25907 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Depresiunea Giurgeului și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
21.11.2011
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
Combustibilul
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1
+ COPII: 1 -- varsta: 10 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

De la Tulghes la Ditrau prin Pasul Tengheler


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Curiozitatea bat-o vina precum și firea ducăușă, m-au făcut să privesc cu jind de cîteva luni bune la drumul (DJ 127) care se desprinde la Tulgheș din DN 15 (pe porțiunea Viaduct Poina Teiului – Borsec – Toplița) pentru a o lua la SudVest spre Ditrău (DN 12 – mai sus de Gheorghieni spre Toplița). Citisem în urmă cu vreo 20 – 25 ani despre un episod din WW I în care era relatat asaltul unui regiment de infanterie pe axa Tulgheș - Ditrău și numele îmi rămăseseră prin rezonanța lor oarecum în memorie. Era relatat acolo despre eficiența pozițiilor observatorilor de artilerie din Ditrău și despre cît de bine vedeau austro-ungarii trupele românești coborînd versanții, dar nu mi-a fost dat să-mi închipui că 2 decenii și jumătate mai tîrziu aveam să-mi amintesc de paragraful respectiv la fața locului...

Una peste alta din centrul Comunei și Satului Tulgheș (prima localitate după ce treci din Jud. Neamț în Jud. Harghita), un indicator la DN 15 indică spre stînga “Ditrău 34 km”. Drumul pornește asfaltat și apare prima surpriză (pentru mine care de ani de zile mă întrebam unde or fi oare în Tulgheș fostele cazărmi ale Dublei Monarhii), la scurtă distanță după ce treci pe lîngă 2 frumoase biserici (prima ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului și alta catolică), dai pe dreapta de fostul sediu al garnizoanei de graniță. Construcții solide din piatră și bîrne impermeabilizate cu ulei ars, vechi de peste 100 de ani arată aproape ca noi (oare de ce or fi regretat după 1918 românii din Ardeal eficiența administrației Austro-Ungare…!?). Acum acolo se află sediul unui Spital de Psihiatrie, dar pe dinafară totul pare solid și bine îngrijit.

Ca să nu fie nimic mai prejos, pe stînga puțin mai în sus apare un cimitir militar romînesc bine îngrijit, curat și sobru. Parcă aievea desprinse din istoria citită de mine în urmă cu 2 – 3 decenii, sufletele ostașilor români din Brigada 28 Infanterie căzuți în octombrie-noimebrie 1916 se odihnesc la loc de verdeață, străjuite de o bisericuță din bîrne date cu același ulei ars... Bisericuța este se pare monument istoric ea înseși, fiind construită la 1790. Cinste lor și cinste celor care îngrijesc de acest memorial militar, spre diferență de monumente militare aflate în alte părți al României și căzute în paragina nesimțirii și uitării de neam!!!

Din centru de la intersecție și puțin mai sus de locul cimitirului militar, se zărește Piatra Roșie, un aflorisment stîncos pe stînga Bistricioarei pînă la care merită să urci.

Drumul continuă de la un anumit punct încolo neasfaltat, dar calitatea terasamentului este foarte ok și deschiderea largă. Se merge pe valea Pîrîului Putna prin satele Putna Mare și Hagota, pentru a se coborî apoi prin Pasul Tengheler pe valea Pîrîului Ditrău în Ditrău. La nordul șoselei se află Munții Borsecului, la sudul acesteia Munții Ditrăului – ambele subgrupe ale Munților Giurgeului. Peste cumpăna apelor spre sud se află Valea Bicazului cu Cheile Bicazului, Lacu Roșu și Pasul Pângărați, la nord peste cumpăna apelor se află Bistricioara, depresiunea Borsecului și depresiunea Bilbor.

Drumul este destul de lin fără serpentine și suișuri abrupte, cu deschidere largă și urcă numai pînă la aproximativ 1025 m, motiv pentru care a fost ales ca amplasament al viitoarei porțiuni de autostradă Iași - Târgu Mureș pentru a urca din Valea Bistricioarei spre a coborî în Valea Mureșului. Începînd mai întîi din Putna Mare și apoi din Hagota se zărește cușma pietruită a Vîrfului Vițhocoș (1609 m) pentru ca apoi (de asta nu sunt sigur) să se ițească Muntele Licaș (1675 m)

Pasul Tengheler este o lungă porțiune domoală care merge cale de mai mulți km pe o curbă de nivel. La stînga și la dreapta perspective largi pline de pace și calm se deschid. Ai sta și te-ai tot uita la pajiștile nesfîrșite presărate de brazi, pur și simplu nu-ți mai vine să pleci. Spre vest se deschide la aun moment dat la orizont perspectiva Munților Gurghiului. Pe dreapta o mică capelă “Sf. Gellert” îți amintește că te îndrepți spre o zonă majoritar catolică, pe stînga o poartă secuiască frumos sculptată pare să fie intrarea unui ranch unde se află o crescătorie de vite de rasă cu coarne ciudate (seamănă cu bivolii...) Curînd după aceea reîncepe asfaltul.

