26449 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Depresiunea Giurgeului și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
31.12.2011
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
Combustibilul
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 3 -- varsta: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Castelul din Lazarea


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Ultimul rw pe 2011...

În ultimii ani autorităţile Judeţului Harghita au început să investească în imaginea turistică a locurilor, astfel că inevitabil situri despre care nu aveam nici o idee mi-au ajuns în atenţie. Un astfel de loc este situat cam la 6 km nord-vest de Gheorghieni pe DN 12 în satul Lăzarea, unde se află un castel nobiliar rensacentist construit şi reconstruit treptat pe parcursul a vreo 200 de ani – cu aproximaţie între 1450-1632. Date despre istoricul construcţiei şi despre ctitorii ei , familia Lázár, se găsesc din abundenţă pe Net, astfel că nu am de ce să insist asupra lor .

Vizitarea castelului merită, trebuie însă să nu vă faceţi foarte multe iluzii sau să vă aşteptaţi la ceva spectaculos. Locul este interesant, fiind grevat însă de dezinteresul financiar de moment al diriguitorilor. Restaurarea începută în deceniul 7 al secolului trecut s-a oprit la jumătate, astfel că ceea ce vedeţi la primul contact sunt clădiri care arată a ruine în devenire. Dacă reuşiţi să treceţi de acest moment, veţi găsi ansamblul atractiv.

Eu unul am ajuns acolo în a doua zi de Crăciun, cînd evident locurile erau cam pustii. Am reuşit să intru în curtea interioară (poarta era lăsată deschisă), dar nu am avut acces în sălile renovate – muzeograful fiind probabil la un păhărel de palincă în cinstea naşterii Mîntuitorului.

Impresia mea este că cel puţin în privinţa structurilor de rezistenţă clădirile sunt în mare parte consolidate, problema fiind finisajele interioare (făcute din cîte am înţeles la o bună parte dintre clădiri) şi cele exterioare. Ar mai fi aşadar ceva bani de investit aici. Oricum, sunt convins că restaurarea completă l-ar reintroduce bine de tot în circuitul turistic şi treptat banii investiţi s-ar scoate.

Zona în sine are foarte mult farmec, 8 km mai la nord-vest este Catedrala din Ditrău, doar cîţiva km mai încolo la nord-est la 15 -20 minute de mers cu maşina este pasul Ţengheler, lîngă Gheorghieni la est se află Pasul Kovács Péter, puţin spre sud-est Peştera Şugău, la sud-vest Pasul Bucin şi, evident, în apropiere Munţii Hăşmaşul Mare cu Lacul Roşu şi Cheile Bicazului, precum şi Munţii Giurgeului cu cheile şi vîrfurile lor destul de sălbatice.

Eu unul sunt pentru restaurarea completă a acestui castel. Este timpul ca miopia politică să lase locul realismului şi românii să-şi asume coexistenţa în ultima mie de ani cu secuii din zona respectivă, cu tot ce a însemnat aceasta. Istoria grupului relativ compact de secui din depresiunile Mureşului şi Oltului este şi istoria României, iar viitorul este acela al cooperării. Mi-e teamă pentru furmuseţile locurilor despre care vorbesc în faţa unui spor populaţional natural eminamente negativ, într-o zonă aflată nu la prea mică distanţă de o masa compactă de populaţie de etnie romă (cei care au mers de la Sibiu la Odorhei prin Agnita şi de acolo la Gheorghieni ştiu despre ce vorbesc…). Dincolo de tăierea drastică a pădurilor din zonă, trebuie generate alternative economice şi turismul local are din plin de unde să-şi tragă resurse.

Am adăugat fografii care să vorbească în locul meu...

De remarcat este că situl a servit drept bază unor tabere de creaţie artistică, o parte din participanţi lăsînd diverse lucrări în castel atît în curtea interioară cît şi în galeriile clădirilor restaurate. Mie unuia cele din curte mi s-au părut cam absconse, dar presupun că este o chestiune de gust. Sincer aş fi preferat să nu existe iar în locul lor să se fi investit bani în restaurarea completă, dar iar repet, e doar o opinie strict personală.

P.S. @Webmaster, ataşaţi văr rog un tur virtual al castelului aici la http://www.youtube.com/watch?v=a_BrS_LKjXA

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 31.12.2011 14:46:31

Validat / Publicat: 31.12.11 15:56:05

VIZUALIZĂRI: 3754


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  10800 PMA (din 12 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster15
[31.12.11 15:55:20]
» mesaj pers

   Am adaugat clipul solicitat. Vizionare placuta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Cristian_h
[01.01.12 10:41:10]
» mesaj pers

   Din pozele atasate vad ca in ultimii 20 de ani nu s-a schimbat nimic la Lazarea, pacat!

    Foarte aproape cocotata pe coasta muntelui invecinat se afla si o Manastire Franciscana care are o frumoasa biserica baroca (sec. XVII)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cosstti
[23.04.18 16:52:52]
» mesaj pers

   O mare dezamagire.

   Am vrut sa vizitez Castelul Lazarea in mod special.

