ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un oraș interesant la poalele munților Tatra, Spisska Nova Ves

TIPĂREȘTE URM de aici

În sejurul petrecut în Polonia (2013) am tranzitat Slovacia (vezi impresii și am vizitat câteva obiective turistice întâlnite pe traseu, însă mai mult pe fugă. Mi-au plăcut așa de mult, încât în anul următor mi-am propus să fac un sejur mai prelungit în această mică și frumoasă țară desprinsă de Cehoslovacia în 1993.

Și ca drumul să nu fie obositor, și în plus să profit și de alte atracții turistice de pe traseu, am ales o cazare de tranzit în orașul Miskolc, unde m-am răsfățat 2 zile în peșterile termale din Miskolctapolca (vezi impresii).

Următoarea cazare am rezervat-o în localitatea Hrabusice aflată foarte apropape de poalele munților Tatra și a Parcul Național Paradis Slovac ( Narodny Park Slovensky Raj ). Deși distanța nu este prea mare (în jur de 200 de km), am plecat dis- de -dimineață pentru a vizita cât mai multe obiective pe ziua respectivă. Mare amator de aventură și necunoscut, am ales un traseu mai puțin circulat, care s-a dovedit a fi destul de bun din punct de vedere al covorului asfaltic și foarte frumos din punct de vedere peisagistic.

Traseul pe care l-am urmat a fost următorul:Miskolc, Putnok, Roznava, Gemerska Poloma, Hnilec, Spisska Nova Ves. În această din urmă localitate, cel mai mare oraș din districtul cu același nume, ne-am petrecut câteva ore pentru vizită. Din păcate, în unele puncte din centrul istoric al orașului se efectuau diverse lucrări de modernizare și ca turiști nu prea ne-a convenit să slalomăm prntre utilaje sau să ocolim unele gropi săpate pe trotuare.

Cu toate acestea, orașul Spisska Nova Ves ne-a plăcut. Are un centru istoric în formă de pătrat lenticular, tipic orașelor medievale,in care am întâlnit numeroase obective turistice. Am vizitat o parte din ele, începând cu cele din punctul vestic al centrului istoric vechi.

Primul obiectiv istoric vizitat a fost Biserica Evanghelică (Evanjelicky Kostol), o clădire frumoasă în formă de cruce și zugrăvită în exterior în albastru intercalat cu alb.

Biserica Fecioarei Maria ( Kostol Panny Marie) a fost următorul obiectiv turistic întâlnit în perimetrul centrului istoric, într-un frumos parc umbrit de copaci seculari. De fapt acesta a fost reperul după care ne-am ghidat în plimbarea noastră prin Spisska Niva Ves, pentru că turla sa înaltă se vede de la distanță.

Construită la începutul secolului XIV în stil gotic această biserică romano-catolică impresionează prin masivitate, iar turnul neogotic de aproximativ 90 de metri este considerat cel mai înalt din Slovacia. Cu cele trei nave ale sale, intrarea principală în formă de rozetă, altarul și sculpturile interioare, Biserica Fecioarei Maria este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din regiunea Spis.

Vis-a-vis de biserică se află o altă clădire istorică veche, un monument de arhitectură cu totul deosebit, Muzeum Spisa, fostă primărie în evul mediu. Construită în secolul XIII, clădirea a suferit o serie de modificări la fațadă, actuala înfățișare barocă datând din secoluL XVII. Partea superioară a fațadei este decorată cu stocaturi și înscrisuri în limba latină.

Nu departe de biserică, mergând spre latura estică a centrului istoric, ne-au atras atenția alte două clădiri monumente arhitecturale. Prima, numită Spisske Divlado (Teatrul Spisska), a fost construită în stilul art. nouveau la începutul secolului XX și adăpostește o sală de concerte, un teatru și un restaurant.

Este o clădirea foarte frumoasă, cu o structură arhitecturală simetrică, un vestibul circular cu mai multe intrări în arcadă și cu numeroase picturi murale pe pereți. Este construită din cărămidă roșie, iar la partea superioară pe colțuri sunt cadrate simetric 4 turnulețe. Tot la partea superioară, pe mijlocul cupolei centrale, stă semeț, cu aripile întinse, un vultur din metal aurit.

O altă clădire interesantă, asemănătoare cumva cu ”Divlado”, este cea denumită Restaurant-Cafe. Este construită din cărămidă roșie, are o intrare în arcadă, iar deasupra se află un mic balcon încadrat de multe ferestre tip nișă. La partea superioară, pe colțurile clădirii, se găsesc, într-o simetrie perfectă, 4 turnuri mari și 4 mici.

După ce am trecut de o mică piață agro și un monument închinat eroilor din cel de al II-lea război mondial, am întâlnit o altă clădire din această parte a centrului istoric, Primăria Spisska. A fost construită la sfârșitul secolului XVIII și reconstruită în 1990. Fațada de pe latura sudică este cea mai frumoasă, cu ferestrele sale arcuite, încadrate între semi-coloane din marmură albă.