En fin, la un moment dat drumul începe să coboare... Mai jos pe stînga înainte de a intra pe Valea Ditrăului te invită cîteva iazuri să dai la pește. Ciudat, în vîrf de munte dai la undița, pare mai degrabă fantezia unui bussinesman. Curînd mergînd spre vale văd și Depresiunea Giurgeului, deseori acoperită de ceață (nici acum nu a făcut excepție...). Ici colo se văd case, mai întîi mai rar și apoi mai des, treptat și fără să-mi dai seama ajung pe terasele Mureșului și trebuie să o iau la stînga.

Am noroc pentru faptul că am ajuns la ora potrivită slujbei de seară. Deși este aproape noapte și o ceață de pot să o tai cu cuțitul, intru pentru un scurt moment în Catedrala din Ditrău. Acustica este fenomenală, potențată însă de difuzoarele montate discret și cu grijă. Un cor secondat de o chitară cîntă în maghiară, slujba se ține în aceeași limbă, un proiector digital asigură pe un ecran afijajul versetelor necesare. Cu amintirea ritmurilor și melodicității slujbei mă sui cu regret la volan, trec prin Lazarea unde știu că este un castel și apoi la Gheorghieni o iau la stînga.

Păcat că era seară și frig, dar pentru catedrala din Ditrău și pentru Castelul Din Lazarea îmi voi rezerva – special – o altă zi.

P.S. Aici la youtube sunt clipuri filmate pe traseu.

Aici la youtube panoramă a Tulgheșului filmată de pe Piatra Roșie.

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 21.11.2011 23:46:19

Validat / Publicat: 22.11.11 06:12:13

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 8079


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  23600 PMA (din 25 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster0
[22.11.11 00:00:20]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[22.11.11 01:00:01]
» mesaj pers

   P. S. Webmaster, dacă se poate http://www.youtube.com/watch? v=zDlO1YTEcBc&feature=related

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster28
[22.11.11 05:58:00]
» mesaj pers

   Am atasat clipul solicitat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[22.11.11 12:32:36]
» mesaj pers

   Excelenta pledoarie pentru ziua de 1 Decembrie, ce se apropie cu pasi repezi, felicitari Qvadratvus!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- gheisa
[22.11.11 13:16:52]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: un review util, multumim de filmute, .

   

   Mi se pare mie sau afinitatea turistica intre @dorgo si @Qvadratvus e de 100%+?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[22.11.11 14:15:58]
» mesaj pers

   @Qvadratvus: Felicitari din toata inima pentru review! Este cel mai vibrant omagiu pentru Romania si oamenii ei adus aici, pe AFA.

   Asocierea cu fondul sonor este cum nu se poate mai inspirata. Nu am citit de mult un review atat de emotionant, poate si pentru faptul ca neam de neamul meu a avut si inca are militari in familie.

   Biserica din Cimitirul Militar este ea insasi un monument istoric. Pai, ar fi fost o mare nedreptate sa nu fie cotata drept monument istoric. Oare cate slujbe de inmormantare pentru eroii zdrobiti, manjiti de sange si noroi, s-au oficiat in micuta biserica de lemn? Aici si-au plans ostasii camarazii cazuti si aici a fost ultima oara cand i-au vazut aievea.

   Emotionant! De multe ori mi-am spus ca daca pietrele, muntii si vaile, bisericile, cetatile si casele vechi ar fi putut vorbi, altfel ar fi fost scrisa istoria noastra.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 750 PMA1 (din 3 voturi)]
- Qvadratvus
[22.11.11 19:57:12]
» mesaj pers

   Iulianic, dintre bunicii mei unul a fost aviator și celălalt ofițer de infanterie, dar nu asta m-a făcut să mă emoționez cînd am văzut memorialul. Ce m-a impresionat au fost în primul rînd sobrietatea și decența lui, în al doilea rînd cadrul natural precum și cel antropic (pămîntul sfînt din jurul unei vechi biserici românești) și poate cel mai mult faptul că în plin sfîrșit de noimebrie cimitirul arăta foarte îngrijit - tuns la perie și fără nici o urmă de buriană sau gunoi, gardul fără stricăciuni și treptele fără nici un fir de praf.

