57476 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperind Riga

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
25.02.2015
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

O după-amiază la Riga


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

De la Vilnius până la Riga, capitala Letoniei, cel mai frumos dar şi cel mai mare oraş baltic, sunt cam 310 km. Traversând zone rurale cu terenuri joase şi dealuri unduioase, cu păduri de stejar şi pin, drumul este o încântare. Când ghidul începe a-şi depăna poveştile condimentate şi cu imagini video, nici nu-ţi dai seama când trec 3-4 ore şi baţi la porţile oraşului. Suburbiile construite în era sovietică sunt înţesate de blocuri comuniste, cenuşii şi deloc atrăgătoare, aşa cum sunt şi pe la noi şi cum am mai văzut şi prin alte părţi.

Având peste 700.000 de locuitori, adică o treime din populaţia întregii ţări, Riga poate părea oricui un oraş-capitală cam prea mare pentru o ţară ca Letonia. Aşezat pe cele două maluri ale râului Dvina de Vest (sau Daugava), la 8 km de gurile sale de vărsare în golful Riga, oraşul a fost întotdeauna o poartă a continentului la Marea Baltică.

Pentru turistul zilelor noastre Riga nu este un oraş dificil, aproape tot ceea ce merită vizitat putând fi accesat într-o plimbare relaxantă, pietonală. Încă înainte de a debarca din autocar, ni se promisese că ne vom delecta cu splendoarea unui vechi oraş hanseatic, care cuprinde cea mai mare aglomerare de edificii în stil "Art Nouveau" din Europa. Acestea, ca şi bisericile medievale, sediile breslelor şi străzile pavate, au conferit centrului vechi al capitalei letoniene un binemeritat loc pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Cel mai potrivit loc pentru a începe un tur al oraşului Riga este Bulevardul Libertăţii, de lângă Monumentul Libertăţii (pe hărţi însemnat Brivibas piemineklis sau Freedom Monument).

Monumentul Libertăţii este un memorial ridicat în 1935 în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă (1918-1920). Coloana înaltă susţine statuia Libertăţii întruchipată alegoric de o femeie care ţine pe palmele ridicate deasupra capului trei stele aurite simbolizând cele trei provincii letoniene. Mai multe sculpturi şi basoreliefuri sugestive pot fi admirate la baza coloanei.

Mi s-a părut foarte interesantă istoria acestui monument. Mă bucur că ea ne-a fost prezentată şi că nu am trecut mai departe privind şi fotografiind monumentul ca pe unul oarecare. În câteva cuvinte, pentru cei care nu ştiu şi vor să afle, aş vrea să spun că monumentul situat la intrarea în oraşul vechi, a fost înălţat pe locul în care iniţial trona o statuie ecvestră, din bronz, a împăratului rus Petru cel Mare.

În timpul ocupaţiei sovietice Monumentul Libertăţii a fost gata-gata să fie dărâmat, dar - pentru înalta sa valoare artistică - a fost salvat, paradoxal, de o sculptoriţă sovietică. Cu toate acestea, pentru a fi în ton cu ideologia comunistă, propaganda sovietică a încercat să modifice simbolistica monumentului. Conform acesteia, cele trei stele aurite reprezentau cele trei republici sovietice baltice nou create - RSS Estonia, RSS Letonia şi RSS Lituania - susţinute pe palme de Mama Rusia. În plus, monumentul a fost declarat construit nu în 1935, ci după cel de-al doilea război mondial şi nu în onoarea soldaţilor letonieni ucişi în timpul Războiului de Independenţă, ci ca semn al recunoştinţei poporului letonian faţă de liderul sovietic, Stalin, pentru eliberarea statelor baltice.

Continuând în jos, înspre râu, se ajunge într-o piaţă, poate cel mai animat loc din oraş, cu cântăreţi ambulanţi, cu mici comercianţi, dar şi cu mulţi localnici aflaţi la plimbare.

