ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 15.07.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Geneva - sobra si cosmopolita

TIPĂREȘTE URM de aici

O promisiune facuta mie insumi in 2014, cand am trecut prin Martigny in drum spre Chamonix (venind din Zermatt) si cateva zile de primavara, libere, au fost combinatia perfecta pentru a programa o tura prin Elvetia. Am ales Geneva pentru ca are aeroport si pentru ca de aici pot fi abordate atat Annecy, cat si Lausanne si Montreux, fara a parcurge distante mari. As fi vrut sa existe si un al treilea motiv: pentru ca sunt milionar si vreau sa-mi iau ceas elvetian!

Deocamdata trebuie sa ma limitez la primele doua...

Am rezervat in februarie bilete la Wizz pt dus (direct!) si la o combinatie Austrian Airlines /Laudamotion (escala Viena) pentru intors, pentru 24-28aprilie. Ca pret – piper curat: 550euro/2pers! Cu un singur bagaj mare...

Inainte de plecare prognoza ne-a prevenit de ceea ce se va intampla: miercuri 80% ploaie; Joi 60% ploaie, Vineri 80% ploaie, Sambata 40% ploaie... temperaturi:12-16°C...

Am aterizat in Geneva pe o ploaie vecina cu torentiala... Se parea c-au pleznit prognoza!

Am luat bagajele si am utilizat primul pont vazut pe net: luat de la un automat bilete de transport in comun (orice atelaj) gratis, valabile 80minute!

Din aeroport se ajunge in cateva minute, cu trenul, in gara Cornavin (prima oprire) ! Din aceasta gara poti lua tramvai sau autobuz in directia dorita. Toate indicatiile sunt explicite. Peste tot sunt automate pentru bilete – preturile sunt functie de zona in care circuli. Se pot obtine abonamente de o zi sau mai multe, beneficiind de reduceri. De asemenea, din Gara Cornavin se poate continua calatoria cu trenul spre alte orase. Din cate am constatat, majoritatea hotelurilor (daca nu toate!) ofera bilete gratuite pe transportul in comun local pe toata perioada sejurului. Poti primi inclusiv vouchere pentru anumite obiective.

Ploaia deasa ne-a obligat sa ne urcam in Tramvaiul 15 (ma documentasem cam cum nimerim hotelul). La fel ca in orice oras mare si civilizat, nu conteaza zona unde gasesti un hotel decent, important este sa fie cat mai aproape de o gara sau statie de metrou.

Hotelul Drake-Longchamp se afla la doar doua statii de tramvai de Gara Cornavin, spre complexul ONU, pe malul nordic al Lacului Geneva. Era cel mai ieftin hotel de 3 stele care avea si balcon, dar chiar si asa, mi-a usurat contul cu 560 CHF – 4 nopti/camera dubla/MD inclus. Ca bonus am primit niste bilete, cum spuneam, pe care le puteam folosi pe orice mijloc de transport in comun timp de 4 zile. Foarte utile!

Practic, hotelul este format din doua cladiri care comunica printr-un hol. Initial au fost doua hoteluri: Drake si Longchamp... Camerele sunt OK, dar fara AC (am gasit totusi un ventilator in dulap) ! N-o fi nevoie vara, ma gandesc... Am avut si o chicineta echipata spartan: cate doua piese din necesarul unei bucatarii + un racitor + o plita electrica, dar nu le-am utilizat. In ciuda renovarii cladirii, camerele au un nu-stiu-ce care nu ne-a dat pe spate. Poate faptul ca usile vechi nu se inchideau din prima, poate ca aspectul caloriferelor (urate, cu ventile defecte – n-am putut sa le inchidem – era prea cald!), poate balconul gol-pusca, neprimitor, habar n-am... Totusi paturile sunt confortabile! In fiecare zi gaseam totul ca in prima zi! Foarte curat. WI-Fi excelent!

