ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 20.05.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare in doi // Hunedoara - Deva - Prislop

TIPĂREȘTE

Anul acesta, data fiind necesitatea de a fi prezent in Hunedoara imediat dupa sarbatorile pascale, am hotarat impreuna cu sotia sa ne rasfatam cu un mic sejur in doi, lasand copilul la bunici.

Plecarea am facut-o din Slobozia, la primele ore ale diminetii. Si pentru ca ne-am hotarat sa facem o plimbare fara sa ne uitam la ceas, am ales traseul mai pitoresc, respectiv Slobozia-Buzau-Valea Siriului-Brasov-Sibiu-Sebes-Cristur unde ne-am cazat fiind localitatea centrala in zona pe care urma sa o vizitam.

Drumul a fost superb, asfaltul bun pe tot traseul. Valea Siriului este impresionanta atat prin suisuri si coborasuri cat si prin peisajele "de inaltime" pe care le poti admira intr-o liniste ireala fiind mai intotdeauna loc de un popas pe marginea drumului.

Am depasit rapid zona aglomerata a Brasovului pe centura si, pana sa ne angrenam pe zona Sibiu-Sebes, am facut o binemeritata pauza de masa la intrarea in Avrig.

La intersectia drumului national cu drumul care duce in Avrig, pe partea dreapta cum mergi catre Sibiu, se afla un motel cu restaurant al carui nume nu-l retin din pacate. Ceea ce va pot spune este ca are o terasa rustica acoperita de pe care am putut admira piscurile inzapezite ale muntilor care se inaltau parca la 5 minute de mers cu masina. Ceea ce mai pot spune este ca au baietii aia acolo un pastrav proaspat facut la gratar de iti vine sa mananci si farfuria. Si apoi nu-i de lepadat nici pretul caci doua portii de ciorba, doua portii de pastrav, doua cafele si doua ape nu au depasit 70 lei. Servirea excelenta, curatenia la ea acasa iar peisajul iti taia rasuflarea.

Am parasit cu greu masa si ne-am asternut la drum, fara oprire pana la Cristur. Drum rapid, desi aglomerat, paralel cu autostrada care se construieste intre Sibiu si Orastie. Si se lucreaza nu gluma. Nu sunt inginer dar pare ca la anul poate fi data in folosinta in totalitate.

La Cristur ne-am cazat la Pensiunea Caro patronata de d-na Moga Maria si de care parea multumita lumea. Am ajuns, ne-am cazat.

D-na Moga impreuna cu fiica sa si inca o d-na angajata au fost de o ospitalitate debordanta, mai ales ca ne-am nimerit intr-o perioada mai proasta in ceea ce priveste situatia personala a patroanei, situatie ce nu se cade a fi relatata pe astfel de site. Camera curata, cu frigider, destul de mare. Televizorul a fost o problema (cred ca era din 90) insa d-na Moga ne-a facut placuta surpriza ca a 2-a zi sa avem un LCD in camera cu diagonala 80.

Piesa de rezistenta a camerei a fost, bineinteles, salteaua cu apa!!!

Piesa de cosmar - cel putin pentru cele 100 de kg ale mele - a fost cabina de dus si baia in general care parea a fi mai degraba o debara. Apa calda la discretie.

Per total nu am ce reprosa si recomand cu caldura. Produsele de la bucatarie au la baza ingrediente din ferma proprie.

Si cu astea fiind zise, trecem la turismul zonal.

Ne-am inceput sejurul cu vizitarea faimosului castel al Corvinilor care a facut sa curga atata cerneala virtuala inclusiv pe acest site.

Usor de gasit, slab semnalizat dupa parerea mea.

Starea castelului in sine pare buna, se lucreaza la restaurare, ai ce sa vezi. Nu voi intra in amanunte pentru ca au povestit altii inaintea mea.

Ceea ce nu mi-a placut este lipsa de "turism profesionist" din partea localnicilor. La iesirea din castel exista cele 3-4 tarabe cu maruntisuri (eventual chinezarii) si ceva magneti si... atat. Pai daca ma duc la un castel pe afara, in afara de fel si fel de brosuri, suveniruri manual lucrate sau obiecte de calitate specifice zonei, exista felurite moduri de a te lasa fara bani (in sensul bun) si anume terase, restaurante, mici magazinase. La Huniazi au fugit toti dupa turci...

