#I#D
36785 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Shanghai

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.01.2013
DE
Avatar Marian Preda
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 03.03.11
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 4 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
irelevant
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

Metropola superlativelor - Shanghai


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Metropola Shanghai se afla in partea estica a ,,tarii de mijloc'', in Delta fluviului Yangtze, pe malul Marii Chinei de Rasarit.

Considerat printre primele orase financiare din lume, este cel mai mare oras din China si a devenit centrul mondial de comert, avand cel mai mare port maritim de marfa din lume!

Aerul de bunastare de odinioara, de la inceputul sec XX, a capatat-o in anii ' 90, cand liderul reformist Deng Xiaoping, a dat unda verde in dezvoltarea economiei de piata.

Din acei ani, Shanghai-ul este ,,locomotiva'' dezvoltarii economice a tarii.

Astfel ca, handicapul a fost refacut, zgarietorii de nori au inceput sa-si ia viteza si sa se inalte spre orizonturi, cheiul bulevardului Bund si-a recapatat stralucirea coloniala apusa, zona cartierului Pudong a devenit punct terminus a arhitecturii urbane ,,science fiction '', cochetul cartier Puxi este intr-o continua dezvoltare, iar cei 17 milioane de locuitori se bucura de nenumarate ,,oaze'' propuse de urbanismul acestui oras.

Putina istorie

Pe locul orasului actual exista in vremea Dinastiei Song (960 - 1279) un mic port pescaresc cu cateva cherhanale.

Inceputurile orasului dateaza din 1553, cand administratorii din Dinastia Ming, au sezit importanta zonei si au construit un zid imprejmuitor, conform traditiilor. (vezi impresii - Marele Zid Chinezesc)

Concesiunile straine au contribuit in mod hotarator in dezvoltarea sa, incepand din secolul al XVIII-lea, cand moneda de schimb pentru marfurile chinezesti era opiumul, iar orasul devine cea mai mare poarta de intrare in tara a drogurilor. Aceasta a dus la Razboiul opiumului (1839-1842), iar Tratatul de la Nanjing, care a incetat conflictul, l-a desemnat printre primele 5 porturi destinate comertului cu strainii.

Shanghaiul a mai fost tulburat si de Rascoala Taiping din 1850, dar mai ales in perioada razboiului chino - japonez (anul 1894), militaristii capituland de abia in 1945, la predarea Japoniei.

Dupa parerea mea, o contributie in dezvoltarea orasului, au avut-o si evreii, Shanghai fiind singurul oras din lume care a primit refugiati ai religiei mozaice (in al doilea razboi mondial), desi era sub dominatie a unei tari aliate cu Germania!

Dupa infiintarea Republicii Populare Chineze, cele mai multe firme straine prezente aici si-au mutat afacerile in Hong Kong. Abia in 1991, orasul a inceput un program de reforma devenind metropola de azi.

Transport

Metropola dispune de cel mai mare sistem de transport cu autobuze de pe mapamond, cu peste 1000 de linii, dar asta datorita infrastructurii moderne, cu autostrazi, poduri (Lupu este considerat cel mai lung pod cu arce din lume!), pasaje si tuneluri!

Metroul este in plina expansiune si are deocamdata la dispozitie 11 tronsoane ce tranziteaza orasul, fiecare delimitat de o anumita culoare pe harta sa.

Hongqiao si Pudong sunt aeroporturile care faciliteaza deplasarea persoanelor, atat in interiorul tarii, cat mai ales in exteriorul ei. La ele se poate ajunge cu un tren magnetic suspendat (Maglev), ultrarapid, ce poate atinge viteze de pana la 430 de km/h!

Orasul, aidoma New York-ului, este plin de taxiuri, dar deoarece soferii nu sunt vorbitori de limba engleza, e bine sa aveti la dumneavoastra adresa locului la care doriti sa ajungeti. Se percepe un tarif de 2 RMB/km si ar fi bine sa va asigurati ca aparatul de taxare este pornit!

La fel ca-n recenzia destinata capitalei Beijing vezi impresii, o sa impart in trei segmente oportunitatile turistice, in functie de timpul dumneavoastra.

