55616 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumeții în M-ții Vrancei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
13.11.2014
DE
Avatar Yersinia pestis
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Mărăşeşti (VN)
înscris/ă în 30.04.09
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

La Lăcăuți, prin Comandău


V-am tot spus despre faptul că parcurgerea traseelor din Munții Vrancei este destul dificilă, pentru că distanțele sunt mari și necesită ceva timp parcurgerea lor.

Ultima oară când am fost, cu rucsacul în spate, prin Munții Vrancei, era în primăvara anului 2008, pe urmă, am devenit, din ce în ce mai mult, robul comodității.

Parte din amintirile de atunci s-au mai estompat dar am rămas cu amintirea naturii, a peisajelor montane deosebite ceea ce-mi creează speranța că, în vara de va veni, o să mă reped, iarăși, până la Vf. Coza, să mai văd ”Turnurile” și Stâna Hăuleștenilor, poate o să merg să revăd cascada de la Hornuri sau cascada Mișina.

În vara lui 2013, unul dintre prietenii mei, mare amator de ieșiri în natură, ne-a invitat la o ieșire la munte, până la Stația meteo de pe vf. Lăcăuți, din Munții Vrancei.

Bine, că să înțelegeți tentația, Vf. Lăcăuți este un mic Everest, pentru noi, vrâncenii. Eu nu sunt chiar un Edmund Hillary dar, când aud de ieșit pe munte, mă mănâncă deștele de la picioare, că-mi plac drumețiile. Totuși, când pleci în drumeție cu prietenul ăsta, al meu, trebuie să ai mare grijă!

Omul are mersul pe jos în sânge: este exact ca-n bancul cu omul care, bolnav fiind, se duce la medic. Ăla îl consultă și-i spune că este cam sedentar și-i recomandă ca, zilnic, să facă plimbări lungi, pe jos. ”Da, domnule doctor, așa o să fac, numai spuneți-mi, le fac înainte sau după ce distribui corespondența?!” răspunde pacientul.

Așa și cu Florin al meu, este inginer silvic, este vânător, pentru el, mersul pe jos este invenția personală pe care mă mir că n-a patentat-o!Ca să ții pasul cu el, trebuie să ai cutie de viteză de fugă, dar, partea nasoală e că el merge la fel de repede și la urcare! Dar, ai avantajul că știe munții ca pe buzunarul lui și este și un tip deschis, cu care se comunică extrem de ușor!

Știind toate acestea, când mi-a propus drumeția pe Lăcăuți, m-am gândit, instant, la o minciună credibilă, cum c-aș merge imediat, da' nu pot că nu-s pregătit, sau, că am împrumutat cortu (-rile), deși, n-ai să vezi, nu-mprumut nimic din ceea ce înseamnă mers pe munte, schiuri sau clăpari ori bețe, butelii sau bocanci!

De fapt, mă rog, nu aveam chef de două zile pe munte, în cort, spălat la dondonel cu sticla și mâncat conserve sau supe instant, fierte la primus (chiar așa, pe unde o mai fi primus-ul meu?!)

Fiindcă-mi este prieten, nu m-a lăsat să cad în păcat și mi-a spus că drumeția nu urma s-o facem pe jos ci, cu mașina. Ei, atunci se schimbă calimera, am resetat creierul de pe ”minciună de bun simț” la ”entuziasm temperat” dar, m-a trădat fața. Normal c-am acceptat imediat mai ales că chiar îmi era dor de o ieșire din asta.

Întrucât nu aveam să stăm decât o zi în toată vâjâiala asta, a noastră, pregătirile n-au constatat decât într-o jantilică, luată în caz de ploaie, bani la noi, s-avem cum păpa fără să fim nevoiți să fugim sau să spălăm vase ori, pe jos, în contul mesei de la crâșma de ne-ar fi omenit ;)

Plecat, dimineața, pe la ora 8- 8 și un pic din Mărășești și, de la Panciu, de unde ne lua Florin, pe la ora 9,30, că deh, a durat până ne-am adunat cu toții.

