55931 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Câmpina și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.12.2014
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Închisoarea timpului... Doftana


La aproximativ 100 km de București, în direcția Ploiești-Câmpina, se află comuna Telega. Este cunoscută datorită unei importante resurse a subsolului: sarea. Această materie primă esențială a fost exploatată aici din vremuri vechi; de altfel, denumirea localității vine de la mijloacele de transport cu care se ducea sarea. De asemenea, petrolul este altă resursă ce s-a exploatat intens la Telega.

Datorită prezenței sării în zonă s-a dezvoltat turismul balnear încă din anii 30. Băile Telega au fost utilizate pentru afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale aparatului respirator ori afecțiuni vasculare. Ele există și astăzi, afluxul de persoane fiind însă mult redus.

Sarea se exploata prin intermediul ocnelor. În preajma acestor exploatări au apărut închisori, condamnații la muncă silnică fiind puși să lucreze până la epuizare în ocne – de aici și denumirea de ocnași. La Telega, dar nu în ocnă, a fost închis și celebrul haiduc Iancu Jianu, care însă va evada după șase luni de zile.

Iată descrierea ocnelor de sare de la Telega în lucrarea lui Nicolae Filimon - „Ciocoii vechi și noi”:

Ocnele de la Telega sunt situate pe o câmpie înconjurată de dealuri acoperite cu păduri și udată de râul Doftana, ce o traversează.

Puțurile din care se scoate sarea se împart în ocne lucrătoare și ocne părăsite. Acestea din urmă se numesc astfel, căci sunt lăsate în nelucrare, uneori pentru că minerii le cred exploatate de ajuns și se tem să nu se surpe peste dânșii, iar câteodată din cauză că se ivesc izvoarele de apă ce împiedică lucrarea.

În timpul domnilor fanarioți existau la Telega mai multe guri de ocne părăsite, dintre care una servea de închisoare pentru tâlharii cei mai vestiți prin omoruri și cruzimi.

Această temniță subterană avea o intrare pătrată, susținută din toate părțile cu ghizduri de lemn, întocmai ca ale puțurilor din care se scoate apă. Această formă pătrată ținea până la o profunditate de 1012 stânjeni; iar de acolea în jos se lărgea gradat în circumferință și, când ajungea la profunditatea cerută de știința mineralogiei, devenea un haos înspăimântător. Pereții ei erau umezi și de multe ori pica apă dintr-înșii; aerul era iute, infectat de miasme și omorâtor; o lumină palidă abia străbătea câteodată spațiul nemăsuratei adâncimi, ca să mărească și mai mult grozăvia acestui mormânt teribil.

Tâlharii condamnați a locui în acest iad pământesc erau tot din cei osândiți de Divan la moarte și ale cărora sentințe le preschimbau domnitorii în muncă perpetuă; dar nici unul din câți se închideau acolo nu putea să trăiască mai mult de doi până la trei ani, căci umezeala și aerul cel înecător le curmau zilele.

În anul 1865 se va deschide Salina Telega, care va exploata sarea prin intermediul a două puțuri galerii, în forma literei T. Acest lucru va conduce la închiderea vechilor ocne în anul 1872. După 35 ani de exploatare, în 1900, va fi părăsită și salina. Pe locul vechilor exploatări vor apărea lacuri sărate, utilizate pentru băi în scop medical.

La sfârșitul secolului al XX-lea se va construi marea închisoare Doftana. După o zi însorită petrecută pe Valea Doftanei, pe malul lacului Paltinu, ne întorceam spre București. Mi-am adus aminte că doar la câțiva kilometri se află temuta închisoare și am rugat grupul să facem un mic ocol. Deși citisem că este închisă publicului am hotărât să mergem până acolo. Urcând o pantă la intrarea în comuna Telega și întrebând un localnic am reușit să ajungem cu autoturismele în fața porților închisorii.

Dar care este istoria locului unde generații întregi de elevi au fost făcuți pionieri? Închisoarea a fost construită între anii 1894-1896 după un plan belgian. Dată în folosință în 1897 clădirea era una modernă cu apă curentă, încălzire centrală (existau calorifere doar pe culoare) și curent electric (pe zidul de rond și culoare). Construită în formă de potcoavă închisoarea avea cinci aripi fiind împărțită în 8 secții (trei luminoase și cinci întunecate: fără ferestre și cu geamuri vopsite pe culoare), notate cu literele A-H. Dacă la început erau 308 celule, prin modificări s-a ajuns la un număr de 397 celule. În perimetrul închisorii exista un spital, atelier de croitorie, atelier de tâmplărie, curți pentru plimbare, pivnițe pentru alimente și 11 turnuri de pază. În anul 1940 clădirea a avut mult de suferit în timpul cutremurului din noiembrie; s-au prăbușit ziduri, au murit deținuți. Închisoarea a mai funcționat până prin 1949, apoi datorită nesiguranței oferite de refacerile de după cutremur a fost închisă. Din 1960 acolo s-a deschis un muzeu ce a funcționat până în 1989. După căderea comunismului clădirea a fost devastată apoi a intrat în conservare/degradare. Deși e clasificată monument istoric categoria A starea sa e deplorabilă. Din 2011 e în patrimoniul local, primăria încercând să o vândă.

