ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 15.01.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Galatiul - dar al apelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dupa lungul drum parcurs traversand Europa, apele Dunarii incearca sa se calmeze in dreptul orasului Galati, la ingemanarea luncilor celor doua mari rauri ale Moldovei, Siretul si Prutul. Situat pe malul stang al Dunarii, la extremitatea estica a Uniunii Europene, amestec de orient si occident, de vechi si nou, de traditie si modernitate, in urma cu cinci-sase secole, Galatiul era singurul port al Moldovei cu rol important in comertul polono-turc.

Primele urme ale existentei umane la Galati dateaza din neolitic, in epoca bronzului si fierului, in secolele VI- V i. Hr. , marturie fiind si numarul convingator de exponate ce si-au gasit odihna in salile Muzeului de istorie veche, "Casa Cuza-voda". Asezarea dacica si castrul roman de la Tirighina- Barbosi a aparut in perioada de inflorire a civilizatiei geto-dacice si este situata in punctul cel mai inalt al orasului, pe colina care strajuieste intrarea dinspre vest. specialistii apreciaza ca romanii au folosit castrul militar incepand din vremea imparatului Traian pana in secolul al IV-lea e. n. Aici s-au gasit monede, podoabe, arme, unelte precum si doua lucrari in marmura: "Cavalerul trac" si " Cavalerii danubieni". Prima atestare documentara a judetului, in vechime numit Covurlui, are ca data 1 septembrie 1435.

Galatiul se dezvolta ca un centru urban, mai ales datorita pozitiei geografice favorabile, avand ca element definitoriu Dunarea, importanta artera de circulatie comerciala. Insusi domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir il numea ca fiind "targul de negot cel mai vestit de pe toata Dunarea". Circulatia marfurilor si productia in domeniul naval mai tarziu au facut posibila acumularea de averi considerabile. Negustorii galateni au devenit astfel si ctitori de biserici, legandu-si numele de edificii de cult care au dainuit in timp. Domnitorul Vasile Lupu avea sa ridice intre anii 1643-1647, ca lacas de inchinare dar si ca bastion de aparare impotriva cotropitorilor din sudul Dunarii, Biserica Precista cu hramul "adormirea Maicii Domnului", cel mai vechi monument de arta crestina din zona de sud a Moldovei. Datorita fortificatiilor interioare, biserica reprezinta "citadela" vechiului oras. In secolul al XVIII-lea Galatiul era recunoscut drept cea mai mare piata din regiunea Dunarii de Jos, determinand o situatie infloritoare a orasului si capatand mai tarziu, in perioada 1837-1881 regim de Porto-franco. Acestia au fost anii gloriosi in care companii si agentii straine, bancheri si comercianti provenind din toate colturile lumii, impreuna cu locuitorii au facut din Galati un centru negustoresc puternic la intersectia drumurilor comerciale europene si catre Orientul Apropiat.

Pe plan politic, Galatiul isi leaga numele de cel mai important act al mijlocului de secol XIX: Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si crearea structurilor Romaniei moderne, in timpul domnitorului Alexandru ioan Cuza, fost parcalab de Galati. Greu incercat in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, cand hitleristii au transformat totul in ruine, "orasul de la Dunare" a renascut din propria-i cenusa. In 1944 trupele germane au devastat orasul si au ucis mai mult de jumatate din populatie. Prezenta Dunarii reprezinta, fara indoiala, atractia specifica a Galatiului, oferind orasului vitalitatea, iar faleza sa, spatiul cuprins intre linistitorul luciu al apei si oras, posibilitatea unei plimbari relaxante.

Daca imi iubesc orasul? Nu stiu, iubesc si duc dorul Galatiului de altadat*... Galatiul copilariei mele cu parfum intens de flori de tei, cu povesti de neuitat ascultate cu nesat pe genunchii strabunicului meu, de adevaratele ierni cu nameti de zapada prin care noi copiii faceam adevarate tuneluri sau cu Dunarea ce devenea toata un pod de gheata intre malurile sale... Iubesc Dunarea la Galati! Iubesc acele ore de inceput de dimineata sau cele premergatoare amurgului, cand in barcuta noastra, oprim motorul si ne lasam dusi de curent... Este o senzatie extraordinara! Insa Dunarea nu este totdeauna linistita... Amagitoare, Dunarea se monteaza in cateva minute, cu valuri amenintatoare ce ne-au facut de cateva ori sa turam motorul barcii la limita maxima pentru a ajunge mai repede la ponton... Mereu la inceput de sezon estival, din pacate, Dunarea isi cere jertfa... Si sa ne amintim de acel septembrie*89, cand vasul de pasageri Mogosoaia s-a ciocnit cu un convoi de barje bulgaresc si zeci de oameni si-au gasit sfarsitul in apele Dunarii... De-mi iubesc orasul? Cu ceva timp in urma am surprins cateva crampeie din discutia unor turisti straini. Au incheiat cu: "Ce oras curios! " Pe moment m-au durut cuvintele lor, dar apoi le-am dat dreptate. Aproape peste tot privirea iti este ranita de gunoaie, cladiri neingijite ce par a fi parasite, majoritatea marilor intreprinderi, altadata prospere, astazi inchise, chiar si Combinatul Siderurgic, dar si Santierul Naval nu mai sunt ce erau odata... Privatizarea combinatului cu toate consecintele sale a determinat o degradare lenta economica si sociala.

