GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am folosit doua rute: una la dus is alta la intors si doua modalitati diferite. La dus am facut drumul in doua bucati.
Prima pe ruta Arad - Prilep (Macedonia) aprox 700 km si a doua de la Prilep pana in Igoumenitsa cam 350 km cu un total de 1050 de km +/- 20. Am plecat duminica si traficul a fost lejer atat pe drumurile nationale cat si pe autostrada din Serbia respectiv Macedonia.
Pentru cine cunoaste autostrazile din Austria, Germania, Italia trebuie spus ca cele din Serbia-Macedonia seamana mai mult cu autostrada soarelui de la noi, valurite, destule gropi, suprafata de beton acoperita cu asfalt, cu limitari dese de viteza insa marele merit e ca pe ele nu iti vine nimeni din fata.
Am preferat sa intram pe autostrada sarbeasca la Ralja ocolind zona Belgradului mergand pe drumuri locale intre Vrset si Kovin-Smederevo intr-o zona foarte faina a Banatului Sarbesc. Nu ne-am incurcat si daca gps-urile au probleme va puteti nota inainte de a pleca localitatile de urmat si urmati indicatoarele.
In Serbia pe autostrada taxa totala ajunge la 8 euro insa dupa Nis incepe distractia drumului national care te duce spre granita cu Macedonia. Daca ai noroc de trafic redus cum am avut noi duminica atunci e liniste si poti conduce cu putin peste limita legala (80kmh) daca e insa nebunie cum am prins la intoarcere si dai peste soferi care conduc cu 50-60 kmh atunci se formeaza cozi si e aproape imposibil sa depasesti decat daca scopul vietii e sa mori pe sosea in Serbia.
Pana la granita cu Macedonia (Tabanovce) se lucreaza la autostrada si se circula pe un singur sens dus-intors asa ca la calculul privind viteza medie trebuie avut in vedere acest aspect.
Dupa granita autostrada e functionala si se merge bine (valurit, usoare denivelari, mici gropi) si uneori foarte bine existand riscul depasirii vitezei legale. Radare noi nu am intalnit decat in Serbia si …Romania insa e bine de pastrat decenta.
In Macedonia taxa e de maxim 5 euro pentru toate bucatile parcurse. Se plateste in dinari sau cu euro dar de hartie iar restul se da in dinari. La 5 euro platiti se da rest care ajunge pentru toate celelalte portiuni ba chiar si la intoarcere pentru o parte. Se poate plati si cu cardul insa sunt cazuri cand aparatele lor nu le recunosc pe toate.
La dus dupa Skoplje - Veles - Gradsko am “parasit autostrada” in directia Rosoman - Prilep - Bitola si a urmat un drum national-judetean foarte fain si linistit pana aproape de Prilep, locul destinatiei din prima zi. Inainte de Prilep soseaua urca destul de mult ajungand pana pe la 1500 m insa drumul e bine semnalizat, soseaua e buna si traficul aproape inexistent (duminica) iar cei 20-30 de km de urcare cu mici coborasuri trec neobservati mai ales ca si peisajul e foarte fain (ceva gen valea Ariesului fara asa multi brazi).
Prima zi am incheiat-o in Prilep, un oras “muncitoresc” care aduce cu Resita, desi in prima faza am decretat ca e un Giurgiu cu munti. Au un centru curat si pietonal, micut si cochet insa in rest e trist ca blocurile din “confectii”.
Preturile sunt rezonabile, mai mici decat la noi iar motorina e de preferat sa fie achizitionata din Macedonia (1,0 - 1,2 euro/litru).
Cazarea a fost “fair” desi nu foarte ieftina (34 euro/camera) insa daca o compar cu vesnica pensiune de la Julita ma declar super multumit in ciuda usilor de la cabina de dus care nu existau si a scurgerii infundate a dusului.
A doua zi am continuat drumul spre Bitola pe aceeasi sosea nationala libera si putin circulate si imediat am ajuns la granita cu Grecia (la Nikki). Dupa Nikki gps-ul ne-a dus spre Florina desi exista o scurtatura de cativa km insa nefiind grabiti am urcat sfatul lui Jeni (tipa din gps) si printer campuri de porumb irigate intens ne-am indreptat tot pe drumuri locale spre Kozani. Deja de la Ptolemaida se urca pe autostrada si la Kozani se face jonctiunea cu autostrada Egnatia-Odos care duce de la Salonic la Igoumenitsa.
Desi e foarte faina, mare atentie la pisulica si alimentare cu combustibil deoarece are ffffff putine iesiri sau parcari. De la Kozani pana in Igoumenitsa pe autostrada sunt doar doua benzinarii una imediat dupa Kozani si cealalta taman langa Igoumenitsa. In rest trebuie iesit si intrat in localitatile de langa, asta daca nu esti in zonele pline de tuneluri si pasarele peste munti. Costurile pe autostrada greceasca au fost 6 euro pe trei bucati de 2,4 - 2,4 si 1,2 euro.
A doua bucata de 350 km am facut-o in 4 ore cu tot cu pauza de alimentat copilul iar autostrada se termina efectiv in mare, exact in zona portului de ferryboat-uri spre Corfu sau aiurea.
Cu un total de aprox 14 ore am facut aprox 1050 de km fara sa fi fortat depasind cu maxim 20-30 de kmh viteza legala.
Punctele de frontiera le-am trecut fara problem, atentie la asigurarea Carte verde suplimentara pt Macedonia si timpii au fost super rezonabili (cateva minute la fiecare granite).
