86515 
nu sunteţi logat. - LOGIN
(Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.06.2018
DE
Avatar crismis
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Galați
înscris/ă în 27.07.12
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
16 ron
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Biserica evanghelică fortificată Valea Viilor


Urmare de aici

Cât pe ce să uit de Biserica Evanghelică din Valea Viilor, nici acum nu-nțeleg cum, noroc că ne-a amintit gazda noastră de la Reveria Guesthouse! Aflându-se cumva la o margine de teritoriu propus pentru explorare în acea zi turistică, am decis să începem cu ea.

Am străbătut așadar cei 13-14 km până-n Mediaș, de unde am fost direcționați la un moment dat în stânga, pe drumul de Sibiu, impecabil asfaltat. Am traversat și localitatea Târnava, iar în Copșa Mică am cotit-o iar stânga, pe un drum secundar destul de bunișor. Ne-a întâmpinat nu după multă vreme un superb lan, în care grâul se pârguia alene în bătaia vântului, smălțuit cu sute de maci roșii ca focul; n-am rezistat tentației de a ne opri un pic și a ne plimba palmele peste corolele sângerii, deopotrivă cu fluturii și albinele... La capătul lanului, nu departe, stăteau de strajă dulci coline, pe jumătate împădurite!... Splendid tablou!

Ne-am continuat drumul, n-am avut vreme să ne plictisim, sunt doar 4 km până în Valea Viilor (zis și Wurmloch, în graiul sașilor). Satul ne-a întâmpinat cu două șiruri de case văruite în culori pastelate, cu frunțile acoperișurilor teșite, cu ochii ferestrelor larg deschiși. Chiar în mijlocul localității, pe un tăpșan ușor supraînălțat, se află vechea Biserică Evanghelică Fortificată, e greu s-o ratezi, doar dacă mergi cu ochii închiși, cele două turle te atrag cu un magnetism căruia nu poți să-i reziști! Și nici nu trebuie, biserica e o mică bijuterie, iar de aproape 20 de ani aparține patrimoniului UNESCO!

În imediata ei apropiere se află o parcare amenajată, dovadă că turismul este una din preocupările principale ale comunității. Și într-adevăr, îndreptându-ne spre intrarea în cetate, am constatat că nu eram singurii doritori s-o cucerim, doi austrieci sunaseră deja la numărul de telefon afișat pe poartă și ne-au informat că nu aveam de așteptat mai mult de 5 minute. Ca idee, biserica se poate vizita zilnic, mai puțin duminica și în cursul altor sărbătoari religioase, de la 9 la 12 și de la 14 la 17. Până a sosit tanti cu cheia, ne-am făcut de lucru prin zonă, am fotografiat mica troiță dedicată eroilor satului, precum și silueta masivă a turnului cu ceas din spatele vechilor ziduri.

N-a trebuit să așteptăm cred nici 5 minute, doamna ne-a invitat înăuntru cu amabilitate. În partea stângă e amenajat un mic muzeu cu obiecte tradiționale săsești și tot de acolo se cumpără biletele de intrare - 8 ron bucata. Am remarcat curtea acoperită cu iarbă, precum și un cireș cu fructe aproape coapte lângă vechea fântână, pe al cărei capac erau câteva ghivece cu flori. Zidurile delimitează o incintă de formă ovală, sunt înalte (6-7 m), au nișe semicirculare din loc în loc (în unele sunt plantate băncuțe, în altele ruinele unor vechi mașinării agricole) și un drum de strajă la care se ajunge cu ajutorul unor scări de lemn, plantate din loc în loc. Desupra, acoperiș de șindrilă.

Desigur că biserica era cea care ne atrăgea cel mai tare și am pătruns prin intrarea de pe una din laturile navei, deasupra căreia era afișat mare semnul de „fotografiatul interzis”; s-o credeți voi! Înăuntru era o răcoare plăcută și ne-a trebuit câteva minute să ne obișnuim ochii cu semi-întunericul și să începem a observa detalii. Interiorul mi s-a părut simplu și sobru, așa cum sunt majoritatea bisericilor evanghelice. Spre deosebire de alte locuri însă, tăbliile balcoanelor sunt vopsite în gri-albăstrui, fără nicio altă decorațiune. Băncile și pupitrele de lemn sunt dintre cele mai simple, singurele care atrag atenția ar fi bolta tavanului, casetată într-o rețea ce imită fagurele de miere, precum și zona altarului.

Biserica din Valea Viilor a fost ridicată în cel mai pur stil gotic, prin sec. al XV-lea, pe locul unei basilici romanice, ale cărei ruine se pare că încă există sub podeaua sacristiei. Din motive strict militare, un secol mai târziu i s-a adăugat un nivel superior pe toată suprafața sa, prevăzut cu drum de strajă și guri de tragere; în plus, corul a fost supraînălțat suplimentar, chiar binișor, devenind aproape la fel de mare ca turnul pătrat din capătul opus. Întreaga Incintă a fost mai apoi închisă cu ziduri groase de apărare, precum și cu 4 bastioane, dispuse în cele 4 puncte cardinale.

