ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Rețetă culinară - șuncă la jar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Doi tipi se ceartă într-un bar:
- Auzi, băi, fraiere, nu te mai contrazice cu mine, că eu lucrez în armată, am fost în Afghanistan și am omorât oameni, da?
Ălălalt:
- Du-te dracului, tu lucrezi în armată ca bucătar!
- Da, dar ce, știi tu cum gătesc eu?!

În ultima perioadă am citit pe ist site despre fel și fel de excursii și concedii petrecute prin cele mai insolite locuri. Eu, unul, sunt convins că nu voi ajunge acolo, poate și din cel mai simplu motiv: multe locuri îs pe alte continente și, ca s-ajungi acolo, trebuie să mergi cu avionul sau cu vaporul.

Eu știu să înot, bine, nu-s de vreo medalie olimpică, adică, să vă faceți idee, dacă cei mai mulți se cronometrează cu cronometrul când înoată pe vreo 50 de metri, de exemplu, eu mă cronometrez cu calendarul... fac pluta, înot pe spate, mă rog, trec Siretul, mai ales pe pod, cu mașina sau, când cei de la Hidrocentrala de la Călimănești îl dă pe ”zero”.

În schimb, de zburat, n-am niciun spor, neam, nu sunt dotat anatomic cu dispozitive din alea, ”aripioare” le spune... apoi, cred că nici n-o să am parte de ele pen'că atuncea când, plictisit de mine și gogorițele mele, Dumnezeu mă va trece în parcul rece, cred că o să-mi trebuiască mai ales un hârleț și ceva de topit smoala... n-am eu noroc de lumina albă!

De aceea, spun, nu mă urc în avion că mi s-ar părea că-mi forțez norocul!

Plus că pe durata zborului mi-aș înghesui lenjeria intimă în anumite părți anatomice până-aș scămoșa-o, de cât aș strânge din respectivele buci... mhhmmm, gata, să lăsăm asta cu zburatul!

În aceste condiții realizez că turismul despre care scriu eu nu e prea atractiv, că nici nu e spectaculos. Așa că io nu am pretenții că trebuie să mă băgați în seamă cine știe ce. Dar, dacă vreți să mă votați, votați și voi review-urile alea în care-mi mai trebe doar vreo treij'de voturi până fac și io 50 de voturi să primesc ZB! :D

Hai, că v-am luat cu milogeală, dacă nu mă votaţi, nu mă băgaţi în seamă! :p

Revenind la titlul review-ului, astăzi nu vom trata niciun subiect turistic, nu, astăzi vom vorbi despre șunca făcută la jar, sau, la ”țăcălie” cum spunem noi, adică o crenguța bifurcată, căreia îi ascuțim cele două cornițe, în care punem șunca sau, de ce nu, bucata de cârnați sau ce mai avem noi de mâncat.

Pentru reușita acestei rețete, vă recomand să folosiți un rucsac de 60-70 de litri, în care veți pune:

- una bucată șuncă, ușor învârstată cu carne, dacă aveți șuncă atât de bună, puneți, mai bine, vreo trei bucăți, table, cum le zicem, noi, vrâncenii;

- una-două conserve de carne;

- o bucată de salam, cel uscat, de vară e foarte bun, brânză, în toate formele ei;

- una bucată pâine.

Puteți completa cu câteva pachete de biscuiți, o ciocolată, batoane energizante.

Obligatoriu, un bidon de 1-1,5 litri cu apă. Dacă vreți să vă dați bengoși, puteți stoarce în apa aia și zeama unei lămâi, deși, astea-s fițe!

Acuma, știți cu toții că-n România se fură, de aceea, tot ceea ce am spus mai sus, va fi pus într-unul din buzunarele acelui rucsac. Ca să nu se prindă lumea ce bunătăți duceți voi acolo, puneți în rucsac, la mișto, vreo două-trei perechi de ciorapi, una- două de chiloți, vreo două tricouri, un pulover mai grosuț și ceva impermeabil. Toate astea așa ca cine vă vede să nu știe nimica despre șunca pe care, știți vorba, abia așteaptă lumea să vi- o fure din fasole!

