ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 2 nopți
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Hotelul Diana de la Sambata de Sus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Boby, Monti si Voicu sunt cei 3 cai ce apartin de hotelul Diana de la Sambata de Sus, dar astazi nu va voi vorbi despre cai ci despre oamenii locului. Credeti ca viata unui lucrator in turism e usoara? Costel e baiatul de la hotel "bun la toate", e receptioner, chelner si insotior hipic. E-un om care a "sfintit locul" si l-a preschimbat intr-o amintire de neuitat pentru fiecare turist ce trece pe-acolo. Pana si vestitul Zorro a fost incantat de prestatia lui. Nici acum, dupa cateva zile de la acel inedit week-end tomnatic, nu pot sa uit cromatica locurilor de la poalele Fagarasului si bunavointa acestui baiat croit parca in mod special, dupa nevoile si dimensiunile jobului sau frumos dar greu. Dupa ce-ai parasit Sambata, ajuns acasa din nou, in smogul, stresul, rutina si plictisul cotidian, simti c-ai castigat dar si ca-ti lipseste ceva. Ce anume? Un colt frumos din tara noastra ce-a disparut ca lumina jucausa si efemera a unui foc de vreascuri ce-ti incalzeste inca o vreme inima. Caci asa se intampla pe la noi, uitam repede. Trecem pe langa o agentie turistica si vedem o plaja superba din Grecia sau Spania, un pisc semet din Tirol sau Alpi, si, din prostie sau semetie, amintirea focului de vreascuri din padurea noastra de saptamana trecuta, se stinge, de multe ori, mult prea repede.

Drumul

De la Tg. Mures la Brasov, sunt 170 de Km, din care veti avea, in octombrie, 10 Km de “incantare si spectacol cromatic”, atunci cand veti strabate padurea “Bogata”, apoi, de la centura ocolitoare a Brasovului, mai aveti vreo 85 de Km pana la Sambata de Sus. Soseaua e excelenta. Ajunsi la Voila, atentie, trebuie sa faceti “stanga”, exista un indicator spre Sambata, pe care e bine sa nu-l ratati. “Et voila”, am ajuns si la Voila! De la Sambata de Jos la Sambata de Sus, sunt 12 Km. Drumul e impecabil. Dar mai intai, in drum spre Sambata de Jos, am poposit, cale de doua minute, la Baile Persani sa-i las un cadou prietenului meu Paul Istrate, patronul bailor. E singurul om care, dupa aproape 5 ani de cand scriu pe AFA, mi-a multumit si m-a invitat sa-mi petrec un week-end in statiunea pe care dansul o patroneaza si eu am descris-o. Nu stiu daca voi merge pe-acolo vreodata dar gestul lui m-a incantat.

Hotelul Diana de la Sambata de Sus

Sambata de Sus e un “complex turistic”, nu e o statiune climaterica, cu toate ca localitatea are “aerul” unui loc de relaxare. Hoteluri masive, unele cu SPA, locuri de echitatie, o partie de ski, un “Aventura parc”, un izvor vestit, o manastire, fac casa buna cu parfumul padurilor de foioase si conifere. "Taxele sunt prea mari daca vrem s-o declaram statiune”, imi explica Costel, un om cu care te imprietenesti “din prima”, inca atunci cand vorbesti cu el la telefon. Costel lucreaza la hotelul Diana doar in extrasezon si a ajuns aici printr-o intamplare, fiind prieten cu fiul patronului, care locuieste, ca si el, in Fagaras. Vara il gasiti la Costinesti. Hotelul Diana are 3 angajati si un colaborator, pe Costel, care mi se pare a fi un fel de “fac totum” pe-aici. Pe cei de la bucatarie i-am "simtit" mai mult la restaurant. Mancarea a fost excelenta si asta n-o zic numai eu. Am urmarit si reactia celorlalti meseni, multumiti si ei.

La Sambata am ajuns vinerea. Ploua bacovian. Am servit masa si am scos un plic cu scortisoara si o sticla cu vin din rucsac. “Puteti sa-mi faceti un vin cald? Daca e bal, bal sa fie! ”... “Desigur, avem noi tot ce ne trebuie, v-il aducem in camera”. Si m-am trezit deodata cu o carafa de vin rosu in camera. O carafa binecrescuta care semana mai degraba cu o amfora greceasca. “Ehei... e prima data cand ma las rasfatat si eu cu un “room-service”. Apoi, intr-o seara comand niste clatite cu fructe de padure (afine), si in use bate acelasi baiat, Costel, incarcat cu o piramida de farfurii pe brate. Observ asadar, ca aici, la hotel Diana, “room-service”-ul culinar, e ceva habitual. Apoi, a doua zi, a aparut soarele, o vreme excelenta pentru echitatie sau plimbare!

