ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un posibil traseu de weekend

TIPĂREȘTE

Weekend-ul 18-20 iulie 2014 avea pentru mine o semnificaţie aparte, de aceea am hotărât că trebuie să-l petrecem într-un mod deosebit. Mă bucurasem că activitatea mea pe AmFostAcolo îmi dăduse şansa de a câştiga un premiu oferit de Vila Dunavski Raj pentru că Golubac era un loc în care de mult voiam să ajung. Din păcate, anumite circumstanţe neimportante în cazul de faţă, m-au făcut să amân bucuria de a vedea malul sârbesc al Dunării atunci când plănuisem. Şi totuşi, ce puteam face?

La Întâlnirea AFA 2014 de la Moieciu de Sus, unde am celebrat 6 ani de existenţă AmFostAcolo, de teama frigului (întâlnirea a avut loc în perioada 28.02-02.03), nu am participat la două dintre acţiunile organizate în grup: vizita la Cetatea Râşnov şi Concursul de sărituri găzduit de Baza olimpică pentru sporturile de iarnă. Am inclus zona pe lista opţiunilor mele viitoare şi am promis că voi reveni la vară, de îndată ce va fi posibil. Despre Râşnov şi atracţiile turistice din preajmă mă documentasem inclusiv din review-urile publicate de colegii noştri imediat după întâlnire, aşa încât - acum, când trebuia să aleg ceva repede, repede - eram pregătită. Nu mai rămânea decât să găsim o cazare, să facem bagajele şi să plecăm.

Cu cazarea s-a rezolvat imediat, soţul meu ocupându-se cu rezervarea unei camere la Casa Leah, o pensiune fără mari pretenţii, dar bine amplasată, în Râşnov, aproape de majoritatea punctelor de interes din zonă.

Bineînţeles, am urmat acelaşi traseu ca şi în februarie (Bucureşti - Piteşti - Câmpulung Muscel - Bran - Râşnov), din cel puţin două motive. În primul rând pentru că preferăm autostrada (evităm astfel Valea Prahovei, în weekend veşnic sufocată de traficul rutier), în al doilea rând pentru că interceptasem pe traseul amintit câteva obiective pe care le voiam musai vizitate.

La Câmpulung Muscel - lung într-adevăr, mai ales dacă nu-l cunoşti, voiam neapărat să facem un popas. Remarcasem încă din iarnă frumuseţea patriarhală a acestui oraş cu clădiri vechi, unele cam părăginite, dar încă impresionante, cu o zonă pietonală în centru, cu o piaţă dominată de clădirea Primăriei, precum şi cu frumoase străduţe mărginite de mici magazine, cofetării şi terase.

Aş fi vrut să fotografiez câteva faţade ale vechilor clădiri, aş fi vrut să mă apropii mai mult de turnul clopotniţă de la Complexul Feudal Bărăţia despre care citisem că este mai vechi de 300 de ani, să văd bustul în bronz al lui Negru Vodă amplasat în faţa Bibliotecii orăşeneşti şi poate să descopăr şi alte obiective de care nu aveam cunoştinţă, însă "Zilele municipiului" eveniment de marcă pentru localnici, transformase oraşul dintr-unul liniştit, aşa cum îl ştiam, într-unul clocotitor. În perioada 14-20 iulie se organizau tot felul de manifestări culturale, planificate pe zile şi ore, cu program afişat în locuri publice. În piaţa centrală era un târg, motiv pentru care zona a fost închisă circulaţiei motorizate. Zăpăciţi de manevre prin străzi înguste, necunoscute, printre maşini cu şoferi la fel de derutaţi ca şi noi, negăsind un loc de parcare, ne-am lăsat păgubaşi, căutând să ieşim cât mai repede din oraş.

La întoarcere, ştiind că evenimentul era încă în derulare, am luat-o pe ruta ocolitoare a centrului. Pe aici nu mai vezi atâtea clădiri frumoase, vechi, dar se circulă cu mult mai bine.

