ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Tulghes la Ditrau prin Pasul Tengheler

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Curiozitatea bat-o vina precum și firea ducăușă, m-au făcut să privesc cu jind de cîteva luni bune la drumul (DJ 127) care se desprinde la Tulgheș din DN 15 (pe porțiunea Viaduct Poina Teiului – Borsec – Toplița) pentru a o lua la SudVest spre Ditrău (DN 12 – mai sus de Gheorghieni spre Toplița). Citisem în urmă cu vreo 20 – 25 ani despre un episod din WW I în care era relatat asaltul unui regiment de infanterie pe axa Tulgheș - Ditrău și numele îmi rămăseseră prin rezonanța lor oarecum în memorie. Era relatat acolo despre eficiența pozițiilor observatorilor de artilerie din Ditrău și despre cît de bine vedeau austro-ungarii trupele românești coborînd versanții, dar nu mi-a fost dat să-mi închipui că 2 decenii și jumătate mai tîrziu aveam să-mi amintesc de paragraful respectiv la fața locului...

Una peste alta din centrul Comunei și Satului Tulgheș (prima localitate după ce treci din Jud. Neamț în Jud. Harghita), un indicator la DN 15 indică spre stînga “Ditrău 34 km”. Drumul pornește asfaltat și apare prima surpriză (pentru mine care de ani de zile mă întrebam unde or fi oare în Tulgheș fostele cazărmi ale Dublei Monarhii), la scurtă distanță după ce treci pe lîngă 2 frumoase biserici (prima ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului și alta catolică), dai pe dreapta de fostul sediu al garnizoanei de graniță. Construcții solide din piatră și bîrne impermeabilizate cu ulei ars, vechi de peste 100 de ani arată aproape ca noi (oare de ce or fi regretat după 1918 românii din Ardeal eficiența administrației Austro-Ungare…!?). Acum acolo se află sediul unui Spital de Psihiatrie, dar pe dinafară totul pare solid și bine îngrijit.

Ca să nu fie nimic mai prejos, pe stînga puțin mai în sus apare un cimitir militar romînesc bine îngrijit, curat și sobru. Parcă aievea desprinse din istoria citită de mine în urmă cu 2 – 3 decenii, sufletele ostașilor români din Brigada 28 Infanterie căzuți în octombrie-noimebrie 1916 se odihnesc la loc de verdeață, străjuite de o bisericuță din bîrne date cu același ulei ars... Bisericuța este se pare monument istoric ea înseși, fiind construită la 1790. Cinste lor și cinste celor care îngrijesc de acest memorial militar, spre diferență de monumente militare aflate în alte părți al României și căzute în paragina nesimțirii și uitării de neam!!!

Din centru de la intersecție și puțin mai sus de locul cimitirului militar, se zărește Piatra Roșie, un aflorisment stîncos pe stînga Bistricioarei pînă la care merită să urci.

Drumul continuă de la un anumit punct încolo neasfaltat, dar calitatea terasamentului este foarte ok și deschiderea largă. Se merge pe valea Pîrîului Putna prin satele Putna Mare și Hagota, pentru a se coborî apoi prin Pasul Tengheler pe valea Pîrîului Ditrău în Ditrău. La nordul șoselei se află Munții Borsecului, la sudul acesteia Munții Ditrăului – ambele subgrupe ale Munților Giurgeului. Peste cumpăna apelor spre sud se află Valea Bicazului cu Cheile Bicazului, Lacu Roșu și Pasul Pângărați, la nord peste cumpăna apelor se află Bistricioara, depresiunea Borsecului și depresiunea Bilbor.

Drumul este destul de lin fără serpentine și suișuri abrupte, cu deschidere largă și urcă numai pînă la aproximativ 1025 m, motiv pentru care a fost ales ca amplasament al viitoarei porțiuni de autostradă Iași - Târgu Mureș pentru a urca din Valea Bistricioarei spre a coborî în Valea Mureșului. Începînd mai întîi din Putna Mare și apoi din Hagota se zărește cușma pietruită a Vîrfului Vițhocoș (1609 m) pentru ca apoi (de asta nu sunt sigur) să se ițească Muntele Licaș (1675 m)

Pasul Tengheler este o lungă porțiune domoală care merge cale de mai mulți km pe o curbă de nivel. La stînga și la dreapta perspective largi pline de pace și calm se deschid. Ai sta și te-ai tot uita la pajiștile nesfîrșite presărate de brazi, pur și simplu nu-ți mai vine să pleci. Spre vest se deschide la aun moment dat la orizont perspectiva Munților Gurghiului. Pe dreapta o mică capelă “Sf. Gellert” îți amintește că te îndrepți spre o zonă majoritar catolică, pe stînga o poartă secuiască frumos sculptată pare să fie intrarea unui ranch unde se află o crescătorie de vite de rasă cu coarne ciudate (seamănă cu bivolii...) Curînd după aceea reîncepe asfaltul.