Daca aveti la dispozitie o zi, puteti vizita:

Oriental Pearl Tower vezi impresii

,,Dongfang minzhu dianshi tai '', cum este cunoscut de localnici, este deschis zilnic intre orele 08:00-21:30 si constructia este intr-adevar considerata... perla Orientului!

Se ajunge cu nenumarate mijloace de transport, dar cel mai facil este metroul, coborand la statia Lujiazui. Turnul cu ,,sfere de jad'' se afla pe bulevardul Century Avenue nr. 1 New Area, iar pretul biletului variaza de numarul modulului de vizitat.

Este cel mai inalt turn de televiziune din Asia, avand 468 de metri inaltime, cu o arhitectura excentrica ce aminteste de filmele SF.

Bijuteria arhitectonica este formata din 3 sfere principale, destinate traficului de turisti si de alte 5 sfere mai mici, care formeaza in ultimul timp, un hotel elegant cu preturi de ramai... fara aer!

Folosind o capsula ,,space'', ajungi in varful sfidator al constructiei si ai parte de o panorama a orasului inimaginabila, care pe timp de zi iti ofera forme liliputane, iar pe intuneric un spectacol feeric oferit de luminile laserelor zgarietorilor de nori din apropiere.

World Financial Center (vezi foto)

,,Deschizatorul de capace'' este deocamdata cladirea omologata ca fiind cea mai inalta din China (am inteles ca se lucreaza la un proiect in care sa se doboare toate recordurile, in Beijing!) si al III -lea din lume, avand o inaltime de 493 de metri.

Are 101 nivele cu spatii dedicate birourilor, dar si hotelului Hyatt (etajele 53-87) cu 555 de camere si 6 restaurante. Minunea arhitectonica a fost finalizata in 2008, dupa 11 ani de constructie.

JinMao Tower (vezi foto)

Edificiul impunator care masoara 421 de metri inaltime, gazduieste China Merchants si institutia Jin Yan.

Arhitectii trasniti ai acestui zgarietor de nori, au imbinat elementele culturale chinezesti (aspect de pagoda!) cu cele mai moderne stiluri arhitectonice.

Forma sa creste in complexitate cu fiecare metru si are trei cai de acces spre cele 93 de etaje.

Dispune de birouri, restaurante, cluburi, magazine, hoteluri (Pu - J, la etajul al treilea) si Grand Hyat (etajele 50-85), etc... avand in dotare nu mai putin de 60 de lifturi.

Toate cladirile mentionate mai sus sunt destinatii turistice ale cartierului futurist Pudong!

Cel mai mare moll din Asia se afla in Pudong, magazinul universal Nextage (Xinshiji), ofera spatii comerciale la preturi mari si mijlocii.

Croaziera pe raul Huangpu vezi impresii

Eu am plecat de pe terminalul de langa Oriental Pearl, dar se pot achizitiona bilete si de la capatul din sud al cheiului Bund, de langa Muzeul Bundului. Program zilnic: 09:30 - 18:00, pret 60 de RMB /pers.

Companiile navale de agrement de pe promenada, se intrec in oferte, aceastea diferentandu-se pe timpul alocat (intre o ora si trei ore) si capacitatea navei.

Recomand aceasta plimbare, unde privelistea orasului si a navelor de transport care navigheaza pe fluviu este mareata, iar fluviul se unduieste in forma de dragon, pe o distanta de 110 kilometri lungime.

Bund (Waitan) - (vezi foto)

Cheiul se intinde pe o lungime de un kilometru si jumatate, incepand din sud langa bulevardul Yanan (fosta Calea Eduard al VII-lea) pana la podul Waibaidu, aflat peste raul Suzhou.

Dupa Tratatul de la Nianjin, aici s-a instalat prima companie britanica, iar pana in anii ' 30 s-au construit peste 20 de cladiri cu aspect european ce adaposteau un sir de firme straine.

Considerat ,,Muzeu de arhitectura internationala '', datorita stilului cladirilor, dezvoltarea economica a intrenat si-n clasicul chei, o expansiune imobiliara.

Pe toata lungimea Bund-ului exista 52 de cladiri, pe care le voi mentiona intr-un viitor rw!

Bulevardul Nanjing (vezi foto)

Nanjing Lu este cea mai celebra strada comerciala din China!