Valea Mare - Mateiaş era iarăşi un loc unde doream să facem un popas, nu pentru complexul turistic despre care aflaserăm că oferă suficiente posibilităţi de odihnă şi relaxare, ci pentru Mausoleul Eroilor. Ansamblul monumental de la Mateiaş m-a impresionat foarte mult. Intrarea în muzeu este 3 lei/persoană (n-am înţeles dacă există tarif diferenţiat pentru elevi şi studenţi), incluzând şi intrarea în mausoleu.

Muzeul are două încăperi mari în care sunt expuse diverse obiecte, uniforme, arme, medalii, documente şi steaguri. Diorama aflată în cea de-a doua sală, obscură, cu ajutorul unor lumini bine amplasate, crează impresia unui real câmp de bătălie. Un rol covârşitor îl au şi manechinele îmbrăcate în uniforme de epocă, întruchipând soldaţi pe câmpul de luptă.

Podu Dâmboviţei este o localitate aflată în comuna Dâmbovicioara, pe DN 73, la 29 km de Câmpulung Muscel şi 185 km de Bucureşti.

Aşezată într-o mică depresiune la poalele Munţilor Piatra Craiului, la 5 km distanţă faţă de Rucăr, pe traseul Rucăr-Bran, localitatea Podu Dâmboviţei a rămas în memoria mea datorită sculpturilor care te întâmpină la intrarea în sat indiferent din ce parte ai veni. Am oprit într-o curbă, aproape de casa unui bătrân care vindea căţei. În timp ce soţul meu discuta cu moşul admirându-i micile patrupede, am traversat spre îngrăditura din plasă de sârmă şi am pătruns în interior prin poarta larg deschisă. Un complex de statui aşezate circular, întruchipează personaje inspirate de "Nunta Zamfirei". În mijloc, spate în spate, cu feţele îndreptate către cele patru zări, se află lăutarii. Lucrarea, de mari dimensiuni, face parte dintr-un proiect mai amplu iniţiat de cunoscutul dramaturg şi om de cultură Paul Everac. Pe un mic panou am citit că: "Acest grup statuar a fost realizat în cursul lunilor iulie, august şi septembrie şi inaugurat festiv la 1 octombrie 1989". Pe un alt mic panou, în completare, ilustrativ, am citit câteva versuri din poezia lui Coşbuc:

Trei paşi la stânga linişor

Şi alţi trei paşi la dreapta lor;

Se prind de mâini şi se desprind,

S-adună cerc şi iar se-ntind,

Şi bat pământul tropotind

În tact uşor.

În Bran am intrat trecând mai întâi pe lângă parcul care găzduieşte câteva sculpturi în lemn realizate cu ocazia Festivalului de artă tradiţională şi modernă "Poarta Branului" (15-28 august 2011). De aici de vede castelul în toată splendoarea lui. Cei care vor să fotografieze castelul de pe şosea, pot afla că acesta este locul cel mai potrivit. Semeţia castelului care apare dintr-odată, după o curbă, impresionează orice privitor. În centru este mare înghesuială, abia dacă mai găseşti un loc în parcarea cu plată (2,5 lei/oră dacă am reţinut bine), iar nelipsitul târg cu suveniruri, kurtoş şi floricele, este în opinia mea o pată în inima acestei minunate aşezări turistice. Nu am vizitat Castelul Bran acum. Am făcut-o în mai multe rânduri, ultima oară acum vreo trei ani când ne-am petrecut un weekend la Hanul Bran, în imediata vecinătate a castelului.

Nu cred că mai există cineva care să nu fi auzit de acest vechi edificiu - atestat documentar din 1377, o fortificaţie împotriva invaziilor străine intrată în posesia Reginei Maria în anul 1920 şi transformată într-o frumoasă reşedinţă regală de vară. Sunt sigură că nu vă aşteptaţi să citiţi aici toată istoria acestui castel. Despre dăruirea cu care l-a amenajat Regina Maria şi ceea ce s-a întâmplat cu el ulterior, de asemenea, vă puteţi informa din surse de specialitate. Este suficient să spun că, transformat în muzeu în anul 1956, renovat mai târziu, Castelul Bran este acum un important punct de atracţie turistică atât pentru români, cât şi pentru străini.