Casa Pisicilor, o clădire galbenă, cu restaurant la parter şi cu două pisici postate în vârfurile turnurilor, a constituit un motiv de agitaţie în vremurile trecute, iar acum, pentru turişti, este un amuzant punct de atracţie. Dar, ce-i cu această Casă a Pisicilor? Construită la începutul secolului trecut, clădirea decorată cu unele elemente "Art Nouveau" a aparţinut unui bogat comerciant refuzat de Marea Breaslă care îşi avea sediul peste drum. Supărat, pentru a-şi arăta dispreţul faţă de aceasta, proprietarul a ordonat plasarea în vârful fiecăruia dintre cele două turnuri a unei pisici furioase, cu spatele arcuit, cu coada ridicată şi cu partea dorsală orientată înspre Marea Breaslă. Mai târziu, disputa fiind aplanată, poziţia pisicilor a fost schimbată (fiecare cu coada îndreptată - simetric - spre cealaltă) şi aşa a rămas până astăzi. Dacă nu veţi afla de la ghid legenda pisicilor de pe acoperiş, o veţi afla cu siguranţă de la orice localnic pentru că - se spune - în Riga nu există persoană care să nu o cunoască.

În aceeaşi piaţă, nu departe de Marea Breaslă Sf. Ioan la care am făcut referire, clădirea care a găzduit secole de-a rândul o breaslă a meşteşugarilor germani, se află Mica Breaslă Sf. Maria a meşterilor artizani.

Piaţa Primăriei este fără doar şi poate cel mai interesant loc din Riga şi nu cred că există turist care să fi trecut prin capitala Letoniei şi să nu fi zăbovit aici măcar o oră. În centrul ei se află Casa Frăţiei Capetelor Negre, o frumoasă clădire-simbol al oraşului. 1334 este anul naşterii sale, dar pe atunci era doar o clădire medievală obişnuită. Numită "casa cea nouă" pentru că era frumoasă şi nouă, aceasta a devenit curând locul de întâlnire a negustorilor celibatari veniţi de peste hotare. Patronul spiritual al comunităţii a fost Sf. Mauriţius, un negru torturat şi ucis prin decapitare, de aceea "casa cea nouă" a devenit Casa Frăţiei Capetelor Negre. Cândva pe zidurile ei scria: "Dacă mă voi prăbuși, mă voi ridica din nou!". Bineînţeles, ceea ce vedem noi astăzi nu seamănă nici pe departe cu clădirea iniţială, ea fiind reconstruită, mărită şi modificată de multe ori. Ultima refacere datează din anii '90 ai secolului trecut când clădirii grav avariate în cel de-al doilea război mondial i s-a dat înfăţişarea de astăzi. Casa Frăţiei Capetelor Negre se poate vizita şi în interior, dar noi - ajungând acolo după ora 17 - nu am putut face acest lucru. În filme documentare am văzut că interiorul este frumos, cu săli mari, cu mobilier de epocă, cu tablouri şi cu multe decoraţiuni între care şi câteva chipuri de negri.

La intrare se află un Centru de Informare Turistică şi e bine să vă procuraţi de acolo harta oraşului şi diverse pliante lămuritoare mai ales dacă sunteţi vizitatori pe cont propriu.

În faţa Casei Frăţiei Capetelor Negre, orientată către Primărie, se află statuia lui Roland, simbol al oraşelor hanseatice libere. Ceea ce vedem este o copie, originalul, datând din sec. XIX aflându-se în Biserica Sf. Petru.

Primăria, o clădire frumoasă, recent restaurată, este totodată sediu al guvernului. Nu se vizitează în interior. Clădirea neagră, austeră, chiar urâtă, de lângă Casa Frăţiei Capetelor Negre este Muzeul Ocupaţiei. Cei care sunt interesaţi de istoria Letoniei din perioada ocupaţiei naziste şi sovietice vor găsi aici mărturii zguduitoare adunate timp de peste 50 de ani. Monumentul Puşcaşilor Letoni aminteşte şi el de vremurile în care puşcaşii letoni dezbinaţi s-au împărţit în trei, unii rămânând credincioşi ţarului, alţii trecând de partea luptătorilor pentru libertate, iar alţii alăturându-se bolşevicilor. Sugestiv, acest monument din granit roşu este un grup statuar alcătuit din trei soldaţi aşezaţi spate în spate.