Hotelul e mare si e compus din trei corpuri unite intre ele. In mijloc, la parter, e-un restaurant cu o capacitate de 200 de locuri, deasupra lui e-o sala de conferinte iar deasupra salii, apar niste camere de forma triunghiulara, gen “mansarda”, unde locuieste personalul. In cele doua corpuri laterale, sunt camerele pentru clienti. Camerele hotelului, mari si luminoase si terasele generoase, invelite in cetina catorva brazi din prejur, iti dau senzatia ca esti in hotel dar si-n mijlocul naturii in acelasi timp.N-am mai vazut decat la hotelul "Helios" de la Nisipurile de aur si la "Guesthof hotel" din Brunico (Italia), o camera atat de mare. Pretul camerei duble, 100 de lei, un "single", 60 de lei iar un apartament, 150 de lei. In camera ai toate dotarile necesare. Adica, TV cablu, aer conditionat, frigider, o terasa cu o masuta si 4 scaune, in caz ca vei dori dimineata sa-ti bei cafeaua pandind rasaritul de soare ce mijeste dindaratul muntilor Fagaras, ferestrele sunt mari iar mobilierul si camera de baie, sunt moderne. Deschid televizorul. Parcurg vreo 60 de canale. Parca lipseste ceva. A, da! M-am prins. Lipsesc cele 10 canale in limba maghiara cu care eram obinuit in judetul meu. Aici e altceva, sunt in Tara Barsei, oamenii cunosc mai putine limbi straine. Parcarea hotelului e mare, incap lejer 30 de masini, plus inca atatea in jurul lui. Hotelul are si o gradina de vara in fata lui, unde disting cateva mese, banci, umbrele, o “ciuperca” sub care se pot organiza mese in grup mai restrans si un cuptor pentru pregatit gratare.

Masa, acum, cand sunt turisti mai putini, se serveste intr-un hol in forma de “L” de langa receptie. Ai 4 mese unde poti servi micul dejun (care e copios) sau pranzul si cina, plus cateva canapele asezate langa un televizor, unde poti servi o cafea, un wiskey, un suc. Preturile din meniu sunt rezonabile. Am servit “grill de pui cu garnitura de orez si salata”, alta data un “pastrav cu mujdei si lamaie”, sau o “mamaliga cu branza si smantana” sau "clatite cu gem de fructe de padure". Preturi intre 15 si 25 de lei. Micul dejun e compus de obicei din oua, sunca, rosii, castraveti, cafea, cascaval, gem, unt, suc de protocale. La receptie gasesti afisat mereu numarul de telefon a lui Costel , care, atunci cand nu e la receptie, e la bucatarie, la grajd sau pe traseu cu turistii. La receptie, langa numarul de telefon, mai gasesti si o adnotatie inedita... ”informatii 24 de ore din 24”.

La receptie, vei primi si o harta a Fagarasilor si toate indicatiile necesare pentru excursii mai lungi sau mai scurte. Partia de ski se afla cam la 1,5 Km de hotel, parcul “Adventura”, la 2,3 Km , cabana “Sambata de Sus”, la 2,5-3ore de mers pe jos. Manastirea Brancoveanu si izvorul lui Arsenie Boca se afla cel mai aproape de hotel. Puteti ajunge de aici si la chilia parintelui Boca, devenit apoi staret, detinut si martir.

Ce-am mai aflat la hotel

Sunt multe lucruri bune si frumoase pe-aici dar lipseste parca un parc sau o promenada. Clientii hotelurilor, sunt nevoiti sa circule pe sosea sau pe niste drumuri ce seamana mai degraba cu niste carari sau drumuri forestiere.