La poalele culmii împădurite pe care se înalţă castelul, foarte bine văzut de acolo, de sus, se află Muzeul Vama Medievală Bran sau Casa Vămii. Este un complex arhitectural compus din mai multe clădiri, un monument istoric şi de artă care merită pe deplin vizitat.

În 1920, odata cu Castelul Bran şi aceste edificii ai intrat în posesia Reginei Maria. Restaurate şi mărite, interioarele au adăpostit obiecte valoroase, multe dintre ele dispărând în timp. Vama medievală de la Bran a devenit muzeu în 1987, an în care au fost amenajate câteva săli de la parterul pavilionului central.

În nouă încăperi nu prea mari, muzeul expune în prezent obiecte de patrimoniu care au decorat şi mobilat camerele Castelului Bran înainte de 2009, anul retrocedării acestuia. Desigur, în spaţiul restrâns al Muzeului Vămii Medievale sunt expuse doar câteva obiecte din vastul inventar al castelului, restul fiind înghesuite în depozite.

Am văzut aici ceramică şi argintărie, sculptură şi pictură, covoare, dar cel mai mult m-au impresionat piesele de mobilier. Lucrătura lor şi fineţea decorurilor sculptate în lemn sunt cu adevărat demne de o casă regală.

Am aflat de curând că în apropiere de Muzeul Vămii Medievale din Bran, la poalele pădurii, sculptat în piatră, s-ar afla locul în care a fost depusă inima Reginei Maria după anul 1940 când a fost mutată de la Balcic. Îmi pare rău că n-am ştiut asta înainte de a ajunge la Bran. Am fi încercat să-l căutăm.

La Râşnov am ajuns relativ devreme. Cum am găsit Casa Leah şi cum ne-am cazat, am povestit deja.

Pentru că nu vreau să lungesc prea mult relatarea mea, mă voi opri aici. Oraşul Râşnov, cu împrejurimile şi principalele sale obiective, merită un review separat.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.07.14 21:09:39
Validat / Publicat: 29.07.14 01:55:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.

VIZUALIZĂRI: 5102 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Bran - Sculpturi în lemn realizate cu ocazia Festivalului de artă tradiţională şi modernă "Poarta Branului" (15-28 august 2011).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[29.07.14 14:10:23]
»

Multumim pt review!

Si un superbonus de la votul meu!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.07.14 16:10:04]
»

În zona sculpturilor de la Podu Dîmboviței, ceva mai jos de virajul cu Nunta Zamfirei, se află chiar casa lui Everac, care are mereu poarta deschisă turiștilor, încă din anii 80, cînd se oprea lumea acolo ca la un obiectiv turistic. Și acum e la fel, oricine oprește în zonă poate intra în curte, care este mare, cu o mulțime de plante, iar de-a lungul vremii a amenajat un amfiteatru și a instalat sumedenie de statui (în curte, ca și pe drumul național, unde se mai vede, pe lîngă Nunta Zamfirei, și Mistrețul cu colți de argint sau Meșterul Manole).

La Mateiaș ați intrat și în mausoleu? Țin minte că sus abia au loc 2 persoane, iar jos e un osuar din sticlă, care îmi dădea fiori cînd eram copil, mai ales că nu era nici un anunț care să te avertizeze că urmează să vezi tigve, imagini neplăcute pentru unele vîrste.

La Bran, locul unde a fost depusă inima reginei este în spatele bisericuței din poza 14 (replică a capelei de la Balcic), la baza abruptului Măgurii (care începe chiar acolo), sub o stîncă (e de urcat cîțiva pași, cît să ajungi la stîncă și sub copaci). Nu mai știu dacă accesul se face de aici, din zona sculpturilor în lemn și pe lîngă bisericuță, sau pe podul care este ceva mai aval, vizavi de vamă (Muzeul Vămii), și care duce la un tăpșan ceva mai larg, unde se țin tîrguri și bîlciuri.

