GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piatra Neamt – o noua statiune turistica!
Anul acesta, cand am vizitat orasul de pe valea Bistritei pentru a nu stiu cata oara, am constatat cu surpriza ca s-a transformat intr-o veritabila statiune turistica de interes national, dovada certa facuta si prin atestarea ei in iunie 2010 la rang de statiune.
Daca m-a fermecat inca de la prima vizita aici a fost datorita faptului ca Piatra Neamt este strajuita de munti, respectiv de Muntii Cozla, Cernegura si Pietricica, care o deosebeste oarecum de alte orase, simtindu-se aici aerul curat de munte.
Cu surprindere aflu ca este un oras destul de vechi, pe teritoriul acestuia descoperindu-se cateva situri arheologice de pe vremea geto-dacilor.
In acelasi timp, s-au descoperit vestigii ale unei civilizatii preistorice a continentului nostru, respectiv Cucuteni si Gumelnita, cercetarile efectuate in acest sens punand in lumina valoarea inestimabila a plasticii zoomorfe si antropomorfe in ceramica pictata, obiectele gasite fiind expuse la Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din oras.
De asemenea, demn de retinut este faptul ca in acest oras Stefan cel Mare stabileste zona administrativa a tinutului Neamt, prin construirea Curtii Domnesti in perioada 1468-1475.
Orasul devine cunoscut si datorita faptului ca reprezinta un punct de plecare pentru cateva dintre obiectivele istorico-turistice foarte cautate, cum ar fi Cetatea Neamtului, Muzeul Memorial Ion Creanga sau Manastirea Neamt.
Dar ce a facut ca orasul sa devina statiune turistica? Sau mai bine spus care a fost cireasa de pe tort? Faptul ca, pentru a ajunge pe muntele Cozla, aflat in nordul orasului, putem alege telegondola sau Gondoperla, cum i se mai spune! Lasand la o parte ca in Piatra Neamt exista deja partie de schi cu o lungime de 1 km (iluminata) si telescaun...
Pe muntele Cozla, unde in trecut au fost descoperite si izvoare minerale, se pot face, de asemenea, cateva trasee turistice, cum ar fi la stancile «Trei caldari», declarat monument al naturii.
Daca anul trecut am ratat telegondola, in acest an ne-am dus tinta catre punctul de plecare din zona garii, chiar langa o bisericuta foarte frumoasa.
Mi-au placut usile de acces care au imaginea unei telegondole, intrand practic in ea de aici! Chiar daca [i[terasa Gurmand din incinta ne imbia cu ceva bun, am ales mai intai sa urcam in telegondola. Tariful este de 10 lei/adult si ne putem plimba in fiecare zi pana seara tarziu! Telegondola nu se opreste niciodata, trebuie sa ne urcam din mers, fapt ce a amuzat-o pe cea mica... Inauntru au acces cam trei persoane fata in fata, adica sase in total, desi citisem undeva ca e prevazuta cu opt locuri, poate mai inghesuiti, nu e foarte spatioasa si bancutele sunt inguste. Pantru o plimbare de cateva minute (cca 2000 de metri) in care stai uneori si in picioare, desi nu este indicat, si te minunezi pe geam de panorama este ok...
Odata ajunsi la punctul terminus, la Cota Trei Coline (632 metri altitudine), constatam ca inca nu este totul amenajat. Sunt niste terase indoielnice care servesc si mici sau gratare si mai este o bodega unde se cumpara si fisele pentru binoclul (4 fise 2 ron) care ne ajuta sa focalizam punctele de interes din oras.
In rest, se construieste, presupun ca o sa fie foarte frumos atunci cand totul va fi gata. Am inteles ca se vor amenaja cateva spatii comerciale si se va construi si un hotel, cel putin asa parea la fata locului. Pana atunci putem sa admiram panorama asupra orasului.
Daca nu am fi fost si cu un copil mic dupa noi, am fi ales sa coboram pe jos, pentru traseele frumoase care se pot face.
Sus e linste, e placut. Am prins una dintre acele zile insorite in care doresti sa stai cat mai mult in natura. Si natura este foarte generoasa cu „Piatra”. De pe muntele Cozla putem admira lacul de acumulare Batca Doamnei, muntii din jur, dar si orasul cu a sa Curte Domneasca si Turnul lui Stefan Cel Mare.