Dintre lăcaşurile de cult din Riga, cele mai importante sunt Biserica Sf. Petru şi Catedrala.

Biserica Sf. Petru, luterană, aflată peste drum de Casa Frăţiei Capetelor Negre, este cea mai veche biserică din Riga. Prima construcţie, de lemn, a fost făcută de meşteşugarii oraşului în 1209 şi abia după 200 de ani a fost înlocuită cu o alta, de piatră. În timp, s-au succedat mai multe etape de modificări şi renovări astfel încât astăzi, biserica cu trei portaluri identice, deosebit de frumoase, întâmpină nu doar pe credincioşi, ci şi pe turiştii dornici de a urca în turnul clopotniţă (cel mai înalt de acest gen la vremea construcţiei lui) de unde pot admira întreaga panoramă a vechiului oraş şi a împrejurimilor lui.

Catedrala, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1211, este cel mai mare lăcaş de cult din ţările baltice. Situată în Piaţa Doma, unul dintre punctele de mare interes pentru turişti, biserica dedicată Sf. Maria este construită din cărămidă roşie şi are un fronton asemănător clădirilor hanseatice. Turnul înalt, cu ceas, este vizibil de la mare depărtare. În perioada stăpânirii sovietice catedrala a fost transformată în sală de concerte, altarul fiind scos, iar scaunele orientate înspre orgă - una dintre cele mai mari din lume în momentul construcţiei sale. Se spune că ţarul însuşi ar fi donat sume importante de bani pentru realizarea ei, iar cel care a compus muzica pentru inaugurare a fost Franz Liszt.

De la catedrală, pe Strada Castelului (Pils iela) se ajunge la Castel, un obiectiv care nu lipseşte din programul nici unui circuit în Riga.

Situat pe malul râului Dvina de Vest (Daugava), Castelul Riga datează din 1330. În urma unui conflict intern, castelul a fost ras de pe faţa pământului de înşişi cetăţenii oraşului, dar a fost reconstruit două sute de ani mai târziu. De atunci a fost extins şi modificat de mai multe ori, iar în ultimii ani - renovat - a devenit reşedinţa oficială a preşedintelui Letoniei. Bineînţeles, această parte nu este accesibilă vizitatorilor. Muzeul Letoniei şi Muzeul Artei Străine, cele două muzee găzduite de castel, se pot vizita şi expun piese de mobilier vechi (unele din sec. XII), candelabre, picturi, sculpturi valoroase care pot fi chiar fotografiate sau filmate (cu plata unei taxe suplimentare).

Cu mai puţin de o lună înainte ca noi să ajungem acolo, la 20 iunie 2013, la castel a izbucnit un incendiu de proporţii care a afectat construcţia, dar nu şi colecţiile muzeale unice aflate în interior. Focul mistuitor nu a ajuns la exponate, dar unele dintre ele au fost parţial afectate de intervenţia pompierilor.

Din faţa castelului, afundându-te din nou pe străduţele înguste ale oraşului vechi, vei fi surprins de un grup de trei clădiri interesante ca aspect, considerate cele mai vechi reşedinţe din Riga. Cei Trei Fraţi sunt case negustoreşti datând din sec. XV, având spaţii pentru locuit la parter şi la primul nivel, dar şi spaţii pentru depozitare de mărfuri în partea superioară. Dimensiunea ferestrelor este o mărturie în acest sens.

Despre Biserica Sf. Iacob, iniţial biserică luterană, acum catolică, aflată în apropiere, poate că nu aş fi amintit. În faţa ei, pentru neuitare sau veşnică aducere aminte, a fost expusă una dintre baricadele originale ridicate pentru a proteja Parlamentul şi reşedinţa arhiepiscopului în timpul atacului sovietic din 1991.

