GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru minivacanta de Rusalii am ales o destinatie accesibila si atractiva: Bulgaria. Cu 135 euro/pers. (transport cu autocarul, 3 cazari cu mic dejun inclus, servicii de ghid si taxe de drum), am pornit intr-un tur care ne-a oferit prilejul de a vedea mare, munte, statiuni moderne si orase vechi, lacasuri de cult, creste inzapezite si oameni la plaja. Toate in numai patru zile.
Am mai fost in Bulgaria si am mai vazut unele dintre obiectivele actualului tur cu ocazia unei raite de o zi organizate acum multi ani de pe litoralul nostru la Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Varna, apoi, cu alta ocazie - tranzitand Bulgaria spre Grecia - am vizitat centrul Sofiei si Manastirea Rila. Sa mai amintesc si incursiunile de o zi la Ruse, Cerven si Basarabov?
De asta data plecam cu gandul de a vedea tara vecina punctand si legand intr-un circuit cele mai importante obiective turistice.
Asadar, plecand din Bucuresti, dupa o abatere la Adamclisi pentru vizitarea Monumentului Tropaeum Traiani vezi impresii am continuat spre Vama Veche pentru trecerea frontierei. A fost necesar sa facem aici primul popas in Bulgaria pentru un schimb valutar, dupa care am continuat spre Cap Kaliakra pentru ruinele cetatii medievale si Balcic pentru Castelul Reginei Maria si minunatele gradini care il inconjoara. Despre aceste doua obiective - cu toate ca s-a scris si inca se va mai scrie mult - sper sa pot asterne cateva randuri in reviews distincte. As vrea sa spun aici ca n-ar trebui sa existe roman care, in goana masinii spre destinatia de vacanta de pe litoralul bulgaresc, sa treaca impasibil pe langa aceste locuri minunate. Chiar daca geografic nu ne mai apartin, ele raman adanc inradacinate in istoria si in sufletele noastre.
Litoralul bulgaresc, desi il mai vazusem cu ani in urma, acum ma chema din curiozitate si din nevoia de a intelege care este misterul caruia ii datoram migrarea turistilor nostri mai spre sud. Albena, Nisipurile de Aur, Varna, Nessebar, Sunny Beach si Burgas au fost statiunile pe care le-am vizitat in treacat. Si despre litoral as vrea sa scriu separat, ilustrand cu cateva din numeroasele fotografii pe care le-am facut.
In prima noapte am fost cazati la Hotel Sorbona - Varna vezi impresii, iar in cea de-a doua la Hotel Avenue - Burgas vezi impresii.
Am parasit Burgas si ne-am indreptat spre Plovdiv al doilea oras ca marime al Bulgariei. Asezat pe malurile raului Marita, orasul vechi are o istorie de 6000 de ani si a cunoscut mai multe stapaniri, toate lasandu-si amprenta asupra asezarii. In Plovdiv sunt multe vestigii stravechi, orasul fiind printre putinele care pastreaza doua amfiteatre antice.
Am fost condusi in orasul vechi, pe stradute inguste si pietruite, pana la amfiteatrul roman construit la inceputul sec. II de imparatul Traian. Este foarte bine conservat si restaurat relativ recent. Pe scena decorata cu frize, cornise si statui, se organizeaza si in zilele noastre evenimente culturale. Programul de vizitare, vara, este in intervalul 9.00-18.30, iar taxa de intrare este de 3 leva/pers. Studentii legitimati achita 1 leva.
Stadionul antic, construit in sec. II in vremea imparatului Hadrian, dupa modelul celui din Delphi, poate fi vazut doar partial. Au fost construite deschideri si cai de acces in subteran astfel incat turistul poate sa-si faca o imagine asupra maretiei de altadata a edificiului in care se organizau intrecerile sportive. Totusi, numai o mica parte (cu doar cateva randuri de scaune) poate fi vazuta in zilele noastre, restul ramanand inca ascuns sub strada principala si cladirile laturalnice.
Orasul medieval se intinde pe trei dealuri, are strazi pietruite, inguste si in panta, care serpuiesc printre cladiri la fel de vechi, cu decoratiuni exterioare caracteristice.
In Plovdiv sunt multe asezaminte de cult de toate confesiunile, datand din epoci diferite. Din timpul dominatiei otomane, in Plovdiv au ramas doua moschei. Am vizitat si noi Moscheea Djumaya considerata una dintre cele mai vechi si mai frumoase moschei pe care le-au lasat turcii in urma lor.
Plimbarea pietonala in zona cu multe magazine si terase moderne ne-a oferit prilejul servirii pranzului. Ne-am grabit sa rezolvam si aceasta problema pentru ca aveam de facut un drum lung pana la Sofia. Cu o abatere destul de mare pentru vizitarea Manastirii Rila, am ajuns tarziu in capitala, fara posibilitatea de a vizita atunci ceva. Ne-am cazat imediat la Hotel Pliska - Sofia vezi impresii pentru ca a doua zi, odihniti, sa purcedem in explorarea celui mai important oras al Bulgariei.