Cat despre ceea ce am vizitat in Piatra Neamt si v-as putea recomanda si voua sunt:
Muzeul de arta eneolitica Cucuteni, unic pe continentul nostru, despre care am povestit aici. Adresa este Str. Ştefan cel Mare nr. 3.
Muzeul de Etnografie, care expune o bogata colectie de obiecte etnografice si costume populare, despre care am detaliat aici. Adresa este Piaţa Libertăţii nr. 1.
Muzeul de Arta situat in Piaţa Libertăţii nr. 1. Muzeul se afla chiar langa cel de Etnografie si este o cladire cu etaj, avand mai multe incaperi destinate expozitiilor de pictura, sculptura, grafica, dar si tapiserie ale unor artisti romani mai mult sau mai putin cunoscuti.
Am retinut cateva tablouri semnate de Peste Vale – Interior de padure, Lascar Vorel – Turnul lui Stefan, Portret de Femeie, Tonitza – Tataroaica, Begonii, Nud vazut din spate, Fata cu bluza verde, Dimitrie Ghiata – Sotia artistului, sculptura lui Ion Jalea – Dragos si zimbrul, basorelief Daniel Cretu – Tinerete, bustul lui Burebista si Capul de fata al lui Clement Pompiliu, balerina lui Emilian Celine, dar se pot admira si Corneliu Baba sau Ion Tuculescu.
La etaj se afla o sala de spectacole, dupa scaunele care umplu incaperea, in fata carora se afla un pian, iar pe pereti sunt expuse tapiserii.
Mi-au placut picturile aflate intr-o sala la acest etaj, mai abstracte sau mai futuriste ale unor pictori de care abia acum am aflat. De asemenea, tot aici gasim expuse tablouri ale pictoritelor Elena Uta Chelaru, Iulia Halaucescu.
Din fata acestor muzee, aflate pe aceeasi colina din centrul orasului, putem admira Curtea Domneasca cu Biserica Sf. Ioan si Turnul – Clopotnita, fost centru administrativ pe vremea lui Stefan Cel Mare, despre care am povestit aici.
Programul la muzee este in fiecare zi (exceptand ziua de luni), pana la orele 17.00 sau 18.00, in functie de anotimp, iar costul biletelor este de 4 lei/adult, 2 lei/copil si 10 lei taxa de fotografiere.
Pentru un oras care se intinde pe o suprafata destul de mica, vezi gasi si alte muzee (Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul memorial "Calistrat Hogas", Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul Curtea Domneasca), dar si biserici, o sinagoga, un schit si ruinele unei cetati, precum si rezervatii, parcuri, chiar si o gradina zoologica sau o baza hipica. Iar vara, puteti sa va racoriti in strandul municipal, considerat cel mai mare parc de agrement din Romania. Cat despre pensiuni si hoteluri nu o sa duceti lipsa!
In decursul anilor, noi am ales acest oras si ca punct de plecare pentru a vedea Barajul Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui, Cetatea Neamtului, Statiunea Oglinzi, Manastirile Secu, Agapia, Varatec si Razboieni ( detalii aici), casele memoriale Ion Creanga (detalii aici) si Alexandru Vlahuta, Rezervatia de Zimbri si Muzeul Nicolae Popa din Tarpesti.
In lumina obiectivelor turistice vazute de mine, dar si prin prisma altora care pot fi vizitate aici sau in imprejurimi, pentru ca va asigur ca sunt foarte multe pe langa cele mentionate de mine, sper ca v-am convins sa petreceti o vacanta minunata in aceasta statiune, poate chiar Craciunul ce vine, iar daca nu stiati, aflati ca numele dintai al acestui oras a fost chiar Piatra lui Craciun, chiar daca nu exista vreo legatura!... (Urmariti sa vedeti cat de frumos poate fi in timpul sarbatorilor de iarna: aici!)
Trimis de magdalena in 16.10.10 12:33:48
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog atasarea urmatorului videoclip muzical: http://www.youtube.com/watch? v=HhZbKkjgAc8&feature=related
Multumesc!
Intradevar un oras care a renascut din propria cenusa, eu am fost in perioada de vara si am vizitat "Complexul de agrement Strandul Piatra Neamt" care este superb.