Se păstrează încă multe din elementele originale, cel mai vechi fiind hersa de deasupra portalului nordic, ce provine din anul 1525. Superbul altar, avându-l pe Iisus răstignit în centru și ochiul triunghiular al Trinității deasupra, a fost executat în 1779 de către Stephan Folberth, un celebru meșter al vremii din Sighișoara. Amvonul vine și el de pe la 1746, iar orga, de proveniență elvețiană, e chiar mai veche, din 1709; spre deosebire de majoritatea instrumentelor de acest fel din celelalte biserici evanghelice, la Valea Viilor organistul stă cu fața la altar, nu cu spatele! Cristelnița de piatră e și ea foarte veche, se vede cu ochiul liber.

... Mă mâncau palmele, normal, nu era nimeni prin preajmă care să mă certe, așa că am îndrăznit și am „furat” vreo câteva imagini. Se pare că le-am dat curaj și austriecilor, căci l-am surprins pe unul din ei făcând același lucru și mi-am dat seama că ne feream aiurea unii de alții, deci am dat să mă retrag spre ieșire. Taman atunci a apărut și doamna custode, să ne indice o mică despărțitură în partea din spate a bisericii, pe unde ne-a spus că putem să urcăm la nivelul superior, ăla construit în scop de apărare, în „cetatea de deasupra bisericii”.

Zis și făcut! Pornirăm a ne cocoța pe scara în formă de melc, cu trepte de piatră tocită pe alocuri - cu austriecii după noi! Nu mai știu exact, dar cred că pe ultimii metri pietrele s-or gătat și-au fost înlocuite cu una sau două scări normale de lemn. Mă rog, „normal” e un fel a spune... Pentru cei care n-au mai urcat în vechile biserici fortificate, aceste scări sunt destul de solide, dar înclinația lor e aproape verticală! Nu e chiar o bagatelă să le urci, drept îi că ai nevoie și de mâinile amândouă, că de picioare nu mai încape vorba! ; un pic mai complicat e însă la coborâre, recomandabil ar fi s-o faci cu spatele spre scară. Nu-i greu, nu-i nici ușor, ideea e să nu te grăbești și să-ți calculezi corect fiecare pas! Și încă ceva: gândiți-vă că dacă eu pot...

Am ajuns chiar sub schelăria complicată de lemn a acoperișului și am fluierat de uimire (deși nu era prima dată când vedeam așa ceva) ! Chiar și eu, paralelă cum sunt cu tehnica, mă minunez de fiecare dată, intuind geniul nativ al acestor oameni! Poți să te plimbi de jur împrejur pe o platformă de lemn și poți trage cu ochiul afară, prin fantele tăiate în zidărie, folosite cândva pentru a spiona dușmanul și a-l întâmpina cum merita. Doamna custode ne spusese că tot acest nivel comunică printr-un mic coridor cu turnul cu ceas, dar totuși e mai sigur să-l accesăm pe acesta din exterior.

Coborârăm așadar cu grijă, dădurăm un ocol bisericii pe lângă zidul de incintă, așa, ca să ne luăm avânt pentru următoarea ascensiune, despre care doamna custode ne-a asigurat că-i mai ușoară decât prima. He, he, aș crede că nu s-a mai cocoțat de mult dumneaei pe 'colo-șa, asta ca să mă exprim elegant! Urcușul începe tot cu trepte spiralate de piatră, iar nivelurile superioare sunt unite între ele prin 3 sau 4 scări de lemn, asemănătoare cu celelalte. Diferența majoră e că data asta ajungi pe platforma de sus, într-un soi de foișor, unde stau atârnate cele 3 clopote de mărimi și vechimi diferite și de unde priveliștile ce ți se înfățișează merită tot efortul și emoțiile acumulate! Nu pot să vă descriu în cuvinte ce sentiment te încearcă acolo, sus, cu vântul jucându-ți-se în plete, cu acoperișurile cărămizii aliniate frumos dedesubt, egal simțindu-te cu dealurile și cu păsările-n zbor!

Nu ne-a tulburat nimeni (pe austrieci îi pierdusem pe undeva pe drum), am admirat împrejurimile, am studiat inscripțiile de pe clopote până le-am învățat pe de rost, apoi am luat calea înapoi. Jos am dat nas în nas cu câțiva francezi ce se codeau să urce, probabil nu erau la prima experiență de acest gen, știau ei ce-i așteaptă :). Noi i-am încurajat, dar n-am habar ce-au decis în final...

