ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Secretul fabricarii ceramicii negre de la Marginea

Ilustrație video-muzicală
Ducu Bertzi - De mii de ori

TIPĂREȘTE

Nu putea sa lipseasca din programul meu de vacanta in frumoasa Bucovina si o vizita la Atelierul de Olarit, unde se produce celebra ceramica neagra de la Marginea! Fusesem in vizita la Manastirea Moldovita, apoi ne indreptam catre Sucevita.

Am oprit pentru cateva clipe sa admiram Monumentul Drumarilor, care se afla pe soseaua ce leaga cele doua localitati. Monumentul este reprezentat sub forma unei palme imense! De fapt, palma este simbolul muncii fizice. Mi s-a parut o idee excelenta faptul ca s-a gandit cineva sa-i cinsteasca in acest mod, pe cei care au facut aceste sosele, pe care noi sa circulam fara griji! Si mai ales, mi-a placut foarte mult locul privilegiat unde au inaltat monumentul, acesta zarindu-se de la departare. Este la o inaltime foarte mare, deoarece de acolo soseaua pe care urcasem o puteam observa cum facea foarte multe serpentine, printre crestele inpadurite.

Ajungem la intrarea in localitatea Marginea. Langa indicatorul de intrare in localitate, ne fura privire un ulcior negru si imens, montat tot acolo, sa nu cumva vreun strain care se afla pe aceste meleaguri sa uite ca aici este patria ceramicii negre din Bucovina. Si daca aveam cu ce, de ce sa nu ne mandrim, nu? ! Am admirat frumusetea casele traditionale bucovinene, am si fotografiat cateva din goana masinii.

Era cea de-a treia mea zi in Bucovina si nu ma mai saturam sa tot pozez. Cel mai mult imi placea sa fotografiez pajistile verzi, in panta, pe care pasteau oitele sau, mai rar, caii si gardurile acelea care delimitau gradinile dintre vecini!

Ajungem usor la Atelierul de Olarit, fara nici un fel de probleme, deoarece este situat pe soseaua principala, care venea din Sucevita. Undeva sus, un tablou informativ cu obiecte de ceramica desenate, poate ajuta orice turist, chiar daca nu este din Romania.

Am fost fascinata intotdeauna, inca din copilarie de aceasta frumoasa arta a olaritului. Priveam cu admiratie la emisiunile de la televizor, cum oameni simpli, cu maini dibace si suflete mari stiau sa faca adevarate comori din lut! Dar nu am avut ocazia niciodata pana acum sa vad in direct aceasta magie! Si mi-am dorit sa vad, dar nu am avut ocazia pana acum.

Si iata-ne in curtea atelierului! Nu era nimeni, doar noi. Pe un suport imens din scanduri erau asezate o multime de obiecte abia ‘’nascute’’. Toate de culoare gri. Trebuie sa stea minim 2 -3 zile la zvantat. Intram si ne minunam. In holul atelierului privim tablourile de pe pereti, care ilustreaza imagini din trecutul zonei si al artei de olarit. In partea dreapta este un magazin cu vanzare, iar un tanar ne intampina zambitor, apoi, vazandu-ne nehorarati, dispare.

Dupa ce am admirat tot ce mi- au vazut ochii, adica: obiecte pentru ornamentarea locuintelor, pentru pastrarea vinului, prelucrarea laptelui, vase de sarmale, de friptura, pentru copt cozonac si pasca, pentru servirea mancarii…. eu le si vedeam pe toate pline, deh…exces de imaginatie, sau, poate foamea!

Am trecut in camera cealalta, unde este atelierul. Acolo doi oameni, putin trecuti peste 50 de ani, un barbat si o femeie, lucrau nestingheriti de privirile noastre! I-am salutat politicos si am ramas tacuti cateva clipe, fiind ‘’furati’’ de magia acelei meserii, care mi se pare una dintre cele mai demne din lume: sa lucrezi pamantul, facand din asta o arta! Apoi, am schimbat cateva cuvinte, dar nu multe!