Poarta era încuiată cu un lacăt mare. Câțiva copii care se jucau în jurul unor scaune metalice de lângă poartă ne-au spus că ne putem strecura prin gard înăuntru. Am riscat și am intrat în curte; ne-am apropiat de temuta închisoare cu pași repezi. O intrare impunătoare cu gang domină muritorul de rând. Înscrisul situat deasupra gangului de acces îți precizează încă o dată unde te afli Penitenciarul Doftana. Am pătruns în interior, nu foarte departe, deoarece totul e devastat, acoperișul prăbușit în multe locuri, cioburi de sticlă, bucăți de țiglă și cărămidă aruncate peste tot. Într-o sală din corpul de la intrare am găsit macheta închisorii din ipsos, bineînțeles spartă. Sunt camerele în care se afla muzeul. Am văzut camerele-vorbitor cu cele două rânduri de gratii... brrrr... Am ieșit pe o fereastră în prima curte interioară. Arcade sprijinite pe stâlpi străjuiesc lateralele. Combinația de piatră, divers colorată, și cărămidă roșie creează un aspect deosebit. În spatele curții o nouă arcadă oferă acces spre curtea centrală... nu am ajuns acolo, vegetația era abundentă și nu vroiam să creez probleme. Am ieșit din nou în fața închisorii și am privit de-a lungul zidurilor; în capăt se păstrează intact un turn de pază.

Păcat că acest monument nu este valorificat cumva, dar deja investițiile în reabilitarea clădirii cred că sunt uriașe. Dacă priviți ilustratele vechi veți observa grandoarea acestui monument de arhitectură, lăsând la o parte tragediile deținuților politici încarcerați aici. Dar timpul își pune amprenta...

Zona orașului Câmpina, cu aer curat, păduri și ape cristaline oferă multiple clipe de relaxare. Nu uitați să vizitați Castelul Iuliei Hașdeu și Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dacă nu cumva ați trecut deja pe acolo.

---
Impresii încărcate de tata123 in 03.12.2014 16:04:49

Validat / Publicat: 03.12.14 17:01:06


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2469


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  12350 PMA (din 14 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- TEOANCA
[03.12.14 17:09:19]
» mesaj pers

   @tata123 - Primul vot de la mine pentru ca ti-ai facut timp sa scrii despre orasul meu natal.

   Nu am idee care sunt motivele pentru care inchisoarea Doftana a ajuns in asemenea paragina si de ce nu am facut din ea un muzeu care sa aduca mii de turisti in zona.

   Poate ne ajuta cineva care stie.

   Acolo ne-au facut pionieri si am fost figuranti :) elevi fiind la mai multe scene filmate pentru diverse evenimente.

   Ma doare cand vad cum se darama bucata cu bucata.

   Cate nu s-ar fi putut face acolo!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.14 19:22:11]
» mesaj pers

   @tata123 -

Nu uitați să vizitați Castelul Iuliei Hașdeu și Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dacă nu cumva ați trecut deja pe acolo.

   Am vizitat Castelul Iulia Hasdeu şi Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dar la închisoarea Doftana nu am fost nici înainte de '89 şi nici după aceea. Citindu-ţi rândurile, zâmbind, m-am surprins gândind că pe vremuri erau oameni (deţinuţi) care se furişau să iasă (să evadeze), acum sunt oameni care se furişează pentru a intra în închisoare. Ce vremuri!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dan&Ema
[04.12.14 08:24:20]
» mesaj pers

   Eu sunt din generatia decreteilor siin clasa a 3a ceremonia de "pionierinizare" s-a consumat la doftana. Cateva luni mai tarziu am facut prostii pe strada la intoarcerea de la scoala. O femeie a notat numerele matricole de pe uniformele dracusorilor de copii si ne-a reclamat la scoala. Toarsha a luat masuri pe linie de partid si... ne-a luat cravatele de pionieri si ne-a chemat parintii la scoala.

   La Doftana la ruinele descrise in review am revenit de 2 ori dupa epoca tovarasilor. Sunt consternat ca nu se valorifica spre vizitare acest posibil muzeu. Pana si strada secundara de acces arata ca dupa un cutremur de gradul noua.