Într-un alt buzunar al rucsacului puneți două cutii de chibrituri, învelite frumos într-o punguță, legată bine la gură. Vă dați seama de ce: trebuie să faceți focul și, deși unii spun că frecând două bețe faci scântei, io cred că e mai ușor să freci un băț de chibrit de un scăpărici. Bine, mulți români freacă și menta, atât la serviciu cât și în alte părți, deci, românii se pricep la frecat, spunem asta fără prea mare frică că greșim!

Buuun, când avem toate astea, de vi le-am spus mai adineauri, puneți rucsacul în spate și plecați într-un loc ascuns, unde să puteți mânca minunăția aia de șuncă de unii singuri, fără să fiți nevoiți s-o faceți pe bunul samaritean și să-mpărțiți și bucătura din gură.

Unde și cum găsiți locul ascuns, aicea-i mai greu, că de aia-i loc ascuns, dar eu vă spun să vă urcați în mașinile de le-aveți și, de la Focșani mergeți pe DN2D spre Vidra și, mai departe, Valea Sării. La ieșire din Valea Sării este o frumoasă intersecție: la dreapta mergeți spre Tulnici-Lepșa și Ojdula. Noi însă nu vom merge acolo ci, la intersecția de v-am zis de ea, mergem cumva înainte, spre Năruja. În Năruja fiind, când ajungeți la Podu Stoica virați, cumva brusc, la dreapta și mergeți spre Nistorești. Dacă nu știți care-i Podu Stoica, no problem, este indicator spre Nistorești, singura voastră obligație fiind să știți carte, ca să puteți citi ce scrie, ori, dacă nici carte nu știți, vorbiți cu lumea, or să vă-ndrume!

De la acea intersecție mergeți pe un drum frumos, care este și bine făcut. O s-aveți, la un moment dat, în față, Muntele Pietrosu, 1676 m îl recunoașteți ușor, e ca o culme cu un țâf, cam cum ar fi un cap pe umeri, explic și io plastic, nah!

Admirând acel munte, mergeți mai departe, intrați în Nistorești. Vedeți că, la un moment dat, la capătul satului, se face o intersecție, unde scrie că, mergând la dreapta ajungeți la Mănăstirea Valea Neagră. Vouă nu vă pasă de acest lăcaș, dacă vreți să citiți despre băgați o geană pe pagina mea de pe AFA, am scris despre mănăstirea asta.

De la Nistorești continuați drumul spre Herăstrău. Abia acuma intrați cu adevărat în pădure, depășiți ultimile case, o exploatare forestieră și un canton silvic și intrați pe Cheile Nărujei.

Ce să vă spun, că Cheile Nărujei este o arie protejată de interes național? Ei, iacă, nu vă spui!

Mergeți, deci, mai departe, pe drumul forestier binișor hâțânat de TAF-uri și camioanele de urcă sau coboară. Cel care conduce e oarecum pedepsit, el trebuie să stea cu ochii la drum, că, dacă e după ploaie, prinde șleauri și nu trece, neam! Ceilalți, în schimb, se pot uita și cu ochii de la ciorap, locurile sunt tare frumoase. Bine, pentru ăia de-au condus, pun io niște poze, plus c-am mai scris despre zonă și am pus și-acolo poze, vedeți ce bun îs?

La un moment dat este un indicator, care vă spune că, pe-acolo, prin stânga, se-ajunge la Pietrosu'. Nu va-ncântați, se merge vreo două ore jumate pân'la el. Numai pe jos! Cei care au curaj, se vor bucura de vederea Cascadei Mîșina, despre care, dacă sunteți cuminți și vă spălați pe dinți, vă scriu alt'dată!

Noi mergem mai departe, pe Cheile Nărujei, spre Izvoarele Nărujei. Ca să vă faceți idee, veți trece pe lângă o frumoasă cabană, ”La Bursucărie”, îi spune. Faceți-vă poze, că altceva nu e de ea! Dacă sunteți singuri și părăsiți, vă puteți caza acolo, adică, să mă-nțelegeți, nu e cabană turistică! Nu stă nimeni în ea, dar, nu veți dormi sub cerul liber!

Munții Vrancei au fost dintotdeauna bogați în păduri. De aceea aici au și fost construite multe mănăstiri în anii de restriște, în locuri ascunse și greu accesibile.

În același timp, pădurile au și fost tăiate, că deh, exploatările forestiere trebuie să existe și ele !