Oricum, am înțeles că acum inima este la București, așteptînd să se renoveze capela de la Bran.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.07.14 17:20:19]
»

@luciaoradea: Mulţumesc!

@abancor: Mulţumesc pentru completări! Sunt întotdeauna binevenite.

La Podu Dâmboviţei am văzut şi ale sculpturi la marginea şoselei, dar am oprit doar la "Nunta Zamfirei". Despre casa lui Everac şi faptul că vizitatorii sunt bineveniţi acolo, nu ştiam.

Da, am intrat în Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Era unul dintre obiectivele înscrise pe listă pentru acest traseu. Sus, în turlă, accesul nu este permis, dar pe scările înguste şi întortocheate, am coborât la criptă. Momentul e cu strângere de inimă, dar nu se compară cu mausoleul de la Giurgiu şi cele din zona Vrancei. La Giurgiu şi la Mărăşti sunt oseminte - vizibile - cu mult mai multe.

Am remarcat asemănarea bisericuţei de la Bran cu capela de la Balcic, dar, pentru că nu prea aveam lecţiile făcute la acest capitol, am pierdut ocazia. Oricum, e bine de ştiut. Accesul la capelă se face pe pod, iar locul tăpşanului la care faci referire, mă tem că nu mai este atât de larg. Acolo s-a construit o biserică mare. Nu ştiu dacă e terminată, n-am intrat, dar, din parcul cu statuile sculptate în lemn, m-am uitat la zidurile ei nefinisate.

teona
[29.07.14 21:54:52]
»

Imi pare rau ca nu ati putut vizita Campulungul datorita animatiei provocate de zilele orasului, in fiecare an in aceasta perioada, ca nu ati apucat sa gustati minunatele prajituri (si mai ieftine ca in Bucuresti) de la cofetaria "Iepurasul" sau "Un baiat si- o fata". Va recomand ca locatie de cazare si unde se poate lua masa int-un cadru minunat "Conacul de pe deal" chiar la baza partiei de ski. Mai sunt si altele pitite pe stadutele laterale, ce pastreaza ceva din farmecul de odinioara al vechiului oras. Si localitatile limitrofe au tot felul de pensiuni cochete unde se poate servii un pastrav proaspat si un bulz de Muscel. Despre culoarul Rucar- Bran pot spune ca vara nu ar fi vara daca nu il stabatem macar o data si facem asta de ceva timp si nu ne plictiseste niciodata, il regasim mereu cu drag. Acum sper ca nu am deranjat cu locatiile pomenite, oricine din zona le cunoaste si m-am lasat dusa de val deoarece indragesc mult regiunea Muscelului si inca nu stiu totul despre ea. Dar poate descoperim impreuna.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.07.14 22:24:53]
»

@teona: Dar, nu-i timpul pierdut! Câmpulung Muscel este aproape de Bucureşti şi îl putem vizita şi într-o zi dacă suntem matinali la plecare.

Mulţumesc pentru pontul cu prăjiturile bune şi bulzul de Muscel! Nu cunosc de loc specialităţile culinare din zonă. Îmi amintesc doar că, atunci când veneam spre Moieciu de Sus pentru întâlnirea AFA, m-a răzbit foamea chiar la Câmpulung. Deşi aveam ceva prin portbagaj, am preferat un covrig proaspăt de la o patiserie din centru. L-am mâncat pe stradă, privind casele vechi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cloverina
[29.07.14 23:14:08]
»

Și altădată încercați să schimbați traseul de întoarcere și faceți stânga după ce coborâți Mateiaș spre Valea Dâmboviței și Târgoviște. Vă veți putea opri să cumpărați mere, pere, prune, țuică și mai ales puteți vizita vechea capitală Târgoviște, de care eu sunt atât de mândră

iulianicAUTOR REVIEW
[30.07.14 10:14:06]
»

@cloverina: La Târgovişte am fost de multe ori, direct din Bucureşti, dar şi - la întoarcere - evitând aglomeraţia de pe Valea Prahovei (veneam de la Cuibul Dorului).