Mă rog, într-un final, ne-am aburcat în mașina lui, un Mitsubishi 4x4; da, știu, egal 16 :)) și am plecat spre Tg. Secuiesc, prin Pasul Ojdula. Drumul în sine este destul de agreabil, de la Tulnici încolo mergând numai printre munți, nu vă mai pun poze că v-am albit cu ele în postările anterioare! :D

Din Tg. Secuiesc am continuat spre Covasna, localitatea-stațiune și apoi, de aici, spre Comandău, o distanță de circa 20 de km.

Acuma, facem o mică haltă, să vă explic ce și cum cu acest Comandău.

Această localitate a fost, în trecutul nu foarte îndepărtat, pichet de grăniceri al Imperiului Austro Ungar, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, adică atunci când pădurile din Munții Vrancei și ai Buzăului, au intrat în exploatare. Această exploatare s-a realizat prin Concesiunea Horn, condusă de un inginer austriac cu acest nume.

Ăsta, neamț fiind, în esența lui, s-a gândit și a construit, prin Concesiunea pe care o conducea, un sistem de cale ferată cu ecartament îngust. Odată cu înființarea liniei ferate s-a dezvoltat și Comandăul, probabil cu lucrători de la exploatarea forestieră sau cei care întrețineau linia de cale ferată, care ajungea până la Covasna.

Ulterior, calea ferată s-a dezvoltat până la un număr de 9 linii, cu o lungime totală de 112 km, ceea ce arată și ce importantă devenise exploatarea forestieră din zona munților Vrancei și a Buzăului.

Mult timp Comandăul a fost cunoscut pentru instalația de scos copacii tăiați din pădure, care făcea legătură între Poiana Zânelor și Punctul Șiclău, prin ”Planul înclinat de la Comandău”, invenție a unui inginer cu nume predestinat, Lux Emil.

Această instalație funcționa pe simplul principiu al gravitației, era absolut ecologică și a funcționat până prin anii 1997, după care a fost trecută în conservare, deci, în prezent, este distrusă total, până la a nu se mai cunoaște nimic din ea, ceea ce, nu-nțeleg și pace de ce a fost lăsată în așa paragină?! Tipic românesc!

Comandăul este o comună cu vreo 3-4000 de locuitori, străbătută de râul Bîsca Mare, majoritatea covârșitoare fiind de etnie maghiară. Pe mine, unul, nu mă deranjează și n-o să mă deranjeze, ever, acest fapt, cert este că acei oameni au fost tare amabili cu noi, ne-au explicat ce și cum ajungem la Lăcăuți.

În ziua în care am fost, sărbătoreau ceva, așa că am văzut mulți tineri, îmbrăcați în straiele populare, călare pe niște cai imenși. Ba, se pornise și locomotiva mocăniței, care pufăia de zor, dar, nu atât de mult precum mecanicul care o deservea, care fuma ca șarpele!

Râul Bîsca Mare trece prin Comandău și asta ajută localitatea, creează niște locuri frumoase, pe care le-am fotografiat, așa, pentru aducere-aminte. Și, da, mă simt mărinimos, le postez să le vedeți și voi!

Din Comandău până la Lăcăuți se merge pe un drum forestier, uneori cam zdruncinat sau hurducat, vreo 14 km, până sus, la Stația Meteorologică. Locul amplasării Stației este cam ca-n filmul ăla cu Fernandel, când s-a născut exact pe graniță, cu capul în Franța și picioarele în Italia și el nu mai știa ce naționalitate are. Deși Vf. Lăcăuți este unul dintre cele mai înalte din Munții Vrancei, 1777 m, el este, geografic vorbind, în județul Covasna. Stația este amplasată la 1776 de metri, cumva pe granița județelor Vrancea, Covasna și Buzău, așa că noi, vrâncenii, pretindem că-i a noastră, covăsnenii trag că-i a lor, iar pe buzoieni nu-i bagă nimeni în seamă, dar, nu cu răutate! Mă rog, n-o am eu de zestre ca să mă cert pentru atâta lucru și am putut trăi și cu stația aia pusă pe granița a trei județe! :))

Mersul cu mașina, până sus, la Stație era un mare avantaj: este destul de comod, cert, nu arzi calorii, dar, drumul nu este chiar așa, o veselie, mai ales dacă a plouat. Noi am avut noroc, era uscat, dar tot se merge cu grijă. Obligatoriu, drumul se face doar cu mașini de teren, sau cu bicicleta, după cum am văzut pe cineva. Chiar am admirat oamenii ăia!!! Sincer!