Tanti custode ne-a îndrumat către un mic spațiu amenajat unde te puteai spăla pe mâini, dotat cu săpun lichid și o rolă de șervețele de hârtie; mi-a plăcut chestia asta. Am aruncat o privire și prin micul muzeu, am mulțumit gazdei noastre ospitaliere și am plecat cu inimile ușoare și spiritele un pic mai bogate către alte și alte descoperiri...

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de crismis in 18.06.2018 20:34:34

Validat / Publicat: 18.06.18 21:23:51


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în ROMÂNIA
VIZUALIZĂRI: 688


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  37100 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[18.06.18 21:47:57]
» mesaj pers

   @crismis: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[18.06.18 21:53:16]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[19.06.18 12:57:52]
» mesaj pers

   @crismis: Sunt atât de multe biserici fortificate faine în Transilvania încât nu știi la care să te oprești mai întâi. Întotdeauna când am ajuns în vacanță pe tărâmuri transilvane am inclus în program una sau două astfel de obiective - sunt fascinante.

   Prin aproape fiecare așezare străbătută cu automobilul zărești turlele ori zidurile unui lăcaș de cult fortificat. Ulițele drepte, casele și gospodăriile aliniate geometric, acoperișurile de țiglă - toate privite din turnul în care cu greu ai urcat - sunt imagini care îți rămân în suflet.

   Ce vremuri tulburi au fost odată, zidurile de piatră fiind singurele obstacole în fața dușmanilor nemiloși, locuitorii satului refugiindu-se în interior cu tot ce aveau mai de preț.

   Frumos loc, frumoase fotografii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[34] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Lan de grâu cu maci între Copșa Mică și Valea Viilor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976133">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976133"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976133">Şterge vot</a></div><span id="v9976133" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976133)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976133Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976133MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Lan de grâu cu maci între Copșa Mică și Valea Viilor
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Trioța din centrul localității Valea Viilor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976134">Şterge vot</a></div><span id="v9976134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Trioța din centrul localității Valea Viilor
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Zidul de incintă văzut din exterior; săgeata galbenă indică intrarea -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976135">Şterge vot</a></div><span id="v9976135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Zidul de incintă văzut din exterior; săgeata galbenă indică intrarea
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Date utile pentru vizitare -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976136">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976136"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976136">Şterge vot</a></div><span id="v9976136" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976136)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976136Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976136MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Date utile pentru vizitare
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Turnul bisericii fortificate Valea Viilor -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976137">Şterge vot</a></div><span id="v9976137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Turnul bisericii fortificate Valea Viilor
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] O parte din biserică văzută din exterior -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976138">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976138"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976138">Şterge vot</a></div><span id="v9976138" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976138)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976138Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976138MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] O parte din biserică văzută din exterior
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Costul vizitării -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av976139">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976139"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976139">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Costul vizitării
foto crismis [18.06.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Biserica Valea Viilor face parte din patrimoniul UNESCO, alături de alte obiective transilvane -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976140">Şterge vot</a></div><span id="v9976140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Biserica Valea Viilor face parte din patrimoniul UNESCO, alături de alte obiective transilvane
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (dreapta) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976141">Şterge vot</a></div><span id="v9976141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (dreapta)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (stânga) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976142">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976142"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976142">Şterge vot</a></div><span id="v9976142" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976142)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976142Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976142MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (stânga)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (dreapta) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976143">Şterge vot</a></div><span id="v9976143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Vedere spre zidul de incintă (dreapta)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Zidul de incintă și unul din bastioane -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976144">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976144"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976144">Şterge vot</a></div><span id="v9976144" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976144)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976144Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976144MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Zidul de incintă și unul din bastioane
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (interior) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976145">Şterge vot</a></div><span id="v9976145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (interior)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (interior) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976146">Şterge vot</a></div><span id="v9976146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (interior)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (orga) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976147">Şterge vot</a></div><span id="v9976147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor (orga)
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor; superbul plafon boltit, casetat „în fagure de albine” -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976148">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976148"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976148">Şterge vot</a></div><span id="v9976148" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976148)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976148Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976148MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Biserica evanghelică Valea Viilor; superbul plafon boltit, casetat „în fagure de albine”
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] „Cetatea de deasupra bisericii” -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976149">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976149"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976149">Şterge vot</a></div><span id="v9976149" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976149)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976149Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976149MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] „Cetatea de deasupra bisericii”
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Din nou afară; unul din bastioane -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976151">Şterge vot</a></div><span id="v9976151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Din nou afară; unul din bastioane
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Corul supraînălțat al bisericii -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976152">Şterge vot</a></div><span id="v9976152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Corul supraînălțat al bisericii
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Ocolind biserica -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976154">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976154"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976154">Şterge vot</a></div><span id="v9976154" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976154)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976154Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976154MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Ocolind biserica
foto crismis [18.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Pe lângă zidul de incintă -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 18.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976156">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976156"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976156">Şterge vot</a></div><span id="v9976156" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976156)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976156Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976156MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Pe lângă zidul de incintă
foto crismis [18.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[34] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.116477012634 sec