Cea mai mare agitatie, aici la Sambata, este in jurul manastirii Brancoveanu. E-un imens pelerinaj ecumenic pe-aici, mai ales in week-end. De fiecare data cand treceam pe-acolo, 2-3 autocare din toate colturile tarii, isi revarsau turistii, insotiti de cate un ghid, spre manastire (in curtea careia se afla si un institut ecumenic), sau spre izvorul cu apa sfintita a parintelui Arsenie Boca. La o simpla privire, aici, intr-o singura zi, in aceasta mica localitate (sau mai bine zis, complex de agrement), am remarcat peste 500 de turisti, in timp ce, cu o saptamana inainte, la Sovata, o statiune de renume national si international, intr-o alta superba zi de “vara indiana”, nu existau nici macar o suta. Sa aiba oare oamenii mai multa incredere in efectele miraculoase ale unei rugaciuni si ale unui simplu izvor cu apa dulce, decat in cele ale apei sarate folosite in modernele noastre baze de tratament? Acest lucru n-ar fi de mirare in tara in care exista aproape 3000 de biserici si manastiri si doar 300 de spitale si numai 12 statuni balneare agreate de Ministerul Sanatatii.

In spatele hotelului Diana exista grajdurile cu cai lipiteni. Echitatia este "punctul forte" al hotelului. O ora de plimbare prin natura, cu insotitor, costa 100 de lei. Eu zic ca merita! E-o experienta unica. Caii sunt foarte blanzi. Daca te afli in preajma lor, acestia nu pregeta sa vina in intampinarea ta si sa se lase mangaiati.

Aici, la poalele Fagarasilor am simtit valabilitatea dictonului “vii ca un client si pleci ca un prieten”, caci la Sambata de Sus, e imposibil sa nu te imprietenesti cu Costel, cu Voicu, cu Monti, cu Boby sau cu Natura.

Vara viitoare, imi fac concediul la Costinesti. De ce? Cred c-ati ghicit! Costel va lucra acolo.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.10.14 15:35:02
Validat / Publicat: 22.10.14 17:26:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3037 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Hotelul vazut din profil
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.14 17:25:11]
»

@dorgo - Clipul solicitat nu poate fi adăugat deoarece contravine regulamentului, datorită site-ului promovat în el.

Dacă dorești să alegi alt videoclip, te rog să ne dai link-ul.

Yersinia Pestis
[22.10.14 17:36:48]
»

Foarte frumos review, cred că o să-mi impun s-ajung pe-acolo, măcar atunci când merg spre Transfăgărășan. Chiar dacă nu mă omor după echitație și nici după rugăciuni, mi-ar plăcea un loc în care să stau doar pentru resetarea creierului. O stare de vegetare, așa, de dolce far niente!

dorgoAUTOR REVIEW
[22.10.14 17:49:47]
»

@webmasterX - Da, inteleg, aveti dreptate, poate merge mai bine clipul urmator, n-am gasit vreo promovare de site pe el... mersi! https://www.youtube.com/watch?v=kSuPc76Bca8

dorgoAUTOR REVIEW
[22.10.14 18:04:03]
»

@căpcă1 - Da! Ai nevoie de mai mult timp ca sa epuizezi toate ofertele locului numit Sambata de Sus (plus vreo 7-8 ore ca sa "faci" si drumul pana la "cabana" Sambata de Sus, unde acum n-am avut curajul sa sui, m-a trecut asa, un filing ca pe-acolo miroase-a urs, si-o s-ajung mai degraba-n Rai si voi n-o sa mai aflati nimic despre cai)... Pentru reincarcarea hard-ului cerebral eu m-as duce la Soveja, dar mai intai astept sa se repare drumul... sa-mi zici cand e gata, adica cand se baga iar Rata de la Panciu sau Tisita pana la Soveja...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[22.10.14 18:07:36]
»

@dorgo - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Yersinia Pestis
[22.10.14 18:12:48]
»

@dorgo - Ha, ha, ha... păi, drumul de la Tișița la Soveja e coală de hârtie! Drumul de la Soveja la Lepșa este stricat, dar, se poate trece cu orice tip de mașină, chiar și excesiv sau enervant de luxoasă!

Problema este că nu ai ce face în Soveja, decât să aștepți trecerea sejurului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.10.14 19:52:11]
»

@dorgo - Referitor la stațiunea Soveja, dacă mai poate fi numită așa, subscriu la cele scrise de colegul @căpcă1. Am parcurs în septembrie 2012 drumul de la Tișita către Soveja - asfaltul a fost excelent. După ce am vizitat cele câteva obiective propuse, am intrat pe drumul Soveja - Lepșa, chiar dacă indicatorul ne spunea că drumul este închis circulației publice. Am ajuns la Lepșa cu o Dacia Logan, mergând destul de încet, însă fără a întâlni obstacole imposibil de depășit.