Se fac halte pentru făcut fotografii și căscat ochii atunci când peisajul este prea frumos să mai stai înăuntru, sau, pentru eventualele vizite prin tufișuri.

Am ajuns cam într-o oră, cu toate haltele făcute şi după 32.414 întrebări ale lui Răducu, băiatul lui Florin, toate referitoare la dacă mai avem mult până ajungem. :D

Pe drum, ne-am mai întâlnit și cu un convoi de căruțe cu coviltir, ce aparțineau unei etnii, ai cărei membri se ocupau cu culesul afinelor. Normal că, întâlnindu-ne pe munte, ne-am dat în vorbă, de una, de alta, principalul subiect fiind dacă nu le dăm și lor niște țigări. Neeah, nu ne-au nimerit, suntem nefumători, pentru că, atunci când voi muri, eu, cel puțin, vreau să fiu un mort sănătos!

Țin minte că, atunci când am fost prima oară pe Lăcăuți, zăpada era bine prezentă. Dealtfel, pe Vf. Lăcăuți, temperaturile medii sunt destul de tinere, cu cifre până în majorat. Noi am avut acum norocul unei zile senine, care mi-a dat voie să fac poze, mai ales că munții se vedeau până, hăt, departe! Afară, nu era frig, era destul de mult soare, dar, cât am stat acolo, ca pe munte, de câteva ori, norii s-au rotit pe deasupra noastră, amenințători.

Pentru cei care merg la pas, bucuria de a ajunge aici este, infinit, mai mare. În Stație sunt priciuri pentru cei care doresc să rămână peste noapte. Sunt condiții civilizate, chiar dacă nu vorbim despre lux, dar, despre comfort, da, putem vorbi.

În cazul nostru, am ajuns după prânz, așa că am mâncat afară și era cald, bine!

Pentru cei care ar ajunge în zonă, jos,și ar dori să stea mai mult, în Comandău sau Covasna , se găsesc cazări, la prețuri de bun simț, iar de acolo ar putea face ieșiri în decor, care după cum vrea, astfel încât o ieșire de un weekend și-ar justifica cheltuiala. Și apoi, facem turism, bre, de când regretăm o ieșire în natură?!

Cam asta o fos' ultima mea ieșire pe Lăcăuți, lejeră, ca de oameni puturoși cum, din păcate pentru mine, am ajuns să fiu. Dar, nu mă las, o să redevin sportiv, o să merg mult mai mult pe jos și-atunci o să vedeți voi ce-o să pățesc eu!

Haidi, pa!

---
Impresii încărcate de Yersinia pestis in 13.11.2014 18:14:40

Validat / Publicat: 13.11.14 22:40:56


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 4971


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33500 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Safta Radu
[13.11.14 22:52:59]
» mesaj pers

   Super, super, super rewiev! Am onoarea primului vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[13.11.14 22:55:30]
» mesaj pers

   @Safta Radu: mulțumesc pentru apreciere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[13.11.14 22:55:31]
» mesaj pers

   @căpcă1: Breee, da' clar ca trebe sa te mai duci o data, da' musai cu nenea ala de stie cum le cheama pe toate florile (... am uitat cum il cheama... :))). Asa ca baga genoflectziuni, flotari si sprint pe loc, ca la vara ai de treaba!

