GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni - «Stravechi civilizatii ale Europei: Gumelnita si Cucuteni»
Cultura Cucuteni, denumita astfel dupa satul in care s-au descoperit vestigii ale acesteia, in urma sapaturilor arheologice de acum mai bine de o suta de ani, se regaseste sub forma artefactelor din lut in corpul B al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamt (denumit Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni ), aflat chiar in centrul orasului, peste drum de Curtea Domneasca, pe str. Stefan cel Mare nr. 3.
Desi astfel de vestigii au mai fost descoperite si in Ucraina, dar si in Republica Moldova, primele descoperiri au fost facute in Romania in anul 1884 si sunt legate de satul care i-a si daruit numele si care se afla in apropiere de municipiul Iasi, cultura Cucuteni fiind considerata prima civilizatie europeana. Interesant este faptul ca aceasta „a precedat cu câteva sute de ani toate asezările umane din Sumer si Egiptul Antic” (sursa wikipedia).
Muzeul se viziteaza pe doua etaje si intalnim mai multe faze de evolutie ale acestei culturi, inclusiv faza Precucuteni si gazduieste cca 800 de exponate.
In sala de la parter am admirat diferite obiecte vechi de peste 6000 de ani, precizandu-se cu aproximatie perioada in care se presupune ca au fost realizate: vase coroana, vase binoclu, fructiere, capace, cratere (4350-4200 i. e. n.), vase cu suport si colonete, amfore, strachini, banchete, dar si figurine reprezentand idoli.
La etajul I, cultura Cucuteni este reprezentata in special arta figurativa. Astfel, pe langa vasele bitronconice, ori antropomorfice, linguri, amforete, complexe de cult, obiecte din os, cupru, arama sau corn am intalnit statuete si figurine zoomorfe, dar si un altar (4350-4200 i. e. n.) si o masa de altar.
Figurile umane reprezentate de statuete sunt greu de recunoscut, lipsite de maini si cu forme rubensiene, de cele mai multe ori in pozitie sezanda.
Decorurile de pe vase sunt realizate simetric, iar motivele decorative in forme geometrice sau spiralate sunt separate prin linii pictate, in general acestea terminandu-se cu un brau la baza gurii sau la buza lor, daca nu cumva liniile si spiralele nu „explodeaza” in afara...
La etajul al II-lea, muzeul mai prezinta si cultura Gumelnita, care este mai putin cunoscuta, aria sa de raspandire fiind Muntenia si Dobrogea si care se poate considera a fi precucuteniana sau contemporana cu prima faza cucuteniana, dorind ca prin expozitia prezenta in muzeu sa imbogateasca imaginea vizitatorului in ceea ce priveste eneolitcul de pe teritoriul Romaniei, artefactele descoperite aratand un inalt nivel de viata in acea perioada.
Fata de ceramica de Cucuteni, care poate avea si tenta rosiatica, aceasta este inchisa la culoare, de la brun pana la negru. Si aici am intalnit strachini si castroane. Decorul de pe piese este cu incizii sau incrustari in relief sau pictate cu motive geometrice sau spiralate realizate prin dubla coacere, tehnica realizarii fiind prezentata pe una din plansele expuse in muzeu.
Printre exponatele muzeului, am intalnit artefacte de lut ars (4500-4350 i. e. n.), ceramica, amfore, cratere, unelte si podoabe din os si cupru, castroane, plastica antropomorfa si zoomorfa, cupe banchete, dar si artefacte din piatra cioplita sau slefuita.
In afara de piesele realizate din lut ars, la cultura Gumelnita se intalnesc si obiecte realizate din os, scoici, marmura sau aur.
Unele dintre figurine au denumiri ca: Ganditorul, Matroana, Sfanta Familie, iar cele reprezentand femei sunt si fara sani.
Putem vedea si planse cu sapaturile arheologice, care ne fac o idee despre locul si modul in care au fost descoperite aceste vestigii. In acelasi timp ne putem face o idee despre populatia ce apartine culturii Cucuteni, care avea ca ocupatie agricultura, vanatoarea, olaritul si confectionarea de unelte.
Desenele efectuate pe artefactele prezente in intreg muzeul iti pune imaginatia la incercare. Eu am reusit sa gasesc o intreaga paleta interpretativa, acelasi desen semnificand pentru mine un peste sau un... automobil stilizat, o hora sau o lupta, altele mi s-au parut imagini clare, de animale.