   Asta contrastează cu ceea ce am văzut de exemplu în ultimele 6 luni la Mălini pe Drumul Talienilor de lîngă Fălticeni, unde monumentul ridicat în cinstea celor cîteva sute de militari ucişi în luptele din zonă din august 1944 nu mai este întreținut de nimeni și este aflat în plin proces de dezintegrare (v. P21 de la linkul vezi impresii). Contrastează și cu mormîntul sublocotenentului Emil Rebreanu (v. P 23 de la acest link vezi impresii) de la Palanca, unde obeliscul ostașilor sovietici de lîngă el este mai bine întreținut și îngrijit. Contrastează de asemeni cu atitudinea altor administrații locale din țară care lasă în paragină memoriale, monumente și cimitire militare de parcă ar fi ceva despre care trebuie să uiți.

   

   P.S. Dorgo, nu s-a vrut a fi o pledoarie pentru 1 Decembrie ci doar pentru frumusețea locurilor, dar se pare că a ieșit mai mult decît am intenționat.

   P.P.S. Gheisha, afinitatea mea turistică dintre mine și Dorgo habar nu am care este, sincer. Dacă este să o iau în sens cît se poate de strict, de exemplu pe mine mă lasă complet rece articolele despre destinațiile turistice dinafara granițelor României. Ceea ce remarc eu însă la dînsul este atît tendința de a scoate în evidență ceea ce este bun și merită păstrat și promovat dintre ceea ce ne încojoară, cît și sentimentele pe care le am și eu cînd văd cum sunt lăsate în paragină și distruse locuri pentru care s-a trudit cu sudoare har și imaginație în ultimele 2 secole.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- iordachec
[17.09.12 06:42:09]
» mesaj pers

   recomand din plin Catedrala din Ditrau, desi recenta ca si constructie (inceput de secol) este o bijuterie, ceva fantastic. este impardonabil sa treci prin Ditrau si sa nu treci si pe aici.

   dar din cate vad in zona sunt si alte lucruri de vazut.

   un review foarte bun!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- C0ndu
[14.05.15 13:12:20]
» mesaj pers

   @Qvadratvus - Am găsit multe lucruri interesante mergând pe firul povestirilor Dvs. M-ar interesa o referinţă bibliografică, eventual online, relativ la episodul din primul război mondial la care faceţi referire. Cu mulţumiri anticipate.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Qvadratvus
[14.05.15 22:48:17]
» mesaj pers

   Îmi pare rău, dar au trecut aproape 3 decenii de atunci... Nu mai știu acum încotro să vă îndrum... Singurul lucru care îmi vine acum în minte e să mă uit prin cartea lui Kirițescu (Istoria Răsboiului pentru Reîntregirea României ed. a III-a) dar mă cam îndoiesc de faptul că acolo aș fi citit pasajul... Era - cred, un extras din memoriile unui ofițer.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- danielaluchi
[10.05.17 13:11:01]
» mesaj pers

   Foarte frumos reportaj!

   

   Stie cineva cum e drumul acum? Vreau si eu sa parcurg acest traseu, in iunie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- cosstti
[21.10.18 22:09:47]
» mesaj pers

   Am parcurs acest drum din Ditrau spre Tulghes chiar astazi.

   La scurt timp dupa ce treci de Ditrau, drumul asfaltat dispare facand loc drumului de tara.

   Acest drum este larg cu doua benzi destul de generoase, iar praful se aseaza peste tot in perioadele secetoase.

   Curios lucru, doar in zona localitatilor sunt gropi in carosabil.

   Zona este putin exploatata din p. d. v. turistic, cu toate acestea atunci cand am strabatut zona era in desfasurare un concurs de cros pe motociclete de teren.

   Am ratat cimitirul eroilor, dar am admirat pavilioanele Spitalului de Psihiatrie, care nu sunt altceva decat cladirile construite de austrieci.

   Cimitirul eroilor ramane in asteptare pana la primavara.