   Nu ne lasa asa, in nestiinta crasa! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[13.11.14 23:00:54]
» mesaj pers

   @crismis: he, he, he, botanica e o materie ciudata, e cu monocotiledonate și dicotiledonate, sper că nu bat câmpii sau inventez cuvinte! Da, vreau pe munte, aș merge și iarna, dar, chiar îi greu, da' nu vă las io, așa, în necunoaștere, văd ce fac și vă dumitrsc eu, cumva!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[14.11.14 08:25:44]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Mi-ai înseninat dimineaţa asta mohorâtă 8-)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 08:33:23]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: păi, ăsta e rolul turismului, să binedispună. Și, dacă vrei, toate diminețile sunt frumoase, ele sunt perpetuue începuturi. Doar vremea poate fi mohorâtă, noi avem lumină-n suflet și zvâc în acțiune! Să știi că nu-s beat, dar astăzi e zi de salariu, la mine!!! :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[14.11.14 09:01:04]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Zi de salariu? Ha-ha (nu ştiu cum se postează emoticoanele astea afurisite - vezi cifra 8, cratima şi paranteza închisă din mesajul anterior), aşa că mă exprim aşa; sper că se acceptă până mă lămuresc singură sau mă lămureşte şi pe mine altcineva?!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 09:14:43]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Ei, păi nu-i așa, vreo facultate, să postezi emoticoane, este ca la messenger! Vrei sa " te râzi", simplu, apeși, una după alta, tastele" :" și ") " și iese o meclă zâmbitoare. Vrei una plângăcioasă, aceeași tastă":" și apoi, tot fără spațiu intre" (". Vrei să faci cu ochiul? Smplu, apeși" punct și virgulă", recte"; " si paranteza zâmbăreață. Daca râzi, bine de tot, apeși ":" și")) ", la plâns de sfârșit de lume, parantezele bocitoare. Dacă râzi de-caz de targă, apesi" două puncte" și majuscula de la "D", easy, nu? Probabil că webmaster o fi ecplicat, pe undeva, pe forum, cum e cu zâmbăricii ăștia. Un weekend plăcut! Săr'mâna! :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Carmen Ion
[14.11.14 10:15:25]
» mesaj pers

   @căpcă1 Se vede treaba că degeaba am făcut o facultate (hăăt de mult), că nu m-am prins. Nu folosesc messengerul dar pe Facebook e mult mai simplu - copiezi emoticoanele (copy - paste) şi gata. Nu există soluţia asta şi aici, că altfel o să-mi prind urechile?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 10:23:26]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Ia tastează, acum, " două puncte, paranteză" una după alta, fără spațiu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.14 10:50:18]
» mesaj pers

   Dom'le, aș fi votat și numai titlul, care îmi evocă un melanj între Sadoveanu, Calistrat Hogaș și Hitchcock (în varianta tradusă la noi - La nord prin nordvest). Nici n-ar fi fost nevoie să mai citesc, singură „emulsia” de mai sus promitea aventuri senzaționale, peisaje bucolice și istorisiri moldovenești. Toate sînt găsibile din plin în poveste, chiar dacă uneori numai printre rînduri: avem o plimbare prin coclaurii unui ținut de graniță, bogat în vii, păduri și oameni călare. Sau îmi zboară mie imaginația schizoidic de departe, din pricină de prea multă vreme de cînd n-am mai ieșit din oraș.

   Planul ăla înclinat de la Comandău era o minune inginerească. Evident că s-a evaporat, s-a contopit cu natura, deși pus în conservare. Pesemne conserva era deschisă și s-a stricat. Mare păcat! Am avut la un moment dat curiozități cu privire la instalația cu pricina și am găsit pe net reportaje de la fața locului, inclusiv unul care îi demonstrează funcționarea. În plus, apare și într-un film, dacă tot am atins deja și cinematografia în ecoul ăsta. Începutul filmului Fructe de pădure al lui Al. Tatos se desfășoară chiar aici. Este filmată funcționarea planului înclinat și călătoria unor localnici cu mocănița. Filmul e din 1983, an în care încă funcționau din plin căile ferate forestiere sau industriale și foloseau și la transportul călătorilor. Erau unele și pe la voi prin zonă, Focșani - Odobești, Mărășești - Panciu și de la Odobești spre Valea Putnei. Mocănițe, trenuri trase de locomotive cu aburi și vagoane care coborau singure din munte, numai cu frînari la post, o imagine pe care am prins-o și eu în copilărie. Acum mai funcționează în vreo 2 - 3 locuri din țară, și mai dergabă ca atracții turistice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Rodel
[14.11.14 11:04:16]
» mesaj pers

