86673 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Mediaș și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
25.06.2018
DE
Avatar crismis
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Galați
înscris/ă în 27.07.12
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Descifrând o parte din secretele vechiului Mediaș...


Urmare de aici

Am ajuns în Mediaș în urmă cu vreo 4 ani, într-o primă zi de Crăciun, când cerul plumburiu contrasta năucitor cu zidurile colorate ale caselor din zona veche a orașului. Evident că nu se putea vizita nimic, nici măcar cârciumile nu erau deschise, ne-am plimbat pur și simplu pe străzile pustii, încercând să descoperim cât mai multe din semnele masonice despre care citisem. De atunci mi-am tot dorit să revin cândva în Mediaș, să aprofundez căutarea și iată că excursia românească de vara asta ne-a oferit prilejul!

Întorși dinspre Valea Viilor, după ce vizitaserăm frumoasa biserică fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO, am trecut în goana cailor-putere pe lângă Muzeul Herman Oberth, fizician celebru ale cărui cercetări au contribuit decisiv la realizarea primei rachete spațiale de mari dimensiuni din lume. Nu ne-am oprit totuși, poate cu altă ocazie. Nici la Muzeul Gazelor Naturale nu ne-am oprit, pe moment nu ni s-a părut o prioritate turistică (deși am înțeles ulterior că ar fi foarte interesant, deci promitem ca altădată să nu-l mai ratăm!).

Am lăsat mașina undeva, în spatele Primăriei, pe o străduță, la umbra unor copaci și am pornit în explorare. Spre deosebire de data trecută, acum vremea era numai bună de colindat, nu foarte cald, soarele ne zâmbea de pe cerul punctat doar pe ici, pe colo, cu câteva scame albe de nori. Am traversat piața mărginită pe o latură de Primărie, pe alta de Hotel Central, ambele clădiri urâte, cu aspect comunist; mi-a plăcut însă părculețul dinspre centrul vechi, având în capăt o troiță din lemn frumos sculptat și în centru o fântână arteziană, pe marginea căreia se jucau câțiva copii. Am traversat către orașul vechi și am înaintat pe o stradă acoperită cu piatră cubică, printre frumoase case vechi reabilitate, multe adăpostind magazinașe și chiar un mic hotel (Select), despre care am înțeles că are recenzii bune.

În numai câteva minute am ajuns în inima orașului, o inimă destul de mare, cât suprafața Pieții Regele Ferdinand I, acoperită în întregime cu un parc superb de forma unui trapez, încins de o stradă cu locuri de parcare (cu plată) pe margine și apoi de un șir de clădiri vechi, cu fațade colorate divers, împodobite care mai de care cu tot felul de ornamente. Ne-am zgâit și noi la ele cu uimire și încântare, mă simțeam de parcă asistam la o expoziție de ancadramente de uși și de ferestre! Mă înnebunesc după uși/porți și ferestre frumos decorate, pe unde mă duc le „vânez” cu bucurie, mă pot lăuda cu o colecție impresionantă de astfel de fotografii (cred că v-ați dat seama deja).

Acolo, în piața asta, sunt câteva dintre cele mai reprezentative clădiri ale Mediașului, puse în evidență de o reabilitare eficientă, „ca la carte”. E Casa Rosenauer, ridicată în 1621, suferind mai apoi transformări ce au îmbrăcat-o în straiul baroc în care o admirăm și noi; se spune că sub ea există un adevărat labirint de pivnițe și tuneluri ce duc până sub măruntaiele bisericii fortificate Sf. Margareta. Și se mai spune că interioarele casei sunt și ele demne de o poveste cu prinți și prințese; din păcate, nu-s deschise publicului larg, casa fiind azi sediul unei firme.

E și Casa Schuster-Dutz, o altă frumusețe barocă, ridicată în 1783-84 de către farmacistul Schuster, ferestrele de la parter fiind dublate de un grilaj din fier forjat, cu superbe motive florale, unul dintre cele mai frumoase ornamente de acest gen ce mi-a fost dat să întâlnesc! Până la începutul sec. 20, la parterul acestei case a funcționat farmacia „Ochiul Domnului”, iar unul dintre urmașii farmacistului-ctitor a fost umoristul și poetul sas Gustav Schuster-Dutz, care s-a născut și a trăit în această casă.