Se intinde pe o lungime de 6 kilometri, de la Bund pana la Templul de Aur, fiind apreciata pentru magazinele sale universale, marketuri pentru matase si bijuterii, confectii din lumea intreaga.

Paradisul cumparaturilor din acest oras, este impartit in doua sectiuni de Parcul Poporului: Nanjing Vest si Nanjing Est.

Daca aveti la dispozitie doua zile:

Gradina Yu (Yuyuan)

Este singura mostenire remarcabila din trecutul orasului, ce se gaseste pe strada Anren Jie!

Parcul traditional cu pavilioane, lacuri miniaturale cu poduri, aglomerari artificiale ale rocilor cu specific traditional (vezi foto), a fost construit in 1559 in stilul geomantiei gradinilor din Suzhou.

Exista peste 50 de obiective turistice, delimitate de 5 ziduri acoperite cu olane gri, terminate cu cate un cap de dragon.

Impartita in 6 parti neregulate gradina cuprinde printre altele: Pavilionul Dianchun ( ,,Vestirea primaverii'', aflat in nordul parcului), Pavilionul Wanhua (cu ,,cele zece mii de flori''), Pavilionul Yuhua ( ,,Splendoarea Jadului'', mobilat cu lemn de trandafir), Gradina alpina cu stanci artificiale de peste 13 metri inaltime (situate la intrarea in parc), Gradina Interioara (o combinatie de stiluri peisagistice occidentale si orientale) si Iazul cu lotusi.

In mijlocul lacului artificial puteti sevi un ceai de la Pavilionul Ceaiului (Huxin Ting Chasi) cu doua etaje, iar deplasarea pana acolo se face traversand un pod in zig-zag, deosebit de meticulos ornamentat.

Podul ,,celor 9 cotituri'' a fost construit in asa fel pentru a arunca duhurile rele, care se feresc de colturi.

Deschis publicului zilnic, intre orele 08:30 - 18:30, se percepe o taxa de 30 de RMB.

Din 1982 a fost trecut in Patrimoniul National, ca monument aflat in conservare.

Templul de Aur (Jing'an) - vezi impresii

Cel mai glorios templu din Shanghai, se afla pe bulevardul Nanjing, la numarul 1688.

Programul de vizita este intre orele 08:00-17:00 - pret 50 de RMB, avand ca posibilitati de deplasare metroul de pe linia 2 sau 7, dar si a nenumaratelor autobuze ce au statii in apropiere.

Templul este inconjurat de zgarietori de nori, fiind o ,,oaza'' de manifestare a credintei budhiste, care isi revarsa harul in aceasta zona aglomerata.

A fost reconstruit in timpul Dinastiei Ming si apoi aproape in intregime distrus in timpul Razboiului Taiping, devenind in 1916 o importanta manastire cu o comunitate majora.

Chiar daca am ajuns sa-l vizitez printr-o conjuctura ,,naturala'', mi-a oferit o atitudine de meditatie in ale spiritului, de salvare a sufletului...

Templul lui Budha de jad (Yufo Si)

Spre vest de Piata Poporului, la intersectia strazilor Beijing cu Jiangning in districtul Putuo (foarte aproape de hotelul in care mi-am petrecut sejurul - vezi impresii), se gaseste acest templu construit in 1882.

Deschis zilnic, intre 08:00-16:30, pret 30 de RMB, este cunoscut de localnici ca fiind un simbol budhist.

In timpul Revolutiei Culturale, pentru a-l salva de furia ,,garzilor rosii'', calugarii au lipit pe zidurile exterioare, portrete cu presedintele Mao Zedong - astfel, daca ar fi vrut sa darame templul, acestia ar fi distrus si imaginea marelui conducator.

Construit in stilul edificiilor din Dinastiei Song, templul adaposteste statuia lui Sakyamuni Budha.

Are 2 metri inaltime si este realizata dintr-o singura bucata de jad alb, avand un vesmant din pietre pretioase, reprezentandu-l pe zeu in pozitia culcat.

In templu se mai gasesc alte reprezentari ale lui Budha si a altor zeitati, scripturi si picturi rare.

Piata Poporului (Renmin Guangchang) - (vezi foto)

Strabatuta de la est la vest de Bulevardul Nanjing, o poti strabate per-pedes in aproximativ trei ore!

