ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Câteva dintre muzeele londoneze celebre

TIPĂREȘTE URM de aici

Aceasta este a patra parte a impresiilor mele londoneze, care au început aici.

Tot la Londra se pot vedea câteva dintre cele mai vestite muzee ale lumii. O parte sunt descrise şi în acest articol, alături şi de altele câteva mai puţin renumite, dar care, fără îndoială, atrag zilnic un număr foarte mare de vizitatori.

Este vorba despre:

- National gallery;

- British museum;

- Tate modern;

- Tower of London;

- Tower bridge şi

- Shakespeare's Globe.

Să le luăm pe rând... Dar mai întâi, trebuie să reamintesc faptul că aici, muzeele relevante pentru educaţia tinerilor sunt gratuite, în această categorie intrând şi 3 dintre cele de mai sus, mai exact primele. (cu menţiunea că la Tate, pot să existe expoziţii temporare la care se poate să fie necesară achitarea unei taxe, dacă vreţi să le vedeţi. Atunci când am fost eu acolo, era una cu operele lui J. Miro).

Acum, poate e util să avertizez şi asupra duratei necesare unei vizite. Mă rog e drept că asta depinde mult şi de fiecare turist în parte, dar pentru mine, la fiecare dintre cele de mai sus am stat cel puţin câte 4-5-6 ore, deci e bine să nu grupaţi mai mult de 2 în aceeaşi zi. Mă rog, la Tower brige şi la Tate modern am reuşit să "scap" cam în 2 ore şi ceva, dar poate alţii exact aici vor dori să petreacă mai mult timp. Ah, şi la Globe vizita e relativ scurtă, deci dacă grupaţi de pildă St. Paul's cu Tate modern şi cu Globe (toate cu London pass) pentru că se află relativ aproape unul de celelalte, e posibil să vă rămână timp şi pentru Tower brige (unde ajungeţi iute cu un autobuz sau cu metroul.

Dar nu cred să reuşiţi British cu National gallery în aceeaşi zi!

Să începem, aşadar:

---

National gallery (sait oficial)

Aflat pe latura nordica a Trafalgar square, cu program zilnic de la 10 la 18 (vinerea chiar până la 21!), este un must see pe lista oricărui turist ce trece prin Londra. Pe pereţii şi simezele sale sunt expuse sute, poate mii de tablouri de autori celebri, din toate timpurile şi aparţinând tuturor curentelor şi zonelor artistice. Italieni, flamanzi, francezi, germani sau chiar britanici, naivi, renascentişti, impresionişti, orice vreţi să vedeţi sau studiaţi, aici veţi găsi cu siguranţă. Şi sunt convins că prin "beciurile sale" mai sunt încă multe... unele la păstrare, altele în curs de restaurare...

E important să ştiţi că aici fotografiatul este strict interzis. Drept pentru care, am umplut vreo 5-6 pagini de agendă cu camerele vizitate, autorii şi operele văzute aici (cele care m-au impresionat, desigur - pentru o listă completă mi-ar fi trebuit 7 zile!)

Pe latura sa nordică se află un alt muzeu cu tematică - National portrait gallery (sait oficial), din St. Martin's place, dar pentru care nu am reuşit să îmi fac puţin timp. Dar îl amintesc tot aici pentru că este foarte aproape şi cei ce vor mai merge acolo s-ar putea să dorească a-l vizita.

Am luat - evident! un minialbum de artă care cuprinde într-un format cam de buzunar (că nu aveam prea mulţi bani, să fi luat unul "normal") cele mai frumoase tablouri din expoziţie de la magazinul din incintă. Deşi vizitarea e gratuită, englezii ştiu ei cum să vă scoată lirele din buzunar... Un ghid tipărit al muzeului e o liră, un audioghid - nu ştiu câte, şi tot aşa, încet-încet constaţi că e mai ieftin la cele unde cumperi bilet de intrare... :)

---

The British Museum (sait oficial)

Intrarea liberă, program zilnic de la 10 la 17:3o (vinerea până la 20:3o). Un fel de grotă a lui Ali-Baba, unde englezii au pus tot ce-au "găsit" prin lumea largă, de la frizele Partenonului şi copârşeul lui Tutankamon (sau cum s-o fi scriind). Şi aici e voie să faceţi şi poze! Din păcate, la fel şi restul vizitatorilor; la un moment dat, aşteptând după un cuplu care îşi tot făceau poze pe lângă diverse sarcofage, mi-l închipuiam pe nenea ăla, acasă la calculator descărcând pozele şi scriind sub ele, în albumul familiei: "nevastă-mea, imediat după deshumare"... Mă rog, dacă aveţi răbdare (şi timp suficient) veţi reuşi să aveţi o adevărată colecţie de fotografii document, de o foarte mare valoare didactică şi documentară.