Avand de mers in sudul insulei Corfu am preferat feribotul spre Lefkimmi si nu spre Kerkira (Corfu town). Pe perioada de sezon pleaca cam din 2 in doua ore. Orarul aici: lefkimmilines.gr/index.ph ... temid=2&lang=en
Traversarea dureaza aprox 50 de minute iar costul e aproximativ 26-29 euro pt o masina si 6-7 euro/adult si 3-3,5 euro/copil peste 3 ani. Noi am platit la dus 39 euro pt o masina si doi adulti si parca 41 euro la intoarcere intrand in plin sezon (dupa 15 iulie).
Pe insula te ajuti cu gps-ul sau mergi dupa indicatoare daca cunosti destinatia sau ai si o harta. Soselele sunt inguste si aglomerate mai ales in zilele de schimbat turele de turisti si in Corfu e regula schimbului zilnic J.
* * *
La intoarcere am preferat “lunga” schimband si traseul. Nu am mai scurtat prin Prilep ci am urmat autostrada Egnatia Odos pana aproape de Salonic si am urcat spre Macedonia catre Evzonoi-Gevgelja (vama Grecia- Macedonia). Pe autostrada greceasca a mers bine, desi mai aglomerata ca la dus insa spre granita drumul se transforma in drum de o banda si jumate pe fiecare sens air aglomeratia si caldura ne-a cam oboist. La fel dupa intrarea in Macedonia exista o bucata de drum national la trecerea prin munti extreme de aglomerat si circulat de camioane si autocare extrem de obositor. Pe autostrada din Macedonia s-a circulat ok pana la intrarea in Serbia cand pe drumul in lucru si ulterior pe drumul national tip valea Muresului-valea Oltului s-au format coloane kilometrice iar viteza medie a fost undeva la 60kmh. Apoi drumul la reintrarea pe autostrada s-a eliberat si a fost bine pana la granita noastra de unde a inceput iar nebunia: carute, biciclisti, tractoare, faruri cu faza lunga din fata, gropi pe sosea, sosea nesemnalizata adica tot ceea ce ne caracterizeaza infrastructura rutiera.
SI la vami am pierdut mai mult timp, fiind cozi de zeci de masini la fiecare vama si bineinteles punctual culminant a fost vama romana de la Stamora unde desi aveam doar o masina in fata am stat vreo 25 de minute pt ca s-au gasit baetii sa faca o perchezitie minutioasa unei Dacia 1310 amarate inclusiv scos scaune, roata de rezerva, etc.
Drumul de intoarcere l-am facut in 15 ore si jumatate pentru 1100 de km pana in Timisoara cu pauzele de alimentare a masinii si a persoanelor calatoare (1h si jumate) mergand mult mai repede decat la dus pe portiunile care permiteau lucrul acesta.
Trimis de ciprianjurma in 24.07.13 10:29:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ciprianjurma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul review trimis de la înscrierea pe AFA (cu mai bine de un an înainte) i-a fost selectat drept MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie. A meritat aşteptarea, din acest punct de vedere
-
@ciprianjurma: bun-venit cu adevărat pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Foarte utila descrierea traseului parcurs. Si noi am fost in Corfu la inceputul lunii iulie tot cu masina si prin Timisoara. Dar pentru mine este spre imposibil sa fac o descriere "tehnica".
Felicitari! Vot maxim de la mine.
Si noi vom parcurge arox acelasi traseu, plecand tot din Arad, doar ca am facut rezervare la un hotel pe autostrada in Macedonia. Ferry pt Lefkimi si Kerkyra pleaca din acelasi loc? Unde ati fost in Corfu?
@inaale: ferryboat-urile pleaca din acelasi loc. pt Kerkira cursele sunt mai dese decat pentru Lefkimi ajungand in plin sezon la plecari cam din 30 in 30 de minute. exista 4-5 case de bilete pt Kerkira si 1-2 pt Lefkimi.
In Corfu am fost la Aquis Capo di Corfu chiar langa Lefkimmi in drum spre Kavos. despre hotel voi reveni cu un review amplu insa pe scurt e peste asteptari cu un raport calitate-pret excelent
@inaale: Noi am trecut cu feribotul spre Kerkira, pretul este 40 euro/ masina si 10 euro/pers si daca te intorci cu aceeasi companie, la intoarcere se plateste 50% din preturile de dus. Am avut o cursa pe la ora 11.45 si drumul este de 110 minute.
Pe feribot este si un salon cu aer conditionat unde nu esti obligat sa consumi ceva.
Dupa ce pleaca se poate sta si pe punte si la soare si mai la umbra dar mirosea foarte tare a vopsea... era proaspat vopsita puntea.
Vasul cu care am fost pe dus se numea Theodora si la intoarcere am plecat pe la ora 14. Dar e bine sa fiti un pic mai din vreme, daca se completeaza locurile (la masini intra si camioane), nu se mai vand, normal bilete.
Bună.
Vom merge și noi la vară în Corfu. Care variantă de drum o recomanzi?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Corfu. Revedere — scris în 31.05.19 de Artiglio din HUNEDOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Destinația: Corfu! Hai să pornim! — scris în 14.02.19 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Atentie la Bulgari — scris în 25.08.16 de pretorian_29 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drum Bucureşti-Igumenitsa, IUNIE 2015 — scris în 13.07.15 de adastan din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Makaza — scris în 27.04.14 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Spre Grecia pentru prima dată: destinaţie finală Corfu [prin Serbia şi Macedonia] — scris în 23.07.13 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Lungul drum al Corfului (cu autocarul) — scris în 09.07.11 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