Aici se gasea candva Marele Hipodrom dar acum a devenit cea mai importanta piata din oras.

Este flancata de zgarietori de nori, iar bulevardul este impodobit cu mult... verde natural.

Vastul spatiu gazduieste Opera (doar luni, intre 09:00-11:00!), Muzel Shanghai-ului (09:00-17:00, zilnic), Muzeul Urbanismului (deschis 09:00-17:00 intre luni-vineri), Muzeul de Arta (deschis zilnic, intre 09:00-17:00). Pentru aceste trei obiective se poate cumpara un bilet combinat la pretul de 60 RMB/buc.

Langa acest ultim edificiu se inalta Turnul Tomorrow (vezi foto), care dispune de 60 de etaje, construit in anul 1997.

Arhitectura originala si indrazneata a constructiei, este incununata cu o piramida albastra in varf. Incepand de la etajul 38, hotelul Marriott a pus stapanire pe aceata cladire, exonerat de privelistea vasta a pietei.

Shoppingul din aceasta zi, va este satisfacut de bazarul aflat langa Gradina Yu si templul Chenghuang Miao. Pe langa mall-ul construit recent, se gasesc tarabe cu tot felul de produse, iar daca simtiti un gol in stomac, mancarea gatita pe loc in nenumarate chioscuri este deosebit de savuroasa.

Daca aveti la dispozitie trei zile:

Gradina Zoo - Botanica vezi impresii

Deschisa in anul 1954 (la fel ca si ,,Coltul Zoologic '' din Baneasa!), a devenit un parc modern cat mai apropiat de habitatul necuvantatoarelor, avand in vedere ca aici se regasesc aproape toate reprezentantele faunei mondiale.

Platind 40 de RMB, orarul de functionare este de la ora 06:30-17:00 si se poate ajunge cu nenumarate mijloce de suprafata, dar si metroul ofera aceasta oportunitate folosind linia bleu, al tronsonului numarul 10.

Credeti-ma ca a fost o experienta uimitoare si va rog sa vizualizati acest material!

Templul Zeului Orasului (Chenghuang Miao)

Aflat pe strada Fangbang Lu la numarul 249, este deschis zilnic intre orele 06:00-18:00.

A fost construit in timpul Dinastiei Ming, in anul 1403, fiind un templu dedicat zeului protector al orasului.

Se gaseste, avand punct de reper gradina Yuyuan si are in centrul locatiei, un lacas de cult taoist.

La fel ca multe alte temple, in timpul Revolutiei Culturale, a fost jefuit si distrus, fiind reconstruit in anul 1990.

Concesiunea franceza (Faguo zujie)

Se numeste astfel, deoarece francezii care au debarcat in 1846, au refuzat sa se alature celorlalte colonii internationale si au inchiriat si cumparat terenuri, in partea sud -vestica a orasului.

Intre strada Yan'an si Vechiul cartier chinezesc, se gasesc cele mai reprezentative vile si imobile, datate din acea perioada.

Va puteti destinde, plimbandu-va prin acest cartier cu standardele frantuzesti ale acelor vremuri, care a ramas in mare parte neschimbat.

Afaceristii francezi ai anilor 1920 -1940, din dorinta de a creea un ,,Paris al Orientului'', au dezvoltat zona devenind un cartier decadent prin lipsa legilor.

Se pot face cumparaturi pe Bulevardul Huaihai, renumit pentru artizanaturi, tricotaje la preturi moderate, portelanuri si o mare diversitate de accesorii.

Vechiul Zid al orasului (Gucheng Qiang)

Cum relatam la inceputul articolului, in China exista obiceiul ca oamenii sa-si imprejmuiasca casa, satul, orasul, tara... mai mult pentru intimidarea spiritelor rele!

Actualul zid imprejmuitor, a fost construit in 1553 si avea o lungime de 5 kilometri, cu o inaltime ce ajungea la 8 metri!

Din pacate, datorita dezvoltarii urbane si a capriciilor vremii, din zid au ramas doar o singura bucata, lunga de 50 de metri, in coltul dintre strazile Renmin si Dajin.

Cumparaturile se extind pe o suprafata mai mare. Astfel ca, pe calea Xiangyang se vand la preturi modice, imbracaminte si accesorii scumpe, dar marcile nu sunt intotdeauna cele originale.