Sunt secţiuni dedicate artei şi civilizaţiei greceşti, romane, sumeriene, egiptene, indiene, amerindiene, europene, fiecare cu mormane de artefacte şi obiecte descoperite de-a lungul timpului - monede, ceramică, îmbrăcăminte, arme, ceasuri, înscrisuri, statui... orice vrei şi nu-ţi închipui...

În centrul curţii interioare, acum acoperită în totalitate cu o cupolă, este şi aici un magazin unde se vând tot felul de chestii ce vor să fie amintiri ale vizitei. majoritatea, copii/miniaturi ale exponatelor, dar şi cărţi, CD/DVD-uri cu filme şi/sau poze ce descriu locuri şi vremuri despre care aţi putut afla şi din muzeu câte ceva. Iar dacă vi se face foame/sete, au şi pentru asta ceva acolo - un fel de "împinge tava", cu preţuri exagerate, desigur. Doar trebuie să trăiască şi ei, nu?

Ca impresie generală, mie mi-a lăsat totuşi o senzaţie de harababură parţial organizată... :)

Dar este şi acest muzeu pe lista (lungă!) a obiectivelor ce nu trebuie ratate!

---

Tate modern (sait oficial)

Intrarea moka, deschis zilnic între 10 şi 18 (vineri şi sâmbătă până la 22!).

Un muzeu pentru cei ce reuşesc să înţeleagă şi să aprecieze arta modernă. Printre care am crezut că este şi subsemnatu'... până am intrat acolo! pe urmă, am început să am îndoieli serioase...

Cu excepţia unei sculpturi superbe de Rodin şi a câtorva tablouri ale lui Picasso, eu chiar nu am văzut ceva care să merite efortul de a ajunge până aici. Mi s-a părut mult mai interesantă clădirea propriu-zisă care adăposteşte muzeul, o fostă centrală electrică, închisă relativ recent în efortul londonezilor de a limita poluarea care genera celebrul 'smog'. (şi trebuie să recunosc sincer că într-adevăr se simte diferenţa!)

Evident, şi aici veţi afla nelipsitul Shop şi cafeteria de la etaj, unde puteţi gusta ceva ca să alungaţi gustul amar lăsat de exponate...

Din punctul meu de vedere, se poate tăia de pe listă. Sau nu...

---

The Tower of London (sait oficial)

Taxa de intrare - 18Ł; free cu London pass.

Ei, dacă veniţi la Londra şi nu daţi 18Ł ca să intraţi aici, nu ştiu de ce aţi mai venit...

A fost obiectivul cu care mi-am inaugurat London pass-ul. Era sâmbătă dimineaţa, am intrat printre primii turişti ca să nu apuc o coadă prea mare nici la expoziţia care prezintă bijuteriile coroanei. imediat ce am intrat, am aşteptat (foarte puţin) începerea unui tur ghidat prezentat de către unul dintre faimoşii yeomen/beafeaters guards. Ce poveşti vă spun ei?

Iată:

Tur ghidat Yeomen P I (ăsta e filmat de mine)

Tur ghidat Yeomen P II

Tur ghidat Yeomen P III

Tur ghidat Yeomen P IV

E drept, trebuie să stăpâniţi aproape perfect limba engleză, altfel e pierdere de vreme... Şi când spun engleză, vorbesc foarte serios - e cu totul altceva decât engleza americană cu care suntem cu toţii obişnuiţi datorită filmelor de la TV/cinema!

Celor care au reuşit să urmărească cele 4 filmuleţe de mai sus, mai trebuie doar să le spun că vajnicul paznic mai rosteşte o ultimă repriză în capela St Peter ad Vincula (wiki). Dar aici nu e permisă filmarea/fotografierea (şi se pare că se respectă, de vreme ce nu am reuşit să găsesc şi partea aceasta a monologului prin fişierele youtube).

Celorlalţi, le recomand să citească manualul de istorie a lumii - turnul Londrei apare cam în toate epocile şi cu diferite ocazii, sau măcar pagina lor de pe wikipedia. (wiki).

Mi-e practic imposibil să îmi mai reamintesc toate detaliile acelei vizite - a fost exagerat de multă informaţie. E drept că s-a depus prin ungherele memoriei, dar majoritatea s-a diluat enorm...

O chestie interesantă la care se poate intra gratuit aici este ceremonia de predare a cheilor (wiki), dar trebuie să vă înscrieţi din timp!