În aproiere avem și frumoasa clădire bleu-albastră, construită pe la jumătatea sec. 18 tot în stil baroc, cunoscută sub numele de Casa Guggenberger sau Școala Piariștilor, după numele unui cunoscut ordin de călugări ce au contribuit la răspândirea învățământului religios și laic în Transilvania. După reabilitarea din anul 2012, aici funcționează Școala Montessori.

În colțul opus al pieții există și Casa Schuller, atestată documentar în 1588, când aparținea primarului din acel timp și de la care și-a împrumutat și numele. În acest an, se pare că aici s-a reunit Dieta, sub conducerea principelui Sigismund Bathory. Dar renovările recente au găsit indicii clare cum că această casă ar fi mult mai veche, probabil una dintre cele mai vechi din oraș! Multă vreme a funcționat drept han și berărie, iar în ultimii ani a fost atribuită Forumului Democrat al Germanilor, căpătând deci valențe culturale. Intrarea boltită este străjuită de doi lei de piatră, care se odihnesc pe pilaștrii încastrați în zid; ceea ce admirăm noi azi reprezintă niște copii, originalele sunt păstrate în Biserica Sf. Margareta.

... Și încă multe alte case de acest gen mai există în Mediaș, cred că e chiar genul de loc în care fiecare piatră are povestea ei... Am identificat și micuțul hotel Traube; citisem despre delicioasa ciorbă cu tarhon pe care o servește restaurantul său, dar era încă prea devreme pentru asemenea gânduri!...

Am ieșit din piață și ne-am continuat plimbarea în direcția turnului bisericii. Ne-a făcut cu ochiul o librărie, însă înăuntru cam 90% din publicații erau în limba germană:(. Am reușit totuși să găsim o carte în română despre bisericile fortificate din Ardeal, precum și o broșură cu câteva legende legate de aceste biserici.

Traversarăm deci micul coridor boltit ce ne-a condus în incinta „castelului”, așa cum este numit ansamblul format din Biserica Sf. Margareta și sistemul de fortificații ce o înconjoară. Înainte de asta ne-am „adăpat la izvorul cunoașterii”, citirăm adică povestea pe scurt afișată pe un panou informativ, chiar lângă intrare. Biserica, împreună cu turnul său, a fost înălțată, în forma actuală, în sec. 15, pe locul alteia, fiind una dintre cele mai vechi din țară. Cum un secol mai târziu Mediașul a primit titulatura de oraș, s-a dispus supraînălțarea turnului cu încă 3 niveluri (s-a dorit a rivaliza cu cel al Bisericii Sf. Ștefan din Viena), adăugarea unui acoperiș îmbrăcat în olane colorate, precum și a 4 turnulețe în colțuri, asta însemnând că orașul avea drept de judecată. Chestia cu înălțatul turnului a fost și bună, și rea. Bună, că astfel a devenit un punct mai bun de observare a împrejurimilor (din acest motiv, mai era numit și Turnul Trompeților, după oșteanul ce stătea permanent de veghe și trebuia să sufle din trompetă la ivirea dușmanului; alarmele false erau aspru pedepsite, inclusiv cu aruncarea din turn a bietului om aflat în eroare!). Rea, că s-a îngreunat în exces, terenul pe care a fost construit s-a tasat și turnul a început să se încline; consolidările efectuate la înc. sec. 20 au stopat deocamdată acest fenomen, dar turnul și-a păstrat totuși o abatere de axă de peste 2 metri, asemănătoare cu a celebrului turn din Pisa!

Tot prin sec. 15 a fost fortificată incinta bisericii, cu ziduri înalte și groase, precum și cu 5 turnuri de apărare, dintre care azi se păstrează turnul-clopotniță (pe sub care se pătrunde în „castel”) și Turnul Mariei, folosit cândva drept capelă în care se țineau slujbele în timpul epidemiilor.