Si-am plecat a doua zi la Deva... Am facut temele cu ce aparea pe site-ul autoritatilor locale si ne-am prezentat initial la Palatul Magna Curia. Si a inceput distractia... cateva tablouri, ceva pasari impaiate, doua-trei oua de dinozaur mioritic si ceva capoate si pijamale de pe la inceputul secolului XVIII...

Asta e... mergem la doamna care "taia belete", foarte amabila de altfel si careia ii multumesc pentru disponibilitatea pe care a aratat-o, si ne-am interesat daca gasim pe undeva un ghid, o brosura cu obiectivele turistice. Sarmana femeie a facut ochii mari, s-a uitat instinctiv catre cetate si a dat din umeri "Care obiective? Mergeti in centru sa vedeti fintina arteziana ca e foarte frumoasa! "

Mda... pai chiar asa... am visat intotdeauna sa vizitez in una din cele mai vechi asezari romanesti... fintina arteziana!!!

Am renuntat sa mai cautam Sinagoga, Biserica Reformata si altele si am mers tinta la cetate, ca tot romanul.

Intr-un scuar destul de dubios cu fete nu tocmai albe am parcat masina in fata Centrului de Pregatire Olimpica. Tot acolo era si intrarea intr-un Aqualand si accesul la "liftul" catre cetate.

Am pozat mandru busturile gimnastelor noastre observand cu stupefactie ca vreo 4-5 din ele semana de juri ca sunt surori si am trecut la cucerirea cetatii. Mai peste tot veti observa ca exista doua variante de a ajunge in cetate: pe jos urcand de innebunesti sau cu liftul. Am luat liftul, am zis tatal nostru ca-s cam nevricos din fire (liftul foarte bun, doar eu fricos) si am ajuns sus. Accesul in cetate si prin cetate se face strict pe un fel de alee suspendata din scanduri.

Peisajul de sus superb. Cetatea destul de daramata insa oamenii muncesc sa faca ceva din ea. e si un mic chiosc de unde iti poti lua o cafea si ceva pufuleti.

Am vrut sa coboram pe jos pentru ca dealul cetatii este impadurit si promitea o coborare placuta la umbra. Cele cateva placute de pe zidurile cetatii cu avertismentul "ATENTIE VIPERE" ne-a facut sa procedam la urcarea de urgenta in lift.

Una peste alta, turismul in Deva e minunat insa lipseste cu desavarsire.

Si am continuat cu zona mai sudica: Hateg si Sarmizegetusa.

Am oprit mai intai la rezervatia de zimbrii. Din soseaua principala se desprinde un drum in padure, asfaltat bine, care duce la poarta rezervatiei. Am platit intrarea, am dat binete pisicii fara coada ce strajuie cabana si am plecat prin padure catre tarcul unde rumega simbolul Moldovei. La circa 400 metri de cabana, pe un drum printr-o padure deasa plina de pasari, am ajuns intr-un luminis larg unde se situeaza tarcul zimbrilor. Erau la masa asa ca am ocolit tarcul pentru a ajunge chiar langa uriasi. Erau cam 12 specimene, de diferite varste si marimi, care stateau impreuna. Un animal impresionant si o experienta placuta sa vad de la jumatate de metru o legenda.

Am trecut prin Hateg unde sotia a depistat un magazin de incaltaminte si acolo a racolat o pereche de pantofi "Guban" (batranii stiu de ce).

Si am ajuns intr-un final la Sarmizegetusa romana, langa sosea.

Cred ca pot spune cu mana pe inima ca aici am gasit singurul loc in care se poate spune ca se face ceva turism.

Am platit intrarea in sit si am avut placerea sa gasesc placute cu explicatii si mai multe locuri de vizitat pe o raza de cam 5-600 metri de la sosea. Cu aceleasi bilete am avut si intrarea la muzeul geto-dac de peste drum. Din pacate am fost singurii care am avut curiozitatea sa vizitam si acest locas.

Am facut cunostinta cu administratorul muzeului care ne-a insotit si ne-a dat o lectie de istorie care facea toti banii. Muzeul are parter si etaj si are destul de multe exponate originale si replici ale artefactelor originale si nu cele de prin inchipuirile cineastilor asa cum sunt pe la muzeul de istorie din capitala.

Ultima tinta a fost manastirea Prislop.

Nu sunt o persoana religioasa insa acest lacas de cult te socheaza. Am mers pe dealuri si vai pana cand drumul s-a oprit intr-o vale strajuita de dealuri care ascundeau muschi de stanca sub haina verde de primavara.

