ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Marea Moschee din Constanta

Ilustrație video-muzicală
Cafe Anatolia - ''New spring'' - ''Ay düsünce''


TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am promis la finalul review-ului anterior ...Aim bac (sursa de inspiratie: A. Schwarzenegger -Terminator 3 -2003) :) :) :)


Esti in concediu la Mare!... Ce poate fi mai relaxant decat plaja, marea, soarele!... Dar daca tot ai ajuns pe litoralul romanesc, eu zic ca merita sa incerci sa lasi deoparte macar o zi aceste desfatari si sa descoperi cate lucruri interesante iti poate oferi orasul Constanta. De-a lungul anilor mi-am dat seama ca cei mai multi stiu doar de Acvariu si Delfinariu, insa sunt multe alte obiective turistice care se pot vizita in acest oras, unele deosebit de interesante, care pe noi ne-au fascinat si la care ne vom intoarce cu placere pentru a le revedea –ma refer aici la Muzeul Marinei Romane (vezi impresii) si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (vezi impresii), altele cu un grad de interes nu neaparat mai redus dar pe care le-am vazut, le-am “bifat” si... cam atat, parca nu as putea spune ca ma mai atrag (cel putin, deocamdata) –aici as include Edificiul Roman cu Mozaic (vezi impresii). Despre un alt obiectiv pe care l-am vizitat si despre care cred ca merita vazut macar o data, va voi povesti cate ceva in randurile care urmeaza. E drept ca prea multe nu sunt de spus dar voi incerca sa va ofer cateva informatii, structurate aproximativ la fel ca in review-urile anterioare.

Plimbandu-ne prin Constanta, de multe ori atentia ne-a fost atrasa de un turn inalt. Ma tot gandeam cat de frumoasa ar fi privelistea de care m-as bucura daca as putea urca pana acolo sus. Binenteles ca, desi aflasem ca acela era turnul unei moschei, nu stiam ca lacasul de cult se putea vizita ba mai mult, ca oferea prilejul de a-mi transforma gandurile in realitate. Ei bine, cum am aflat ca totusi as putea admira orasul de la inaltime, am trecut aceasta locatie pe lista cu obiectivele turistice ce urma sa le vizitam iar in acest an, la sfarsitul lunii iunie, am si reusit sa vizitam Moscheea Carol I.

Desi lacasul de rugaciune musulman, cunoscut si sub denumirea de Marea Moschee din Constanta, este un obiectiv unde insemnatatea religioasa si cea istorica sunt completate de alte cateva aspecte demne de luat in seama (veti vedea despre ce este vorba), probabil multi dintre cei care ii trec pragul sunt interesati mai mult de urcarea in turn, sau chiar asociaza intreaga Moschee doar cu acesta. Defapt, este compusa dintr-o curte interioara, turnul si sala de rugaciune. Voi reveni la timpul potrivit cu date despre acestea, deocamdata sunt altele de mentionat.

Moscheea este localizata pe strada Arhiepiscopiei –nr. 5, in imediata apropiere a Pietei Ovidiu. Este usor de gasit si identificat datorita “formei” si inaltimii constructiei. Chiar daca sa presupunem ca nu stiti cum arata, e suficient sa adresati localnicilor (si nu numai) o singura intrebare si cu siguranta veti gasi locatia. Si cum traim in epoca tehnologiei, probabil ca unora le vor fi de folos si coordonatele geografice: 44°10”24,10’ / 28°39”34,60’ sau 44.173361 / 28.659611.