Am pătruns în interiorul bisericii, la intrare ne-a întâmpinat un nene care tăia bilete (7 ron), tot de la el am cumpărat și un pliant (1 ron). Deasemenea, era afișat destul de vizibil semnul de „fotografiatul interzis”, de aceea la început am făcut poze mai cu fereală, strecurându-mă în afara razei vizuale a domnului de la intrare, dar la un moment dat l-am auzit dându-i mână liberă unui alt turist, așa că n-am mai avut nicio jenă.

Biserica e una dintre cele mai mari și mai frumoase din Ardeal, construită tot în stil gotic, desigur. Pereții prezintă bogate urme de pictură interioară, descoperită cu ocazia ultimelor lucrări de reabilitare. Am putut admira superbul altar poliptic, unul dintre cele 4 din Transilvania (alături de cele din bisericile de la Sebeș, Prejmer și Biertan), dintre care acesta, de la Mediaș, e considerat de specialiști cel mai frumos. Am admirat cristelnița de bronz, orga veche și prețioasă, precum și o bogată colecție de covoare anatoliene, dăruite bisericii de către enoriași, după moda vremii medievale (mai văzusem așa ceva în Biserica Neagră, în Brașov, dar pe alea n-am avut voie să le pozez).

Biserica Sf. Margareta a fost martoră multor evenimente, dintre care două ar fi notabile: în 1476, aici a fost închis, pentru câteva zile, domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, după un conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin; și tot aici principele Stefan Bathory a fost ales rege al Poloniei.

La ieșire, am dat ocol incintei pietruite, așa cum făcusem și data trecută, dar nu ne-am mai oprit cu minuțiozitate în fața fiecărei clădiri încorporate în zidul de incintă, căci n-a fost greu să le recunoaștem: fosta primărie, casa natală a revoluționarului sas pro-român Stephan Ludwig Roth, Turnul Mariei, fosta (și actuala) școală germană. Mi-a atras atenția semnul soarelui, frumos înglobat într-un desen complicat, pe o ușă metalică... Și o boltă de trandafiri mici, roz...

În imediata vecinătate a „castelului” am întâlnit o altă clădire-emblemă a Mediașului, cea ce adăpostește Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth. Școala a fost înființată în 1604, însă construcția actuală datează de la începutul secolului trecut și se pare că păstrează pe și între zidurile sale multe secrete încă neelucidate! Clădirea prezintă multiple similitudini cu Templul lui Solomon, puternic simbol mason, precum și multe elemente de decor ce amintesc de acest ordin. Pe câteva din cele exterioare le-am putut descoperi și noi, sub forma unor imagini amprentate în diverse locuri pe ziduri: balanța, bufnița, gemenii, compasul și echerul. Există și un frumos ornament din fier forjat ce închipuie ciorchinii de struguri și mâna care îi păzește - însuși simbolul Mediașului, cunoscut încă din vechime drept important centru viticol.

Ne-am continuat plimbarea, cumva la întâmplare, cuprinși deja de farmecul și atmosfera pașnică a acestui orășel. Am întâlnit încă multe alte case frumoase, una și una aș putea spune, îmi amintesc că tot traversam de pe o parte pe alta să le admir mai îndeaproape, să le păstrez în memoria retinei și mai ales a camerei mele foto! Casa Honterus e o pensiune ce se laudă cu „cea mai bună cazare din Mediaș”, arată bine, am înțeles că are și un restaurant bun, aș încerca-o pentru altădată... Am întâlnit și Casa memorială St. L. Roth, n-am vizitat-o, am intrat doar în gangul decorat cu bustul marelui umanist; m-au încântat foarte tare grilajele ferestrelor, o adevărată dantelărie de fier forjat.

Pe măsură ce ne depărtam de centru, strada devenea tot mai liniștită. În capătul ei am dat de un turn alb, impecabil renovat, Turnul Porții Steingasser, „construit între 1494-1534 pentru apărarea uneia din cele 3 porți principale ale orașului, denumit după Ulița Pietruită-Steingasse, restaurat în 1745 în urma avariilor provocate în 1705 de asediul curuților” - după cum am putut citi pe plăcuța informativă. Trebuie să recunosc - cred că-i prima dată când aud de curuții ăștia; nașpa neam trebuie să fi fost!...