Exploatările din munții Vrancei trimiteau lemne la Comandău, printr-un sistem de funiculare și apoi, printr-o linie ferată de mici dimensiuni, v-am mai spus despre ea.

Și aicea, în drumul vostru spre Izvoarele Nărujei, veți trece pe lângă o fostă stație de cale ferată, dezafectată în prezent, cam așa cum a fost dezafectată toată economia României.

Cred că ați auzit de Planul înclinat de la Comandău, un sistem de urcat -coborât funiculare , construit de inginerul Emil Lux? Ei bine, aflați că acea instalație, construită pe la 1890, a fost absolut funcțională până în 1995, când o furtună a distrus stâlpii, iar noi, românii, ne-am frecat mâinile de bucurie și am lăsat-o-n paragină!Cum spuneam, nemții fac lucruri trainice !

Instalația în sine ar fi trebuit inclusă în patrimoniul UNESCO, dar, pentru că politicienii români știu să promoveze imaginea României în lume, astăzi planul înclinat a rămas o poveste.

În final, ajungeți la Izvoarele Nărujei. Năruja are un specific prin acela că nu are un singur izvor, pe o suprafață relativ restrânsă ies la suprafață mai multe izvoare care se unesc în ceea ce, câțiva zeci de metri mai jos devine Năruja.

Ei, aicea ajunși o să dați peste ce altceva, decât peste o exploatare forestieră. Care nu aveți auto 4x4 (egal 16, știți bancul), lăsați acolo mașina. Stați liniștiți, nu o să vă fure nimic de la ea, cel mult bateria, roțile și ce mai aveți prin mașină! Dar, întrucât luați rucsacul cu voi, nimeni nu vă va fura șunca!

De la acel loc aveți de urcat, pe jos, urmând drumul forestier, vreo 2,5 km. Hei, nu vă bucurați, aveți de URCAT! Nu, nu țip la voi, doar subliniez cuvântul! Cei 2,5 km o să vă ia vreo oră, o oră jumate, după care ajungeți la un platou.

Opriți-vă și trageți-vă sufletul! Când plămânii își recapătă funcția de bază, uitați-vă-n jur! Dacă nu vă place, înjurați-mă, sănătos! Veți vedea de-acolo, toată Valea Nărujei și munții dimprejur. Dacă-i știți, veți vedea Vf. Goru și Pietrosul.

Buun, de aicea aveți două opțiuni:spre Lacul Negru, zis și ”Plămâna”, o adunare naturală de apă a Pîrîului Negru, pe o turbărie. ”Plămâna” este o plantă cu proprietăți deosebite în combaterea bolilor de plămâni și de ochi, al cărei areal este restrâns la acea zonă, din păcate, ca tot ceea ce e bun în România, pe cale de dispariție.

Altfel, dacă nu vreți la lac, urcați, mai departe, spre Dealul Negru.

În primul rând, ridicați-vă de unde v-ați prăbușit, luați-vă-n spate rucsacul! Uitați despre cuvântul ”urcat”, sau, mai corect, adăugați-i noi valențe. De-abia de-acuma veți urca, preț de vreo 45 de minute-o oră. Drumul este făcut pentru SUV, dacă vă lipsește-o doagă, puteți încerca cu auto.

Dacă vreți să vă vedeți plămânii, urcați, per-pedes. Când ajungeți în vârf, vă garantez două realizări: peisaj superb și vă veți fi lăsat de fumat!

Imediat ce ați terminat de urcat, ajungeți într-o poieniță. Există un indicator, spre Dealul Negru. Nu ezitați, urmați-l! Ce-a fost greu a trecut, mergeți la pas printr-un jnepeniș. Vara, musai, jambiere, altfel vă beliți rău la gambe.

Ajungeți la un vârf golaș. Lăsați-va pe un bolovan, respirați, apoi uitați-vă de jur -împrejur! Chiar dacă sunteți la o înălțime de numai 1516 m, veți vedea toți Munții Vrancei, iar dacă și știți, oarecum, orientarea turistică, veți vedea Cheile Tișiței, Vf. Coza, Pietrosul, Goru și Lăcăuțiul. Dacă e senin și aveți ochii buni, se vede Stația meteo de pe Lăcăuți, antena se vede sigur!