   Impresiile tale de călător pe drumuri de munte îmi amintesc de Calistrat Hogaș. Și le citesc cu plăcere, dar și cu regretul că eu nu am ajuns pe acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 11:06:24]
» mesaj pers

   @abancor: Este destul de greu să descrii în cuvinte, frumusețea unor locuri, cu excepția persoanelor de le-ai numit la începutul ecoului. Eu n-am asemenea pretenții, de a fi vreun literat, dar, clar, am fost impresionat de ceea ce se vede. Ar fi mult de discutat despre plăcerea masochistă de a ne distruge frumusețile, de cele mai multe ori din simpla indiferență. Acea invenție"Planul înclinat" a fost folosită vreo sută douăj' de ani, fiind absolut ecologică. De ce a fost lăsată spre distrugere, iaca, nu-ți pot explica! Din păcate, pentru noi, ca nație, ca popor, avem, repet, vocația distrugerii, dar asta e o altă discuție la care nu mă-ncumet, cel puțin, nu pe acest site. Altfel, mocănițele, așa, arhaice cum erau, aduceau un plus de farmec locurilor. Liniile înguste erau folosite mai ales in păduri și pe munte și ofereau niște soluții tehnice deosebite pentru anumite probleme, eu, copilărind și pe la Odobești, am melancolia trenului acela, ca de jucărie. Dar, și asta este o altă discuție. Îți doresc un sfârșit de săptămână relaxant. De umor, sigur vom avea parte, este turul al II lea electoral! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Carmen Ion
[14.11.14 11:06:41]
» mesaj pers

   @căpcă1 - :(

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[14.11.14 11:10:04]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Asta mi-a ieşit dar tot nu pricep: chiar trebuie să învăţ comenzile astea? Nu există o cale mai simplă?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 11:11:11]
» mesaj pers

   @Rodel: După cum am mai spus, Vrancea este un județ de, cumva, centrul țării, se poate ajunge relativ ușor cam din orice direcție. Are destule de oferit, nu numai celebrul vin, totul e să știi ce să cauți. Lepșa, Greșu, Tulnici, Vintileasca și nu numai, sunt puncte de plecare pe diferite trasee din munți. Pentru pescari, este Siretul, pentru vânători, sunt cabane în munți. Oferte sunt, trebuie doar sa alegeți! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[14.11.14 11:13:40]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: păi, nu-i atât de greu, cred, dar, pentru alte întrebări, de fapt răspunsuri, webmasterul e cel care are lumina edificatoare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 11:15:46]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Rodel
[14.11.14 11:18:30]
» mesaj pers

   @căpcă1 - Mulțumesc pentru informații, dar tot nu cred că voi ajunge în Munții Vrancei. Mă voi mulțumi cu munții care sunt mai aproape de Sibiu, deși, trebuie să recunosc, marea îmi place mai mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 11:23:43]
» mesaj pers

   @Rodel: Este numai și numai alegerea ta! Marea înseamnă altceva și mie imi place tare, tare mult. Muntele are, însă o altă civilizație a turismului. Păltinișul este chiar lângă Sibiu, înțeleg de ce nu te tentează Munții Vrancei, dar, dacă, vreodată, ajungi în zonă, sunt și ei o variantă. Sunt încăpățânat, sper sănu irite treaba asta! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Rodel
[14.11.14 11:40:07]
» mesaj pers

   @căpcă1 -Sunt de acord cu tine: muntele este altceva în materie de turism. Când te afli acolo, sus, la înălțime, te simți mai aproape de cer, dar când sunt la mare, sufletul meu vibrează altfel. De aceea, la mare merg în fiecare vară, dar pe cărări de munte o fac mai rar, chiar dacă stau... să cadă pe mine. Îmi place îngemănarea munte-mare , pe care o caut când aleg destinațiile de vacanță.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Artana
[14.11.14 12:44:20]
» mesaj pers