...Acesta a fost momentul când a trebuit să mă smulg din transă și să deschid harta de pe telefon, căci n-aveam habar încotro ar fi mai potrivit s-o luăm (pe Tati îl pierdusem deja printr-un magazin cu electronice). Dacă traversam pe sub bolta turnului alb, am fi ieșit din zona veche; mai interesant părea s-o cotim în dreapta, către Bastionul Cuțitarilor (wow!). Ceea ce n-am pregetat să facem. Pe bastionul ăsta l-am găsit curând, dar nu ne-a impresionat prea tare - un mic turn circular de cărămidă. Din acest punct pornește Strada După Zid, care - după cum îi spune și numele - urmărește conturul vechilor ziduri de apărare ale orașului (în prezent parțial restaurate). Pe partea cealaltă a străzii sunt câteva blocuri cu 4 etaje - nimic special ca arhitectură, dar extraordinar decorate cu tot felul de plante; probabil, din punctul ăsta de vedere, cele mai frumoase blocuri pe care le-am întâlnit!

Înglobate în structura zidului întâlnirăm și biserica catolică (intrarea e pe partea cealaltă, din interiorul centrului vechi), precum și Turnul Rotarilor, frumos renovat și el. Am aflat că cetatea Mediașului a fost fortificată în etape succesive, în sec. 15-18. Zidurile înalte de peste 7 metri și groase de 80 cm totalizau 2,36 km, fiind prevăzute cu drum de strajă și găuri de tragere pe 3 direcții; 3 porți principale și 4 secundare asigurau pătrunderea în oraș. Deasemenea, din loc în loc au fost plantate 19 turnuri și bastioane, fiecare purtând numele breslei ce-l ridicase și care avea datoria de a-l apăra; 6 se mai păstrează până în zilele noastre, restul au fost demolate la începutul sec. 20 pentru fluidizarea traficului.

Intrarăm din nou în cetate pe lângă Turnul Fierarilor; de-acum foamea începuse să ne zgândăre, intenționam doar s-o păcălim un pic, să ne păstrăm pentru delicioasele bucate pregătite de gazdele noastre de la Reveria Guesthouse. Îmi rămăsese gândul la ciorba cu tarhon despre care citisem și ne-am fixat ca azimut Restaurantul Hotelului Traube, dar până acolo am mai căscat gurile în stânga și în dreapta, am mai descoperit câteva superbe porți semicirculare din lemn sculptat cu alte însemne specifice orașului: trandafiri sau razele soarelui.

Am găsit o masă la umbră, pe terasa restaurantului (cu vedere la spectacolul străzii). Berea a fost rece și bună (bietul șofer! în cazul lui, apa), iar ciorba cu tarhon bestială! Tati a luat ceva pui cu lămâie și capere - gustos și acela. Am văzut în meniu „papanași fierți cu dulceață și smântână” și-am salivat instantaneu; de obicei nu mă omor cu dulciurile, dar nu mai gustasem de mult așa ceva. Am comandat o porție pe care am șeruit-o amândoi - foarte, foarte bun! Recomand restaurantul ăsta, deși probabil că există multe astfel de locuri notabile în Mediaș.

Mai aveam chestii pe ordinea de zi, așa că ne-am considerat satisfăcuți deocamdată cu experiența vizitării Mediașului și am hotărât s-o finalizăm aici. În drum spre locul unde ne lăsaserăm mașina, am întâlnit o agenție de turism. Două din geamurile ei erau acoperite cu un soi de postere, ambele susținând invitația de a cunoaște acest frumos oraș transilvan: unul prezenta „Locuri care fac Mediașul special” (și de multe dintre ele v-am povestit și eu azi), celălalt „Oameni care fac Mediașul special” (Herman Oberth, St. L. Roth, Michael Weiss, Ludovic Spiess etc). Un mai bun rezumat al zilei nici că se putea!...