En fin, la un moment dat drumul începe să coboare... Mai jos pe stînga înainte de a intra pe Valea Ditrăului te invită cîteva iazuri să dai la pește. Ciudat, în vîrf de munte dai la undița, pare mai degrabă fantezia unui bussinesman. Curînd mergînd spre vale văd și Depresiunea Giurgeului, deseori acoperită de ceață (nici acum nu a făcut excepție...). Ici colo se văd case, mai întîi mai rar și apoi mai des, treptat și fără să-mi dai seama ajung pe terasele Mureșului și trebuie să o iau la stînga.

Am noroc pentru faptul că am ajuns la ora potrivită slujbei de seară. Deși este aproape noapte și o ceață de pot să o tai cu cuțitul, intru pentru un scurt moment în Catedrala din Ditrău. Acustica este fenomenală, potențată însă de difuzoarele montate discret și cu grijă. Un cor secondat de o chitară cîntă în maghiară, slujba se ține în aceeași limbă, un proiector digital asigură pe un ecran afijajul versetelor necesare. Cu amintirea ritmurilor și melodicității slujbei mă sui cu regret la volan, trec prin Lazarea unde știu că este un castel și apoi la Gheorghieni o iau la stînga.

Păcat că era seară și frig, dar pentru catedrala din Ditrău și pentru Castelul Din Lazarea îmi voi rezerva – special – o altă zi.

P.S. Aici la youtube sunt clipuri filmate pe traseu.

Aici la youtube panoramă a Tulgheșului filmată de pe Piatra Roșie.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 21.11.11 23:46:19
Validat / Publicat: 22.11.11 06:12:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12415 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Catedrala din Ditrău.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[22.11.11 00:00:20]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[22.11.11 01:00:01]
»

P. S. Webmaster, dacă se poate http://www.youtube.com/watch? v=zDlO1YTEcBc&feature=related

webmaster28
[22.11.11 05:58:00]
»

Am atasat clipul solicitat.

dorgo
[22.11.11 12:32:36]
»

Excelenta pledoarie pentru ziua de 1 Decembrie, ce se apropie cu pasi repezi, felicitari Qvadratvus!

gheisa
[22.11.11 13:16:52]
»

@Qvadratvus: un review util, multumim de filmute, .

Mi se pare mie sau afinitatea turistica intre @dorgo si @Qvadratvus e de 100%+?

iulianic
[22.11.11 14:15:58]
»

@Qvadratvus: Felicitari din toata inima pentru review! Este cel mai vibrant omagiu pentru Romania si oamenii ei adus aici, pe AFA.

Asocierea cu fondul sonor este cum nu se poate mai inspirata. Nu am citit de mult un review atat de emotionant, poate si pentru faptul ca neam de neamul meu a avut si inca are militari in familie.

Biserica din Cimitirul Militar este ea insasi un monument istoric. Pai, ar fi fost o mare nedreptate sa nu fie cotata drept monument istoric. Oare cate slujbe de inmormantare pentru eroii zdrobiti, manjiti de sange si noroi, s-au oficiat in micuta biserica de lemn? Aici si-au plans ostasii camarazii cazuti si aici a fost ultima oara cand i-au vazut aievea.

Emotionant! De multe ori mi-am spus ca daca pietrele, muntii si vaile, bisericile, cetatile si casele vechi ar fi putut vorbi, altfel ar fi fost scrisa istoria noastra.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[22.11.11 19:57:12]
»

Iulianic, dintre bunicii mei unul a fost aviator și celălalt ofițer de infanterie, dar nu asta m-a făcut să mă emoționez cînd am văzut memorialul. Ce m-a impresionat au fost în primul rînd sobrietatea și decența lui, în al doilea rînd cadrul natural precum și cel antropic (pămîntul sfînt din jurul unei vechi biserici românești) și poate cel mai mult faptul că în plin sfîrșit de noimebrie cimitirul arăta foarte îngrijit - tuns la perie și fără nici o urmă de buriană sau gunoi, gardul fără stricăciuni și treptele fără nici un fir de praf.

