ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Larnaka - Lefkara

TIPĂREȘTE

Una dintre excursiile incluse in pretul sejurului petrecut la Lordos Beach Hotel - Larnaka, vezi impresii cuprindea - bineinteles - un tur al orasului, apoi o vizita in satul traditional Lefkara. Distanta fiind relativ mica (35 km), pentru acest tur au fost suficiente cateva ore.

Asadar, la 9 dimineata, autocarul a sosit avandu-i la bord pe Felix - sofer, pe Diane - ghid si pe Andrula - insotitor. Ne-am imbarcat, iar dupa numai 6 km am ajuns in centrul orasului Larnaka.

Aflat pe coasta sudica a insulei, orasul este al doilea port comercial si principalul aeroport al Ciprului. Cunoscut din antichitate sub numele de Kition, orasul Larnaka este in prezent o importanta atractie turistica, cu multe hoteluri, cu plaje si cu o frumoasa promenada umbrita de palmierii falnici. Promenada care se intinde de la portul cu ambarcatiuni de lux pana la fort, are de o parte hoteluri elegante, cafenele si restaurante, iar de cealalta parte marea cu imensitatea ei albastra. In sejurul noastru in Cipru, am trecut de cateva ori pe aici cu autocarul, dar fiind dimineata, n-am prins aglomeratia specifica orelor de plimbare.

Fortul situat in sud, la capatul promenadei cu palmieri, a fost construit de turci in anul 1625. La inceputul stapanirii britanice fortul a fost inchisoare si cazarma, iar in prezent adaposteste un muzeu. In apropiere, langa fort, se afla o fosta biserica romano-catolica transformata in moschee – se pare, prima moschee a turcilor din Cipru. Am privit doar in treacat fortul si moscheea intrucat obiectivul principal de vizitat in Larnaka era Biserica Sf. Lazar, o biserica recent renovata, cu o istorie pe cat de veche pe atat de agitata.

Conform Noului Testament, Lazar din Betania inviat din morti de Iisus Hristos, a fost nevoit sa fuga din Iudeea in anul 33 d. H. Ajungand in Kition (Larnaka de astazi), a mai trait 30 de ani devenind primul episcop, ulterior fiind considerat sfant protector al orasului. Datand din sec. IX, biserica ridicata de imparatul bizantin Leo VI pe locul mormantului Sf. Lazar, a fost restaurata in sec. XVII si ultima oara dupa incendiul din 1970.

Dupa turnul clopotnitei, pridvorul deschis - boltit - impresioneaza prin inaltime si prin placile de marmura incastrate in zid, cu inscriptii in greaca, latina, franceza si engleza. De-a lungul timpului constructia a servit ca lacas de rugaciune romano-catolic, musulman si ortodox, fiecare confesiune lasandu-si amprenta asupra arhitecturii. Biserica este mare si impunatoare, cu stalpi robusti, cu arcade inalte si bolti de piatra. Iconostasul este deosebit, sculptat in lemn, renovat si replacat cu aur dupa incendiul din 1970. Particele din moastele sfantului Lazar, ocrotitorul orasului Larnaka, sunt expuse spre venerare langa altar. Coborand la subsol, intr-o incapere scunda, sub altar, am vazut mormantul Sf. Lazar. Sarcofagul gol este inconjurat de icoane si candele aprinse. Mentionez ca in momentul coborarii trebuie mare atentie la cap, "pragul cel de sus" fiind destul de… jos.

Pentru cei interesati adaug faptul ca in galeria exterioara a bisericii se afla un mic muzeu, un magazin de icoane si obiecte religioase, precum si un foarte decorativ vas cu apa sfintita.

Parasind Larnaka, continuam pe langa Lacul Sarat acum secat si dam partial ocol intinderii albe, pustii si lipsita in aceasta perioada de gratia pasarilor Flamingo. Amintirea imaginilor vazute cu Lacul Sarat invadat de pasari, ne face sa credem ca nu am ales perioada cea mai buna pentru o vizita in Cipru, pasarile Flamingo migrand aici abia peste cateva saptamani.

La 5 km de Larnaka, dincolo de lac, din mersul autocarului ghida ne semnaleaza Hala Sultan Tekke sau Moscheea Umm Haram, un important loc de pelerinaj pentru musulmani. Aceasta moschee a fost construita in 1816 deasupra mormantului lui Umm Haram – doica profetului Mohamed care a murit aici in anul 649. Complexul alcatuit din moschee, minaret, cimitir si spatii de locuit, este un monument istoric recent restaurat si deschis pentru vizitare.

