ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare de voie

TIPĂREȘTE URM de aici

Dati-mi voie sa va prezint succinct cele trei obiective de vizitat in Complexul Turistic Sambata de Sus (sau Statiunea Climaterica Sambata) si in imediata apropiere. Deasemenea o prezentare valoroasa gasiti si in articolul postat aici vezi impresii de @marocanu21.

Manastirea Brancoveanu

Categoric, Manastirea Brancoveanu este cel mai cunoscut si vizitat obiectiv din zona. Ea dateaza din secolul al XVII-lea si se considera a fi avut trei ctitori: Domnitorul Constantin Basarab Brancoveanu, Mitroppolitul Nicolae Balan (si sfintita mai apoi sub domnia Regelui Mihai I) si Mitropolitul Antonie Plamadeala. De numele Manastirii Brancoveanu sunt legati si ani importanti din viata Parintelui Arsenie Boca, numele celui pe care multi il doresc canonizat. Manastirea poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Pace celor ce vin

Bucurie celor ce raman

Binecuvantare celor ce pleaca

sunt cuvintele cu care Arhimandritul Teofil Paraianu ii conduce pe cei ce ajung la Manastirea Brancoveanu.

Acest obiectiv l-am prezentat si de sine statator aici. vezi impresii, mai pe larg.

Este un loc unde vom reveni de fiecare data cu drag, fie sa il vizitam pe indelete, fie sa aprindem lumanari si sa ne reculegem sau sa ne rugam, sa ne spovedim unui parinte sau sa luam sfanta aghiasma. Sa vizitati biserica noua, cea veche, aghiasmarul, Izvorul Tamaduirii, muzeul, pietrele de mormant si frescele.

Aventura Parc Dragus

Trecem de la cele sfinte la cele extreme, Aventura Parc Dragus!

La Aventura Parc Dragus se poate ajunge dupa circa 2 – 2,5 km de la Manastirea Brancoveanu. Sunt doua cai de acces. De fapt exista un drum care inconjoara zidurile manastirii. Cele doua variante decurg din faptul ca mai intai trebuie ajuns in coltul diagonal opus fata de parcarea de la manastire. Aceasta inseamna ca puteti merge pe cele doua laturi perpendiculare mai dinspre munte sau pe celelalte doua pana unde cele doua variante se intalnesc. De aici drumul continua in comun si trece pe langa o unitate de cazare destul de mare, Casa Zmeilor, construita o data cu parcul, si dupa inca vreo suta doua de metri se ajunge la Aventura Parc Dragus.

Obiectivul poate fi atins si cu mijlocare auto normale, cu mentiunea ca drumul este astazi practic un drum forestier, pe alocuri destul de accidentat, dar care nu ridica probleme de deplasare cu turismul cu precuatia de rigoare necesara la intalnirea sau la evitarea obstacolelor. In termeni rutieri traseele sunt: DJ108B, DC76, DJ102G, respectiv DJ108B, DC79, DJ102G (al mai lung putin, dar ceva mai bun). Respectivul drum DJ102G continua si mai departe catre Pastravaria Vistisoara, alti 1,5 km, Vistisoara si apoi orasul Victoria.

Aventura Parc-ul de aici este cel mai mare de gen pe care l-am vazut. El se desfasoara intr-o padure la poalele muntilor Fagaras, la baza Muchiei Dragusului. Tot de aici pleca si o poteca turistica pe Muchia Dragusului, care duce spre creasta principala a Fagarasului sau coboara catre Cabana Valea Sambetei.

In parc sunt organizate cateva ZECI de trasee de catarare. Din numarul mare al acestora puteti deduce diversitatea lor in dificultate si elemente de traseu. Este un parc mult laudat de toiti cei care l-au vizitat si i-au incercat senzatiile. Ai curajosi!

Noi nu am poposit prea mult aici pentru ca vremea era umeda de-a binelea, cu o zi inainte ninsese zdravan, dimineata plouase, iar acum chiar daca vremea dadea semn clare de indreptare, am considerat ca traseele sunt prea ude, posibil alunecoase, cablurile reci, aleile de acces posibil noroioase, desi trebuie spus ca acestea sunt remarcabil amenajate si delimitate (in conditii de padure). Foarte posibil sa revenim in perioada Craciunului pentru a ii implini asteptarile fiului nostru, Emi, mare pasionat de asemenea parcuri.

Izvorul Parintelui Arsenie Boca

Revenim la cele sfinte!