Sofia, unul dintre cele mai vechi orase din Europa, asezat la poalele muntelui Vitosa, pastreaza dovezi arheologice ale existentei sale inca de acum 7000 de ani. Ca si celelalte orase vechi ale Bulgariei, a trecut prin mai multe stapaniri si a avut mai multe denumiri. Ghidul ne-a prezentat istoria orasului, dar ne-a avertizat ca nu vom avea timp sa investigam totul.
Am debarcat in piata centrala, alaturi de cel mai vizitat obiectiv turistic al capitalei bulgare, Catedrala Alexander Nevski. Catedrala Ortodoxa Alexander Nevski, una dintre cele mai mari din lume, simbol al Bulgariei, este imensa si impresioneaza prin cupolele sale aurite. Interiorul este decorat cu marmura de diferite culori, cu onix si alabastru. La baza cupolei este inscris cu litere de aur textul rugaciunii Tatal nostru. Multe dintre elementele interioare (decoruri de marmura, candelabre, porti, mozaicuri) au fost lucrate in strainatate, sunt deosebite si impresioneaza prin maretie si rafinament. Catedrala care poarta numele printului rus Alexander Nevski, a fost inaltata in memoria eroilor rusi rapusi in razboiul ruso-turc din 1877-1878, in urma caruia Bulgaria a fost eliberata de sub stapanirea otomana.
In cripta catedralei se afla un muzeu care adaposteste o colectie cu cele mai frumoase icoane bulgaresti, parte din Galeria Nationala de Arta.
In apropiere se afla Biserica Sf. Sofia, datand din sec. VI, cea care a dat in sec. XIV numele sau capitalei bulgare. In timpul dominatiei otomane biserica ortodoxa Sf. Sofia a fost transformata in moschee, frescele originale fiind distruse si adaugandu-se minarete. Biserica actuala este in forma de cruce, are trei altare si este unica pentru sobrietatea interiorului boltit, realizat doar in caramida aparenta, cu icoane fixate pe coloane.
Alte repere notabile in imediata vecinatate a catedralei sunt Palatul Sinodal, Monumentul Ostasului Necunoscut, Academia Bulgara de Stiinte, Galeria Nationala de Arta, Parlamentul bulgar, parcul Ivan Vazov cu monumentul poetului, Biserica Sf. Nicolae si un alt parc, cu o mica piata de vechituri, de unde se pot achizitiona obiecte lucrate manual, icoane, asa numitele antichitati, inclusiv casti si caschete militare vechi.
Monumentul Razboiului de Independenta a fost ultimul obiectiv vizitat in capitala bulgara. In jurul marii statui ecvestre a tarului Alexandru II al Rusiei, eliberatorul Bulgariei, se afla un grup statuar alcatuit din patru statui ecvestre (dintre care una a Regelui Carol I al Romaniei) si mai multe personaje pedestre.
Veliko Tarnovo este utimul oras vizitat in Bulgaria. De fapt este cam mult spus "vizitat". A fost o oprire de numai doua ore pentru o plimbare pietonala prin orasul vechi, cu stradute pietruite si in panta, printre cladiri de asemenea foarte vechi, cu un specific aparte. De la o terasa amenajata special, am admirat panorama cu cladirile insirate pe cele trei dealuri, cu apa raului Yantra curgand in vale si cu un monument impresionant.
Capitala istorica a celui de-al II lea imperiu bulgar, Veliko Tarnovo este una dintre cele mai vechi asezari din Bulgaria, avand un trecut de mai mult de 5000 de ani.
Era prea cald si prea tarziu pentru a vizita si cetatea. Imi pare rau ca am ratat acest obiectiv, dar faptul ca Veliko Tarnovo nu este prea departe de granita cu Romania imi da speranta ca ma voi putea revansa in viitor. Si de asta data, circuitul si-a atins scopul. Am bifat si am notat ceea ce doresc sa vad in viitor.
Imbarcati in autocar, cu ultimii leva cheltuiti pentru ca nu mai urma o alta oprire pe teritoriul Bulgariei, ne-am continuat drumul spre Ruse, la Podul Prieteniei. Cu un pic de coada, dar fara nici un fel de control, am trecut vama si am ajuns la Giurgiu. De aici pana la Bucuresti nu mai era decat o azvarlitura de bat. Eram deja acasa!
N-ar trebui sa inchei relatarea impresiilor mele de calatorie in Bulgaria inainte de a furniza cateva informatii practice:
Schimb valutar
Primul schimb a fost facut in vama, imediat dupa intrarea in Bulgaria, pentru ca urmau vizite la Cap Kaliakra si Balcic unde trebuia sa platim intrarea in leva.
Cursul: 1 leu = 0,41 leva; 1 euro = 1,92 leva.
In statiunile litorale sunt numeroase case de schimb, cursul practicat variind. 1 leu = 0,38 - 0,43 leva, iar 1 euro = 1,90 - 1,94 leva.
Plati
Pe litoral, la restaurant, plata se face in lei, euro sau leva, ospatarii facand imediat convertirea.