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de crismis in 25.06.2018 20:44:08

Validat / Publicat: 26.06.18 11:38:06


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1798


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  43400 PMA (din 46 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[26.06.18 12:00:07]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[26.06.18 12:36:05]
» mesaj pers

   @crismis:

   Am trecut în ultimii ani tot în goana "cailor " prin acest oraș, data viitoare voi trage de hățuri pentru un popas.

    (Am început recuperarea lecturii articolelor voastre pe aici, de sus în jos dar m-a atras titlul, cunosc puțin locurile).

   Plimbări frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[26.06.18 12:47:29]
» mesaj pers

   @crismis: Un oraș transilvan pe care l-am parcurs la picior în vara anului trecut, urmând aproape aceeași pași, pe aceleași străduțe, prin fața acelorași monumente, etc. Am fotografiat și eu atunci multe simboluri din „Cetatea Luminii”, porți, ferestre, elemente forjate din fier, basoreliefuri, statui.

   Trebuia să mergeți la Centrul de informare turistică de pe strada Nicolae Iorga, în apropierea Casei Schuller. Am discutat îndelung cu tânărul de acolo și am primit multe materiale interesante despre Mediaș, precum și o hartă a urbei.

   Mulțumim pentru descriere și fotografii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Aurici
[26.06.18 13:16:15]
» mesaj pers

   @crismis: Am fost o singură dată în Mediaș, eheee, de mult tare. Nu-mi mai aduc aminte absolut nimic în afară de Piața Ferdinand (pe care nu mai știam cum o cheamă evident, dar am asociat cu pozele tale), unde am asistat la un concert. Și foarte vag de plimbarea pe lângă zidurile cetății.

   În schimb a făcut fi-miu potecă acolo cu oarece motive sentimentale.

   O să mai ajung și eu pentru că Mediaș-ul este alături de altele în categoria "aproape de casă, la îndemănă când n-om mai avea alte idei".

   Mi-au plăcut mult ultimile 2 poze. Foarte bună ideea de a rezuma în câteva imagini și cuvinte ceea ce este semnificativ pentru un loc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.06.18 13:52:52]
» mesaj pers

   @crismis: Foarte frumos oraș, mai aleș în partea lui cea veche! Am vizitat și eu Mediașul în urmă cu câțiva ani cu ocazia unui turneu al soțului meu. Singură, bineînțeles, pentru că el avea treabă. Mie îmi procuraseră cei de acolo o cărțulie - un fel de broșură mai serioasă - care trata despre monumentele medievale. Am vizitat atât cât am putut, dar în toamna aceluiași an am revenit și l-am luat la pas, însoțită și mult mai documentată. De acolo am plecat la Biertan, la Sighișoara și apoi mai departe. Frumoase amintiri!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- ANILU
[26.06.18 15:03:08]
» mesaj pers

   @crismis: Ce plimbare plăcută am făcut, sau mai exact am refăcut citind articolul tău.

   Am mai spus-o că soțul este cu șantierul la Mediaș de vreo 2 ani și bineînțeles că am fost de câteva ori. Am scris despre oraș dar și despre Castel sau Biserica Sf. Margareta. Foarte mult mi-a plăcut, încât a doua zi, duminica, am fost la slujbă să ascult orga. Asta la recomandarea tinerei ce mi-a fost ghid în biserică.

   Confirm că Hotelul Select oferă condiții bune de cazare (am stat aici într-o delegație).

   În schimb la Honterus nu mai sunt condițiile de cazare de altădată, în schimb are în curtea interioară un restaurant cu terasă.

   Și da, la Traube se mănâncă bine!

   Mi-a plăcut să revăd Medias-ul prin pozele tale.

   Așteptam plimbarea asta prin Mediaș.

