64798 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserica fortificată din Cristian BV

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.10.2015
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Nova Civitas ori Cristian-Brașov - biserica fortificată


Urmare de aici

Zona Brașovului e împânzită de localități ce au amplasate în mijlocul comunității adevărate cetăți, de fapt biserici fortificate. Minivacanța ce am petrecut-o în zona Branului (vezi impresii) mi-a permis să caut și să vizitez – fie doar la exterior, fie și în interior – câteva exemplare din aceste frumoase mărturii ale trecutului. Bineînțeles că aceste minicetăți nu se pot compara cu Cetatea Râșnovului (vezi impresii), cel mai apropiat exemplu, din punct de vedere al complexității elementelor de fortificație ori a mărimii, dar ele constituiau un punct de apărare al localnicilor împotriva incursiunilor unor trupe reduse numeric. Astfel, înainte de a lua calea Culoarului Rucăr-Bran spre Capitală, am făcut un scurt tur în localitățile din jurul Branului/Brașovului.

Am plecat cu autoturismul din Bran, de la pensiunea Casa Thomas (vezi impresii), spre Râșnov, având permanent în fața ochilor măreața cetate de pe deal. După ce am străbătut localitatea Râșnov, unde toate indicatoarele ne ghidau spre cetate și Dino Parc (vezi impresii), am continuat pe DN73 (E574) către prima țintă: biserica fortificată din Cristian. Din drumul principal se ajunge ușor în centrul civic al localității menționate, existând și indicator către biserica fortificată.

Localitatea Cristian – Brașov. Situată de-a lungul râului Ghimbășel, ce înfrumusețează din punct de vedere estetic centrul localității, Cristianul este o comună-sat, înființată de coloniștii de origine germanică încă din secolul al XIII-lea. Rigoarea, disciplina și hărnicia acestora se observă și astăzi, deși numărul descendenților a scăzut dramatic. Mi-au plăcut casele specifice aliniate perfect de-a lungul străzilor și arhitectura rigidă a locuințelor. Populația românească, majoritară azi, a preluat modul de construcție și arhitectura gospodăriilor săsești.

Topograful austriac Joseph Adalbert Krickel călătorește în 1828 și prin zona Brașovului, ocazie cu care scrie despre localitatea săsească: Cristian este un sat mare săsesc, aflat la o depărtare de două ore de mers pe jos de Brașov, pe drumul spre Bran. Biserica are ziduri duble, turnuri și un șanț. Pe cel mai mare clopot al bisericii de aici este turnată o inscripție, care a fost socotită multă vreme o scriere misterioasă, până când a fost descifrată de fostul preot Rauss. Nu este nimic altceva decât un alfabet neogotic dar cu diferite înflorituri. Se spune că localitatea și-ar datora întemeierea unei femei bogate, care a avut o moșie în Râșnovul apropiat. Cristianul are 513 case și în jur de 3000 de locuitori, în cea mai mare parte sași, dar și români, însă într-un număr mai mic, și, ca de altfel în cele mai multe localități din Transilvania, țigani.

Am parcat autoturismul în apropierea Primărie, într-o parcare amenajată, lângă mașina de pompieri a comunei. În mijlocul pieței se află Parcul Eroilor – un micuț dar bine întreținut parc, plin de flori și bănci pentru odihnă – având ca punct central un monument dedicat eroilor. Toate clădirile situate în perimetrul parcului, unde sunt situate instituțiile administrative, sunt îngrijite și arată bine. Din loc în loc există câteva panouri turistice informative amplasate în cadrul desfășurării unui proiect cu fonduri europene. Astfel, pe partea stângă a parcului este situată Casa parohială evanghelică, construită în 1890 în stil neogotic. Casa are dimensiuni considerabile, intrarea monumentală fiind sprijinită pe patru coloane masive. În apropiere, trecând pe celălalt mal al Ghimbășelului, se află școala evanghelică săsească, o clădire superbă, mare, impunătoare, construită între anii 1877-1879. În acest local este amplasat Muzeul de istorie Prof. Ioan Soiu, înființat de profesorul menționat prin anii 70. Muzeul oferă prin exponatele sale celor interesați informații despre localitatea Cristian: cărți, fotografii, obiecte gospodărești, obiecte de cult, veșminte preoțești, icoane, acte administrative. Trecând pe lângă școala generală ajungem în Piața Libertății, un spațiu larg, deschis, pavat cu „biscuiți”, înconjurat de copaci tineri și bănci numeroase. Câteva căsuțe de lemn, utilizate cu ocazia diverselor manifestări locale, erau amplasate pe laturile pieței. Toate casele care înconjoară piața sunt renovate și dau un aer pitoresc acestui spațiu central. De aici pornește Strada Râului ce urmărește malul Ghimbășelului, mal încărcat de vegetație. Din Piața Libertății traversăm râul pe un mic podeț și ajungem la biserica fortificată.