Vechea strada Shanghai, care a fost modernizata in 1999, a ajuns o strada tematica in arta antica. Magazinele traditionale vand antichitati, arta mestesugareasca si decoratiuni de tot felul.

Piata de antichitati, deschis zilnic intre orele 08:00 - 18:30, are un bazar pe 4 etaje, plina cu... multe falsuri convenabile!

Mergand spre est, gasiti Huabao Lou, o cladire in a carui subsol, se gasesc tot felul de produse.

Nota: Negociati preturile fara jena, incepand cu o suma mai mica de zece ori!!!

In consecinta, Shanghai-ul este metropola cu cei mai multi expati (pentru ca aici la orice pas se-nvart afaceri profitabile), dar ceea ce ma uimeste pe mine, este colosala lejeritate in care intr-un timp atat de scurt, au realizat o infrastructura de invidiat, iar zgarietorii de nori se ,,nasc''... prematur!

Toate cele bune, dragi prieteni! Pe curand!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Marian Preda in 18.01.2013 11:53:53

Validat / Publicat: 18.01.13 13:26:18


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în CHINA. A mai fost în/la: Beijing, Yiwu, Suzhou, Wuzhen, Hangzhou, Shanghai
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Rusia, Germania, Slovacia, Ungaria, New York, Turcia, Grecia, Spania, Olanda, China
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 4234


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33950 PMA (din 36 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[18.01.13 13:25:24]
» mesaj pers

   Foarte bune impresii, binenţeles, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Marian Preda
[18.01.13 13:46:21]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Multumesc pentru apreciere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[18.01.13 15:23:26]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Marian Preda
[18.01.13 19:53:29]
» mesaj pers

   @webmaster13:

   O piesa care este calculata, fix cat colegii sa-mi vizualizeaza rw-ul!

    Incredibil... de metonimic!

   Multumesc!

   Cu consideratie...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- balasa violeta
[19.01.13 12:34:40]
» mesaj pers

   @Marian Preda: Multumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ak-ar de rumÂn
[19.01.13 14:30:42]
» mesaj pers

   @Marian Preda:

   Cu metonimia m-ai dat pe spate!

   Ca să fiu metonimic, eu nu-ți "vizualizez" recenziile.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- sosso
[23.01.13 23:19:35]
» mesaj pers

   Deosebite toate articolele tale, le lecturez cu mare placere. Iar fondul muzical extrem de inspirat...

   Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Marian Preda
[24.01.13 10:51:12]
» mesaj pers

   @sosso:

   Ma flateaza ca-mi citesti recenziile si-ti multumesc pentru generozitatea ta!

   Mai am multe sa va impartasesc, deoarece China a fost o experienta de o fascinantie constanta, o civilizatie extrem-orientala, cu o istorie milenara si prestigioasa.

   Dupa parerea mea, Shanghai-ul ultramodern, e peste orasul New Yorg, loc vizitat acu' 11 ani!

   Infrastructura este uimitoare, cu multe autobenzi cu trei -patru benzi de circulatie ce serpuiesc spre toate directiile, transportul de suprafata si cel subteran, are o frecventa de trei-patru minute in asteptarea lor, ... dar ce m-a socat pe mine, este ritmul ametitor in care cresc zgarietorii de nori! Crede-ma ca este o natiune incredibila!

   Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- zake
[16.10.15 14:07:36]
» mesaj pers

   felicitari pentru articol! O descriere de exceptie a unui oras cel putin senzational.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[16.10.15 17:31:05]
» mesaj pers

   @zake -

   Mulţumesc! China este o ţară imprevizibilă, ... iar articolele mele oferă cel puţin o legendă sau un fapt inedit despre locaţie. Sper să mai apari în ograda mea, deoarece avem multe în comun! :)

   Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- zake
[16.10.15 19:30:07]
» mesaj pers