Asa cum spuneam, am vizitat acest obiectiv la sfarsitul lunii iunie. Ajunsi in fata portii de acces, mai intai am privit deasupra intrarii, catre o inscriptie despre care ulterior am aflat ca se traduce “In numele lui Allah cel Milostiv”. De asemenea, langa poarta, pe zidul ce delimiteaza curtea, exista tot in exterior si o placuta pe care sunt scrise in limba romana cateva informatii. In mod normal, asa cum probabil o parte din colegi (pentru cei care nu stiu, astfel ii consider eu pe membrii comunitatii AFA) deja s-au obisnuit, ar fi trebuit sa am/sa postez si o fotografie cu acea placuta informativa, doar ca de data aceasta... nu prea se poate. Profit de ocazie si nu voi continua acest articol inainte de a imi cere iertare pentru numarul de fotografii atasate, mult mai redus ca de obicei. Cum am vizitat mai multe obiective turistice intr-o singura zi, din pacate acumulatorul camerei foto nu s-a ridicat la nivelul pretentiilor mele si nu a facut fata solicitarilor. Drept urmare, a trebuit sa-i impart ultimele “puteri”, limitandu-le suficient cat sa ma ajute sa obtin macar cateva imagini de la fiecare locatie. Daca voi mai avea ocazia, voi completa acest set de fotografii. Deocamdata o sa revin la subiect.

Odata ce am trecut de poarta de acces am ajuns in curtea Moscheei, de unde se intra atat in sala de rugaciune (latura opusa portii) cat si in turn (in dreapta). Mai intai de toate, am trecut pe la casa de bilete –amplasata in partea stanga a aceleiasi curti interioare. Dupa ce am achitat tariful de intrare, care era de 4 lei/persoana, primul loc pe care am vrut sa-l vedem a fost sala de rugaciune. E putin cam greu sa descriu in cateva cuvinte tot ceea ce am vazut: un interior sobru, (conform religiei) fara icoane ori alte reprezentari religioase, cu o pictura simpla dar foarte frumoasa -dominata de un albastru placut, un covor deosebit, patru arcade –pe fiecare latura cate una, ce “sustin” cupola, in dreptul careia este suspendat un candelabru. De mentionata ca tot in interior, pe peretele din dreapta intrarii, exista doua pagini inramate, pe care sunt scrise diverse informatii despre acest lacas de cult. In cele ce urmeaza am sa fac un rezumat al datelor aflate din acele pagini.

La inceputul lecturii am citit o reproducere a textului din documentul ce “a fost pus la fundatia Moscheei Regale” iar in continuare ne-au fost expuse informatii privind constructia. Mai intai am aflat ca proiectul a apartinut arhitectului Victor Stefanescu iar executia lucrarilor s-a efectuat sub indrumarea inginerului Gogu Constantinescu, lacasul fiind construit in stil egipteano-bizantin imbinat cu elemente de arhitectura romaneasca. Nu in ultimul rand, este mentionat si unul dintre aspectele ce contribuie la unicitatea acestui adevarat monument. Mai exact, este vorba despre faptul ca Moscheea constituie prima cladire romaneasca la ridicarea careia s-a folosit betonul armat.

Urmatoarele paragrafe ne-au dezvaluit denumirile specifice religiei musulmane: nisa de rugaciune de unde Imamul oficiaza slujba se numeste Mihrab si se afla pe latura dinspre miazazi, in jurul acestuia fiind scrise cele 99 de atribute divine, amvonul mare –de unde se oficiaza predica de vineri, se afla in dreapta Mihrabului si se numeste Minbar, iar vestitul turn, caruia desi ii stiam denumirea, nu am vrut sa o folosesc pana acum, se numeste Minaret si este locul de unde credinciosii erau chemati la rugaciune. Inaltimea acestuia este de 47 de metri iar pentru a ajunge in cel mai inalt loc, trebuiesc urcate 140 de trepte. Urmatorul fragment al textului aduce in prim-plan o alta mare valoare a Moscheei si anume covorul -ce a apartinut sultanului Abdul Hamid si care a fost adus la Constanta din insula Ada-Kaleh in 1965. Acest covor, care are o vechime de peste 200 de ani, a fost lucrat manual in centrul de artizanat Hereke, fiind in acelasi timp unul dintre cele mai mari covoare orientale din Europa –suprafata acestuia este de 144 metri patrati (9x16 metri) iar greutatea de aproximativ 490 de kilograme. Acestea sunt datele obtinute de la fata locului. Ar mai fi cate ceva de spus si despre istoricul acestui lacas dar ma voi rezuma doar la a mentiona ca a fost construit, din initiativa regelui Carol I, intre anii 1910-1912, a fost inaugurat in anul 1913 iar in perioada 1957-1959 s-au efectuat ample lucrari de consolidare.