   Venind dinspre Toplita am facut stanga pe la Primarie si am inceput sa urc pe un drum nepavat.

   Nici un indicator spre castel, am vazut totusi un indicator care spunea ceva de o salina, pe un drum ingust am ajuns la o salina artificiala cu lacat pe usa.

   In apropiere era o cladire impunatoare ce parea a fi o manastire ce avea intr-o latura un parc cu obiecte din lemn sculptate de un artist necunoscut. Acolo sus in parcare nu era tipenie de om.

   Am inceput sa cobor pe drumul ingust pe care urcasem ceva mai devreme. Vad doi copii de 12- 13 ani pe biciclete, ii intreb de Castelul Lazarea... baiatul incearca sa-mi spuna in engleza ca nu ma intelege, iar fata, ceva mai orientata imi arata intr-o anumita directie cu degetul fara sa scoata un sunet.

   Ii multumesc si ma indrept in directia indicata pe un drum nepavat ce ma duce la poarta castelului.

   Pe poarta castelului vad un lacat mare.

   Nici un program de vizitare, nici o informatie... nimic.

   Am facut cateva fotografii, apoi am trecut podetul de lemn spre sosea. Pe un gard in dreapta, imdeiat dupa podet era un panou pe care scria ceva in maghiara si un numar de telefon.

   In zona - nici tipenie de om.

   Am facut o poza acelui panou si am plecat spre Gheorghieni, iar de acolo spre Lacul Sfanta Ana si Timovul Mohos.

   Concluzii: Dintr-un patriotism prost inteles, copiii din zona nu vor sa invete Limba Romana.

   Lipsa indicatoarelor in Limba Romana si in engleza, denota ca localnicii nu vor sa-si promoveze obiectivele istorice. Pacat.

   Enclavizarea nu duce la nimic bun. Daca oamenii locului vor vrea sa viziteze Romania, se vor intelege doar in engleza cu romanii?

   Absolut jenant.

   Daca cineva stie modalitatea prin care se poate vizita Castelul Lazarea, il rog sa-mi spuna, voi reveni cu drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Qvadratvus
[23.04.18 18:21:08]
» mesaj pers

   Ați încercat să sunați la numărul respectiv de telefon?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cosstti
[24.04.18 06:48:31]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: Nu am facut imprudenta de a suna.

   Din ce am reusit sa traduc cu google, am priceput ca... dupa vizitarea castelului sa ma duc la crasma situata la 100m pentru o bautura.

   Cum pot sa postez fotografia cu afisul?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[8] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Bastionul central şi Turnul din sud-est. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285513">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285513"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285513">Şterge vot</a></div><span id="v9285513" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285513)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285513Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285513MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Bastionul central şi Turnul din sud-est.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Turnul din sud-vest şi Bastionul central cu poarte de intrare în curtea interioară. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285514">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285514"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285514">Şterge vot</a></div><span id="v9285514" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285514)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285514Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285514MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Turnul din sud-vest şi Bastionul central cu poarte de intrare în curtea interioară.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Clădire din colţul de nord-est. Planşeele interioare de consolidare sunt turnate, mai trebuiesc însă făcute finisajele. Din păcate în urmă cu 19 ani restaurarea s-a oprit la acest nivel. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285515">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285515"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285515">Şterge vot</a></div><span id="v9285515" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285515)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285515Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285515MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Clădire din colţul de nord-est. Planşeele interioare de consolidare sunt turnate, mai trebuiesc însă făcute finisajele. Din păcate în urmă cu 19 ani restaurarea s-a oprit la acest nivel.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Din curtea interioară privim către Turnul de sud-est. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285516">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285516"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285516">Şterge vot</a></div><span id="v9285516" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285516)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285516Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285516MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului) - Din curtea interioară privim către Turnul de sud-est.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Aici spre nord-vest am senzaţia că a fost corpul principal, recte  reşedinţa nobiliară. Mi-ar fi plăcut să fi fost muzeograful ca să pot să privesc din turn. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285517">Şterge vot</a></div><span id="v9285517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Aici spre nord-vest am senzaţia că a fost corpul principal, recte reşedinţa nobiliară. Mi-ar fi plăcut să fi fost muzeograful ca să pot să privesc din turn.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- pre Tunul din nord-est. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285518">Şterge vot</a></div><span id="v9285518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- pre Tunul din nord-est.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Intrările în reşedinţa nobiliară. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285519">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285519"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285519">Şterge vot</a></div><span id="v9285519" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285519)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285519Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285519MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Intrările în reşedinţa nobiliară.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Privire din curte spre Bastionul central. Se văd cîteva dintre lucrările de artă lăsate de diversele tabere de creaţie care s-au desfăşurat aici. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 31.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av285521">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv285521"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=285521">Şterge vot</a></div><span id="v9285521" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(285521)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f285521Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e285521MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [DEC-2011] Castelul din Lăzarea (Depresiunea Giurgeului)- Privire din curte spre Bastionul central. Se văd cîteva dintre lucrările de artă lăsate de diversele tabere de creaţie care s-au desfăşurat aici.
foto Qvadratvus [31.12.11]
# [50 PMA, +BONUS]

[8] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0921950340271 sec