   Recomand acest traseu frumos pentru iubitorii de natura si frumos.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [NOV-2011] Bierica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Tulgheș -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276735">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276735"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276735">Şterge vot</a></div><span id="v9276735" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276735)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276735Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276735MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [NOV-2011] Bierica ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Tulgheș
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [NOV-2011] Pe drumul spre Ditrău, prima dintre bisericile catolice - aici cea din Tulgheș. În comună 30 % sunt maghiari, la fel ca inscripțiile dinăuntru. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276736">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276736"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276736">Şterge vot</a></div><span id="v9276736" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276736)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276736Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276736MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [NOV-2011] Pe drumul spre Ditrău, prima dintre bisericile catolice - aici cea din Tulgheș. În comună 30 % sunt maghiari, la fel ca inscripțiile dinăuntru.
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [NOV-2011] Fostele cazărmi austro-ungare din Tulgheș. Într-o fotografie de perspectivă văzută pe Net, am numărat peste 20 de clădiri în incinta fostei unități militare K. K. Acum aici este un sanatoriu de psihiatrie. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276737">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276737"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276737">Şterge vot</a></div><span id="v9276737" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276737)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276737Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276737MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [NOV-2011] Fostele cazărmi austro-ungare din Tulgheș. Într-o fotografie de perspectivă văzută pe Net, am numărat peste 20 de clădiri în incinta fostei unități militare K. K. Acum aici este un sanatoriu de psihiatrie.
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [NOV-2011] Memorialul militar din Tulgeș. Aici sunt îngropați militarii căzuți în luptele desfășurate în zonă pe Valea Jidanului, Covorea, Valea Putnei, Pietrele Roșii, Baret. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276738">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276738"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276738">Şterge vot</a></div><span id="v9276738" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276738)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276738Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276738MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [NOV-2011] Memorialul militar din Tulgeș. Aici sunt îngropați militarii căzuți în luptele desfășurate în zonă pe Valea Jidanului, Covorea, Valea Putnei, Pietrele Roșii, Baret.
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [NOV-2011] Cinste segentului Gheorghe Costescu din Brigada 28 Infanterie - căzut la datorie pe 3 noiembrie 1916 cu arma în mînă ! -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276739">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276739"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276739">Şterge vot</a></div><span id="v9276739" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276739)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276739Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276739MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [NOV-2011] Cinste segentului Gheorghe Costescu din Brigada 28 Infanterie - căzut la datorie pe 3 noiembrie 1916 cu arma în mînă !
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [NOV-2011] Biserica din Cimitirul Militar este datată 1790 - ea însuși un monument istoric. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 21.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276740">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276740"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276740">Şterge vot</a></div><span id="v9276740" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276740)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276740Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276740MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [NOV-2011] Biserica din Cimitirul Militar este datată 1790 - ea însuși un monument istoric.
foto Qvadratvus [21.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [NOV-2011] Reînhumarea ostașilor căzuți la datorie s-a făcut în 1989 cu onoruri. În zare se zărește Piatra Roșie, un aflorisment pînă la care cu siguranță merită să urci. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276741">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276741"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276741">Şterge vot</a></div><span id="v9276741" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276741)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276741Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276741MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [NOV-2011] Reînhumarea ostașilor căzuți la datorie s-a făcut în 1989 cu onoruri. În zare se zărește Piatra Roșie, un aflorisment pînă la care cu siguranță merită să urci.
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [NOV-2011] Din Putna Mare se zărește Piatra Vitoș, sau Vițhocoș (fonetică aproximativă din maghiară ...) -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276742">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276742"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276742">Şterge vot</a></div><span id="v9276742" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276742)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276742Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276742MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [NOV-2011] Din Putna Mare se zărește Piatra Vitoș, sau Vițhocoș (fonetică aproximativă din maghiară ...)
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [NOV-2011] Vîrful Vițhocoș mai deaproape. Interesant, interesant ... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276743">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276743"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276743">Şterge vot</a></div><span id="v9276743" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276743)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276743Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276743MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [NOV-2011] Vîrful Vițhocoș mai deaproape. Interesant, interesant ...
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [NOV-2011] O fi oare Licaș (1675 m)? Nu sunt sigur, aici suntem în Hagota și s-ar putea să fie de fapt Prișca (1545 m). -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276744">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276744"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276744">Şterge vot</a></div><span id="v9276744" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276744)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276744Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276744MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [NOV-2011] O fi oare Licaș (1675 m)? Nu sunt sigur, aici suntem în Hagota și s-ar putea să fie de fapt Prișca (1545 m).