   Mi-am cumparat o carte, c-am zis ca nu mai citesc pe net, online vreau sa rasfoiesc :)... Eii, ideea e ca n-apuc s-o termin, ma fascineaza "poveshtirile" astea reale, la finalul carora simt c-am fost si eu acolo-satisfactie garantata! Multumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 13:07:02]
» mesaj pers

   @Artana: Da, cartea va însemna, întotdeauna, altceva. Pentru a citi și înțelege o carte, trebuie o stare anume, e ca un ritual, dacă vrei. Dar și pe net găsești" frânturi din viață" ce pot transmite unele emoții! :)) Zic așa: nu mai trage tu de timp și mai scrie-ne câte ceva, că, față de mine, tu ai vorbele la tine, mereu! Cum mi-am permis și ți-am zis și aseară, scrie că merităm să citim despre locuri frumoase! :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Artana
[14.11.14 17:36:39]
» mesaj pers

   @căpcă1:

   Da, voi scrie despre ceva nou, ca la Praga, Madrid, Granada, Paris, sau Cluj nu ma bag... s-au spus de toate si f frumos, iar povestirile mele ar fi plictisitoare... ne "auzim" curand :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[14.11.14 20:01:55]
» mesaj pers

   @Artana: Te alinți, dar, ai voie! Scrie și despre culesul porumbului, noi tot așteptăm! Weekend liniștit!!! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[15.11.14 22:07:20]
» mesaj pers

   Foarte bun, şi cu asta am zis totul. Acum vreo jde mii de ani adică imediat după jumătatea secolului trecut un văr de-al meu meteorolog, stătea şase luni la staţie, şase luni în lume. Niciodată nu avea răbdare să-şi petreacă timpul acasă pentru că îl apuca dorul de singurătatea lui şi se întorcea la post cu o săptămână- două înainte. După ce a ieşit la pensie şi-a construit cu mâna lui o căbăniţă în pădure în care a trăit fericit până la adânci bătrâneţi. Retour a la nature, cum zicea Rousseau.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Yersinia pestis
[16.11.14 07:20:45]
» mesaj pers

   @Michi: Cred că întoarcerea-n natură e ceva atavic în felul de-a fi al omului, în ADN-ul nostru. Cu toții, sau, mă rog, majoritatea covârșitoare, vrem natura ca loc unde să petrecem ceva timp, chiar dacă nu știm dacă mai suntem pregătiți pentru a trăi în sălbăticie și singurătate. Bine, se poate filozofa pe această temă, la nesfârșit. Rezumând, e greu după ce ai trăit, o viață, în natură, să vii să locuiești la bloc. Un weekend frumos, sau, nah, ce a mai rămas din el!!! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- vali crintea
[27.11.14 19:17:09]
» mesaj pers

   multumesc pentru fotografii. acum regret si mai mult ratarea unei excursii cu ATV-ul la Lacauti cu plecarea din Focsani! poate se realizeaza anul viitor!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yersinia pestis
[27.11.14 19:19:36]
» mesaj pers

