032011">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032011"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032011">Şterge vot</a></div><span id="v91032011" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032011)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032011Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032011MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [FEB-2018] Imagine din interiorul Fortului Maputo.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [FEB-2018] Una din clădirile administrative ale Guvernului mozambican. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032012">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032012"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032012">Şterge vot</a></div><span id="v91032012" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032012)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032012Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032012MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [FEB-2018] Una din clădirile administrative ale Guvernului mozambican.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [FEB-2018] Prim-plan al cuceritorului portughez. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032013">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032013"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032013">Şterge vot</a></div><span id="v91032013" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032013)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032013Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032013MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [FEB-2018] Prim-plan al cuceritorului portughez.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [FEB-2018] Tunurile care provocau panică printre localnici. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032014">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032014"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032014">Şterge vot</a></div><span id="v91032014" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032014)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032014Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032014MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [FEB-2018] Tunurile care provocau panică printre localnici.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [FEB-2018] Basorelief cu invazia portugheză. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 16.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1032015">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1032015"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1032015">Şterge vot</a></div><span id="v91032015" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1032015)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1032015Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1032015MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [FEB-2018] Basorelief cu invazia portugheză.
foto glcitizen [16.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.104251861572 sec