Personalul a fost extrem de profesionist, dar... atat! Micul dejun a constat in fiecare zi in doua tipuri de sunca, oua fierte, cascaval, 3 tipuri de branza topita, cereale, iaurt, lapte dulce, fructe ceaiuri, dulceturi, sucuri... cam de toate. Nu si legume!

Despre obiectivele de genul “must-see” din oras, despre cultura, istorie, geografie si alte date de genul asta, n-am sa vorbesc in mod special pentru ca vad pe AFA (si nu numai) ca exista mult mai multa lume cu mult mai priceputa si cu mai mult har, care au facut-o deja (le multumesc pentru rabdarea cu care ne-au impartasit o multime de date foarte interesante sau inedite).

O sa ma axez pe impresiile proprii, pe simturile gadilate placut sau, din contra...

Dupa ce ne-am instalat, am si iesit sa tragem o tura de recunoastere. Afara – surpriza – norii disparusera si un soare vesel a schimbat complet peisajul. La umbra, totusi, frig, neplacut!

Am reluat traseul, inapoi spre gara Cornavin, pe bulevardul Lausanne cautand magazinul Manor de pe rue Cornavin. Lantul de magazine Manor este unul dintre cele mai mari din Elvetia, in fapt magazine clasice, universale, pe 5 nivele. Tinta a fost etajul 4 unde se afla un alt pont citit pe net: cel mai popular loc de mancat, unde preturile sunt decente. Practic este genul de autoservire unde iti alegi singur cantitatea de mancare pe care ti-o pui in farfurie. Stiti, desigur, ca in avioanele Wizz-Air-ului este un binecuvantat loc de postit, tampeniile oferite in loc de mancare fiind, parca, din aur... Asa ca se cam simtea nevoia unei realimentari. Cate o salata cu de toate, cartofi noi cu sos, cate un snitel de pui... cca 20 de euro per total! Apa luai direct de la un robinet, din reteaua publica! Toata lumea lua de acolo! La mese - reprezentantii tuturor natiilor si religiilor, albi, negri, asiatici, femei, copii, tineri si hodorogi... o multime pestrita – oameni absolut normali, de parca eram intr-un restaurant din aeroportul vechi din Istanbul! Nicio clipa nu ne-am simtit straini! Inainte de a pleca am iesit pe terasa magazinului pentru a admira peisajul. Peste acoperisurile Genevei se zareau Alpii inzapeziti si, undeva, in stanga, coloana de apa aruncata de Jet.

La coborarea din autoservire – control! Adica, Vicky a facut un control amanuntit, etaj cu etaj, al toalelor expuse. Nimic uimitor. Toate “carpele” erau facute in Asia! Preturile – conforme cu etichetele sau sau logo-urile specifice. In general, mari, spre foarte scumpe! Gasesti, desigur, si haine la preturi normale dar la alta calitate.

Afara, soarele continua sa ramana singurel pe cer...

O luam hai-hui, la pas, pentru a simti orasul. Aspectul Genevei ma duce cu gandul la Madrid, Paris, Lyon, Londra, Viena, Barcelona, Budapesta, etc. Aceleasi cladiri masive, cu 5 etaje, cu balconase cu ornamente din fier forjat, renovate, curate... Bulevardele largi, cu carosabil impecabil, trotuare bine facute si bine intretinute. Liniile de tramvai, capacele de la canalizare sau alte facilitati, nu se simt la roata... Orasul este, evident, unul “smart”: in orice statie de tramvai, troleibuz sau autobuz sunt tabele electronice care indica timpul de asteptare pentru fiecare linie in parte (exact ca la metrou). N-am remarcat nicio intarziere... ! Camere de supraveghere peste tot. Nu stiu cum sunt imbracati politistii – n-am vazut niciunul! N-or avea?