Am cerut permisiunea sa fac cateva fotografii si nu s-au opus. Am aflat ca lutul argilos il aduc de la marginea satului. Un astfel de lut se mai gaseste doar intr-o comuna din judetul Botosani. Dar este cuoscuta aceasta indeletnicire pe aceste meleaguri, inca din anul 1500, iar procedeul de prelucrare folosit aici este unic in lume.

La inceput, e doar visul. Apoi, lutul trebuie mai intai sa treaca prin diferite faze, ca sa ajunga produs finit. Mai intai, trebuie framantat cu picioarele, apoi cu mainile si se mai imoaie si in apa din cand in cand. Dupa aceea, se face un mic bulgare din lut, care se va aseza pe roata olarului, care il va modela dupa propria dorinta si imaginatie, in timp ce mesterul mai inmoaie mana iar in apa, care trebuie sa-i fie mereu la indemana, pana cand e multumit de ceea ce a creat.

Pentru ornare, se folosesc de o mica rotita, care se aplica pe vasul proaspat facut sau cu ajutorul unei pietre de rau, cu care il va lustrui. Dupa ce a stat 2 saptamani la uscare, obiectele se pun in cuptor la arderea innabusita. Focul se face negresit cu lemne de brad, dupa care vasul mai ramane 24 de ore in fum, la cuptor. In acest timp, oala se raceste treptat, iar porii se vor incarca cu fum si ceramica prinde culoarea neagra!

Le-am multumit frumos gazdelor si ne-am reintors in cealalta parte, unde era expozitia cu vanzare. Dupa mintea mea, imi venea sa cumpar tot, atat erau de frumoase si atat de tare ma fascinase descoperirea secretului ceramicii negre de la Marginea. Am cumparat, totusi, cateva obiecte de aici, dar si de la expozitia cu vazare de alaturi. Toate preturile sunt mici, iar obiectele foarte frumoase.

Am parasit localitatea Marginea, indreptandu-ne catre Cajvana, o localitate cu o istorie foarte bogata. M-am odihnit si eu la umbra Stejarului Multisecular, cateva minute, precum domnitorul Stefan Cel Mare si mi-am amintit legenda care sta la baza originii acestui stejar. Adica, in urma invaziei tatarilor prin secolul al XIIlea, au murit in lupta toti locuitorii localitatii si au fost ingropati toti intr-un sant urias. In amintirea lor, au plantat acest stejar, care acum este vechi de 700 de ani si inalt de 22 metri.

Cajvana a fost pentru noi o mare surpriza. Va sfatuiesc, daca aveti ocazia sa n-o ratati. Si nici Atelierul de Olarit de la Marginea!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 01.12.10 17:35:01
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drum spre Marginea-peisaj de poveste!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[01.12.10 18:04:34]
»

Si noi am fost prin zona si ni s-a parut un loc de vis. Suprbe locuri. Primul vot vine de la mine.

georgianaAUTOR REVIEW
[01.12.10 18:40:16]
»

Webmaster 13.

Te rog sa-mi atasezi urmatoarea melodie:

http://amfostacolo.ro/pic_addnew. php? id=4091&repeat=1

Multumesc frumos.

ninaa
[01.12.10 18:41:21]
»

Draga georgiana si pe mine m-au incantat gardurile din Bucovina si mi-am propus ca atunci cand voi deveni mosiera sa-mi "protejez" curtea cu asa ceva. Cred ca utilitatea lor este sa delimiteze proprietatile sau sa opreasca animalele mari (vaci, cai) sa treaca. Marginea este unul din obiectivele pe care nu le ratez niciodata cand merg in zona dar prin Cajvana am trecut de n ori si am ratat stejarul. Multumita tie data viitoare cand trec pe acolo stiu ce am de facut.

popescu.borsa*
[01.12.10 19:02:37]
»

Am vizitat odată de mult, un astfel de atelier, ... la Horezu. Copiii s-au bucurat foarte tare pentru ca au fost lăsaţi sa învârtă roata şi să modeleze ceva nedefinit.