Asta contrastează cu ceea ce am văzut de exemplu în ultimele 6 luni la Mălini pe Drumul Talienilor de lîngă Fălticeni, unde monumentul ridicat în cinstea celor cîteva sute de militari ucişi în luptele din zonă din august 1944 nu mai este întreținut de nimeni și este aflat în plin proces de dezintegrare (v. P21 de la linkul vezi impresii). Contrastează și cu mormîntul sublocotenentului Emil Rebreanu (v. P 23 de la acest link vezi impresii) de la Palanca, unde obeliscul ostașilor sovietici de lîngă el este mai bine întreținut și îngrijit. Contrastează de asemeni cu atitudinea altor administrații locale din țară care lasă în paragină memoriale, monumente și cimitire militare de parcă ar fi ceva despre care trebuie să uiți.

P.S. Dorgo, nu s-a vrut a fi o pledoarie pentru 1 Decembrie ci doar pentru frumusețea locurilor, dar se pare că a ieșit mai mult decît am intenționat.

P.P.S. Gheisha, afinitatea mea turistică dintre mine și Dorgo habar nu am care este, sincer. Dacă este să o iau în sens cît se poate de strict, de exemplu pe mine mă lasă complet rece articolele despre destinațiile turistice dinafara granițelor României. Ceea ce remarc eu însă la dînsul este atît tendința de a scoate în evidență ceea ce este bun și merită păstrat și promovat dintre ceea ce ne încojoară, cît și sentimentele pe care le am și eu cînd văd cum sunt lăsate în paragină și distruse locuri pentru care s-a trudit cu sudoare har și imaginație în ultimele 2 secole.

iordachec
[17.09.12 06:42:09]
»

recomand din plin Catedrala din Ditrau, desi recenta ca si constructie (inceput de secol) este o bijuterie, ceva fantastic. este impardonabil sa treci prin Ditrau si sa nu treci si pe aici.

dar din cate vad in zona sunt si alte lucruri de vazut.

un review foarte bun!

C0ndu
[14.05.15 13:12:20]
»

@Qvadratvus - Am găsit multe lucruri interesante mergând pe firul povestirilor Dvs. M-ar interesa o referinţă bibliografică, eventual online, relativ la episodul din primul război mondial la care faceţi referire. Cu mulţumiri anticipate.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[14.05.15 22:48:17]
»

Îmi pare rău, dar au trecut aproape 3 decenii de atunci... Nu mai știu acum încotro să vă îndrum... Singurul lucru care îmi vine acum în minte e să mă uit prin cartea lui Kirițescu (Istoria Răsboiului pentru Reîntregirea României ed. a III-a) dar mă cam îndoiesc de faptul că acolo aș fi citit pasajul... Era - cred, un extras din memoriile unui ofițer.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danielaluchian
[10.05.17 13:11:01]
»

Foarte frumos reportaj!

Stie cineva cum e drumul acum? Vreau si eu sa parcurg acest traseu, in iunie.

cosstti
[21.10.18 22:09:47]
»

Am parcurs acest drum din Ditrau spre Tulghes chiar astazi.

La scurt timp dupa ce treci de Ditrau, drumul asfaltat dispare facand loc drumului de tara.

Acest drum este larg cu doua benzi destul de generoase, iar praful se aseaza peste tot in perioadele secetoase.

Curios lucru, doar in zona localitatilor sunt gropi in carosabil.

Zona este putin exploatata din p. d. v. turistic, cu toate acestea atunci cand am strabatut zona era in desfasurare un concurs de cros pe motociclete de teren.

Am ratat cimitirul eroilor, dar am admirat pavilioanele Spitalului de Psihiatrie, care nu sunt altceva decat cladirile construite de austrieci.

Cimitirul eroilor ramane in asteptare pana la primavara.

Recomand acest traseu frumos pentru iubitorii de natura si frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
C0ndu, cosstti, danielaluchian, dorgo, gheisa, iordachec, iulianic, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDepresiunea Giurgeului și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081983089447021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1