La Varna, la un magazin, am incercat plata cu card, dar pentru ca nu aveau aceasta facilitate si ma trimiteau la bancomat, am facut plata cash, in euro, pentru ca nu aveam suficient leva.
Intrari la obiective
Intrarile la obiective se platesc numai in leva.
Cap Kaliakra = 3 leva/pers. - intrare de grup.
Balcic = 10 leva/pers. pentru tot complexul (se elibereaza doua bilete a 5 leva fiecare, pentru castel si pentru gradina botanica).
Plovdiv = 3 leva/pers. pentru amfiteatrul roman.
Masa
Balcic - terasa, Tocanita bulgareasca si o apa cu lamaie = 12 leva.
Nessebar - terasa, Salata cu ton = 7,99 leva, Friptura de pui cu cartofi si salata = 13 leva.
Plovdiv - Rulou din piept de pui la gratar cu garnitura de cartofi la tava si o lipie cu branza = 5 leva.
Bauturi
Apa = 1 pana la 1,5 leva/pet de 500 ml (rece, aproape de orice obiectiv turistic).
Coca-Cola = 1,59 leva/pet de 500 ml in benzinariile OMW.
Bere = nu stiu.
Mentiuni: In Varna, pe strada, in plin centru, ni s-a oferit cate o cutie de 500 ml de Ariana - bere cu suc de lamaie (1,8%). Racoroasa, binevenita, dar n-am consumat decat un sfert.
Despre suveniruri nu va spun nimic. Colegii mei de grup au cumparat cele mai variate si mai neasteptate obiecte. Primeaza totusi: produsele cosmetice pe baza de uleiuri de trandafir, dulceturile si mierea de trandafir, vinurile.
Trimis de iulianic in 14.06.12 09:14:29
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Cred ca ar fi fost cazul sa mai povestesc cum am invatat semnificatia lui DA si NU in gestica bulgareasca.
Citisem intr-un ghid al tovarasei mele de calatorie, dar abia cand am fost pusa in situatie mi-am dat seama de importanta celor cateva randuri scrise in ghid.
La Plovdiv, dupa ce am servit masa intr-unul dintre localurile centrale, pentru ca mi-a placut ambientul, am cerut permisiunea sa fotografiez. Raspunsul a fost o miscare a capului de la dreapta spre stanga. Interpretata de mine ca o negatie, mi-am cerut scuze si am vrut sa ma retrag, dat cea intrebata a inceput sa strige: "Yes, yes! " Asa a aparut poza P14 si inca altele care nu au fost postate.
Asadar, cine pleca in Bulgaria si nu stie, ar trebui sa retina ca vecinii nostri, prin miscarea capului de la stanga la dreapta spun DA, iar prin scuturarea capului in sus si in jos, spun NU.
Apropos de DA si NU in bulgareste: cautam loc de parcare, cu masina in Veliko Tarnovo. La un moment dat, o gagica bulgaroaica, se urca la volanul unui mertzan din parcare iar eu ma opresc si o intreb daca iese din parcare. Tipa da din cap stanga-dreapta (adica NU in romaneste!) iar eu sau sa demarez ca sa caut alt loc. In clipa aceea tipa accelereaza si iese din parcare!!! Ba mai mult imi face semn ca sunt dilly, iar eu raman socat... Bine ca nu ne-am bushit!
@cippp: Da, bine că nu v-aţi tamponat! Istorioara ta, cu atât mai mult, arată cât de important este a cunoaşte gestica pentru DA şi Nu la vecinii noştri bulgari. Cei care merg în concedii sau doar tranzitează Bulgaria spre alte ţărmuri însorite, află cu siguranţă acest amănunt. Îl pot deduce din întâmplări asemenea celor relatate de noi, dar ar fi păcat ca acestea să se lase cu urmări mai puţin plăcute.
Eu, întâlnind o doamnă bulgăroaică plimbând un căţel foarte drăgălaş, când am cerut permisiunea să-l pozez, n-am mai fost şocată de răspunsul ei afirmativ care pentru noi românii ar fi însemnat NU.
Ca sa nu mai spun la cate taverne am intrebat: aveti shopski sirenne? D'aia se uitau chelnerii ciudat la mine cand plecam... Ar trebui sa le spuna cineva si bulgarilor ca Da e Yes si Nu e No. Pe bune, NE in bulgareste ma baga in ceatza...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Circuit prin pitoreasca Bulgarie — scris în 17.07.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Giurgiu - Ruse - Veliko Târnovo - hai hui prin Bulgaria — scris în 07.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2019 800 km într-o zi pe drumuri bulgărești – până la Plovdiv și retur — scris în 24.05.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Întoarcerea de la Varna. Vizite și peripeții — scris în 26.04.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Spre litoralul bulgăresc. Un drum mai… altfel — scris în 28.03.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Periplu balcanic — scris în 16.08.17 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Spre Nisipurile de Aur — scris în 19.11.14 de Tucu2009 din TIMISOARA - RECOMANDĂ