Truism: Geneva este recunoscuta drept una dintre cele mai bogate orase din lume. Ca urmare te astepti sa vezi, cumva, acest lucru reflectat in locuitorii sai. Nici vorba de asa ceva! Strazile sunt pline de o multime pestrita, normala oricarui oras cosmopolit. Impresia se schimba insa atunci cand privesti masinile “de lux” care trec pe strada. Foarte multe sunt conduse de soferi cu “livrea”... Am remarcat, printre alte minunatii, foarte multe Tesla!

Am traversat Ron-ul pe unul dintre numeroasele poduri – Pont du Mont-Blanc (cred ca-i si cel mai mare) - spre zona istorica a orasului. Lasam in urma, pe malul nordic (pe Quai du Mont-Blanc) terminalul de unde pleaca ferryboat-urile si Ritz-Carlton-ul... De pe pod se deschide o minunata panorama spre lacul strajuit de muntii Jura si, mai ha-hat, de piscurile albe ale Alpilor. Surprinzator, nu-s prea multe vaporase in miscare. In schimb, pe pod, o multime du-te vin-o, doar cativa mergand pe jos, restul, pe roate, incepand de la soferi (pe carosabil, bre!) si continuand cu cei pe biciclete, trotinete, role si-mai-stiu-eu ce...

Ajunsi pe malul stang al Ron-ului ne-am pomenit langa unul dintre obiectivele foarte mediatizate: ale Genevei: L'Horloge Fleurie – un omagiu dedicat celor care trudesc in domeniul ceasornicariei de mare precizie si calitate. Citisem ca locul este extrem de aglomerat si ca este greu sa prinzi o fotografie in care sa nu mai apara alte zeci de turisti langa tine. Noi – norocosi! Nu erau decat doua cupluri care n-au stat prea mult. Ce inseamna turismul in aprilie! :-)

Daca n-as fi citit despre acest loc, probabil ca nu l-as fi remarcat in mod special. Prin grija unor oameni inimosi poti vedea ceva “asemanator” in... Tg. Jiu (pastrand proportiile, evident) si ceva “la fel” in Zurich...

Desigur ca tehnologia inglobata in L'Horloge Fleurie, migala si maiestria celor care intretin si schimba periodic aranjamentele florale trebuie remarcate fara doar si poate! Imediat langa, intrarea in Jardin Anglaise – parc la fel de mediatizat.

Am preferat ceva mai prozaic. O bere si-o cafea la o mica terasa dintr-o piateta – Place de Longemalle. Am luat o bere locala. La gust, mhm! La pret – o-ho-ho! - 7CHF. Dar WC-ul public... super!

Ne-am continuat recunoasterea urcand spre Catedrala Saint-Pierre Geneve. La un moment dat, in dreapta, vedem un pasaj ingust cu trepte de piatra ce urca abrupt pe sub o arcada, probabil o scurtatura spre Catedrala. Neeee... ! Dupa o zi lunga si obositoare ideea nu ne surade asa ca, ne continuam drumul si ne pomenim intr-o piateta foarte frumoasa – Place du Bourg-de-Four- cu cafenele si baruri de jur-imprejur, loc ce pare a fi foarte cautat vara. In mijloc troneaza o superba fantana cu obelisc, impodobita cu flori. Cladirile din jur isi arata varsta dar sunt impecabil intretinute. La ora trecerii noastre, fiind destul de frigut, putina lume s-a aventurat in umbra teraselor (multe ramase inchise din pricina ploii din prima parte a zilei).

N-am cotit spre Catedrala – am lasat-o pe alta zi – fiind, cum spuneam, tarziu si foarte probabil era inchisa. In schimb am ajuns intr-un “balcon”, un punct de belvedere, aflat in Parc Promenade de la Treille. Aici, sub doua siruri lungi, paralele, de castani aflati in floare, am gasit un lant, la fel de lung de banci unde iti poti trage sufletul si, in acelasi timp, sa te lasi coplesit de perspectiva ce se deschide asupra unei bune parti a orasului (pentru amatorii de “cel mai”-uri, cica ar fi “cea mai lunga banca dreapta din lume – 127m!) si spre Mont-Saleve. Aici vedem avantajul turismului de aprilie: coronamentele copacilor de sub “balcon” sunt inca sarace, altfel o buna parte din priveliste ar fi fost obturata! Imediat sub “balcon” se afla Parcul Promenade des Bastions in care este amplasata si Universitatea din Geneva.