Aspectul general al orasului lasa foarte mult de dorit, cu lucrari de mantuiala si cu multe, foarte multe edificii lasate in paragina... La Galati de ani buni nu mai exista o Sala a Sporturilor! Sigur, avem si cu ce ne mandrii! Muzeul de Arte Vizuale s-a constituit in 1956 in cladirea fostului Palat Episcopal. Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii este un proiect ambitios ce reuneste o expozitie botanica, sere, acvarii cu pesti exotici, planetarium, o sala polivalenta pentru diverse activitati. Port fluvio-maritim ce permite intrarea navelor de mare tonaj, Galatiul se afla la marginea biosferei Delta Dunarii stabilita cu ani in urma de Jacques Yves Cousteau. In cadrul universitatii galatene exista cea mai veche specializare in pescuit, piscicultura si acvacultura. Velierul "Panzarul moldovenesc", asa cum exista pe vremea lui Stefan cel Mare a fost construit de o firma galateana de ambarcatiuni si a navigat in cursul anilor atat pe Dunare cat si pe apele Marii Negre si chiar ale Marii Egee. "Valurile Dunarii"- va mai amintiti filmul? Cea mai mare parte a actiunii a fost filmat la Galati.

O priveliste frumoasa asupra orasului puteti avea urcand la o inaltime de 80 de metri in Turnul Televiziunii. Intre Galati si Braila se gaseste insula Chiciu Mare, mai apropiata de malul dobrogean, formata din depuneri de nisip, pe care s-a dezvoltat o bogata vegetatie, iar pe canalul format de insula cu malul dobrogean, aspectul este asemanator cu cel din delta. In aval de Galati, in dreptul varsarii Prutului se mai afla o insula cu nisip foarte fin, aproape de locul denumit "Cotul Pisicii", nume ce-l poarta satul de pe malul dobrogean. Galatiul, asa cum dainuieste el de amar de ani pe malul stang al Dunarii, nu este nici pe departe un El-Dorado, dar totusi il iubesc, cu bune si cu rele...

Sperand ca v-am transmis dorinta de a vizita Galatiul, voi posta poze ce va prezinta orasul de pe Dunare, din barcuta... Si de ce nu, o invitatie la o plimbare pe Dunare, cine are curajul...


[fb]
---
Trimis de Alina53 in 29.03.11 14:22:03
Validat / Publicat: 29.03.11 15:29:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3029 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intr-un amurg tomnatic, Galatiul privit de pe Dunare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Alina53AUTOR REVIEW
[29.03.11 14:25:04]
»

Webmaster, te rog: www.youtube.com/watch? v=bi74gnI-gDU&feature=related Multumesc!

webmaster77
[29.03.11 15:11:50]
»

Mutat la rubrica "O zi in Galati" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

Adaugat si clipul solicitat de autoare!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.03.11 11:00:06]
»

Felicitări pentru această prezentare scurtă dar extrem de cuprinzătoare a orașului tău. Am fost de două ori în Galați și am recunoscut acum multe din reperele și momentele descrierii tale. Subscriu întrutotul la ele. Înțeleg și nostalgia ta, căci și eu retrăiesc cu nostalgie zilele când invitată fiind la un jubileu al celei mai mari case de ajutor reciproc din Romania-CAR Sidex-am avut privilegiul de a cunoaște oameni minunați și locuri cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Atunci, la Galați, am avut ocazia unică și irepetabilă de a mânca o zi întreagă (mic dejun, prânz, gustare și cină), numai bucate gătite din pește, chiar și la desert, fără ca aparatul meu digestiv să se revolte în vreun fel. E o amintire de neuitat și-ți mulțumesc pentru aducerea aminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta
[30.03.11 12:19:13]
»

Iubesc Galatiul! Orasul copilariei mele.

Poze superbe iar filmul si fondul sonor Cesaria Evora, m-au terminat!

nicoletass
[31.03.11 14:39:27]
»

felicitari, frumos review, frumoase poze, pot sa spun ca am revizitat orasul, (l-am vazut cand eram mica... si e mult de atunci) !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, balasa violeta, mariana.olaru, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062894821166992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1