Biserica fortificată evanghelică „Sf. Nicolae”. Intrăm pe poarta descuiată și ne trezim într-o mică curte ce precede un gang lung ce străbate o casă. Auzim zgomot prin ușa deschisă a locuinței și strigăm. Apare un domn respectabil și foarte amabil care lasă deoparte treburile gospodărești de care se ocupa și ne conduce în biserica monumentală. Se pare că portalul vestic de acces și fereastra circulară prevăzută cu traforaje în piatră (rozasă) sunt mărturii ale originii cisterciene din secolul al XIII-lea al primei biserici. Prima încăpere găzduiește un mic muzeu cu obiecte săsești și elemente de port săsesc. Ghidul ne vorbește despre puternica comunitate săsească ce a înălțat localitatea și a dus o viață economică și culturală bogată; în prezent mai sunt doar câteva zeci de familii de sași în comuna-sat. Actuala biserică, de tip sală, datează din secolul al XIX-lea și ni se înfățișează scăldată într-o lumină puternică. Mi-a plăcut altarul cu o statuie mare a lui Iisus, candelabrul etajat din fier (făurit de meșteri locali), orga și mai ales frumoasele vitralii. Culorile calde și lumina ce trece prin vitralii fac din acest interior destul de auster un loc primitor. După 25 de minute de discuții cu domnul cel amabil am ieșit la exterior pentru o tură în jurul bisericii. Ziduri înalte de piatră, urme ale unui drum de strajă, metereze și guri de aruncare – sunt componentele principale ale sistemului de apărare. De asemenea, în jurul bisericii-cetate s-a amenajat o alee, parțial pe malul râului, ce îți permite înconjurarea incintei ovale.

De la Cristian ne-am îndreptat către Codlea și Vulcan, dar bisericile fortificate de aici erau închise.

Concluzii. Mi-a plăcut ceea ce am văzut în localitatea Cristian, centrul e foarte drăguț amenajat. Biserica fortificată e destul de bine întreținută iar ghidul cunoaște istoria acestui loc și poți afla amănunte interesante despre zonă și oameni.

Mai multe informații istorice și un ghid turistic complet găsiți pe saitul dedicat al proiectului intitulat „Cristian – loc plin de istorie”, la adresa:cristianbv.ro

P. S. A nu se confunda cu biserica fortificată din localitatea Cristian, județul Sibiu, despre care am scris alt articol (vezi impresii).