Cum seara se apropia iar “pneurile” noastre se cam muiasera, am hotarat sa ne intoarcem spre cuibar. Am coborat dealul pe sub castanii infloriti, strapunsi de razele soarelui care se pregatea si el sa se bage la cuibarul sau - o placere! Am luat tramvaiul 15 – care s-a dovedit a fi fost cel mai util mijloc de transport in Geneva (circula din 5/5 minute) - din “coltul” Plainpalais-ului si... tusti, la hotel!

Ma intorc un pic la Place du Plainpalais. Acest loc este o esplanada foarte mare care, in anumite zile se umple de tarabele clasice, cu toate vechiturile lumii. Intr-un capat, intr-un spatiu generos exista o zona destinata rolleri-lor cu toate amenajarile specifice. In mijlocul esplanadei, am prins pregatirile pentru ridicarea unui cort urias. Nu, nu era nicio nunta... Se pregateau cei de la Cirque du Soleil de o viitoare reprezentatie. Pacat, as fi platit biletul fara ezitare – mi-as fi dorit sa vad asa ceva!

Utile:

pret bilete transport in comun: pentru 1 ora – 3.5CHF, pentru 3 statii – 2CHF, abonament 1 zi – 10.5CHF (9CHF pt calatorie dupa ora 9AM)

traversare lac in zona Geneva – 2.20CHF.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Bujie in 09.05.19 00:58:02
Validat / Publicat: 09.05.19 10:19:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA. A mai fost în/la: Cam toata...

VIZUALIZĂRI: 3323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bujie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Jardin Anglaise
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.05.19 10:19:00] »

@Bujie, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

Hotelul Drake-Longchamp se afla la doar doua statii de tramvai de Gara Cornavin, spre complexul ONU, pe malul nordic al Lacului Geneva. Era cel mai ieftin hotel de 3 stele care avea si balcon, dar chiar si asa, mi-a usurat contul cu 560 CHF – 4 nopti/camera dubla/MD inclus. Ca bonus am primit niste bilete, cum spuneam, pe care le puteam folosi pe orice mijloc de transport in comun timp de 4 zile. Foarte utile!

Practic, hotelul este format din doua cladiri care comunica printr-un hol. Initial au fost doua hoteluri: Drake si Longchamp... Camerele sunt OK, dar fara AC (am gasit totusi un ventilator in dulap) ! N-o fi nevoie vara, ma gandesc... Am avut si o chicineta echipata spartan: cate doua piese din necesarul unei bucatarii + un racitor + o plita electrica, dar nu le-am utilizat. In ciuda renovarii cladirii, camerele au un nu-stiu-ce care nu ne-a dat pe spate. Poate faptul ca usile vechi nu se inchideau din prima, poate ca aspectul caloriferelor (urate, cu ventile defecte – n-am putut sa le inchidem – era prea cald!), poate balconul gol-pusca, neprimitor, habar n-am... Totusi paturile sunt confortabile! In fiecare zi gaseam totul ca in prima zi! Foarte curat. WI-Fi excelent!

Personalul a fost extrem de profesionist, dar... atat! Micul dejun a constat in fiecare zi in doua tipuri de sunca, oua fierte, cascaval, 3 tipuri de branza topita, cereale, iaurt, lapte dulce, fructe ceaiuri, dulceturi, sucuri... cam de toate. Nu si legume!

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Bujie [09.05.19 13:34:14] »

@webmasterX: Ok, asa am sa fac. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bujie
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geneva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058693170547485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1