   Toate cele bune.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mishu
[26.06.18 20:54:52]
» mesaj pers

   @crismis:

am trecut în goana cailor-putere pe lângă Muzeul Herman Oberth, fizician celebru ale cărui cercetări au contribuit decisiv la realizarea primei rachete spațiale de mari dimensiuni din lume.
Eu am vizitat acest muzeu intamplator. Fusesem la un concurs de dans la Cluj iar tatal partenerei practica geocaching (gasesti lucruri ascunse avand ca si indicii coordonatele GPS) si unul fusese la intrarea in Medias iar al doilea ne-a adus in fata acestui muzeu. Am incercat mult de tot sa gasim "comoara" ascunsa si nu reuseam deloc si eram un grup de 8 persoane (cam greu de ignorat) si muzeograful a iesit afara din muzeu si ne-a intrebat daca tot suntem acolo daca nu vrem sa vedem si muzeul, si nu pot spune ca mi-a parut rau, face parte din istoria noastra si nu numai.

   Mi-ar placea sa am mai mult timp la dispozitie pentru a descoperi frumusetile locului si atunci nu pot decat sa ma bucur pentru cei ce reusesc sa o faca fie chiar si in goana cailor putere.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Radu Tudoran
[27.06.18 15:07:45]
» mesaj pers

   In mai putin de-o luna ajung si eu la Medias, asa ca "multe multumiri ". Voi renunta la originalitate si-o sa incerc sa va calc pe urme (mai putin in magazinul de electronice).

   Vacante frumoase

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[29.06.18 09:40:46]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc frumos!

   @elviramvio: Mediașul merită chiar mai multă atenție decât i-am acordat noi, sunt convinsă că mai are multe secrete frumoase de descoperit!

   @tata123: Mda, am dat peste Centrul de Informații Turistice abia spre finalul vizitei, am mers pe premiza că știm oarecum locurile și ne vom descurca.

   @ANILU: Mulțumesc pentru completări, e bine întotdeauna să afli lucruri în plus de la "localnici"; căci, la câte vizite ai la activ pe acolo, se poate spune că ești aproape de-a locului! :)

   @mishu: Ne-am făcut socotelile dacă avem timp să vedem și muzeele și ne-a dat cu rest, întrucât am vrut să mai ajungem și în alte locuri. Sperăm ca data viitoare să nu le mai ratăm!

   @Aurici: Merită să-l însoțești o dată pe fiul tău, chiar dacă la intrarea în oraș drumurile vi se vor despărți!...

   @Radu Tudoran: Mă bucur mult când pot să ajut. Dacă ai vreme, nu rata bisericile fortificate din zonă: Valea Viilor, Mălâncrav, Biertan. Și, desigur, Cetatea Sighișoarei. Vacanță frumoasă!

   @all: Scuze pentru întârzierea cu care am răspuns! Motive obiective, de!... Sper să vă povestesc cât mai curând despre ele! 😉

