ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 9 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Biserici creștine în Shanghai

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ocazia excursiei din martie am reușit să vizitez pe lângă temple budiste și câteva biserici creștine. De și seria articolelor China le-am terminat de mult mi-am adus aminte de acestea și m-am gândit să povestesc câte ceva despre acestea. Mai ales că tocmai am terminat și seria Paris (deocamdată) și am numărat căte biserici am vizitat acolo a ieșit numărul 25 (dacă tot l-am avut pe unchiul preot...) În Shanghai am vizitat mai exact două biserici catolice și două biserici protestante. Acestea se află în centru. Am avut 2 zile libere de ghid (din totalul de 3,5 zile petrecute în Shanghai) pentru a putea explora metropola chineză pe cont propriu. Știam de existența creștinismului în China, ca și introducere voi scrie câteva cuvinte despre istoria acestei religii acolo.

O scurtă istorie a creștinismului în China

Ioan de Monte Corvino (1246-1328) misionar catolic de origine italiană, în 1294 a fost primul care a dus creștinismul în China. Fostul soldat, medic și procuror a primit ca sarcină de la Papa Nikolaus IV convertirea mongolilor la creștinism, deoarece el a ajuns în Peking (Beijing) într-o perioadă cănd mongolii stăpâneau pe acolo în funte cu Timur Lenk succesorul lui Kublai Khan (nepotul lui Djinghis Khan) Tot el a tradus noul testament în limba locală, botezat aproximativ 6000 persoane și devenit primul episcop de China.

Au urmat și alți misionari pe acolo unii au fost martirizați (a se traduce executați) iar în secolul 20 catolicismul s-a extins. După moartea lui Mao Zedong în 1976 se extinde și mai mult această religie.

Nicolae Milescu Spătarul a fost în schimb românul care a dus ortodoxia în China în 1575. el a fost teolog dar și ambasador al țarului Rusiei funcție care i-a permis să ajungă acolo. Rusia a avut un rol deosebit în extinderea ortodoxiei în China tot ei au tradus și sfânta scriptură în limba chineză. Ca și la catolici tot secolul 20 a fost perioada în care ortodoxia s-a răspândit cel mai mult. Din păcate în prezent statul chinez nu recunoaște creștinismul ortodox din motive politice (teama de Rusia) totuși există comunități ortodoxe care se reunesc regulat în Beijing și nord-estul Chinei. În Hong-Kong în schimb situația este alta acolo funcționănd mitropolia ortodoxă de Hong-Kong.

În China din prezent există oficial 5 religii creștine și non-creștine: budism, islamism, taoism, protestanism și catolicism și neoficial dar cu acordul guvernului ortodoxia.

Ce biserici creștine am găsit eu în Shanghai?

Despre templele vizitate am povestit deja, așa că urmează câteva lăcașe de cult creștine catolice că doar din astea am văzut în Shanghai.

Catedrala Sf. Ignatius Shanghai-Xujiahui

Nu departe de centrul Shanghai există un cartier pe numele Xujiahui. Despre acest district am povestit în trecut aici:vezi impresii

Accesul la catedrală se face cu ajutorul metroului din Shanghai linia 1 (luat de exemplu de la Peoples Square ca și punct de reper din plin centru). Atenție însă la ieșiri, există unele care ne îndepărtează mult de obiectiv (așa cum am pățit eu ieșind pe gura de metrou de la Caoxi North Road) deci trebuie folosită ieșirea nr. 3 și vom ieși direct în fața catedralei de pe Puxi Road. Zona este parțial rezidențială, parțial comercială să nu ne speriem, catedrala stă la umbra unor blocuri, aceste clădiri de locuințe depășesc pe alocuri 20 etaje ajungând chiar și la 30.