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [NOV-2011] Cimitir sătesc pe o coastă de deal. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276745">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276745"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276745">Şterge vot</a></div><span id="v9276745" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276745)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276745Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276745MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [NOV-2011] Cimitir sătesc pe o coastă de deal.
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [NOV-2011] Ei...și iată-ne în pasul Tengheler. Vîrful Vițhocoș din perspectivă vestică. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276746">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276746"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276746">Şterge vot</a></div><span id="v9276746" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276746)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276746Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276746MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [NOV-2011] Ei...și iată-ne în pasul Tengheler. Vîrful Vițhocoș din perspectivă vestică.
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [NOV-2011] La 1025 m culmile sunt domoale... Pe aici va trece viitoarea autostradă Iași - Tîrgu Mureș. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276747">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276747"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276747">Şterge vot</a></div><span id="v9276747" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276747)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276747Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276747MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [NOV-2011] La 1025 m culmile sunt domoale... Pe aici va trece viitoarea autostradă Iași - Tîrgu Mureș.
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [NOV-2011] Cătinel, cătinel... Se pare că bradul ascunde ceva ! -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276748">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276748"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276748">Şterge vot</a></div><span id="v9276748" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276748)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276748Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276748MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [NOV-2011] Cătinel, cătinel... Se pare că bradul ascunde ceva !
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [NOV-2011] Suntem în prag de iarnă și apusul vine repede. Din Tengheler deja se văd în zare Munții Gurghiului. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276749">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276749"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276749">Şterge vot</a></div><span id="v9276749" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276749)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276749Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276749MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [NOV-2011] Suntem în prag de iarnă și apusul vine repede. Din Tengheler deja se văd în zare Munții Gurghiului.
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [NOV-2011] Capela Sf. Gellert - Pasul Tengheler. (Gellert este de fapt GERHARD DE SAGREDO - călugăr benedictin din Veneția devenit inițial pustnic, ulterior ajuns în Banat.) -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276750">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276750"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276750">Şterge vot</a></div><span id="v9276750" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276750)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276750Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276750MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [NOV-2011] Capela Sf. Gellert - Pasul Tengheler. (Gellert este de fapt GERHARD DE SAGREDO - călugăr benedictin din Veneția devenit inițial pustnic, ulterior ajuns în Banat.)
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [NOV-2011] De la capela închinată lui Gerhard de Sagredo (Sf. Gellert), ne umplem de pacea locurilor... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276751">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276751"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276751">Şterge vot</a></div><span id="v9276751" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276751)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276751Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276751MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [NOV-2011] De la capela închinată lui Gerhard de Sagredo (Sf. Gellert), ne umplem de pacea locurilor...
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [NOV-2011] Mai înainte de a începe coborîrea spre Ditrău, în Pasul Tengheler a fost construit un ranch unde animalele crescute seamănă cu bivolii. Aici poarta secuiană de la intrare. Sub cap este sculptat: 'Valea tăcerii Sfîntului Gellert' -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276752">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276752"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276752">Şterge vot</a></div><span id="v9276752" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276752)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276752Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276752MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [NOV-2011] Mai înainte de a începe coborîrea spre Ditrău, în Pasul Tengheler a fost construit un ranch unde animalele crescute seamănă cu bivolii. Aici poarta secuiană de la intrare. Sub cap este sculptat: "Valea tăcerii Sfîntului Gellert"
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [NOV-2011] Unii se gîndesc să dea la pește în vîrf de munte, așadar fiecăruia i se dă pe gustul său... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276753">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276753"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276753">Şterge vot</a></div><span id="v9276753" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276753)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276753Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276753MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [NOV-2011] Unii se gîndesc să dea la pește în vîrf de munte, așadar fiecăruia i se dă pe gustul său...
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [NOV-2011] E clar, de astă dată nu am ocazia de a vedea Ditrăul de sus... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 22.11.11] - <span class="allrVotedi" id="av276754">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv276754"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=276754">Şterge vot</a></div><span id="v9276754" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(276754)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f276754Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e276754MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [NOV-2011] E clar, de astă dată nu am ocazia de a vedea Ditrăul de sus...
foto Qvadratvus [22.11.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [NOV-2011] Acelaşi peisaj, dar de data asta ceaţa lipseşte. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.12.11] - <span class="allrVotedi" id="av284702">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv284702"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=284702">Şterge vot</a></div><span id="v9284702" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(284702)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f284702Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e284702MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [NOV-2011] Acelaşi peisaj, dar de data asta ceaţa lipseşte.
foto Qvadratvus [26.12.11]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.113278150558 sec