Pe soseaua Lefkosa (Nicosia) – Lemesos, apoi pe un drum laturalnic de 9 km, (cam la 40 km de Larnaka), pe un deal, se afla Manastirea Stavrovouni. Stavrovouni (in traducere "crucea de pe munte") aflata la 668 m deasupra nivelului marii, este cea mai veche manastire din Cipru. Respectandu-se regulile atonite, femeile nu au acces in incinta, dar asteptandu-si sotii dornici de a vizita lacasul, pot admira imprejurimile si imaginile campiei Mesaoria.

Una dintre legendele Manastirii Stavrovouni spune ca Imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, venind de la Ierusalim cu sfanta cruce, a fost surprinsa de furtuna in apropierea coastelor Ciprului si s-a refugiat pe tarm. Intr-un vis, i s-a cerut sa construiasca o biserica. Trezindu-se, a remarcat ca sfanta cruce disparuse, dar in curand a fost observata in varful muntelui. Se spune ca astfel a fost ales amplasamentul Manastirii Stavrovouni. Imparateasa Elena a lasat aici o particica din sfanta cruce care se afla in prezent ferecata intr-o cruce de argint.

Si pentru ca legendele sunt sarea si piperul prezentarilor turistice, ghida a amintit faptul ca pe atunci in aceste locuri fiind multi serpi si soparle, imparateasa a trimis de la Constantinopol doua vapoare cu pisici. (Imi si imaginez vapoarele acostate in port si revarsarea de pisici pe tarmurile cipriote). Asta ar fi si explicatia faptului ca in zilele noastre, in Cipru sunt atat de multe pisici.

Continuand prin tinuturi umbrite de chiparosi, maslini si arbori de roscove, am ajuns la Lefkara, satul traditional, al doilea obiectiv principal al turului nostru.

Lefkara (in traducere "dealul alb") se afla la numai 35 km de Larnaka, in sud-estul Muntilor Troodos.

Autocarul a oprit in piata centrala, in fata primariei, iar primarul in persoana ne-a iesit in intampinare, ne-a urat bun venit in satul declarat monument UNESCO si ne-a oferit vin rosu si pastelaki, un preparat din seminte de susan, migdale si miere. Ne-am bucurat cateva momente de soarele caldut si frumusetea florilor din curtea primariei, apoi ne-am inceput plimbarea in satul cu stradute pietruite si arhitectura pitoreasca renumit pentru dantela lucrata manual - "lefkaritika" – si pentru atelierele de prelucrare a argintului.

Muzeul Dantelei si Argintariei din Lefkara situat intr-o frumoasa casa restaurata care a apartinut familiei Patsalos, adaposteste exemplare de broderie manuala fina, argintarie executata in filigran, costume locale si mobilier specific.

Cu ateliere de prelucrare a argintului, cu mesteri la lucru, modeland metalul, cu mici pravalioare in fata carora femeile asteapta clientii cu acul in mana, brodand si facand demonstratia artei lor strabune atunci cand privitorii par interesati, satul cu arhitectura arhaica este in intregime un muzeu.

In grup, pietonal, pe stradutele inguste, ne-am indreptat mai intai spre Biserica Sfintei Cruci cunoscuta pentru iconostasul datand din sec. XVIII si o cruce unicat din argint din secolul XIII. Pe una din strazi am fost intampinati si invitati la o degustare de loukoumia (rahat), preparat local. In variate culori si arome, cu adaosuri de nuci, alune, sirop de roscove, Ciprul este renumit si pentru acest produs. Nu cred ca merge cineva in Cipru fara sa cumpere (1 pana la 2 euro/cutia hexagonala de 0,250 kg) sau macar sa deguste faimoasa loukoumia.

In satul Lefkara am avut o ora si jumatate program de voie urmand sa ne regrupam in piata centrala, langa primarie, scoala si Lefkara Pavilion – o taverna rustica cu preparate traditionale. Unii au preferat o cafea la taverna, dar cei mai multi au ales shoppingul. Nu sunt atrasa atat de mult de bijuterii, dar lucrul manual m-a fascinat inca de mica, asa incat am luat pravaliile de doua ori la rand analizand modelele broderiilor.

