ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 5 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Circuit biserici fortificate in etape

TIPĂREȘTE

Imi doream de mult sa vizitez faimoasele biserici si cetati fortificate. Circuitul bisericior fortificate este cel mai de succes circuit touristic din Transilvania. Sunt peste 150 biserici fortificate, din care 7 sunt incluse in patrimonial cultural UNESCO (Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri).

Ca stil architectural ele au o forma de arhitectura “defensiva” caracteristica evului mediu grupate in 3 tipuri:

Biserici cu incinta fortificata: Prejmer

Biserici fortificate: Valea Viilor, Biertan, Viscri

Biserici reduit: Saschiz

Traseul nostru a fost urmatorul:

Ziua 1: Cincis- Prejmer- Harman-Sanpetru- Feldioara- Rotbav- Saschiz

Noi am ajuns lunea la cetatea Prejmer, Harman si Sanpetru si toate 3 erau inchise (am vazut ca cetatea Harman acum este deschisa si lunea). Este bine sa verificati programul de vizitare inainte sa faceti planurile.

Ziua 2: Racos (Lacul de smarald) – Racos biserica – cetatea Rupea- Saschiz-Sighisoara

Ziua 3 Biertan-Richis-Mosna - Valea Viilor-Medias- Avrig

Marea provocare cand vizitati aceste biserici este programul de vizitare. (este posibil ca intre timp sa se mai fi schimbat)

Si pentru ca ne au placut foarte mult bisericile de cate ori ajungem in zona Brasov, Sibiu mai vizitam cate un obiectiv. Asa se face ca la Prejmer si Harman am ajuns dupa un an.

Cel mai mult te impresioneaza povestile despre sasi povestite chiar de ei. La Crit doamna care are grija de biserica este o localnica in varsta de 84 ani care ne a povestit din viata si istoria sasilor si a localitatii.

Sasii onoreaza memoria mortilor, eroilor. In fiecare biserica evanghelica este un panou cu eroii din primul razboi mondial si din al doilea razboi mondial. (la biserica din Cristian numele eroilor din primul razboi mondial se regasesc in candelabrul din centrul bisericii)

Foarte, foarte interesanta este biserica din Richis este construita pe la 1400 de calugarii cistercieni. In biserica se gasesc niste sculpturi deosebite si o usa la fel cu cea din Biertan. (usa cu 19 incuietori)

Sunt inca multe biserici care nu sunt vizitabile pe baza unui program, ele nefiind incluse inca in circuitul touristic. A fost cazul nostru la Rotbav si Feldioara (acum cand scriu articolul citesc ca turnul bisericii fortificate din Rotbav s-a surpat).

Cristian este iarasi un loc foarte frumos. La Cristian aveti ocazia sa vedeti un cimitir sasesc unic (poate chiar in lume). Cu siguranta in Romania nu exista multe locuri de acest fel. Sunt multi sasi care doresc sa fie ingropati in pamantul natal.

Am observat un respect deosebit al sasilor pentru eroii lor, eroi de razboi, prizonieri, deportati si in general un respect pentru radacinile lor.

In fiecare an se reunesc la sarbatoarea anuala a sasilor.

Se spune ca la sasi nu existau divorturi. Astfel incat in cazul in care existau probleme intr-un cuplu cei doi soti erau “inchisi” intr-o camera a bisericii, cu un singur pat, mancau din aceeasi farfurie, cu aceeasi lingura. Si la sfarsitul perioadei ieseau “impacati”.

La Biertan puteti vedea aceasta camera.

Nici biserica din Valea Viilor nu am reusit sa o vizitam, desi este in patrimonial Unesco. Am ajuns cu 5 minute dupa inchidere.

Va recomand cu caldura circuitul bisericilor si cetatilor fortificate.

Noi ne am cazat la Saschiz si la Avrig Palatul Bruckental.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de catrinel in 30.10.17 17:27:19
Validat / Publicat: 30.10.17 19:14:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 1740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catrinel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[30.10.17 19:14:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania, [ALTE LOCURI]" (deja existentă pe sait)

AZE
[30.10.17 23:15:40]
»

@catrinel: Interesant review, poate reușiți să mai scrieți câte ceva despre aceste fortificații puțin mai detaliat.

Din păcate la noi în țară este o problemă cu vizitele obiectivelor turistice în special în zile de lucru. De X ori am nimerit și eu în locuri unde obiectivul turistic era încuiat iar încercarea de a vizita o aventură. Am avut cazuri de genul că nu găseam nici o informație/nr telefon despre cine deține cheia sau aveam informațiile dar paznicul/ghidul/administratorul într-o singură persoană lucra undeva și nu putea să vină să deschidă sau un caz să zicem haios, am dat de persoana respectivă dar m- abordat spunându-mi că de ce nu vin și eu în sezon atunci când sînt mai mulți turiști arătându-se vizibil deranjat de vizita mea.

În toate cazurile de mai sus recomand vizita celor din primării la un curs/școală/universitate sau orice altă organizație unde se învață cu ce se mănâncă turismul. În România mai este loc de mai bine la acest capitol...

tata123 🔱
[31.10.17 09:30:03]
»

@catrinel: Potențialul turistic al bisericilor fortificate din Transilvania este uriaș. Se pare că există circa 170 de astfel de lăcașuri de cult, cu fortificații mai bine sau mai rău păstrate. Din acest număr doar circa 15% sunt incluse într-un circuit de vizitare - și în acest caz cu destule sincope legate de programul de vizitare și existența unui ghid.

Biserica Evanghelică CA din România, care deține în patrimoniu multe asemenea biserici fortificate, a pus în practică din 2015 proiectul Transilvania Card care oferă acces în peste 60 de biserici săsești (povestisasesti.com/2015/0 ... lor-fortificate).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
catrinelAUTOR REVIEW
[01.11.17 17:23:00]
»

@AZE: Multumesc pentru aprecieri. Revin cu cateva detalii despre doua dintre cele mai vizitate obiective.

Cetatea Prejmer a fost construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti.

Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori.

Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Biserica Neagră din Braşov a mai primit

La Biertan cele trei randuri de ziduri groase inalte pana la 8 metri au ramas in picioare pana astazi.

Si in completare am postat cateva poze de la o alta biserica cu o istorie fascinanta biserica din Carta Jud Sibiu. Este tot o ctitorie a calugarilor cistercieni la fel ca biserica din Richis si abatia din Ighis. Pe locul fostei manastiri de lemn a fost ridicata o constructie gotica.

Cistercienii aveau un stil de viata plin de restrictii. " Calugarii au adus cu ei soiurile de vita nobila din Burgundia.

La Harman si Prejmer cetatile aveau si sant inundabil in jurul zidurilor. Cred ca la Harman se mai poate vedea santul in exterior.

mishu
[04.11.17 22:55:56]
»

@catrinel: Ai vizitat locuri frumoase despre care ai povestit destul de putin. Unele dintre ele le-am vazut si eu si poate ca pentru cei care inca nu le-au vazut merita povestit mai mult ori isi fac curaj si ajung acolo, ori daca nu, macar au parte de poze si explicatii.

Cat priveste programul si mie mi se pare intradevar frustrant sa fii legat de un program scurt si eventual si acela cu pauza.

Spun asta deoarece am viiztat si noi Harman si Prejmer si ne faceam socotelile cum sa le vedem sa neincadram in program.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, catrinel, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081714153289795 sec
    ecranul dvs: 1 x 1