ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 4 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 17 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O zi de plimbare prin Geneva

Ilustrație video-muzicală
N de Angelis- Concerto d'aranjues
TIPĂREȘTE

Gradina Botanica din Geneva

Gradina Botanica din Geneva este situata in nord-vestul Genevei, in apropiere de sediul UNICEF.

Cu dimensiuni impresionante si o impartire foarte echilibrata a plantelor si ecosistemelor, gradina e o oaza de verdeata, liniste si lumina, o pata de culoare unica pe harta Genevei.

Am ajuns la una dintre intrarile sale cu autobuzul nr 1, din centru, intr-o dimineata in care vremea se dovedea destul de capricioasa...

Gradina e imensa... dincolo de o zona periferica cu stejari, castani si tei monumentali, se afla gradini in miniatura cu plante din diverse colturi ale lumii... sunt reproduse astfel ecosisteme din Europa, din Orientul Mijlociu si Indepartat, din America de Nord...

E extrem de interesant sa gasesti in aceste mici tablouri ale naturii plante despre care doar ai citit ca exista... dar nu ai avut niciodata prilejul sa le vezi in realitate... de la artari japonezi la plante ce cresc doar pe inaltimile ametitoare ale Himalayei.

Toate aceste zone sunt perfect incadrate in peisajul general... unele sunt amplasate pe mici coline, altele se dezvaluie privirii de pe munti in minatura, iar altele se afla in vecinatata unei mici ape curgatoare peste care trece un podet.

Dincolo de aceasta reprezentare vegetala a planetei, o alta sectiune este rezervata prezentarii plantelor medicinale, a celor aromatice si a celor cu aplicatii in industrie.

Este evident scopul didactic al prezentarii... fiecare grupa de plante are alaturi un suport pe care, cam la un metru de sol sunt expuse recipiente ce sugereaza destinatia fiecarei plante in parte... de la sticle de ulei la sticlute de parfum, de la cutii cu medicamente la pungute cu condimente. Ideea de baza este ancorarea in realitatea cotidiana ale acestor reprezentari... poti asocia cu usurinta grupul de plante cu utilitatea sa... este extrem de util pentru cei ce abia acum deslusesc tainele lumii. Le va fi mult mai usor sa isi aminteasca aceste lectii in natura decat cateva cuvinte aride dintr-o carte oarecare.

In sectiunea plantelor medicinale e un adevarat recital de forme si culori neasteptate... fiecare parte a corpului omenesc isi are farmacia sa vegetala.

In sectiunea destinata ochiului se inalta albastrelele, in sectiunea pentru aparatul urinar se afla galbenelele, si tot asa... e o lectie de botanica si de tratament naturist in aer liber... si ce aer... aici te imbata mirosul florilor de tei, mai incolo isi deschid parfumul catre lumina forile delicate ale iasomiei.

Dar regina tuturor acestor plante deopotriva miraculoase tine in viata este, dupa parerea mea digitalis purpurea... planta ce tine in viata milioane de cardiaci din intreaga lume.

Albine harnice polenizeaza florile gradinii... cativa stupi plasati in mijlocul gradinii le ofera gazduire...

Cativa metri mai incolo, surpriza... rasaduri de legume, frumos aranjate... de la salata la ardei... in fond, si legumele fac parte din regnul vegetal...

Intr-una dintre laturile gradinii se afla o sera... e spectaculoasa, inalta... cu cupola, atat de inalta incat gazduieste palmieri in marime naturala... e destinata plantelor exotice ce nu au nevoie de umiditate. O pasarela situata la cativa metri inaltime iti ofera o imagine unica asupra acestei paduri artificiale.

In coltul opus, o alta sera este destinata plantelor tropicale ce necesita umezeala... acolo poti vedea arbori ale caror fructe au facut deliciul descoperitorilor Americii... arborele de cacao, arborele de vanilie, cel de piper...

Gradina Botanica din Geneva are si un sector destinat animalelor... un tarc in care pasc linistite cateva zeci de caprioare si o zona “acvatica”... cu pasari... se detaseza culoarea delicata si unica a pasarilor flamingo.

Un loc de joaca completeaza peisajul... cativa copiii e bucura din plin de el... mai incolo se afla o inedita tiribomba.