Dacă aţi ajuns până aici, merită să mai faceţi câţiva paşi până la Poarta Suedeză, singura poartă care a rămas în vechile ziduri ale oraşului. Călăul locuia chiar lângă această poartă şi se spune că el punea un trandafir alb pe pervazul ferestrei sale în dimineaţa zilei în care trebuia să facă o execuţie. Romantic, ce să zic? Acum... dacă cine ştie cum veţi vedea un trandafir pe un pervaz lângă Poarta Suedeză să nu credeţi că au reinviat călăii şi că ei ar avea de lucru şi astăzi.

Pe lângă vechile case construite lângă zidul oraşului, din cărămidă roşie, veţi ajunge la Turnul Pulberăriei, ultimul supravieţuitor dintre numeroasele turnuri care străjuiau oraşul. Rotund, din aceeaşi cărămidă roşie ca şi zidurile, Turnul Pulberăriei care adăposteşte astăzi Muzeul Leton al Războiului este frumos învăluit de vrejuri de iederă.

Am rămas în oraşul vechi până la lăsarea nopţii, apoi ne-am retras pentru odihnă la Hotel Tomo, la numai câteva minute de centrul istoric, într-o zonă liniştită.

Aş vrea să mai adaug doar că în jurul oraşului vechi clădirile construite în a doua jumătate a sec. XIX, atât de asemănătoare cu cele din alte mari capitale europene, au fost folosite ca decor în filmele realizate în era sovietică, în scene a căror acţiune se desfăşura la Berlin, la Paris sau la Roma.

---
Impresii încărcate de iulianic in 25.02.2015 19:30:30

Validat / Publicat: 25.02.15 21:26:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ȚĂRILE BALTICE.
VIZUALIZĂRI: 4654


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  67450 PMA (din 51 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- iulianic
[25.02.15 19:47:27]
» mesaj pers

   @webmaster - Pentru mai multe imagini din Riga, vă rog ataşaţi

   https://www.youtube.com/watch?v=j5VRgx5dfUI

   Mulţumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster70
[25.02.15 19:53:52]
» mesaj pers

   @iulianic - Ilustrația video indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[25.02.15 21:37:34]
» mesaj pers

   Agreabila plimbarea prin Riga datorita clipului si pozelor care au insotit un review interesant despre o zona total necunoscuta mie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[26.02.15 02:06:59]
» mesaj pers

   Iaca, făcui o faptă bună și dădui superbonusul! Nu trebuie să-mi mulțumești, așa sunt eu, bun! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[26.02.15 10:33:11]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Bine, nu-ţi mulţumesc dacă nu vrei.

   Am însă o mare nedumerire. Conform DEX, căpcăun = Fiinţă fabuloasă din mitologia populară românească, închipuită cu trup de om şi cu cap de câine (uneori cu două capete şi cu două guri), despre care se spune că mănâncă oameni.

   Aşadar, ori eşti bun, ori eşti căpcăun. Când poate fi bun un căpcăun? În post?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Yersinia pestis
[26.02.15 11:50:05]
» mesaj pers

   @iulianic: Mmm, dilemma, dilemma... Chiar așa, ce-o fi de capul meu, îs un căpcăun de treabă dar care fac de râs regnul căpcăunilor?! Uite ce-ntrebări existențiale mi-ai pus?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- calatorul
[05.05.15 11:23:19]
» mesaj pers

   Marturisesc sincer ca pe langa frumusetea relatarii si a imaginilor, imi plac palmaresurile, asa ca adaug inca un vot pana la cele 50, cu multumiri pentru review.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[05.05.15 12:02:39]
» mesaj pers

   @calatorul50 - Mai am eu un vot până la zuperbonus? Nu, n-o să-l capăt! Eu scriu mult, dar articolele mele "nu au savoare" - cum a spus cineva - nu au hazul, sarea şi piperul pe care le caută multă lume pe aici. Mulţumesc pentru ajutor!