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 08.10.2015 10:37:05

Validat / Publicat: 08.10.15 16:35:35


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1448


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  32150 PMA (din 34 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[17.05.19 12:56:13]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica fortificată din Cristian BV» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Biserici/cetăţi fortificate în Brașov și împrejurimi]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[23] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2015] În drum spre Cristian-Brașov, via Râșnov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679601">Şterge vot</a></div><span id="v9679601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2015] În drum spre Cristian-Brașov, via Râșnov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2015] Primăria comunei Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679603">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679603"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679603">Şterge vot</a></div><span id="v9679603" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679603)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679603Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679603MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2015] Primăria comunei Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2015] Remiza de pompieri, omniprezentă în toate satele săsești - Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679605">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679605"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679605">Şterge vot</a></div><span id="v9679605" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679605)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679605Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679605MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2015] Remiza de pompieri, omniprezentă în toate satele săsești - Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2015] Parcul Eroilor din centrul comunei Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679606">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679606"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679606">Şterge vot</a></div><span id="v9679606" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679606)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679606Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679606MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2015] Parcul Eroilor din centrul comunei Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2015] Indicatoare turistice - Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679608">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679608"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679608">Şterge vot</a></div><span id="v9679608" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679608)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679608Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679608MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2015] Indicatoare turistice - Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2015] Casa parohială din Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679610">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679610"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679610">Şterge vot</a></div><span id="v9679610" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679610)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679610Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679610MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2015] Casa parohială din Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2015] Clădire deosebită lângă podul peste râul Ghimbășel, Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679611">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679611"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679611">Şterge vot</a></div><span id="v9679611" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679611)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679611Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679611MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2015] Clădire deosebită lângă podul peste râul Ghimbășel, Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2015] Biserica fortificată din Cristian - Brașov privită din parc. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679613">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679613"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679613">Şterge vot</a></div><span id="v9679613" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679613)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679613Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679613MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2015] Biserica fortificată din Cristian - Brașov privită din parc.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2015] Intrare pentru atelaje în incinta bisericii fortificate. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679614">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679614"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679614">Şterge vot</a></div><span id="v9679614" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679614)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679614Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679614MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2015] Intrare pentru atelaje în incinta bisericii fortificate.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2015] Turn de colt prevăzut cu guri de aruncare și lăcașuri de tragere. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679616">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679616"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679616">Şterge vot</a></div><span id="v9679616" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679616)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679616Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679616MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2015] Turn de colt prevăzut cu guri de aruncare și lăcașuri de tragere.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2015] Piața Libertății, Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679618">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679618"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679618">Şterge vot</a></div><span id="v9679618" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679618)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679618Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679618MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2015] Piața Libertății, Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2015] Clădiri restaurate în Piața Libertății, Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679619">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679619"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679619">Şterge vot</a></div><span id="v9679619" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679619)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679619Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679619MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2015] Clădiri restaurate în Piața Libertății, Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2015] Pe sub zidurile bisericii fortificate - diverse modele de turnuri, Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679620">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679620"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679620">Şterge vot</a></div><span id="v9679620" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679620)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679620Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679620MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2015] Pe sub zidurile bisericii fortificate - diverse modele de turnuri, Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2015] Alee pietonală pe sub zidurile incintei fortificate - lipsesc încă băncile; în dreapta este albia râului Ghimbășel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679623">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679623"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679623">Şterge vot</a></div><span id="v9679623" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679623)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679623Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679623MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2015] Alee pietonală pe sub zidurile incintei fortificate - lipsesc încă băncile; în dreapta este albia râului Ghimbășel.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2015] Gang intrare spre biserica din Cristian - Brașov. (aici se afla și locuința ghidului) -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679625">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679625"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679625">Şterge vot</a></div><span id="v9679625" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679625)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679625Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679625MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2015] Gang intrare spre biserica din Cristian - Brașov. (aici se afla și locuința ghidului)
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2015] Micul muzeu de la intrarea în biserică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679627">Şterge vot</a></div><span id="v9679627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2015] Micul muzeu de la intrarea în biserică.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2015] Interior al bisericii evanghelice, Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679630">Şterge vot</a></div><span id="v9679630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2015] Interior al bisericii evanghelice, Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2015] Orga bisericii din Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679632">Şterge vot</a></div><span id="v9679632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2015] Orga bisericii din Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2015] Altarul și amvonul bisericii fortificate din Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679634">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679634"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679634">Şterge vot</a></div><span id="v9679634" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679634)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679634Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679634MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2015] Altarul și amvonul bisericii fortificate din Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2015] Frumoase vitralii în biserica din Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679636">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679636"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679636">Şterge vot</a></div><span id="v9679636" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679636)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679636Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679636MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2015] Frumoase vitralii în biserica din Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2015] Ziduri pline de iederă la Cristian - Brașov. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.10.15] - <span class="allrVotedi" id="av679639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv679639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=679639">Şterge vot</a></div><span id="v9679639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(679639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f679639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e679639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2015] Ziduri pline de iederă la Cristian - Brașov.
foto tata123 [08.10.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[23] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.128010988235 sec