ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Popasuri în drumul spre Cracovia

TIPĂREȘTE

Deşi nu fusesem niciodată în Polonia, ideea unui sejur în această ţară a venit dintr-o întâmplare. Un amic care lucrează în Norvegia, ştiindu-mă amator de drumeţii, mi-a sugerat să-i fac o vizită în Oslo, oraşul în care locuia.

După mai multe calcule şi schiţe cu diverse itinerarii, mi-am dat seama că sunt depăşit la capitolul buget şi am abandonat deocamdată această destinaţie de vacanţă. Unul dintre itinerarii (şi cel mai scurt) era prin Polonia şi aşa am descoperit Cracovia. De aici şi până la planificarea unui sejur în acest oraş n-a mai fost decât un pas.

Am plecat dis-de-dimineaţă din Ploieşti şi după un drum destul de bun, primul popas l-am făcut la Oradea. Aici am cumpărat forinţi pentru a achita cazarea de tranzit din Ungaria.

Ajuns la vamă am alimentat cu benzină la staţia Petrom unde am plătit cel mai mic preţ de pe traseu. Am trecut graniţa fără probleme, vameşii întrebându-mă (ca şi altădată), dacă am ţuică în portbagaj.

Pentru că aveam cazare în Hajduszoboszlo, un orăşel lângă Debrecen, de la Derecske am făcut stânga spre Hajduszovat şi pe nişte drumuri comunale modeste am ajuns la destinaţie.

Pensiunea fiind plasată în zona centrală pe o stradă liniştită şi curată, am putut într-un timp scurt să vizităm zona turistică a oraşului. De pe Bányász utca (unde aveam cazarea) am intrat pe Debreceni utca, un bulevard încadrat de trotuare largi, cu numeroase magazine, terase şi restaurante.

Mergând pe partea stângă în direcţia de nord-est a bulevardului, la un moment dat am am intrat într-un mic părculeţ, unde într-o clădire de construcţie futuristă am vizitat centrul de informare turistică din Hajduszobszolo.

Lângă centrul de informare, se află intrarea la ştrandul termal din cadrul complexului Aqua Park, inaugurat în anul 2000. Cum era târziu şi nu mai era timp pentru o baie , ne-am mulţumit, să studiem doar preţurile şi să aruncăm o privire exterioară de ansamblu asupra ştrandului.

După ce am făcut o mică plimbare pe partea dreaptă a bulevardului, într-un parc cam neîngrijit, am revenit pe partea stângă, unde după încă 100 de metri am dat de Aqua Palace, o clădire impozantă care adăposteşte ştrandurile termale din Hajduszobszolo, având numeroase băi de agrement, dar şi de tratament. La cca 50 metri nişte cupole din oţel inoxidabil indică o altă intrare a complexului Aqua Park.

La întoarcere spre pensiune,ne-am oprit la o frumoasă terasă de pe bulevard unde am fos serviţi cu suc şi îngheţată. Eram aproape să terminăm consumaţia, când o furtună iscată din senin şi însoţită de grindină ne-a pus pe fugă. Noroc că pensiunea era aproape şi am avut timp să ne adăpostim de furia naturii.

A doua zi tot devreme am împachetat şi ne-am continuat drumul spre Cracovia. Cum până la Hajduszobszolo nu am avut nevoie de vignietă, am hotărât să nu folosesc autostrada până la Miskolc (125 Km) şi să folosesc în continuare drumul naţional.

În acest sens am setat GPS-ul pe strada Nyugati Utca din Debrecen, locul de unde începe DN 35, mai scurt cu 6 km decât pe M 35. dar parcurs într-un timp mai mare (2 ore faţă de 1,5 ore). Am urmat traseul Hajduszobszolo, Debrecen(Nyugati utca), Hajduboszormenyi, Gorbehaza, Polgar, Tiszaujvaros, Mikolc. Drumul oarecum paralel cu autostrada este foarte bun, iar circulaţia neaşteptat de lejeră. De la Miskolc ne-am continuat drumul pe E71 şi printre dealuri şi coline am ajuns la graniţa cu Slovacia.

Aici la o benzinărie am luat vignieta, pe care am lipit-o în dreapta sus a parbrizului. Mare atenţie cu vignieta, pentru că dacă nu e lipită pe parbriz, se dă amendă. Chiar zilele trecute un coleg AFA, relata într-un review, că a primit amendă în Slovenia (150 euro), pentru că nu a respectat această regulă.

Ceva ce m-a surprins într-un mod plăcut în Slovacia, este că deşi pe unele porţiuni de şosea am întâlnit restricţii, aproape de neînţeles pentru mine, toată lumea le rescpecta cu stricteţe. Nu acelaşi lucru pot să spun, că se întâmplă în Polonia, unde nu prea se ţine cont de restricţii.

La mică distanţă de graniţă (aproximativ 23 km) am făcut un alt popas în oraşul slovac Kosice, al doilea oraş ca mărime din Slovacia după Bratislava. Am setat GPS-il pe strada Kovacska, unde am găsit o parcare free în apropierea de centrul turistic al oraşului. De aici am luat-o pe jos şi am intrat în Hlavná ulica (Strada Mare), stradă unde se regăsesc majoritatea obiectivelor istorice de vizitat.