Ca sa ne indreptam catre Izvorul Parintelui Arsenie Boca ne intoarcem circa 600 metri pe acelasi drum pe care am venit (DJ102G). Cu 100 metri inainte de izvor, un indicator ne conduce in urcus catre dreapta, in sensul de deplasare pe care il prezint, spre izvorul amintit. Se poate urca cu masinile pana aproape de izvor pana intr-un loc mai larg unde se poate intoarce si parca.

Tot aici sunt amplasate mai multe casute din lemn de unde se pot cumpara diferite amintiri.

Izvoprul este in dreapta drumului pe care am urcat. Zona a fost amenajata si acoperita. Se gasesc aici, banci pentru odihna, informatii afisate desper izvor si Parintele Boca, icoane. Izvorul este captat si amenajat, iar cei ce vor sa ia apa de izvor o pot face in conditii bune, debitul izvorului la momentul vizitei noastre fiind unul normal si bun.

Noi cunoastem acest izvor de cu 7 ani in urma cand am petrecut un concediu / o vacanta la Sambata de Sus si am venit in plimbare pana la izvor, pe atunci neamenajat, nemediatizat, si stateam la plaja pe tapsanul din apropiere. Astazi amenajarile fac locul total diferit.

Daca e de bine sau nu? Am argumente pro si contra. Nu vreau sa degenerez intr-o dezbatere pe tema amenajarii / facilitarii accesului auto pe drumuri de munte, in acest loc adaugandu-se si afluxul mare de turisti existenti acum (fata de vizita noastra anterioara) de cand numele parintelui Arsenie Boca este folosit in mod comercial, as spune ca un adevarat brand.

Drumul care ne-a adus pana aici urca in continuare pe poteca marcata pe Muchia Dragusului.

Alte obiective

In zona exista multe alte obiective, dar am vrut sa ma limitez la scurta descriere a celor din imediata apropiere a Manastirii Brancoveanu (din Statiunea Climaterica Sambata).

Pe firul vaii Sambata in sus, mai exista Pensiunea Floarea Reginei, care are si o pastravarie, unde am fost pana acum de trei ori, daca nu gresesc, o data, demult chiar si cazat. Cu 3 impresii din 3 negative, intra la capitolul “”nu recomanda””, datorita unor oameni total neospitalieri, negospodari si necinstiti, care administreaza locul.

Si mai sus pe firul vaii Sambata se continua drumul cica partial practicabil acum cu auto, spre Cabana Sambata. In apropiere este si Chilia Parintelui Arsenie Boca. Iar mai departe se urca in Fereastra Mare a Sambetei, in creasta principala a Muntilor Fagaras.

De la Manastirea Brancoveanu in aval, drumul de data aceasta asfaltat duce in Sambata de Sus si apoi in Sambata de Jos, unde va invit intr-un loc de care ne-am indragostit pentru totdeauna, la Herghelia de cai lipitani, cea mai mare din Europa si care m-as bucura sa aud peste timp ca a fost salvata din starea de saracie lucie in care supravietuieste.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 06.12.15 22:03:45
Validat / Publicat: 07.12.15 01:05:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 4432 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica veche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

marocanu21
[07.12.15 20:03:57]
»

Mă bucur că ai fost din nou în această zonă care s-a schimbat în bine în ultimul timp!

Michi
[07.12.15 21:50:26]
»

-Ai pomenit de Drăguş. În 1958 pe când eram stagiară la C. ch. Victoria (din oraşul Victoria) am aflat că în comuna Drăguş fuseseră spânzuraţi doi partizani din munţii Făgăraş.

-Cu privire la pensiunea din valea Lotrioarei noi ne-am simţit excelent. Sunt curioasă dacă impresiile vor fi antagonice ca în cazul pensiunii din Drobeta Turnu Severin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.12.15 05:46:33]
»

@marocanu21: si eu ma bucur ca am fost si iti multumesc pentru ghidul pe care l-ai postat pe AFA si pentru vizita!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.12.15 05:49:06]
»

@Michi: la lotrioara nu am mai ajuns. Poate alta dat si imi doresc sa mult sa avem aceleasi pareri, adica de bine. Sarut mana!

didona_stelea
[24.12.15 09:26:20]
»

@Dan&Ema - Aha, m-am prins unde e Izvorul Parintelui!

calatorul
[02.04.16 00:02:54]
»

Intr/adevar niste locuri frumoase si pline de liniste, care merita vazute, am ramas placut impresionat la prima mea vizita de acum 4 ani facuta prin zona.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.04.16 07:07:28]
»

Intr--adevar

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, didona_stelea, marocanu21, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078509092330933 sec
    ecranul dvs: 1 x 1