ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 05.05.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    APR-2011
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 1 MIN

    Ceramica de Marginea - mostenire dacica

    TIPĂREȘTE

    Ceramica de Marginea/Ceramica Neagra, este o marturie a originilor dacice a poporului roman. Localizare: Bucovina, Radauti, Marginea (47,82N 25,82E).

    Metoda de prelucrare a lutului este unica in Romania. Mesterul olar aduce pamantul ce urmeaza a fi prelucrat de la marginea satului. Dupa ce l-a inmuiat cu apa, mesterul olar isi alege un bulgare de pamant, il pune pe roata si incepe transformarea lutului framantat cu mainile goale, la fel ca pe vremea dacilor, pana cand vasul prinde forma dorita.

    Odata ce obiectele capata o forma sunt lasate la uscat, durata depinde de anotimp. Formele vaselor se pastreaza si ele din vremuri stravechi, dintre care regasim: oala inalta, oala mare cu doua toarte, oale cu manusi sau strachini de diferte dimensiuni.

    Modelarea unui vas poate dura de la 5 minute pana la 30 de minute, in functie de forma, dimensiunea si complexitatea sa.

    Dupa uscare, vasele sunt arse in cuptoare speciale, inchise si in partea de sus si la gurile de foc. Combustibilul folosit este lemnul de brad.

    Ucenicia unui mester olar dureaza 4-5 ani.

    Decorarea incepe prin lustruirea vaselor cu o piatra speciala, urmele cenusii ramase pe peretii vasului amestecandu-se cu negrul metalic al acestora. La finalul executiei, intervine opera artistica a pictorului ce aplica peisaje sau alte reprezentatii traditionale specifice zonei - Bucovina.


    [fb]
    ---
    Trimis de Liaa* in 28.06.11 17:16:59
    Validat / Publicat: 28.06.11 18:00:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEVIȚA. A mai fost în/la: De fiecare data cand vin in Bucovina, vizitez Marginea. E un loc de suflet desi nu apartin locului.

    VIZUALIZĂRI: 4159 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Liaa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Marginea - atelier olarit
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2250 PMA (din 4 voturi)

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    magdalena
    [28.06.11 20:47:12]
    »

    Frumos... , cata munca! Si e 12 lei o vaza, din cate am vazut. Ca o banala chinezarie...

    Qvadratvus
    [29.06.11 08:08:10]
    »

    Ei, metoda de prelucrare nu este de loc unică în România dar ceramica respectivă este de calitate, în tot cazul mult mai bună decît cea fabricate prin multe alte locuri cu ştaif - cum ar fi de exemplu Corund... În plus, cu precomandă poţi obţine preţuri rezonabile dacă de exemplu vrei să-ţi dotezi bucătăria cu veselă in extenso - din ceramică. Sincer să fiu cei de la Marginea nu m-au dat pe spate, dar totuşi sunt producători de top.

    Uite aici un site de prezentare (cu catalog) ale produselor din Marginea - ceramicamarginea.ro sau ceramicamarginea.3x.ro

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Liaa*AUTOR REVIEW
    [29.06.11 09:30:40]
    »

    @ Qvadratvus. Unicitatea prelucrarii sta in cuptorul folosit la arderea vaselor si apoi lustruirea lor, astfel incat sa devina de culoare neagra. Cunosc si site-ul pe care l-ai pus la dispozitie, eu am relatat din povestea unui mester olar pe care o am inregistrata. Daca as putea sa adaug si filmulteul la articol ar fi frumos si elocvent.

    Nu mi-am propus sa fac comparatii intre Ceramica de Marginea si ceramica din alte locuri, dar locul acesta si oamenii de aici m-au impresionat. Mestesugul olaritului, la Marginea, este pe cale de disparitie si cred ca trebuie sustinut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Qvadratvus
    [29.06.11 23:08:00]
    »

    Ceramică neagră smălţuită cu piatra găseşti după cîte ştiu şi la Poiana-Deleni din Jud. Iaşi. Diferenţa este dată de faptul că la ardere se foloseşte parcă lemn de plop în loc de cel de brad. Ce-i drept acum ceva vreme (destulă ...) în urmă mai erau la Deleni numai vreo 2 meşteri destul de bătrîni, din care unul se şi lăsase - mai făcea cîteva vase la ceva centru de integrare socială sau cam aşa ceva (sanatoriu de psihiatrie? ... ?). Deasemeni, găseşti (sau găseai ? !... ?) ceramică neagră şi la Dăneşti în Harghita. Parcă şi la Josenii Bârgăului se producea într-o vreme aşa ceva, numai că nu sunt sigur dacă nu cumva treaba asta era valabilă numai pînă la WW II...

    Chestia e că tipul de la Marginea a reuşit să-şi transforme meşteşugul într-un business eficient, în contextul în care alţi folosind aceleaşi metode, după 1989 au cam dat rasol ....de aici şi notorietatea lui ....

    Te pomeni că în anul de graţie 2011 o fi rămas singurul care mai rezistă economic sau care mai e în viaţă ....

    Iar ceramica neagră (specifică epocii La Tene) apare în spaţiul geografic pe care îl va ocupa Dacia preromană adusă de alţii - celţi, bastarini,...,nefiind "dacică" ci preluată de aceştia într-un context mult mai larg.

    P.S. M-am informat despre subiect auzindu-l anul trecut pe Magopăţ cum se laudă că e unic.... aşa că am devenit curios....

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster26
    [28.12.15 15:03:54]
    »

    Mutat în rubrica "Complexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea], SUCEVIȚA" (nou-creată pe sait)

    ===

    Mulţam fain.

    Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

    Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Liaa*, magdalena, Qvadratvus
    Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Ceramica Marginea / Ceramica Neagră [Marginea]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050856113433838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1