Eu am mers apoi, după acest tur ghidat, glonţ la coada relativ mică spre a intra la bijuteriile coroanei. Am trecut repejor pe lângă ele, dar ocolind apoi banda rulantă ce plimbă turiştii chiar prin faţa lor, am mai rămas preţ de vreo câteva minute să le admir de pe un podium aflat chiar în spatele acestui trotuar rulant. Aici se putea sta cam oricât, dar... ce rost avea? Cu ochii zgâriaţi de strălucirea Stelei Indiei, am revenit în curte. Am mai vizitat apoi Însuşi Turnul Alb, castelul propriu zis, ctitorit de Wiliam Cuceritorul, unde acum este un muzeu de armuri şi alte obiecte din epoca medievală, de glorie, a sa,

Mai este un muzeu al puşcaşilor (prin care - evident - am trecut şi eu) şi se mai pot explora şi zidurile şi vreo 2 dintre turnurile de pe perimetru.

Dacă vă mai ţin picioarele după toată povestea asta, mergeţi la următorul muzeu din lista voastră...

---

Tower bridge (Wikipedia, sait oficial)

Pe ăsta-l recomand inginerilor şi iubitorilor de arhitectură.

E pe de o parte muzeul care descrie construirea şi istoricul podului, aflat în cele 2 galerii paralele ce se găsesc deasupra tablierului rabatabil, precum şi de muzeul alăturat unde era camera maşinii cu abur ce antrena pistoanele hidraulice care la rândul lor acţionau basculele podului (acum, acţionarea este exclusiv electrică).

Traficul pe Tamisa care să necesite ridicare sa fiind mult redus, e nevoie de o notificare prealabilă a zilei şi orei când o navă solicită deschiderea sa, pentru a putea trece. Nu mai există operator permanent, ca pe vremuri.

Se crede că a fost cruţat de către bombardierele germane în timpul celui de-al II-lea război mondial pentru că era folosit de către piloţi şi navigatori ca punct de reper!

Mai mult decât vorbesc pozele, nu prea am acum ce să mai adaug...

---

Shakespeare's Globe (wikipedia)

Reconstituire a teatrului omonim deţinut în secolul XVII de către compania teatrală condusă de către ilustrul dramaturg şi poet, aflat la doar câteva sute de metri de amplasamentul iniţial.

Cuprinde un muzeu şi teatrul propriu-zis, în care se ţin reprezentaţii şi acum (cu casa închisă!!!), ale pieselor lui Shakespeare, desigur. Dar nu numai.

Am avut un fior de călătorie în timp, având în amintire şi frumoasa poveste din filmul "Shakespeare in love", dar şi citirea altor surse. Când am intrat împreună cu grupul care era "ghidat" prin coridoarele, stalurile şi pe platforma din faţa scenei celebrului teatru chiar îmi imaginam cum erau zilele când se jucau piese pe vremea când împăratul Rudolf al II-lea plănuia să-l ucidă pe Mihai Viteazul...

În sălile muzeului, pe lângă exponate tipice (manuscrise, tiparniţă, costume, dulgherie, marochinărie, armurărie, decoruri etc.) sunt şi ateliere unde permanent sunt activităţi diverse ce au legătură cu teatrul - prezentări de costume, machiaj, dueluri de scrimă ş. a.

Câteva dintre chestiile ce mi le-am notat din prezentarea ghidului, pe care le-am găsit io mai interesante:

- pe vremea aceea, la teatru nu existau toalete. Pentru a urina, oamenii veneau practic până la baza scenei şi o făceau în public. Fără jenă - asta era cutuma! (pentru 'partea cealaltă', se mergea în spatele teatrului, totuşi...) Cum pe jos era doar pământ, probabil nu era aşa o mare problemă. Da' îmi imaginez totuşi cam ce mirosuri erau acolo, la cei ce stăteau în picioare. Pentru că, da! majoritatea spectatorilor stăteau în picioare, împrejurul scenei.

- poate de aceea, expresia curentă nu era "mă duc la teatru sa văd o piesă", ci "~ să ascult o piesă de teatru"...

- lojele aveau cea mai proastă poziţie pentru a privi piesa, în schimb, ofereau privirii tuturor spectatorilor pe ocupanţii acestora, care oricum se urcau acolo exact în acest scop;

- o parte a publicului spectator era formată din prostituate "Winchester gese" (gâşte de Winchester - erau îmbrăcate în alb > gâşte, şi erau cu licenţă de practicare a meseriei cumpărată de la episcopul de Winchester), care veneau aici să agaţe clienţi;

- spectacolele aveau loc ziua. La lăsarea serii, porţile Londrei (în afara cărora se afla teatrul) erau închise până a doua zi dimineaţa. Deci publicul trebuia să aibe timp suficient pentru a reveni acasă;

- la sfârşitul tuturor spectacolelor, toţi actorii ieşeau la rampă şi dansau o gigă, pentru ca onor publicul spectator să plece acasă bine-dispus, indiferent la ce spectacol asistase.