   O zona f frumoasa in jurul Campinei cu telega teleajenul brebu provita.

   Si dezi am fost de atatea ori la Campina nu am vizitat castelul iuliei hasdeu (era inchis).

   Voi reveni.

   Un articol fain.

   Scuze ca am deviat cu pionierii

   dan

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.12.14 11:15:36]
» mesaj pers

   Și eu am fost, ca pionier, în vizită la Doftana. Pe atunci era un nume cu rezonanțe mărețe și pe care îl asociam direct cu închisoarea și cu o fundătură, un peisaj periculos: tatăl iubitor, înțeleptul conducător suferise aici, în celebra „celulă H”. Abia la fața locului, cînd o colegă cu simț politic a întrebat ghidul „unde este celula H, unde a fost închis tovarășul Nicolae Ceaușescu? ”, am aflat că nu există o celulă H, ci un corp întreg, și că nici tovarășul nu a fost cazat într-o singură celulă, ci în mai multe. Cu toate astea, parcă îmi amintesc că exista o celulă unde era un afiș cum că „aici a fost închis de regimul dușmănos etc. ” și unde era reconstituită încăperea, cu un pat și alte obiecte. Dar nu bag mîna în foc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[16] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2013] Închisoarea Doftana - imagine din satelit -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578867">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578867"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578867">Şterge vot</a></div><span id="v9578867" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578867)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578867Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578867MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2013] Închisoarea Doftana - imagine din satelit
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2013] Intrare în penitenciar -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578868">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578868"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578868">Şterge vot</a></div><span id="v9578868" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578868)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578868Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578868MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2013] Intrare în penitenciar
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2013] Și am intrat... din fericire am și ieșit. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578869">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578869"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578869">Şterge vot</a></div><span id="v9578869" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578869)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578869Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578869MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2013] Și am intrat... din fericire am și ieșit.
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2013] Camerele de vizită -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578870">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578870"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578870">Şterge vot</a></div><span id="v9578870" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578870)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578870Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578870MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2013] Camerele de vizită
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [MAY-2013] Tot ce a mai rămas din macheta închisorii -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578871">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578871"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578871">Şterge vot</a></div><span id="v9578871" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578871)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578871Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578871MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2013] Tot ce a mai rămas din macheta închisorii
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2013] Prima curte interioară -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578872">Şterge vot</a></div><span id="v9578872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2013] Prima curte interioară
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2013] Colonade laterale în prima curte -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578873">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578873"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578873">Şterge vot</a></div><span id="v9578873" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578873)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578873Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578873MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2013] Colonade laterale în prima curte
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2013] Intrare spre corpul central și a doua curte interioară -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578874">Şterge vot</a></div><span id="v9578874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2013] Intrare spre corpul central și a doua curte interioară
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2013] Spre ieșire... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578875">Şterge vot</a></div><span id="v9578875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2013] Spre ieșire...
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAY-2013] Fațada exterioară -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578876">Şterge vot</a></div><span id="v9578876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2013] Fațada exterioară
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [MAY-2013] Turn de pază de colț -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 03.12.14] - <span class="allrVotedi" id="av578877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv578877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=578877">Şterge vot</a></div><span id="v9578877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(578877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f578877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e578877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2013] Turn de pază de colț
foto tata123 [03.12.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2013] „Firma” închisorii... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av635023">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv635023"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=635023">Şterge vot</a></div><span id="v9635023" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(635023)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f635023Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e635023MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2013] „Firma” închisorii...
foto tata123 [08.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2013] Macheta închisorii - distrusă parțial. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av635024">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv635024"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=635024">Şterge vot</a></div><span id="v9635024" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(635024)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f635024Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e635024MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2013] Macheta închisorii - distrusă parțial.
foto tata123 [08.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2013] Culoare înalte și, în partea stângă, materialele utilizate în construcție. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av635025">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv635025"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=635025">Şterge vot</a></div><span id="v9635025" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(635025)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f635025Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e635025MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2013] Culoare înalte și, în partea stângă, materialele utilizate în construcție.
foto tata123 [08.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2013] Curte interioară năpădită de buruieni. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av635027">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv635027"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=635027">Şterge vot</a></div><span id="v9635027" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(635027)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f635027Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e635027MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2013] Curte interioară năpădită de buruieni.
foto tata123 [08.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2013] Foișor de colț - închisoarea Doftana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.07.15] - <span class="allrVotedi" id="av635029">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv635029"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=635029">Şterge vot</a></div><span id="v9635029" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(635029)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f635029Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e635029MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2013] Foișor de colț - închisoarea Doftana.
foto tata123 [08.07.15]
# [50 PMA, +BONUS]

[16] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0943100452423 sec