Am şi povestit pe AFA cum ne-am petrecut O zi la Târgovişte, cândva capitală a Ţării Româneşti, dar şi despre Stelea - Mănăstirea împăcării şi despre Muzeul de icoană şi carte veche de la Mănăstirea Stelea.

Pontul despre cumpărarea de "mere, pere, prune şi ţuică" este foarte bun. Eu îţi mulţumesc pentru primele trei produse din listă, soţul meu pentru ultimul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.14 13:54:43]
»

@iulianic:

Accesul la capelă se face pe pod, iar locul tăpşanului la care faci referire, mă tem că nu mai este atât de larg. Acolo s-a construit o biserică mare.

Exact, ăla e primul tăpșan. Iar mai aval, niște zeci de metri spre Bran, în dreptul Vămii, mai e un pod care duce la alt tăpșan, liber de construcții, unde uneori (de pildă chiar weekendul trecut) se țin tîrguri. Prin acest al doilea tăpșan e accesul către locul unde a fost depusă inima reginei. Locul se află exact la baza muntelui care închide tăpșanul, în spatele primului rînd de copaci din pădure. Mai demult era și un indicator, acu nu mai știu, că n-am mai vizitat poienița respectivă de ceva ani.

E vina mea că n-am fost mai clar în ecoul de mai sus, din grabă încerc să rezolv totul în cît mai puține fraze, cît mai rapid, iar rezultatul nu e mereu limpede.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.07.14 14:03:37]
»

@cloverina:

să cumpărați mere, pere, prune, țuică

Oau, parcă ar fi o propoziție din jurnalul meu (dacă aș ține așa ceva), pagina de duminica trecută. Exact pe acolo am venit de la Bran, iar la cîțiva km de la Voinești spre Tîrgoviște, unde sînt niște livezi mari pe dreapta, am oprit și am cumpărat mere, caise, prune și țuică (bună!).

Dacă vreau să merg la Bran ocolind Valea Prahovei, aleg traseul prin Tîrgoviște, iar la Stoenești merg direct către Dragoslavele, scutind urcușul pînă la Valea Mare, apoi pînă la Mateiaș, și coborîrea de la Mateiaș la Dragoslavele. Problema cu acea scurtătură e că, din 11 km, 3 sînt macadam, dar am văzut că e destul de folosită, de toate felurile de mașini, pentru că cei 11 km pe vale scutesc 23 km de serpentine. Ar trebui asfaltată și făcută drum național, că e cel mai firesc traseu, direct pe firul văii, față de cel pe la Mateiaș, care urcă de aiurea în munte, ca să aibă de unde să coboare. Și nici nu prea ai pe unde să depășești.

Problema e că prin Tîrgoviște nu poți scoate mai puțin de 3 ore București - Bran, pe cînd prin Valea Prahovei, dacă nu e aglomerat, drumul e mai bun și ajungi în 2 ore jumate.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.07.14 14:47:23]
»

@abancor: Acum totul este cât se poate de clar. Mulţumesc!

cloverina
[30.07.14 15:09:46]
»

@abancor: exact ăsta e traseul nostru. La noi "la țară" este la Voinești, deci știm cam bine cum stau merele și prunele alea (uneori și țuica ).

Scurtătura prin Stoenesti nu e indicată pe ploaie. Fuge pământul în zona neasfaltată, se fac cratere destul de mari. Uneori e mai bine iarna decât într-o zi ploioasă pe acel traseu.

Acum arată decent drumul. L-am prins în perioada când nu era asfaltat deloc. Era o frumusețe de provocare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, cloverina, iulianic, luciaoradea, teona
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072702884674072 sec
    ecranul dvs: 1 x 1