Dupa ce am vazut sala de rugaciune, binenteles ca a urmat Minaretul . Am inceput sa urcam cele 140 de trepte asezate in spirala, cam incomode, care parca nu se mai terminau. Aceasta urcare ar putea fi pentru unele persoane destul de obositoare insa in momentul in care ai ajuns sus, “rasplata” este deosebita. Din acel ingust balcon circular, de jur-imprejur ti se ofera o superba panorama. Nici nu mai stiu cat am zabovit acolo sus dar stiu ca privirea mi-a fost bucurata in fiecare clipa . Nu in fiecare zi ai ocazia sa fi la o asemenea inaltime si sa ai parte de o astfel de priveliste: portul Constanta, marea in toata splendoarea sa, portul turistic Tomis, plus o mare parte a orasului, te fac parca sa iti amani cat mai mult coborarea. Pana la urma am facut cale intoarsa, de aceasta data treptele parand a fi mai putine. Am revenit astfel in curtea interioara, dupa care am parasit Moscheea, indreptandu-ne catre un alt obiectiv turistic.

Cam aici se incheie vizita noastra la Marea Moschee din Constanta. Concluzia este ca merita sa mergeti sa vedeti macar o data acest lacas de cult musulman, unde religia se imbina intr-un mod armonios cu arta. Am sa inchei acest review insa tin sa precizez ca de aceasta data finalul nu imi apartine, considerand ca cea mai potrivita incheiere ar constitui-o ultimul fragment al textului ce l-am citit la fata locului:

Intreaga existenta a Moscheei Regale din Constanta este o dovada vie si de necontestat a bunei intelegeri dintre locuitorii de religie musulmana, in majoritate de etnie turca si tatara, si cei ai altor culte de pe teritoriul Constantei.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 26.09.12 11:04:06
Validat / Publicat: 26.09.12 12:55:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7118 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Marea Moschee din Constanta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[26.09.12 12:53:13]
»

ca exceptie de la regula prin care continuarile unor MiniGhiduri nu sunt setate, la randul lor, MG AFA, articolul de fata a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iulianic
[26.09.12 18:19:17]
»

@Admin: Da, pentru mine chiar este un ghid. Nu stiam ca in Romania putem vizita o moschee, ba inca sa si urcam in turn.

@urjanclaudiu: Felicitari si multumiri pentru acest review! Am aflat mai multe decat as fi aflat daca vizitam o moschee in Turcia. Cat despre urcatul in minaret... este pentru prima oara cand aud ca si muritorii de rand pot urca in turn.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[26.09.12 18:27:15]
»

Subscriu la spusele Iulienic. Atunci cand am vizitat Marea Moschee din Casa (vezi impresii), stiam ca este una dintre putinele care permit vizita turistilor ne-musulmani. Curios si interesant in acelasi timp.

Felicitari, Claudiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[26.09.12 19:00:59]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[27.09.12 15:04:21]
»

In primul rand, va multumesc tuturor pentru aprecieri si felicitari.

@Admin Nu poate decat sa ma bucure faptul ca review-ul a fost catalogat drept Mini-Ghid AmFostAcolo.

@iulianic si alinapopi Pana nu demult nici eu nu am stiut ca Moscheea se poate vizita si mai ales, ca se poate urca in Minaret. Chiar si dupa ce (intamplator) am aflat tot nu eram sigur insa acum, dupa ce AmFostAcolo, este o certitudine.

@webmaster13 Superb!!! Cred ca alte cuvinte sunt de prisos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[27.04.16 10:45:56]
»

Mutat la reorganizare în rubrica "Moscheea 'Carol I', CONSTANȚA" (nou-creată pe sait).

webmaster26
[27.04.16 20:57:58]
»

@urjanclaudiu - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[27.04.16 22:04:23]
»

@webmaster26 - Poziţionarea pe hartă este cât se poate de corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, iulianic, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea 'Carol I':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052535057067871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1