Cam alambicată descrierea drumului, recunosc! Ca să mă iertați vă spun că, undeva, la Vf. Dealu Negru, am ascuns o sticlă de palincă, din care, atunci când ajung acolo, beau, eu și prietenii cu care merg. Și o completăm, dacă se golește. Dacă o găsiți, așa să faceți și voi, beți și puneți-o sub stânca de v-am spus! Cuum, nu v-am spus, Eh, asta e! Nici nu prea sunt stânci pe acolo! :))

Ce faceți cu șunca și cu toate alea de v-am pus să le cărați în rucsac? Ce vreți voi, doar îs a voastre!

Eu aș merge spre Rezervația Putna și apoi, mai departe, spre Șaua Golici, apoi, la alegere, Vf. Coza sau Cascada din Horn. Ar trebui să mai mergeți vreo trei ore, cu urcușuri de-ți rup plămânii și coborâșuri de-ți hâțână meniscul, alegerea este numai și numai a voastră! Dar, dacă mă-ntrebați pe mine, eu vă spun că, de la Dealul Negru, sus, pe creastă, o să găsiți un luminiș. Faceți un focușor din vreo câteva vreascuri, scoateți șunca. O țăcălie se face imediat. Porționați-vă bucățile de șuncă, prăjiți-le-ncet. Mâncați pe îndelete, mestecați îndelung. Și, mai ales, uitați-vă la peisaj! Bucurați-vă că ați ajuns în niște locuri atât de frumoase, mai ales că ați muncit pentru asta. Dar merită! Și, dacă sunteți sinceri, gândiți-vă frumos și la mine, că eu v-am dat ideea! :D

Haidi, pa!

P. S. În zonă, vara, sunt multe animale, datorită vegetației care are și fructe de pădure și iarbă. Dacă vorbiți tare, se vor speria și nu vor veni după voi. Făcutul pe mortul când te întâlnești cu ursul e o balivernă, asigurați-vă o depărtare sigură! Urșii sunt drăgălași, dar, doar din pluș! Nu uitați, în Munții Vrancei nu există specia asta!

P.S. 2 Webmaster, te rog : youtube


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 05.12.16 20:45:30
Validat / Publicat: 06.12.16 08:14:31

VIZUALIZĂRI: 1746 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Urșul, băăă! Pe Muntele Coza Ambele poze cu urșii sunt făcute în 2014.Distanța dintre noi și animale era cea din a doua poză, prima, în care suntem apropiați, e făcută cu zoom-ull sau, cum se cheamă reducerea distanței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

32 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[06.12.16 06:29:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 08:30:09]
»

@webmaster45: Sărut mâna, tot boier ai rămas!

Dan&Ema
[06.12.16 08:39:19]
»

@Yersinia pestis:

Dupa ce ne-ai plimbat cu masina de ne-ai ametit, ai spus ca nu ai TIPAT doar ai accentuat ca mai sunt 2 km de URCAT pana la platou. Daca spuneai ca platoul este presarat cu sorici, sunculita, branzica, muraturi si niste s. a. m. d., atunci nu te credeam ca ai fo' la munte.

Schema cu specia de urs e adevarata si nici nu prea mai hiberneaza asa cum bagasem la cap in copilarie. Mos Martin il cauta pe Mos Nicolae pe Mos Craciun s. am. d.

Distractiv ca intotdeauna!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 09:17:45]
»

@Dan&Ema: Da, ăsta-i adevărul crunt, când urci în Munții Vrancei, chiar urci!

Normal că, atunci când respiri sacadat iar aerul e mai greu de găsit ca pe Lună, te-ntrebi ”ce dracu' caut eu aicea?! ” dar, după ce ajungi, realizezi că e bine că ai reușit s-ajungi acolo.

Munții Vrancei sunt atât de frumoși tocmai pentru că nu sunt foarte accesibili și sper să rămână așa, deși, în ultimul timp, buldozerele sapă drumuri acolo unde nu se punea problema, până acum un an de zile. Pădurea a intrat la vârsta de exploatare și abia se așteaptă hăcuirea ei.

Și, da, ai dreptate, sunt tare simpatic!

adrianbogdan
[06.12.16 09:23:48]
»

Buna!

Review-ul tau imi aduce aminte de copilarie de perioada in care pe ascuns de mama (cica citeam prea mult si nu ma ocupam de scoala), citeam romanul Fiul risipitor scris de Radu Tudoran, parca si vizualizam funicularul incarcat cu busteni.