Broderia de Lefkara nu se rezuma doar la o singura tehnica de lucru. Sunt obiecte executate cu croseta, dar cele mai multe sunt executate cu acul, pe panza. Broderiile uni sau in mai multe culori, sunt concurate de o dantela posibil de modelat in milieuri, evantaie sau umbrelute, obtinuta prin montarea in variate forme si desene a unei panglici inguste.

In toata aceasta diversitate, celebritatea dantelariei de Lefkara este data de un anumit model, acela al acoperamantului achizitionat de Leonardo da Vinci in anul 1481 pentru altarul Domului din Milano. Maestrele broderiei din Lefkara perpetueaza acest model si nu ezita sa indice prin etichete speciale designul ales de Leonardo da Vinci.

Preturile broderiilor sunt variate functie de marimea obiectului lucrat, in medie 15-20 euro. Argintaria, in mare parte bijuterii, dar si obiecte de decor, sfesnice, vase, pahare de sticla imbracate cu argint in filigran, de asemenea, au preturi variate. Bijuteriile se pot achizitiona sub 50 euro, dar am vazut si piese mai scumpe (ex. 200 euro o bratara masiva).

Stradutele pietruite si curate, cu plante inflorite la orice poarta si pisicile care se ivesc peste tot, fac nota definitorie a satului Lefkara de astazi. Cu arhitectura lui traditionala inca nestirbita de trecerea timpului, cu broderiile si argintariile care-i fac faima, satul Lefkara este un loc linistit, lasand uneori impresia ca este parasit. Doar noi, vizitatorii si - la datorie - primarul, pravaliasii si carciumarul. Aproape de ora 12 insa, linistea centrului rural a fost curmata brusc de zarva copiilor care au iesit in recreatie in curtea scolii navalind inspre masina cu inghetata.

Intre timp a sosit si autocarul nostru care ne-a readus in Larnaka, la hotel, unde ne astepta pranzul, marea si o noua seara frumoasa.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.11.11 08:43:49
Validat / Publicat: 28.11.11 13:04:45
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6076 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Lefkara – Maiestrie si traditie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[28.11.11 13:04:36]
»

Avand in vedere subiectul, am considerat ca review-ul se potriveste mai bine la rubrica DESCOPERA LARNACA, in concluzie a fost mutat.

iulianicAUTOR REVIEW
[28.11.11 14:14:14]
»

@webmaster77: OK! Eu insami am oscilat intre cele doua sectiuni. Multumesc!

balasa violeta
[28.11.11 23:50:01]
»

Lefkara, acest satuc m-a incantat! Stradutele, micile magazine, oamenii, pomii infloriti si nu in ultimul rand mestesugul.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.11.11 09:32:43]
»

@balasa violeta: Da, mestesugul pe care locuitorii il practica cu calm si cu multa rabdare, precum si grija de a pastra satul asa cum l-au mostenit de la strabuni, au facut din Lefkara un monument UNESCO.

Nu stiu daca venitul din practicarea mestesugului este suficient pentru un trai decent, dar tin sa-l duca mai departe. Se bucura la sosirea unui autocar, dar daca toti sunt cumparatori ca romanii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta
[29.11.11 18:08:54]
»

@iulianic, eu am inteles de la ghid, ca la bugetul Ciprului ponderea cea mai mare vine din acest satuc Lefkara si dupa aceea de la turism.

Noi, romanii nu prea cumparam, noi stim sa facem dar nu stim sa vindem. Ce broderii se cos la Breaza pe panza topita sau in Arges...

iulianicAUTOR REVIEW
[29.11.11 19:48:47]
»

@balasa violeta: Sunt de aceeasi parere. Cusaturile populare romanesti (ma refer la cele facute cu arta, nu orice impunsatura de ac), nu sunt cu nimic mai prejos decat cusaturile din Lefkara. Ba chiar, in opinia mea, le depasesc cu mult.

Am spus ca am dedicat tot timpul meu liber din Lefkara studierii broderiilor. Cunoscand cate ceva din mestesugul cusutului, am apreciat ca in Lefkara reclama si atragerea turistului (inclusiv prin etichetarea produsului cu "Design Leonardo da Vinci") fac mai mult decat arta cusutului in sine. Cu alte cuvinte, stiu sau sunt ajutati sa se promoveze.

Ai mare dreptate! Ce minunatii de cusaturi ar face si maestrele noastre de la sate! Din pacate, incet, incet, aceasta traditie se pierde la fel ca atatea altele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054049968719482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1