Biserica a fost construită în 1851. Stilul arhitectural folosit este cel gotic, fațada având 2 turnuri clopotniță ascuțite. În fața catedralei se află un parc, la stânga un infochioșc iar la dreapta clădirea arhidiocezei catolice din Shanghai. Așa cum am povestit și data trecută nu am avut noroc cu vizita, se renovează existând schele până la turn. Am stat puțin de vorbă cu chinezoaica de la infochioșc care m-a îndemnat să vizitez clădirea arhidiocezei iar pentru catedrală să vin altădată (probabil s-o fi gândit că e așa simplu, și nu știa că la mine poate nu mai există altădată) O curiozitate despre această biserică este că a fost mutată pe șine o distanță scurtă pentru a putea respecta planurile rezidențiale. Deci vizita mea a constat în observarea exteriorului catedralei și vizita clădirii arhidiocezei catolice din Shanghai care de altfel este modernă și cu multe nivele fiind o clădire înaltă. 3000 de enoriași încap în catedrală iar din auzite (de la dna. de la infochioșc) am aflat că de crăciun vin așa mulți încât accesul se face limitat și cu rezervare. O singură slujbă se ține aici o dată pe săptămână duminică la ora 10.00. Deoarece am fost acolo dar din cauza renovării nu am reușit să intru o să atașez două fotografii preluate (una exterior fără schele și una interior)

Biserica Sf. Iosif Shanghai

Saint Joseph, s Church așa cum apare pe plăcuța bilingvă (chineză și engleză) se află în cartierul Huangpu destul de aproape de Bund și principalele atracții turistice. Accesul este cât de cât simplu deoarece se află aproape de Bund. De la Bund în apropierea tunelului rutier pe sub râul Huangpu se intrâ pe bulevardul Jinling East Road pe urmă intrăm pe a doua stradă la stângaSichuan South Road iar după cca 300m biserica se va observa pe partea dreaptă. Se află în spate în curte accesul se face pe poartă existând și paznic. Anul construirii a fost 1861, arhitectul desemnat a fost Louis Helot care era și preot la vremea respectivă. Stilul arhitectural este romanic cu elemente gotice. Biserica este catolică și poartă hramul lui Sf. Iosif. O singură slujbă se ține aici pe săptămână duminică la 12.00. Am ajuns aici seara iar după câteva cuvinte schimbate cu paznicul lăcașului de cult mi-am dat seama că nu pot să intru așa că voi atașa și în acest caz o poză cu interiorul preluată.

Biserica Sf. Treime Shanghai

Holy Trinity Church din Shanghai este una protestantă. În 1847 la îndemnul consulului britanic s-a construit o biserică mult mai mică ca cea din prezent care după puțini ani în 1850 s-a deteriorat foarte mult. În 1866 s-a început construcția bisericii actuale în stil neogotic arhitectul fiind William Kidner. Finalizarea a avut loc în 1901, orga fiind montată în 1914. În 1928 s-a construit o școală protestantă de băieți, clădire atașată la biserică. În timpul revoluției culturale (am povestit și în trecut de catedrala Sf Igantius vandalizată) nici biserica Sf Treime n-a scăpat de probleme, fiind transformată în cinematograf. Dar în prezent găsim o biserică renovată și funcțională. Din nefericire și aici toată experiența mea de vizită s-a redus la exterior. În Shanghai se vizitează foarte greu o biserică creștină, în primul rănd se promovează templele din punct de vedere turistic (aici le dau dreptate că doar nu zburăm mii de kilometri să vedem lăcașe de cult care se găsesc la pe noi în fiecare cartier) sînt mai tot timpul închise, nu este afișat un program de vizitare, și se pot vedea la anumite ore din săptămână probabil în timpul unei slujbe de exemplu. Deci domnul paznic chinez m-a lăsat să fac poze dar din exterior și din afara gardului. Asta este.

Ca și acces biserica se află în districtul Huangpu aproape de Bund și Peoples Square (de fapt de acolo am și venit când am găsit această biserică) pe strada Jiujiang Road, de și integrat frumos între clădirile înalte este ușor de găsit.