   @vali crintea: Mmm, mai fros este pe jos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[26] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2013] În centrul comunei Comandău -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573947">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573947"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573947">Şterge vot</a></div><span id="v9573947" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573947)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573947Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573947MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2013] În centrul comunei Comandău
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2013] Un cal putere. Dar, ce cal! -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573948">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573948"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573948">Şterge vot</a></div><span id="v9573948" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573948)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573948Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573948MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2013] Un cal putere. Dar, ce cal!
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2013] Aici îs mai mulți cai putere -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573949">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573949"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573949">Şterge vot</a></div><span id="v9573949" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573949)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573949Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573949MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2013] Aici îs mai mulți cai putere
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2013] Studiem efectul razelor gamma asupra castraveților de grădină sau, de ce pufăie locomotiva? -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573950">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573950"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573950">Şterge vot</a></div><span id="v9573950" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573950)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573950Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573950MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2013] Studiem efectul razelor gamma asupra castraveților de grădină sau, de ce pufăie locomotiva?
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2013] Pod peste Bîsca Mare -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573953">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573953"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573953">Şterge vot</a></div><span id="v9573953" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573953)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573953Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573953MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2013] Pod peste Bîsca Mare
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2013] Un altfel de turism, mai rustic dar, mai ecologic! -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573954">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573954"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573954">Şterge vot</a></div><span id="v9573954" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573954)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573954Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573954MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2013] Un altfel de turism, mai rustic dar, mai ecologic!
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2013] Instalația tehnologică de recoltat afine -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573955">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573955"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573955">Şterge vot</a></div><span id="v9573955" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573955)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573955Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573955MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2013] Instalația tehnologică de recoltat afine
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2013] Pe drumul forestier, spre Lăcăuți -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573956">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573956"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573956">Şterge vot</a></div><span id="v9573956" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573956)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573956Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573956MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2013] Pe drumul forestier, spre Lăcăuți
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2013] Pădurea -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573957">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573957"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573957">Şterge vot</a></div><span id="v9573957" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573957)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573957Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573957MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2013] Pădurea
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [JUL-2013] Și, tot pădurea -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573958">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573958"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573958">Şterge vot</a></div><span id="v9573958" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573958)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573958Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573958MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2013] Și, tot pădurea
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [JUL-2013] Văcuțele Milka... un altfel de mov -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573959">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573959"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573959">Şterge vot</a></div><span id="v9573959" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573959)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573959Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573959MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2013] Văcuțele Milka... un altfel de mov
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2013] Ei, se vede stația de pe Vf, Lăcăuți -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573960">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573960"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573960">Şterge vot</a></div><span id="v9573960" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573960)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573960Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573960MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2013] Ei, se vede stația de pe Vf, Lăcăuți
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2013] Pauză la Poarta Vânturilor. Răducu, sau, campionul întrebărilor puse pe secundă, de-aia nu i-am blurat imaginea -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573961">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573961"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573961">Şterge vot</a></div><span id="v9573961" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573961)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573961Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573961MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2013] Pauză la Poarta Vânturilor. Răducu, sau, campionul întrebărilor puse pe secundă, de-aia nu i-am blurat imaginea
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2013] Nu știu ce floare este, mi-a spus Florin, dar, am uitat! -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573962">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573962"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573962">Şterge vot</a></div><span id="v9573962" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573962)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573962Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573962MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2013] Nu știu ce floare este, mi-a spus Florin, dar, am uitat!
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2013] Și, și pe asta am uitat cum o cheamă! -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573963">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573963"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573963">Şterge vot</a></div><span id="v9573963" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573963)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573963Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573963MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2013] Și, și pe asta am uitat cum o cheamă!
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2013] Stația meteo, în toată splendoarea ei -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573964">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573964"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573964">Şterge vot</a></div><span id="v9573964" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573964)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573964Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573964MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2013] Stația meteo, în toată splendoarea ei
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2013] Placa de pe Stație -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573965">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573965"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573965">Şterge vot</a></div><span id="v9573965" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573965)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573965Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573965MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2013] Placa de pe Stație
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, fara bonus]

P20 [JUL-2013] Spre bucătăira Stației -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573966">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573966"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573966">Şterge vot</a></div><span id="v9573966" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573966)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573966Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573966MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2013] Spre bucătăira Stației
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2013] Curtea Stației și antena -releu -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573967">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573967"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573967">Şterge vot</a></div><span id="v9573967" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573967)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573967Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573967MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2013] Curtea Stației și antena -releu
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [JUL-2013] Troița de la Vf. Lăcăuți -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573968">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573968"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573968">Şterge vot</a></div><span id="v9573968" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573968)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573968Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573968MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2013] Troița de la Vf. Lăcăuți
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [JUL-2013] Troița de lângă Stație -- foto by <b>Yersinia pestis</b> [uploaded 13.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av573969">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv573969"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=573969">Şterge vot</a></div><span id="v9573969" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(573969)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f573969Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e573969MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUL-2013] Troița de lângă Stație
foto Yersinia pestis [13.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

[26] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.136884212494 sec