La şoseaua care leagă Maramureşul de Bucovina, am avut si eu onoarea de a-mi aduce contribuţia. Am lucrat intr-o vacanta din timpul studenţiei.

Cred că palma respectiva, trebuie să-mi fie data şi mie.

Am trecut de curând prin comuna Marginea. Nu am oprit decât la mânăstirea Suceviţa care se află in apropiere. Mă grăbeam să ajung la Cernăuţi.

După ce am trecut graniţa de la Siret, am sunat un prieten de acolo (din Cernăuţi) şi i-am spus că am pus piciorul pe pământ ucrainean. M-a dojenit şi mi-a spus că este pământ... ,,bucovinean''.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster13
[01.12.10 19:15:53]
»

iata melodia solicitata!

georgianaAUTOR REVIEW
[01.12.10 20:23:31]
»

Multumesc frumos.

raoulp55
[02.12.10 07:48:09]
»

Cand am fost in Bucovina, am vizitat numai manastirile... Imi dau seama ce am ratat... Cu prima ocazie n-o vom mai face! Frumos review, frumoase fotografii...

sandu.53
[02.12.10 08:22:00]
»

am fost si eu demult insa la Marginea si am admirat ceramica deosebita de acolo! din ce vazusem in tara parca ceramica de la Marginea mi-a placut cel mai mult! frumos review, felicitari!

ileanaxperta*
[02.12.10 15:40:26]
»

AmFostAcolo!! si eu, la Marginea in circuitul din vara. N-am avut prea mult timp de poposit, dar suficient incat sa intram atat intr-un atelier, unde i-am aratat fiicei mele cum un mester olar modela de zor din lut unul din viitoarele frumuseti ce vor fi apoi expuse in magazinul de alaturi, spre a fi admirate si chiar cumparate de turisti. Si noi ne-am luat de acolo, din magazinul de prezentare, o vaza tare frumoasa, ce acum sta tacuta dar plina de mister, pe bibiloteca. De cate ori o privesc, amintirile nu se lasa deloc asteptate...

Citindu-ti review-ul, am aflat si eu secretul "plamadirii" ceramicii de la Marginea. Acum vaza mea valoreaza si mai mult... Si pt. asta, iti multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
georgianaAUTOR REVIEW
[03.12.10 18:45:13]
»

Va multumesc tuturor care ati citit acest review si sper ca v-a placut!

trandafir 1970
[04.12.10 00:30:44]
»

Este un "trebuie sa ajung acolo" pentru toti care ajung in Bucovina, acest minunat loc, ceramica neagra de Marginea este unica la noi in tara! Pe un domn olar de acolo l-am revazut anul trecut, la un targ de turism! Eram asa mandra ca-l recunosteam!

Tare rau imi pare insa ca nu am trecut pe langa mon umentul Drumarilor! Se pare ca noi am venit din alta directie, nu mai stiu exact, de la Putna, cred...

Ma bucur ca ai ramas incantata de frumusetea locurilor! Drumurile serpuite peste dealuri (asa numitele "obcine"), sunt superbe! Eu m-am indragostit de Bucovina: muzica populara, accent, cultura, relief, oameni!

Si eu sa stii ca foarte greu m-am desprins de expozitia cu vanzare: as fi cumparat din fiecare model cate ceva. Am cumparat si cateva cadouri pentru prieteni!

Surprinzator sau nu, o vaza pe care am cumparat-o de aici cu 10 lei, in Suceava, langa cetate, am vazut-o cu 50 de lei, iar pe DN, la Busteni, am vazut-o cu 150 lei!!! Tot sa faci afaceri in Romania!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster26
[28.12.15 15:44:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Complexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea], SUCEVIȚA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, georgiana, ileanaxperta*, popescu.borsa*, sandu.53, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049318075180054 sec
    ecranul dvs: 1 x 1