Parasim gradina cu regretul ca nu gasim deschis magazinul de seminte si flori... dar ne asteapta alte tentatii ale Genevei, si, in plus, ploaia incepe sa se reverse, cenusie, peste frunzele de un verde profund si imbatator, speriind veveritele dornice de joaca...

Drept consolare pentru aceasta precipitata si indelung regretata plecare din sanul naturii, o veverita jucausa ne pozeaza, din fata si din profil, supermodel de ocazie, lipita de scoarta copacului, urmand parca indicatiile nevazute ale celui mai experimentat fotograf de moda.

Carouge

Este unul dintre cele mai vechi cartiere ale Genevei... atat de vechi, incat se vorbeste despre o prima mentionare inca de pe vremea romanilor. Infatisarea actuala are un parfum de sfarsit de secol XVIII... majoritatea cladirilor au fost construite atunci.

O vizita in Carouge e o incursiune in istorie... timpul pare sa fi inghetat pe strazile pavate cu piatra si in pietele largi, marginite de copaci.

Biserica are acelasi aer vechi ca si restul caselor ce o inconjoara, dar in ciuda vechimii, nici macar una dintre aceste casute nu are pertii crapati sau vopseaua scorojita. Sunt renovate impecabil si par a fi terminate ieri.

Multe magazine de antichitati si terase... am mancat cate o pizza la una dintre ele. Nu m-a impresionat decat nota de plata... vreo 60-70 de franci elvetieni pentru doua pizza si doua sticle de Coca-Cola.

Merita sa ratacesti pe strazile inguste ale Carouge-ului fie si numai pentru placerea de a sorbi din farmecul linistit al unei lumi de mult apuse...

O plimbare pe lacul Leman

Plimbarea cu vaporasul pe lacul Leman este una dintre optiunile turistice cele mai tentante. O astfel de plimbare, intr-o zi insorita de iunie nu poate fi altfel decat o incantare, dovada numarul mare de amatori ce asteapta sosirea vaporasului pe malul sudic al lacului, in Le Jardin Anglais, locul in care se afla siun binecunoscut ceas floral

Vaporasul cu pricina pleaca din ora in ora, si efectueaza curse ce dureaza cam 55 de minute... inconjoara intai malul drept, apoi pe cel stang. Nu ajunge prea departe (lacul Leman are peste 70km). Trece pe langa fantana arteziana ce a fost construita in mijlocul apei in urma cu 100 de ani si despre care se spune ca e cea mai inalta fantana aeriana din lume, jetul de apa ajungand pana la 140 de metri.

Apa se disperseaza in particule mici si in cadere se transforma intr-o ploaie neasteptata, marunta si insistenta... binefacatoare in zilele calduroase pentru turistii de pe vaporas...

Scopul crearii acestei fantani nu a fost, dupa cum s-ar putea crede, unul estetic, ci unul functional, constructorii urmarind scaderea presiunii din reteaua de apa a orasului. Cateva zeci de metri mai spre larg, sunt doua pietre care marcheaza nivelul la care este situat orasul Geneva...

Vaporul avanseaza si o voce placuta ne da detalii despre cladirile pe care le vedem pe malul drept, deocamdata... vedem vile cu aspect unic ingropate in verdeata si sediul unui club nautic... mai incolo se intrezareste vila in care a locuit lordul Byron.

Dupa o jumatate de ora vaporul intoarce si ne ofera perspectiva completa a Genevei, vazuta din larg. Orasul se decupeaza la cativa kilometri, un amestec de cladiri moderne si turnuri de biserici, dintre care, cel mai spectaculos e turnul bisericii Saint Peter.

Urmeaza navigarea de-a lungul celuilat mal, unde se inalta Sediul ONU... se intrezaresc cozile ulticolore ale paunilor rezidentiali.

Excursia a luat sfarsit dupa aproape o ora de leganata plimbare pe undele lacului, lasandu-ne cu nostalgia unor imagini de neuitat, proiectate pe albastru indescriptibil al cerului estival...

Va urma (continuare click aici - nota webmaster)


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 11.07.11 13:11:15
Validat / Publicat: 11.07.11 14:45:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4766 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La intrarea in gradina, sub teii imbatatori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[11.07.11 15:10:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster13
[11.07.11 20:58:04]
»

sper sa placa melodia postata!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[11.07.11 21:02:53]
»

Multumesc mult pentru fondul sonor... e foarte potrivit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviadavidescu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geneva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05876088142395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1