   Mărturisesc faptul că şi mie îmi plac palmaresurile. Anul acesta lupt să scriu al 100-lea review despre România, indiferent dacă va fi apreciat sau nu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- calatorul
[05.05.15 13:20:26]
» mesaj pers

   @iulianic - Sincer eu cred ca articolele au si savoare, si frumusete si cursivitate a scrierii, atata cat este necesar pentru o relatare despre impresii turistice, si chiar o usurinta a exprimarii directe, simple si clare. Asta pe langa informatiile utile, datele concrete despre diverse locuri si lucruri si celelalte opinii relatate. Nu fac aici critica literara pe text, eu cred ca ce e mult strica si ca nici nu prea ar fi nevoie de multa poezie pe aici. De opinii si impresii? Da! De informatii si experiente impartasite? Desigur, dar nu de strofe din care sa rezulte frumusetea unor locuri, utilitatea unor drumuri sau comoditatea unor cazari. Nu am nimic importriva lor si le admir cu placere, dar imi sunt suficiente relatari ca cele de sus, sau ca ale altora votati cu simpatie de cititori, pe buna dreptate. Asa ca, macar de dragul palmaresului, astept cu interes si cu savoare al 50/lea vot si pentru acest review, care il merita. Succes si vacante frumoase va doresc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- genela
[08.05.15 21:55:40]
» mesaj pers

   Frumoasa dupa-amiaza la Riga! M-am hotarit sa o vizitez chiar anul acesta. Voi duce si pisicilor ceva de mancare sa nu mai stea cu spinarile arcuite. :)))

   