Recomandat iubitorilor de teatru şi romanticilor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 16.07.11 00:39:42
Validat / Publicat: 16.07.11 06:40:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Londra - National gallery, holul de la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[16.07.11 09:28:49]
»

Excelent - articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[16.07.11 19:53:39]
»

Imediat vin şi cu pozele; astă noapte am picat lat lung, iar la 6 dimineaţa am fugit spre Braşov, (a câta oară oare?) la Aventura park...

dananecula
[16.07.11 20:30:52]
»

Jos palaria, Dragos pentru un nou set de impresii excelente despre Londra!

Super util structurate muzeele londoneze si pretioase informatiile despre cele care-s free si care nu-s.

Si ca tot ai amintit in acest review de London Pass, chiar vroiam sa te intreb ce tip de card pentru transportul din Londra ne recomanzi pentru noi 4 (2 adulti si 2 copii: 14 ani si 12 ani).

Te-asteptam in graba mare, c-un review si de la Adventure park. P-acesta flacaii mei nu l-au ,,calcat'' inca, ci doar la Paradisul acvatic i-am dus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[16.07.11 21:24:49]
»

La aventura parc am scris un articol când am fost prima dată acolo. Apoi am mai adus completări, în timp, prin ecouri.

La întrebarea cu titlul de călătorie cel mai potrivit pt. voi, cred că răspunsul corect îl vei găsi în articolul excelent scris de colegul TraianS, despre exact acest subiect. Eu, vizitând Londra de unul singur şi în zile aleatoare în decursul celor 3 săptămâni petrecute acolo, am beneficiat de un Oyster card. (Ulterior am aflat că sunt unele pentru turişti care ar costa doar 3Ł! dar nu e o informaţie verificată, caută pe saitul lor!)

PS e bine de luat în acalcul şi London Pass + titlu de transport (tichet integrat) - şi faci o analiza preţ/cantitate de muzee pe care le veţi vedea şi călătorii prin oraş între ele... Vezi care te "coafează" mai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula
[17.07.11 01:18:16]
»

Mersi frumos de sfaturi!

TraianS
[17.07.11 09:16:57]
»

@Dragos Felicitari pentru review. Nu mi-ai mai lasat nimica despre care sa mai scriu si eu

PS e bine de luat în acalcul şi London Pass + titlu de transport (tichet integrat) - şi faci o analiza preţ/cantitate de muzee pe care le veţi vedea

Aici vreau sa fac doar o precizare. Eu am avut impresia ca un travelcard luat impreuna cu London Pass, e mai ieftin - insa nu e. E la acelasi pret ca unul cumparat normal. Deci se poate lua London Passul impreuna cu travelcardul, sau se poate lua doar London Passul si Travelcardul luat separat, in functie de care este mai potrivit, pentru locatie si lucrurile care vreti sa le vizitati.

@dananecula

Pentru copii ai doua optiuni:

1. Le iei OysterCard cu poza (e mai complicat) - trebuie sa faci o cere cu 3 saptamani inainte de a merge la Londra si le vor da Oystercarduri cu fotografie. Vor putea merge gratis pe autobuze, tramvaie si au reduceri la metrou. Gasesti toate informatiile făcând click aici).

Sau:

2. mai indicat, le cumperi One Day Child Travelcarduri - care-s doar 3L. Vezi mai multe informatii pe pagina de aici

"Non UK customer, order your child's 5-10,11-15 or 16+ Oyster photocard online and collect it from a Travel Information Centre.

You must apply at least 3 weeks in advance of your visit to London.

If you don't wish to wait 3 weeks for a photocard and are travelling with youngsters under 16, it may be cheaper to buy a Child Off-Peak Day Travelcard. This gives unlimited travel on TfL and National Rail services in London from 0930 Mondays-Fridays, all day on Saturdays, Sundays and public holidays and costs £3 for each day. You can get a Day Travelcard from ticket offices and ticket machines from all Tube, London Overground and National Rail stations, other TfL Outlets and online to have it delivered to your door. "

dananecula
[17.07.11 11:10:29]
»

Esti o adevarata mina de aur, Traian! Foarte pretioase si deosebit de utile detaliile tale, pentru care iti multumesc mult de tot. Toata stima!

Impreuna cu Dragos ati putea scoate un ghid de calatorie cu cele mai frumoase si utile impresii din Londra, jos palaria !

Admin
[22.09.11 18:14:07]
»

Mutat, la reorganizare, in rubrica "Muzeele Londrei" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Londrei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073507070541382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1