Capcaunul s-a intalnit cu ursuleti in 2014, ce frumos!

Ehe, amintiri frumoase.

Sper ca avenit Mos Niculae.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 09:41:36]
»

@adrianbogdan: Ha, fii atent, nici nu cunoaștem și deja-ți stârnesc melancolii. Dacă ne-am cunoaște, cine știe, poate-ți nasc depresii.

Normal c-a venit Moș Neculai, am cea mai frumoasă nuia !!!

Munții Vrancei, am spus-o mereu, înseamnă altceva decât Lepșa și cascada Putnei, înseamnă, dacă vrei, printre puținele locuri unde mai trăiesc , liber, urșii, lupii, cocoșul de munte.

Am avut norocul să văd urși, vulpi, căprioare...se pare că, în curând, copii noștri le vor ști doar din cărți.

adrianbogdan
[06.12.16 10:00:16]
»

@Yersinia pestis: inca nu m-am dezmeticit mi-a fost lene aseara sa-i cumpar fimi ciocolata pentru ghetute, bine am zis ca la aproape 18 ani ai ei nu mai conteaza si ce crezi mi-a facut un scandal asa la matineu de a trebuit sa scot bani din buzunar pentru mascara, asa ca mosu asta mi-a iest pe ochii.

Cu capu' stau bine, nu intru asa usor in depresie.

Sa ai grije de nuia!

elviramvio
[06.12.16 10:28:28]
»

@Yersinia pestis:

Cauta in ghetuta, ai primit sb-ul, vroia sa fie un ursulet de plus dar am vazut ca ai in ograda veritabili, nu gluma. Se plateste sb-ul, o inghititura de slaninuta perpelita la foc!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 10:38:24]
»

@adrianbogdan: He, he, he, asta, cu cadourile este cu totul altă poveste, mai degrabă te-ntâlnești cu ursul, în pădure, decât să uiți să iei cadouri persoanelor dragi de sex opus, ai mai multe șanse de supraviețuire, urșii sunt mai umani!!!

Și-apoi, știi ceva, chiar au dreptate, cum să uiți de dulciuri pentru cizmulițe?!

Cred că te paște o depresie, ai două șanse să scapi de ea: vinul sau băuturile tari!

Glumesc... sau, nu... mă rog, o iarnă frumoasă să ai (aveți) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 10:41:24]
»

@elviramvio: Săr'mâna de SB!

Slana prăjită merge cu mămăligă rece și cu vin negru, să nu ne alintăm, noi, românii, nu ne omorâm cu cine știe ce finețuri alimentare!

Când ajungeți pe munte încercați rețeta de v-am spus-o, o să vezi că o să fiți mulțumiți.

Bine, nu trebuie să mergeți neaparat pe Dealul Negru pentru asta, e de-ajuns un petec de pădure!

O iarnă frumoasă, plină de bucurii și veselie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[06.12.16 10:43:40]
»

Am citit, mi-a plăcut, am votat!

mishu
[06.12.16 10:54:08]
»

@Yersinia pestis: In principiu sa zicem ca as fi de acord cu tine cu unele indoieli insa. La toate bunataturile din rucsac tu pui apa? macar o tuiculita ceva sa mai topeasca din grasimi, o ceapa care sa mearga cu slana dar si cu branza. Da-le 'ncolo de batoane energizante, sa vezi cata energie ai dupa o tuiculita... sau daca vezi ursu chiar capeti si viteza.

Ce pot spune, pana la bifurcatia Lepsa-Naruja am mers alaturi de tine si am admirat peisajul, de acolo am incercat insa doar sa-mi imaginez drumul. Pentru cei care nu stiu cum arata acele locuri pot doar sa-si imagineze cu ajutorul tau.

Felicitari, votat cu mare placere.