Am parcat si am intrat pe poarta mare de lemn. Dincolo de poarta parca am intrat pe un taram de poveste. Casele maicutelor cu pridvor de lemn si floricele la ferestre erau inconjurate de verdeata. In mijlocul curtii se inalta mica bisericuta ce mai pastreaza pe pereti atat afara cat si inauntru picturi din vremuri de mult apuse, strajuita de clopotnita zidita pe un colt vde stanca ce-i acoperit cu floricele albastrui. Cuvintele nu-s de ajuns iar poze nu aveam voie sa facem.

Si am urcat mai sus catre mormantul parintelui Arsenie Boca la care stateau la rand sa se roage, intr-o liniste de mormant, mai mult de 50 de persoane. Si cine mai putea urca si mai sus dar numai pentru a cobori pe o carare cu trepte din radacinile copacilor, catre chilia sapata in stanca a cuviosului Ioan Sihastrul. In Prislop se regaseste icoana facatoare de minuni adusa de domnita Zamfira.

Este greu de descris in cuvinte linistea si frumusetea acestui colt de rai.

Pe drumul de intoarcere, pe un drum ce pleaca din Arpasu de Jos, am mers la Pastravaria Albota pentru o ciorba de pastrav si inca un individ de acelasi gen, de aceasta data mozolit cu mujdei. Un complex cu cazare de cel putin nota 9 atat ca pret cat si ca produse si servire.


[fb]
---
Trimis de stefoctav in 04.06.13 21:47:46
Validat / Publicat: 04.06.13 23:52:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5026 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (stefoctav); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 camera de tortura din Castelul Corvinilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.06.13 23:49:29]
»

Mutat la rubrica "La pas prin Hunedoara și împrejurimi" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

-

Recomandare [opțională]: în descrierierile acestui tip de călătorie, dealtfel interesante, aveți întotdeauna în vedere utilitatea posibilă pentru alţi turişti, ca voi. "Calchierea" unui asemenea "circuit", deşi posibilă, e mai puţin probabilă. Segmentarea impresiilor în mai multe "episoade", legate între ele, automat, prin linkuri ("continuare aici", "urmare de aici") ar conduce la o utilitate mult sporită - mult mai mulţi oameni sunt fi interesaţi să regăsească (cât mai uşor) recomandări despre cazarea la Pensiunea Caro sau de o vizită la Manăstirea Prislop, de exmeplu -- căutându-le la rubricile adecvate (aici, respectiv aici), în loc să "baleieze" toate articolele dintr-o anumită secţiune, doar-doar vor găsi ce-i interesează...

Rugăminte: poate găseşti timpul şi dispoziţia necesară să scrii, totuşi, măcar un set de recomandări dedicate, explicit & distinct, cazării la Pensiunea Caro/ - pentru a-şi fi mai uşor, includ mai jos linkul direct pentru adăugare impresii în această destinaţie: amfostacolo.ro/rev_add.php?id=14223

stefoctavAUTOR REVIEW
[05.06.13 10:45:31]
»

Multumesc pentru indicatii. Am postat un review si pentru pensiunea Caro. Pentru manastirea Prislop nu mai este cazul sa mai scriu si eu, review-rile existente descriu indeajuns frumusetea locului.

webmaster
[05.06.13 10:54:01]
»

@stefoctav: mulțumesc. Review-ul despre pensiunea Caro (excelent scris, btw) va fi validat / publicat în foarte scurt timp

Carmen_Iorgu
[31.08.18 15:10:03]
»

Noi venim in zona Hunedoara-Orăștie de 6 ani, dar anul asta ne-a lăsat un gust amar si nu cred ca vom mai reveni.

Preturile au explodat peste tot, nejustificat, oamenii nu stiu cum sa faca sa iti ia banii si se poartă de parca esti "la mana lor".

Ne-am cazat în Bucium la Casa Maria, camera fara baie proprie, conditii minime, doamna Maria exagerat de insistenta, 120 lei. Era destul de tarziu, asa ca am acceptat, dar nu cred ca merita mai mult de 80 lei.

La Mănăstirea Prislop arata ca la mall, au amenajat, au refăcut drumul, numai bine cat sa se duca mai mulți turisti.

Am oprit la o auto-servire, "Popas Prislop", mai scump ca pe Dorobanti, 6 lei o apa plata...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen_Iorgu, stefoctav
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Hunedoara și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061355113983154 sec
    ecranul dvs: 1 x 1