   @Marian Preda: sa ti spun am fost si eu in china?? :)))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[37] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2012] ,,Deschizatorul de capace'' si Turnul JinMao. -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394472">Şterge vot</a></div><span id="v9394472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2012] ,,Deschizatorul de capace'' si Turnul JinMao.
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P02 [APR-2012] Cartierul Pudong -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394473">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394473"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394473">Şterge vot</a></div><span id="v9394473" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394473)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394473Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394473MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2012] Cartierul Pudong
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P03 [APR-2012] Oriental Pearl Tower -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394474">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394474"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394474">Şterge vot</a></div><span id="v9394474" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394474)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394474Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394474MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2012] Oriental Pearl Tower
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

#G#2

P04 [APR-2012] O posibilitate turistica a... acvaristilor! -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394475">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394475"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394475">Şterge vot</a></div><span id="v9394475" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394475)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394475Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394475MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2012] O posibilitate turistica a... acvaristilor!
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P05 [APR-2012] Mult... verde! -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394477">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394477"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394477">Şterge vot</a></div><span id="v9394477" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394477)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394477Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394477MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2012] Mult... verde!
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P06 [APR-2012] Aproape de Piata Poporului -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394478">Şterge vot</a></div><span id="v9394478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2012] Aproape de Piata Poporului
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P07 [APR-2012] Imagine inedita de pe Oriental Pearl Tower -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394479">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394479"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394479">Şterge vot</a></div><span id="v9394479" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394479)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394479Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394479MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2012] Imagine inedita de pe Oriental Pearl Tower
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P08 [APR-2012] Bulevardul Bund -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394480">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394480"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394480">Şterge vot</a></div><span id="v9394480" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394480)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394480Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394480MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2012] Bulevardul Bund
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P09 [APR-2012] Statie de metrou echipata cu usi duble impotriva... sinucigasilor! -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394481">Şterge vot</a></div><span id="v9394481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2012] Statie de metrou echipata cu usi duble impotriva... sinucigasilor!
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P10 [APR-2012] Cladirea Tomorrow gazduieste hotelul Marriot -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394482">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394482"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394482">Şterge vot</a></div><span id="v9394482" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394482)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394482Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394482MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2012] Cladirea Tomorrow gazduieste hotelul Marriot
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P11 [APR-2012] Croaziera pe Fluviul Huangpu -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394483">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394483"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394483">Şterge vot</a></div><span id="v9394483" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394483)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394483Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394483MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2012] Croaziera pe Fluviul Huangpu
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P12 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394484">Şterge vot</a></div><span id="v9394484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P13 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394485">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394485"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394485">Şterge vot</a></div><span id="v9394485" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394485)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394485Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394485MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P14 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394486">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394486"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394486">Şterge vot</a></div><span id="v9394486" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394486)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394486Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394486MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P15 [APR-2012] Moll-ul Xujiahui -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394487">Şterge vot</a></div><span id="v9394487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2012] Moll-ul Xujiahui
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P16 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394488">Şterge vot</a></div><span id="v9394488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P17 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394489">Şterge vot</a></div><span id="v9394489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P18 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394490">Şterge vot</a></div><span id="v9394490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P19 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394491">Şterge vot</a></div><span id="v9394491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P20 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394492">Şterge vot</a></div><span id="v9394492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394494">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394494"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394494">Şterge vot</a></div><span id="v9394494" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394494)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394494Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394494MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394495">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394495"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394495">Şterge vot</a></div><span id="v9394495" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394495)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394495Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394495MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394496">Şterge vot</a></div><span id="v9394496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394497">Şterge vot</a></div><span id="v9394497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [APR-2012] Piata Poporului -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394498">Şterge vot</a></div><span id="v9394498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [APR-2012] Piata Poporului
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [APR-2012] Piata Poporului cu toate muzeele sale... -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394499">Şterge vot</a></div><span id="v9394499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [APR-2012] Piata Poporului cu toate muzeele sale...
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394500">Şterge vot</a></div><span id="v9394500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394502">Şterge vot</a></div><span id="v9394502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394503">Şterge vot</a></div><span id="v9394503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394504">Şterge vot</a></div><span id="v9394504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P33 [APR-2012] -- foto by <b>Marian Preda</b> [uploaded 18.01.13] - <span class="allrVotedi" id="av394505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv394505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=394505">Şterge vot</a></div><span id="v9394505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(394505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f394505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e394505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P33 [APR-2012]
foto Marian Preda [18.01.13]
# [0 PMA, fara bonus]

[37] foto . Click pe oricare pentru a le mări
#I#D2
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.139668941498 sec