Maya_C
[06.12.16 10:57:53]
»

@Yersinia pestis: imi plac plimbarile care se finalizeaza cu reteta pe care ai prezentat-o. o stiam si eu mai ales partea cu indesatul lucrurilor peste bunatati sa le maschezi. in vara am planuit o iesire cu bicicletele peste niste dealurile de-aici din zona. bine, le-am plimbat cu masina pana am gasit un traseu prin padure ce ne convenea. dupa care am urcat pe biciclete si tusti in padure si peste dealuri. am indesat in rucsac (fara sa zic nimanui) niste frigarui cu de toate si niste paine. peste, am pus haine de schimb sa maschez bunatatile. nu s-a prins nimeni de miros. da nici nu voiau sa se indeparteze prea tare de masina... asa ca a trebuit sa le zic ce pot in ghiozdan sa-i duc mai departe. ei, dupa vreo 15 km ne-a lovit foamea. am muncit un pic sa strangem lemne si nici nu am apucat sa scot bunatatile din rucsac ca ne-au inconjurat niste caini de la stana de oi pe care nu i-am luat in calcul. crezi ca s-au lasat pacaliti de haine? nici vorba. pana nu au terminat frigaruile nu s-au dus de la petrecere. ne-am intors la masina lihniti si cu reteta nefinalizata...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:10:52]
»

@Rodel: Mulțumesc c-ai venit, ai citit și-ai votat!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:13:04]
»

@mishu: Păi, pălinca o avem ascunsă, pe ici, pe colo! Normal că avem băuturi normale la noi, dar, nah, m-am gândit că review-ul îl vor citi și copii

Ceapa nu oprea merge la șuncă prăjită, dar, mă rog de gustibus...

Iar drumul și peisajul, garantez pentru ele!

Rodel
[06.12.16 12:14:48]
»

@Yersinia pestis: Și am și salivat (încă din titlu!)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:16:57]
»

@Maya_C: Da, vezi, lumea se ferește de urși dar uităm de prienul nostru comun, cel care a reușit dresarea omului în funcție de propriile nevoi: câinele!

În zona de v-am spus-o, nu sunt stâni, doar una, deasupra Izvoarelor Nărujei, numai că pe versantul opus celui pe care plecăm spre lacul și Dealul Negru.

Pe Coza sunt două stâni: Hăulești și cea a Ungurenilor. Asta din urmă, în 2014 era dezafectată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[06.12.16 12:20:57]
»

@Yersinia pestis: Copiii nu prea citesc pe aici din cate vedem, si oricum e bine sa se invete cu greutatile de mici .

Dar o slana neprajita si o branza, zau ca merg cu ceapa. Cat despre ce zice @Rodel, eu zau ca scriu si inghit in sec, asa ca inteleg perfect.

elviramvio
[06.12.16 12:47:42]
»

@Yersinia pestis:

Pai o slana cruda cu ceapa sau una pe jar, Doamne ce rau esti!

Cate ierni am facut focul in scobitura in zapada si stateam toti cu port-drapelul, drapelul era sunca!! Ce vremuri!

Cand trec prin Vrancea te pomenesti cu o strigare, ai grija!!

Sarbatori cu bine!!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 12:58:33]
»

@elviramvio: Treaba ta, ai promis!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.12.16 13:00:39]
»

@mishu: și cu vin roșu!

ANILU
[06.12.16 20:13:51]
»

@Yersinia pestis: Astăzi m-a întrebat sor'mea ce mi-a adus Moșul, nimic că de'bia a plecat de dimineață, (tata socru, Nicolae).

Deci, articolul tău a fost pentru mine un cadou de la Moș Nicolae!!!

Am mâncat și stăm la un șpriț, nu mai sunt singură, și îi citesc și soțului.

Nu, ăsta e nebun, cum să pleci la drum doar cu slana, fără nimic de băut, doar apă!!!???

Asta a fost reacția lui când i-am citit excursia ta în Munții Vrancei.

N-ea plăcut.

Soțul: ce răbdare ai să scrii toate astea, înseamnă ca-ti place, asta a fost concluzia lui.

Pozele sunt superbe.

Toate cele bune.

Zoazore
[06.12.16 20:21:42]
»

@Yersinia pestis: Yees! Deci: primii io cado de ziua mea? Primii! Și-ncă ce cado:șunculiță perpelită, pălincuță, brânză... Bine, io acu halesc un kiwi (neah, nu președintele KIWI, fructul!). Merge cu ceapă și cu șuncă la greu!

Bașca ecourile voastre de mă dor obrajii de la hlizeală!