Vis-a-vis de primărie se află Biserica Luterană o biserică simplă cu o arhitectură mai ciudată. Acesta a fost ultimul obiectiv turistic pe care l-am vizitat în orașul Spisska Nova Ves. Ne-am grăbit să plecăm, pentru că voiam să vizităm și Castelul Spis despre care @Costi a scris un frumos (review)

La 20 de km de Spisska Nova Ves am făcut la dreapta din E 18 spre localitatea Spisska Kapitula, o localitate veche supranumită Vaticanul Slovaciei. Am parcat mașina la intrare în sat și am vizitat, doar din exterior, catedrala romanică St. Martin .Pentru că impozanta catedrală era închisă,am plecat spre Castelul Spis și după vreo 4 km am intrat într-o parcare cu plată.

Nici nu am parcat bine și ca din senin s-a pornit o ploaie torențială care ne-a împiedicat să mai vizităm castelul; din parcare și până sus era ceva distanță și noi aveam o singură umbrelă (și aia proastă). Ne-am întors spre Spisska. Kapitula și la câteva sute de metri de catedrală, pe un deal și lângă o pădurice, situată în partea stângă a drumului, am dat de un frumos parc plin de foișoare . bănci și statui din lemn.

La partea de sus a dealului, pe un platou, se află o parcare mare și un restaurant (Spissky Salas). Aici am făcut un popas și cu mare greutate am putut să ne alegem ceva de mâncare (meniul fiind scris doar în limba slovacă).

Între timp a stat și ploaia, dar nu ne-am mai întors la castel. Am plecat spre alt obiectiv turistic despre care voi relata în viitorul review.

Vacanțe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 12.09.15 19:11:31
Validat / Publicat: 12.09.15 21:34:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.

VIZUALIZĂRI: 3725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Castelul Spis văzut din parcul de lângă catedrala Sf. Martin. Spisska Kapitula, Slovacia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72400 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[13.09.15 12:50:57]
»

Pentru Traian Leuca un vot cu drag.

Imi amintesc ca in 1990 primul meu gand de a face o iesire din tara, pe atunci cu buzunarele cam goale, a fost o tura in Tatra. Inca nu realizam atunci cat de mult aveau sa se ridice barierele turismului asa cum le cunoscusem in comunism

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[13.09.15 13:38:34]
»

@Dan&Ema: Multumesc pentru vizita si vot! Prima mea iesire din fostul "rai comunist" a fost in Istanbul in 1992. Am fost tare dezamagit, pentru ca eram singurul pasager din autocar care venise in Turcia sa viziteze orasul Istanbul. Ceilalti erau bisnitari si cum a trebuit sa le urmez traseul lor comercial, nu am rămas cu prea multe amintiri de aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[13.09.15 16:41:04]
»

@traian. leuca: bine ca dupa acea "prima" iesire au putut urma n

Aurici
[14.09.15 10:11:37]
»

@traian. leuca - Poate ati fost in autocarul bisnitarilor cu sotul meu, uite ce mica e lumea!!! Toti colegii de pe vremea aceea faceau lucrul acesta si cum noi eram la inceput de drum si nu aveam de nici unele a hotarat sa faca si el un drum la un moment dat (chiar in 1992). S-a intors cu un urs de plus cat el de mare pentru fie-sa de 1 an si cateva lucrusoare pentru casa si pentru noi. Absolut nimic de vanzare. A fost singura experienta de acest gen, dar asta i-o fi deschis mintea pentru ca s-a orientat catre altceva si a facut-o foarte bine. Si are si astazi legaturi (profesionale) cu Istanbulul. Asa ca si bisnitareala aia a ajutat la ceva. Si a fost o munca cinstita, pana la urma. In timp ce altii furau de rupeau dupa revolutie, unii se chinuiau facand comertul acesta dar in fond nu bagau mana in buzunarul nimanui. Stiu din multe surse ca n-a fost deloc usor, nici de invidiat, cu atat mai mult de criticat. Pentru dvs insa intr-adevar un ghinion la vremea aia sa fiti in autocarul nepotrivit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.09.15 16:27:07]
»

@Aurici - Nici eu nu mă pot lăuda că în acea perioadă aveam tot ce-mi trebuia. Și totuși, eu am mers în Istanbul să vizitez Topkapi, Hagi Sofia, Moscheea Albastră, Dolmabahce, Marele Bazar etc.

Deși aflasem câte ceva de bișnița cu aur și îmbrăcăminte din Turcia, nu am avut curajul să-mi las job-ul pe care îl aveam la acea dată și să mă ocup cu astfel de afaceri (deși unii colegi au reușit).

O expresie zice că ”trebuie să fii născut asta”. Din păcate, cei care nu ținut pasul cu timpul, și nu au investit mai departe, s-au ales cu foarte, foarte puțin!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[17.09.15 22:37:43]
»

Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[17.09.15 22:39:36]
»

@webmaster - Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Spisska Nova Ves şi împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063922882080078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1