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[52] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Părculețul de lângă Primărie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978411">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978411"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978411">Şterge vot</a></div><span id="v9978411" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978411)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978411Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978411MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Părculețul de lângă Primărie
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Hotel Select, în centrul vechi al Mediașului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978412">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978412"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978412">Şterge vot</a></div><span id="v9978412" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978412)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978412Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978412MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Hotel Select, în centrul vechi al Mediașului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Piața Ferdinand I; în față, turnul Bisericii Sf. Margareta -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978414">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978414"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978414">Şterge vot</a></div><span id="v9978414" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978414)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978414Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978414MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Piața Ferdinand I; în față, turnul Bisericii Sf. Margareta
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Turnul bisericii văzut din parcul Ferdinand I -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978415">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978415"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978415">Şterge vot</a></div><span id="v9978415" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978415)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978415Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978415MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Turnul bisericii văzut din parcul Ferdinand I
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Frumoasă poartă din fier forjat în centrul vechi al Mediașului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978416">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978416"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978416">Şterge vot</a></div><span id="v9978416" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978416)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978416Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978416MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Frumoasă poartă din fier forjat în centrul vechi al Mediașului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Casă veche și explicații, pe scurt, despre diversele etape prin care a trecut -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978417">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978417"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978417">Şterge vot</a></div><span id="v9978417" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978417)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978417Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978417MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Casă veche și explicații, pe scurt, despre diversele etape prin care a trecut
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] În centrul vechi al Mediașului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978418">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978418"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978418">Şterge vot</a></div><span id="v9978418" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978418)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978418Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978418MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] În centrul vechi al Mediașului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] În centrul vechi al Mediașului; pe fundal, Liceul St. L. Roth -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978419">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978419"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978419">Şterge vot</a></div><span id="v9978419" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978419)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978419Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978419MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] În centrul vechi al Mediașului; pe fundal, Liceul St. L. Roth
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Intrarea în „castel” (ansamblul bisericii fortificate) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978420">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978420"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978420">Şterge vot</a></div><span id="v9978420" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978420)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978420Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978420MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Intrarea în „castel” (ansamblul bisericii fortificate)
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Tufă de trandafiri în interiorul Castelului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978421">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978421"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978421">Şterge vot</a></div><span id="v9978421" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978421)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978421Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978421MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Tufă de trandafiri în interiorul Castelului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Turnul Trompeților -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978422">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978422"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978422">Şterge vot</a></div><span id="v9978422" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978422)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978422Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978422MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Turnul Trompeților
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Interior Biserica Sf. Margareta -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978423">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978423"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978423">Şterge vot</a></div><span id="v9978423" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978423)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978423Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978423MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Interior Biserica Sf. Margareta
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Frumosul altar poliptic al bisericii -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978424">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978424"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978424">Şterge vot</a></div><span id="v9978424" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978424)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978424Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978424MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Frumosul altar poliptic al bisericii
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Cheia de boltă a bisericii -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978425">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978425"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978425">Şterge vot</a></div><span id="v9978425" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978425)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978425Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978425MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Cheia de boltă a bisericii
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Biserica Sf. Margareta adăpostește o bogată colecție de covoare anatoliene -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978426">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978426"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978426">Şterge vot</a></div><span id="v9978426" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978426)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978426Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978426MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Biserica Sf. Margareta adăpostește o bogată colecție de covoare anatoliene
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Casa natală a lui St. L. Roth -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978428">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978428"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978428">Şterge vot</a></div><span id="v9978428" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978428)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978428Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978428MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Casa natală a lui St. L. Roth
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Turnul Trompeților (zoom) -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978429">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978429"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978429">Şterge vot</a></div><span id="v9978429" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978429)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978429Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978429MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Turnul Trompeților (zoom)
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Decor pe o poartă metalică din interiorul Castelului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978430">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978430"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978430">Şterge vot</a></div><span id="v9978430" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978430)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978430Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978430MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Decor pe o poartă metalică din interiorul Castelului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Balconul de pe zidul frontal al Liceului St. L. Roth și câteva „amprente” cu trimitere la masonerie -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978431">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978431"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978431">Şterge vot</a></div><span id="v9978431" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978431)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978431Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978431MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Balconul de pe zidul frontal al Liceului St. L. Roth și câteva „amprente” cu trimitere la masonerie
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Strugurii și mâna protectoare - simbolul orașului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978432">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978432"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978432">Şterge vot</a></div><span id="v9978432" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978432)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978432Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978432MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Strugurii și mâna protectoare - simbolul orașului
foto crismis [25.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Bustul umanistului Roth la intrarea Liceului care îi poartă numele -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978433">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978433"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978433">Şterge vot</a></div><span id="v9978433" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978433)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978433Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978433MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Bustul umanistului Roth la intrarea Liceului care îi poartă numele
foto crismis [25.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2018] Decorațiuni pe unul din pereții laterali ai liceului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978434">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978434"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978434">Şterge vot</a></div><span id="v9978434" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978434)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978434Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978434MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Decorațiuni pe unul din pereții laterali ai liceului
foto crismis [25.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2018] Alte decorațiuni exterioare pe zidul liceului -- foto by <b>crismis</b> [uploaded 25.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av978435">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv978435"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=978435">Şterge vot</a></div><span id="v9978435" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(978435)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f978435Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e978435MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2018] Alte decorațiuni exterioare pe zidul liceului
foto crismis [25.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[52] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.128252029419 sec