Biserica Union Shanghai

O altă biserică protestantă am găsit plecând într-o plimbare de la Bund pe malul râului Wusong supermurdar care se varsă în râul Huangpu și mai murdar. Strada pe care se află se numește South Suzhou Road la intersecția cu Zhapu Road. Aceasta a fost construită în anul 1886 în stil gotic. În timpul revoluției culturale din China lăcașul de cult s-a folosit ca birou. Tot în această perioadă s-a îndepărtat o parte din clădire acest lucru am observat documentându-mă și făcând comparație cu o poză veche și poza făcută de mine. Nu este vizitabilă nici această biserică.

Alte biserici în Shanghai

Nu am văzut și alte biserici în Shanghai doar că doresc să mai enumăr câteva.

Catedrala ortodoxă rusă (Russian Orthodox Church Shanghai) se află pe strada Xinle Road și singura slujbă se ține aici dumincă la ora 10.00.

Biserica Sf Petru (St Peters Church Shanghai) nu se află departe de Peoples Square dar nu am mai ajuns și pe acolo. O curiozitate aflată este că slujbele (duminică 12.00) în afară de chineză și engleză se țin și în franceză, germană și coreană. adresa exactă este pe strada Chongqing Road, cartierul Huangpu.

Biserica Inima Sfântă al lui Isus (Sacred Heart Of Jesus) este o altă biserică catolică în Shanghai la est de râul Huangpu pe strada Yide Road cartierul Yuexiu.

Biserica catolică Sf. Francisc Xavier se află tot în cartierul Huangpu pe strada Dongjiadu Road. A fost construită pe vremea dinastiei Qing în 1847.

Cam astea ar fi o parte din bisericile din Shanghai, dacă turistul are timp în afară de ce este de văzut must-see le recomand pentru o scurtă vizită. Rog WM pentru acest video scurt din fața catedralei Sf Ignatius, mulțumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 18.09.17 22:14:19
Validat / Publicat: 19.09.17 07:30:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Biserica rusă ortodoxă Sf Nicolae Shanghai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster39 [19.09.17 07:29:56] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

=

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Shanghai, SHANGHAI" (deja existentă pe sait)

elviramvio [19.09.17 07:33:15] »

@AZE:

Interesant si de retinut informatiile.

Yersinia Pestis [19.09.17 14:02:07] »

Poezii din lirica Malgașă:

”Se strîng recoltele-n Shanghai/

Tot un chinez și-un pai! ”

Buei, frate, știam că în China sunt cei mai mulți vorbitori de lb. engleză, dar să fie și ortodocși, hait, asta da, surpriză!

Bine că i-ai dibuit și devoalat, să-i facem de râs!

mishu [19.09.17 14:46:23] »

@AZE: Si uite si SB-ul . Cred ca nu putem decat sa apreciem fiecare informatie oferita, iar mie China stii foarte clar ca imi este draga. Insa la putinul timp avut la dispozitie, nici macar nu am sesizat aceste biserici asa incat articolul este mai mult decat binevenit iar informatiile utile cui ajunge acolo, iar celorlalti placute.

Nu spune ca nu ai sa mai ajungi pe acolo ca nu se stie. Eu inca sper sa mai ajung pe acolo.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [19.09.17 19:47:00] »

@mishu: Mulțumesc

Nici eu nu am avut prea mut timp la dispoziție. M-am concentrat și eu prea mult la obiective turistice must-see promovate și de care știam înainte. Așa că la bisericile văzute și enumerate mai sus parțial au fost vizite programate (cu documentare pe net înainte) și parțial pur și simplu am dat de ele în traseele parcurse de mine, adică descoperite pe loc (așa cum a fost biserica protestantă Union aproape de râul Wusong)

Iar cât despre ajunsul acolo, nu se știe ce ne rezervă viitorul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008 [20.09.17 12:05:39] »

Interesant articolul, fotografii frumoase, felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dana2008, elviramvio, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Shanghai:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054421901702881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1