Aici gasesti vara pe linga cele 2 bazine de inot, restaurante, terase unde poti servi masa dar si spatii de cazare foarte generoase.
Terenuri de sport, hipism, spatiu de joaca pentru copii etc.
Iarna se amenajeaza patinoar in incinta complexului.
Eu am petrecut un craciun la cîțíva km de Piatra Neamt și am fost pe deplin multumit de ospitalitatea gazdelor si de frumusețea obiceiuri.
Subscriu la cele recomandate de Magdalena pentru perioada craciunului.
Eu in general am fost primavara si toamna, asa ca abia astept sa vina vara viitoare!
Este un oras superb pe care eu personal il ador. Il vizitez de cate ori am ocazia. Am fost in toate anotimpurile si imi place foarte mult ca la fiecare tip de sarbatoare mai importanta poarta haine noi. Ma refer la decoratii de Paste, Craciun, Martie etc. Este super mai ales vara la strand.
Gata, m-ati convins sa ajung odata si la Piatra Neamt. Nu stiu cum de nu am vazut acest oras desi m-am tot fatait prin Moldova cca 10 zile acum 4 ani. Am tot auzit ca e superb... ; vot si de la mine draga magda!
cred ca este cel mai frumos oras din Moldova, nu ca nu ar fi si celelalte frumoase, dar Piatra Neamt are un farmec aparte! un review complet cu multe informatii utile asa cum ne-ai invatat de fiecare data! felicitari!
Am atasat video-clipul solicitat. Inspirata alegere. Vizionare placuta.
Un ghid complet al noii statiuni. Chiar merita cateva zile acolo. Felicitari pentru review. Ia, ca am prins si un SB.
Un ghid foarte util pentru Piatra Neamt! Eu nu am fost inca aici, iar foarte multe obiective despre care vorbesti eu le-am vizitat din Targu Neamt, pentru noi a fost mai usor de acolo! Felicitari pentru review!
Si eu am un loc anume in sufletul meu pentru Piatra Neamt, oras de munte pe care l-am vizitat si l-am strabatut de multe ori, iar review-ul tau aduce noutati despre oras.
Ai facut sa-mi creasca inima de mandrie! Orasul s-a indatorat mult pt a fi cel mai frumos din tara si a avea atatea atractii turistice si mai sunt multe in proiect ca de ex o noua partie de ski si un parc de distractii ca cel din Mamaia... asa ca e nevoie de turisti si de banii lor... veniti ,,avem di tati! ,,.
@lica baesu, m-ai facut sa zambesc si sa stii ca te asteptam la cotitura, pentru ca trebuie sa recunosc ca m-am gandit la tine cand am scris aceste impresii si la ceea ce vei comenta, avand in vedere ca esti din Piatra!
Asteptam ochiul criticului...
Ma bucur ca te-am facut mandru si promit solemn ca voi reveni aici cel putin o data pe an, dar neaparat trebuie sa vin si iarna de sarbatori.
Orasul este extrem de frumos si roditor pe zi ce trece! Felicitari pentru ca esti de-acolo si ca te poti mandri cu orasul tau!
initial am vrut sa completez cu ceva sau sa detaliez unele scrise dar apoi am renuntat... trebuie sa veniti aici si inainte consultati situl oficial de turism si prezentare al orasului Piatra Neamt, e foarte bine pus la punct si util. Iar tu Magdaleno peste ani cand vei iesi la pensie vinde tot si muta-te aici...
Foarte frumos orasul. L-am vizitat si eu in trecere spre Bucovina. Este un orasa curat cu multe puncte turistice atractive.
Retras punctele standard acordate reviewului, acesta fiind al 11-lea din vacanta in Moldova/Bucovina.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Diferența între vis și realitate — scris în 28.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Bâtca Doamnei — lacul lebedelor — scris în 19.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La plimbare pe meleaguri nemțene — scris în 27.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Piatra Neamț la Hanu Ancuței — scris în 12.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tur pe lângă Piatra Neamț — scris în 26.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Pe Valea Bistriței, de la Piatra Neamț la Bicaz — scris în 12.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Piatra Neamț la Tazlău, în circuit — scris în 21.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