Sărut mâna pentru masă!

adrianbogdan
[06.12.16 23:10:55]
»

@Zoazore: hai sa traiesti!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.12.16 00:47:42]
»

@ANILU: Ha, ha, ha, devin un clasic în viață! Cum o fi când oi muri, o să dau numele meu unor cenacluri literare, mă gândesc

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.12.16 00:49:51]
»

@adrianbogdan: Sărut mâna, hai să trăim!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.12.16 00:52:19]
»

@Zoazore: La mulți ani, chiar dacă un pic retro! Io răspunz parțial de ecouri, mai dă vina și pe hăilalți, nu numai pe mine!

mishu
[07.12.16 06:35:27]
»

@ANILU: Cred ca sotul tau deja imi este foarte simpatic, asta am remarcat si eu la articol si am comentat, adica doar apa, si mai ne da si cu fitze, pune si lamaie. Hai sa avem o zi buna.

Zoazore
[07.12.16 11:32:12]
»

@Yersinia pestis: Niciodata nu-i prea tarziu! Multam!

MioritikPHONE
[04.11.21 23:21:09]
»

Apropo de bucătarul din armată: cum gătește el?

Un canibal o invită pe mă-sa la masă. În timpul cinei, fac conversație. Mă-sa zice:

- Știi, nu prea-mi place vecina ta.

- În cazul ăsta, servește doar garnitura!

"

Nu ar trebui să te ferești de avion dacă știi să înoți. Era o fată la mare, făcea pluta. A adormit în plută, la Eforie Nord, s-a trezit la Eforie Sud, niște kilo mai încolo. Nu e banc.

Au inventat acum bluze tehnice: subțiri și călduroase, nu-i nevoie de pulover.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.11.21 08:14:19]
»

@Mioritica: Da, tehnica a evoluat, sunt haine subțiri și călduroase, rucsaci bengoși, apeși pe buton și-ți sar pe spate, saci de dormit cu tot cu televizor, bocanci cu LED-uri și cizme cu burduf!

Doar că hoitul meu a ajuns la o vârstă la care, cu puțină șansă, poate fi asociat cu mamuții sau alte mumii. Nu mai e loc de-mpins vagoane pe Șaua Golici, am ajuns ca dacă nu e parcare, să cobor egzact la locul cioată, să nu mai vreau călătoria.

Când am început să scriu pe AFA baza era cortul și rucsacul, primusul și castronul de tablă, cu tot cu cană, afumat de la atâta stat pe foc. Ba, aveam și un mic ceaunel de tuci, dacă poți să crezi. Greu de-ți hâțâna cârca, dar avea marele aventaj că se-ncălzea numaidecât și ținea căldura.

Acuma, dacă hotelul sau pensiunea nu are 4* dăm cu huoă! Astă vară am făcut ordine-n magazie și m-am întrebat ce să fac cu cele 4 corturi de le am. Rucsacul era atât de ponosit că l-am aruncat, mă rog, acuma, la modă e Samsonite. Prin cassă am vreo 5 saci de dormit, bașca vreo doi dați Luminiței, la București. Nu i-a folosit, never, pentru ce erau destinați, îi folosește ca pilote. Tingirile de mers pe munte nu le-am aruncat, dar Adriana nu mă lasă să le iau nici dacă mergem în pădure, la țară.

Deci, da, am evoluat!

Că tot veni moda bancurilor cu canibali :

Prind ăștia o expediție științifică. Normal, se hotărăsc să-i mănânce. Primul este mâncat un mare profesor de biologie, al doilea este un botanist celebru, următorul un etimolog și tot așa. La un moment dat este adusă o blondă, foarte frumoasă.

Șeful de trib hotărăște ca ea va fi noua regină! Fiul șefului de trib, nedumerit, întreabă:

-Tată, pe asta nu o mâncăm?!

-Nu, fiule, pe asta o ducem acasă și o s-o mâncăm pe mă-ta!

MioritikPHONE
[05.11.21 13:02:07]
»

@Yersinia pestis: votul ăsta l-am dar după multe lupte interioare... Dar în final a învins... fie...

Am savurat tot ecoul pentru ca, în final, la epilog, să zbârlesc scalpul, amenințător. E misogin. De observat: la primele 3 personaje n-am schițat nik.

Sincer, tind și eu să mă plictisesc în drumeții și să apreciez hotelu' .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, Dan&Ema, elviramvio, Maya_C, Mioritik, mishu, Rodel, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în M-ții Vrancei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076586008071899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1