Chiar la începutul străzii am remarcat nişte intrări subterane care însă erau închise şi nu se putea intra. La întoarcere aveam să aflăm că falsele intrăriri fac parte din Muzeul arheologic subteran,am găsit şi adevărata cale de acces şi le-am vizitat.

De aici am intrat într-un frumos parc, în care am putut admira Stema oraşului Kosice. Imediat întâlnim o biserică construită în stil gotic şi acoperită cu ţiglă emailată, numită Capela Sf. Mihail.

Alături o altă biserică gotică, dar mult mai mare şi mai aspectuoasă, Catedrala Sf. Elisabeta din Kosice care poate rivaliza cu oricare din catedralele gotice din Europa. În interior am remarcat o scară interioară gotică şi trei altare deosebit de frumoase.

Pe o latură a catedralei se află un turn-clopotniţă, un turn cu secţiune pătrată numit Turnul Sf. Urban, construit în secolul XIV ca şi catedrala. Mergând mai departe spre nord, privirea ne este atrasă de o puzderie de clădiri istorice cu o arhitectură deosebită.

După ce în dreapta admirăm Biserica Iezuită, intrăm în alt parc unde întâlnim Fântâna Muzicală, iar la mica distanţă Teatrul de Stat, o minunăţie arhitecturală. Mai departe întâlnim o altă fântână arteziană, populată cu peşti exotici, iar de jur împrejur sculpturi cu cele 12 semne zodiacale.

Un alt punct de atracţie din centrul istoric al oraşului este o coloană barocă, înaltă de 14 metri, numită Immaculata.

O statuie a Fecioarei Maria tronează în vârful coloanei, iar pe soclul de piatră şi pe lângă gardul de fier care o înconjoară alte numeroase statui. Monumentul a fost ridicat în secolul XVIII, pentru a comemora sfârştul epidemiei de ciumă din anul 1710. O altă clădire frumoasă este Casa Cerşetorului, un conac cu o legendă frumoasă pe care o puteţi citi aici . De o frumuseţe aparte este şi clădirea Liceului de Inginerie Mecanică,aflată mai în capătul Hlavna ulica.

După ce am parcurs Hlavná ulica, până am dat de construcţiile noi, ne-am întors spre locul de parcare, nu înainte de a trece pe la o toaletă, pe care o remarcasem aproape de Stema oraşului Kosice. Ei bine, tot aici era şi intrarea în hrubele Muzeului arheologic subteran. Contra unei sume modice (0,8 euro) am intrat şi am cercetat coridoarele înguste ale muzeului.

Construite la sfârşitul secolului XIV, în aceste încăperi se adăpostea corpul de gardă al armatei, care păzea intrarea în oraş. În afară de coridoarele subterane şi unele mici încăperi, nu prea e mare lucru de văzut.

De la Kosice ne-am continuat drumul spre Cracovia până la Lososina Dolna, iar de aici am urmat un alt traseu decât cel cunoscut, Czchow, Brzesko, Cracovia şi anume Debina, Gdow, Wieliczka, Cracovia. Un traseu parcurs mai mult pe crestele dealurilor şi cu privelişti deosebit de frumoase. Pe tot traseul am remarcat multitudinea de construcţii noi, dar şi frumuseţea deosebită a unora dintre ele.

Intrarea în Cracovia am făcut-o pe un bulevard mare, Wielicka. şi după câteva intersecţii semaforizate am ajuns în cartierul Kazimierz unde aveam rezervată cazarea.

În acest interesant cartier aveam să petrecem două zile minunate despre care am să relatez într-un review separat.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 03.12.13 11:07:37
Validat / Publicat: 03.12.13 14:45:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Catedrala Sf. Elisabeta de pe Strada Mare (Hlavná ulica) din Kosice, Slovacia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

amero
[03.12.13 15:46:34]
»

ma bucur sa fiu prima care dupa o atenta citire acord votul ptr. un rew. frumos si astept cu mare interes urmarea., cu felicitari

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.12.13 20:23:43]
»

@amero: Mulţumesc frumos!

Catalin Mate
[24.09.18 09:28:06]
»

@traian. leuca: Salut. Multumim pentru informatii. Ai avut nevoie de vigneta in Polonia? Urmeaza sa plec si eu, si nu stiu daca am nevoie sau nu. Poate pe cea din Ungaria o sa o evit si eu, desi sunt cam contra timp.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[24.09.18 11:06:34]
»

@Catalin Mate: In Polonia nu trebuie vigneta, se plateste portiunea de autostrada parcursa.

Nu merita sa iei vigneta in Ungaria pentru cei 120 de km de autostrada. Se merge foarte bine pe soseaua paralela si intarzierea este sub o jumatate de ora. Vacanta placuta!

Catalin Mate
[24.09.18 11:31:57]
»

@traian. leuca: Multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Catalin Mate, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05717396736145 sec
    ecranul dvs: 1 x 1