   Genela

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[60] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, simbol al capitalei letoniene. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598500">Şterge vot</a></div><span id="v9598500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, simbol al capitalei letoniene.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, detaliu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598501">Şterge vot</a></div><span id="v9598501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, detaliu.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, faţada. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598502">Şterge vot</a></div><span id="v9598502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, faţada.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, simbol al capitalei letoniene. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598503">Şterge vot</a></div><span id="v9598503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2013] Riga - Casa Frăţiei Capetelor Negre, simbol al capitalei letoniene.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2013] Riga - Monumentul Libertăţii, memorial ridicat în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598504">Şterge vot</a></div><span id="v9598504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2013] Riga - Monumentul Libertăţii, memorial ridicat în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2013] Riga - Monumentul Libertăţii, sculpturi şi basoreliefuri la bază. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598505">Şterge vot</a></div><span id="v9598505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2013] Riga - Monumentul Libertăţii, sculpturi şi basoreliefuri la bază.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2013] Riga - Casa Pisicilor, un amuzant punct de atracţie pentru turişti. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598507">Şterge vot</a></div><span id="v9598507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2013] Riga - Casa Pisicilor, un amuzant punct de atracţie pentru turişti.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2013] Riga - Casa Pisicilor. Una dintre cele două pisici furioase. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598509">Şterge vot</a></div><span id="v9598509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2013] Riga - Casa Pisicilor. Una dintre cele două pisici furioase.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2013] Riga - Monumentul Puşcaşilor Letoni şi Muzeul Ocupaţiei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598510">Şterge vot</a></div><span id="v9598510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2013] Riga - Monumentul Puşcaşilor Letoni şi Muzeul Ocupaţiei.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2013] Riga - Primăria şi parţial statuia lui Roland. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598512">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598512"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598512">Şterge vot</a></div><span id="v9598512" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598512)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598512Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598512MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2013] Riga - Primăria şi parţial statuia lui Roland.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Petru, cea mai veche biserică din Riga. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598514">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598514"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598514">Şterge vot</a></div><span id="v9598514" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598514)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598514Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598514MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Petru, cea mai veche biserică din Riga.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Petru, portalurile de la intrare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598515">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598515"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598515">Şterge vot</a></div><span id="v9598515" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598515)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598515Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598515MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Petru, portalurile de la intrare.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2013] Riga - Catedrala, cel mai mare lăcaş de cult din ţările baltice. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598517">Şterge vot</a></div><span id="v9598517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2013] Riga - Catedrala, cel mai mare lăcaş de cult din ţările baltice.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2013] Riga - Spre Turnul Pulberăriei, ultimul turn supravieţuitor din vechile ziduri ale oraşului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598518">Şterge vot</a></div><span id="v9598518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2013] Riga - Spre Turnul Pulberăriei, ultimul turn supravieţuitor din vechile ziduri ale oraşului.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2013] Riga - Canalul de apărare a vechiului oraş, astăzi un căutat loc de agrement. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598520">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598520"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598520">Şterge vot</a></div><span id="v9598520" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598520)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598520Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598520MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2013] Riga - Canalul de apărare a vechiului oraş, astăzi un căutat loc de agrement.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2013] Riga - Serenadă pe podul de peste canal. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598522">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598522"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598522">Şterge vot</a></div><span id="v9598522" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598522)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598522Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598522MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2013] Riga - Serenadă pe podul de peste canal.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2013] Riga - Pieţele oraşului animate în orele după-amiezei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598523">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598523"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598523">Şterge vot</a></div><span id="v9598523" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598523)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598523Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598523MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2013] Riga - Pieţele oraşului animate în orele după-amiezei.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2013] Riga - Relaxare la terasele din oraşul vechi. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598525">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598525"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598525">Şterge vot</a></div><span id="v9598525" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598525)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598525Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598525MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2013] Riga - Relaxare la terasele din oraşul vechi.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2013] Riga - În pieţele oraşului vechi încă mai sunt flaşnetari. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598526">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598526"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598526">Şterge vot</a></div><span id="v9598526" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598526)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598526Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598526MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2013] Riga - În pieţele oraşului vechi încă mai sunt flaşnetari.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2013] Riga - Chiar şi Al Bano Carrisi (cu vinurile lui) a trecut pe aici. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598527">Şterge vot</a></div><span id="v9598527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2013] Riga - Chiar şi Al Bano Carrisi (cu vinurile lui) a trecut pe aici.
foto iulianic [25.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2013] Riga - Parlamentul. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598530">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598530"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598530">Şterge vot</a></div><span id="v9598530" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598530)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598530Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598530MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2013] Riga - Parlamentul.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUL-2013] Riga - Aici a fost înălţată o baricadă în 1991. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598531">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598531"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598531">Şterge vot</a></div><span id="v9598531" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598531)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598531Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598531MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2013] Riga - Aici a fost înălţată o baricadă în 1991.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Iacob lângă care a fost baricada. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598532">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598532"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598532">Şterge vot</a></div><span id="v9598532" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598532)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598532Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598532MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUL-2013] Riga - Biserica Sf. Iacob lângă care a fost baricada.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JUL-2013] Riga - Primăria. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598533">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598533"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598533">Şterge vot</a></div><span id="v9598533" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598533)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598533Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598533MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUL-2013] Riga - Primăria.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUL-2013] Riga - În Piaţa Primăriei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598534">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598534"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598534">Şterge vot</a></div><span id="v9598534" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598534)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598534Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598534MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUL-2013] Riga - În Piaţa Primăriei.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JUL-2013] Riga - Vechi străzi pavate. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598535">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598535"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598535">Şterge vot</a></div><span id="v9598535" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598535)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598535Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598535MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JUL-2013] Riga - Vechi străzi pavate.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [JUL-2013] Riga - Oraşul vechi. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598536">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598536"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598536">Şterge vot</a></div><span id="v9598536" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598536)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598536Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598536MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [JUL-2013] Riga - Oraşul vechi.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [JUL-2013] Riga - Zidurile catedralei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598537">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598537"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598537">Şterge vot</a></div><span id="v9598537" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598537)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598537Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598537MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [JUL-2013] Riga - Zidurile catedralei.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [JUL-2013] Riga - În oraşul vechi. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598538">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598538"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598538">Şterge vot</a></div><span id="v9598538" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598538)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598538Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598538MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [JUL-2013] Riga - În oraşul vechi.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [JUL-2013] Riga - În curtea Bisericii Sf. Ioan. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598539">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598539"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598539">Şterge vot</a></div><span id="v9598539" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598539)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598539Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598539MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [JUL-2013] Riga - În curtea Bisericii Sf. Ioan.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [JUL-2013] Riga - Pe străzile oraşului vechi. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 25.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av598540">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv598540"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=598540">Şterge vot</a></div><span id="v9598540" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(598540)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f598540Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e598540MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [JUL-2013] Riga - Pe străzile oraşului vechi.
foto iulianic [25.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[60] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.138179063797 sec