Dacă te interesează și alte amănunte, am scris un review la acea vreme despre Soveja și împrejurimile sale.

dorgoAUTOR REVIEW
[22.10.14 22:14:31]
»

@Crazy_Mouse - si @capca1. mersi pt. info... am citit deja reviurile referitoare la Lepsa si Soveja, prima ma intereseaza pt. ca e o zona de "relax" pt. cei din zona si Soveja, pt. c-am avut un coleg ce-a lucrat pe-acolo si mai ales ca aceasta din urma (e cea dintai) are cea mai ridicata concentratie de ozon din tara, din lume si (pana la proba contrarie) din Calea Lactee... Nu le-am vizitat pe niciuna dar urmeaza... am scris 2 carti cu toate statiunile balneoclimaterice din tara dar am sarit vreo 4-5, din lene, printre care si Soveja... trebuie s-ajung acolo, indiferent cum arata cele 2 hoteluri sindicaliste sau cum e drumul... poate ma lasa si migrenele... preconizez o iesire in noiembrie sau in primavara viitoare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[22.10.14 22:44:07]
»

@căpcă1 - Haios review!... Felicitari!... Ti-am studiat CV-ul de pe sait, scrie acolo ca @capcauan "nu a câştigat, până acum, niciun premiu"... pai se poate, la valoarea lui? cred ca se impune o intrajutorare sportiva de tip "fair-play", o donare de premiu, adica, "dorgo-P1 [S35]", doneaza voucherul lui capca1, daca acesta din urma doreste... (cred ca trebuia sa scriu pe Forum)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[23.10.14 00:27:39]
»

Un articol bogat si de mare calitate

dan

mi-e dor sa revin la sambata

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.10.14 10:22:42]
»

@dorgo - Ce nu-i place lui Costel la Hotelul Diana de la Sambata de Sus? De ce pleacă la Costineşti?

marocanu21
[23.10.14 12:06:26]
»

Am vazut ca te-ai cazat intr-o dubla - poti sa-mi spui ceva de apartamente? La ce etaj sunt amplasate? Exista hotel cu SPA in Sambata? Face si masaje Costel? Ponei pt copii gasim?

kiwivik
[23.10.14 13:42:53]
»

Bun review, numai bun de un indemn la calatorie pe plaiurile natale! Am fost la Sambata de doua ori, cu multi ani in urma; am stat aodata in camping (mai exista casutele acelea?) si am facut un frig teribil peste noapte caci sufla frigul printre scanduri. A doua oara am stat in "hotelul" manastirii, insoteam un unchi venit de departe, de prin tarile calde. Nu exista AFA atunci, ar fi fost bun un review scris la momentul acela, pentru aduceri-aminte...

Stiu insa ca era un restaurant dintr-acela ramas din vremurile vechi si nu voi uita niciodata deliciosii papanasi cu dulceata din fructe de padure "facuta chiar de sefa" si nici ospatarul de-o varsta cu restaurantul, amabil, saritor si sugubat.

Uite asa se starnesc amintirile, cu un review citit cu placere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[23.10.14 18:55:38]
»

@iulianic - eu cred ca oamenii nascuti la munte, jinduiesc sa plece din cand in cand si pe la mare (si viceversa)... dar nu e-o regula, eu m-am nascut pe-un podis si ma atrage atat marea cat si muntele iar uneori vagaunile, canioanele, cascadele, lacurile sarate sau piscurile montane, mai bine zis tot ceea ce nu seamana cu locul in care m-am nascut...

@marocanu21... mai pun cateva poze, dupa configuratia hotelului si ce-am mai aflat de-acolo, apartamentele ar fi la etajul II, camera mea dubla era la etajul I... apartamentele sunt de fapt doua camere duble reunite. Pentru masaj si ponei l-am sunat pe @Costel, dar era pe traseu, avea clienti... am vazut pensiunea Miruna cu un SPA langa ea (piscina interioara si sauna).

@kiwivik-papanasi cu dulceata din fructe de padure era si in meniul hotelului Diana, cred ca zona abunda in fructe de padure. Despre camping nu stiu nimic, n-am vazut decat hoteluri si pensiuni mari, multe si frumoase...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21
[24.10.14 14:14:09]
»

@dorgo - Mersi de informatii, am studiat intre timp si Miruna dar se pare ca nu toata lumea a fost multumita acolo! Cred ca o sa raman pe Diana - m-au convins caii, room-service-ul, bucataria si... Costel!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, iulianic, kiwivik, marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂDiana Hotel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062288999557495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1