In general, formele serpuiesc, se unduiesc, striga, pornesc si se intorc in acelasi loc la infinit. Ca semnificatie eu cred ca poate reprezinta eternitatea, desi nu se cunoaste inca semnificatia desenelor.
Nu s-au gasit necropole, in schimb, s-au descoperit oase umane in podeaua caselor populatiei din Cucuteni, ceea ce sugereaza ca mortii erau ingropati ritualic la temelia acestora.
Unele piese din aceste culturi sunt expuse temporar in muzeu, ele fiind prezentate atat in expozitii din tara, cat si din strainatate.
Din punctul meu de vedere a reprezentat o expozitie inedita si interesanta!
Trimis de magdalena in 15.09.10 12:07:10
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
si... "Din punctul meu de vedere a reprezentat o expozitie inedita si interesanta! "
un review incarcat de informatii folositoare si care mangaie placut mandria noastra nationalista! poti sa nu votezi?
”cultura Cucuteni fiind considerata prima civilizatie europeana
Acuma m-am prins eu de ce noi-romanii (sau unii dintre noi) ne credem "buricu' pamantului".
Fiindca suntem neam de cucuteni.
Foarte frumoasa descriere, @magdalena, e un muzeu care merita vizitat, iar pozele sunt pe masura descrierii!
@magdalena
Ai nota 10 de la mine pentru lectia de istorie si pozele excelente.
Nici eu n-am stiut despre acest muzeu, ma bucur ca l-ai scos la lumina si ne-ai povestit despre el, felicitari!
Nu-mi vine sa cred ca n-am stiut pana acum de acest muzeu. Tata este nascut in Cucuteni, Iasi, la mica distanta de situl arheologic, si eu habar n-aveam de muzeul din Piatra Neamt. Si numai vara trecuta am fost de doua ori prin Piatra Neamt. Cu siguranta la urmatorul drum nu voi mai rata acest muzeu.
Ma consolez cu gandul ca n-o fi asa mare pacat daca recunosc ca, in afara de faptul ca am auzit depre "Cultura Cucuteni", n-aveam habar despre ce reprezinta in continutul sau, daca mi-e permis sa zic asa. Aflu de la tine, @magdalena, ca este mai mult decat un reper important pentru istoria noastra.
Pe de alta parte, paleam de invidie, acum doi ani, vizitand, in Creta, Palatul din Knossos si Muzeul... nu mai stiu, de istorie, probabil, din Heraklion: istorie atestata de peste 4000 de ani. "remarcabil", ma gandeam. Ca sa aflu, in aceasta seara, ca nici noi nu stam prea rau. Ba chiar dimpotriva!!
Un loc de vizitat. M-ai imbogatit cu niscaiva noi cunostinte care ma umplu, cum bine zice @recul, de mandrie patriotica.
Sper sa placa melodia atasata, cel putin cat mi-au placut mie aceste impresii!
Multumesc pentru melodie! Adevarul este ca daca te uiti prea mult in spiralele vaselor de Cucuteni te simti "strange"...
Povestea ta si exponatele ma fac sa ma simt mandra ca "ne-am civilizat" inaintea altor popoare cu nume si civilizatii rasunatoare. Doar ca ei au mentinut ritmul...
Ultima ta propozitie este extrem de adevarata si de dureroasa...
@magdalena uite ca mai cu intarziere ti-am citit si eu review-ul... extrem de documentat, foarte util ca mai toate review-urile scrise de tine. felicitari!
Mutat în rubrica "Muzee în Piatra Neamţ şi zonele apropiate, PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Sinagoga de lemn “Baal Șem Tov” - Piatra Neamț — scris în 18.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 În vizită la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra-Neamţ — scris în 17.08.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț - călătorie virtuală prin Ținutul Neamțului — scris în 26.10.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt — scris în 09.10.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Curtea Domneasca din Piatra Neamt (Biserica Sf. Ioan Botezatorul si Turnul Clopotnita) — scris în 26.09.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 La Târpeşti, într-o căsuţă ca-n poveşti - Muzeul etno-folcloric — scris în 29.06.10 de corinka din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