ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Galați sau “Fugit irreparabile tempus”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În continuarea excursiei noastre, ne-am îndreptat către orașul Galați, și el un important port la Dunăre. Ghidul pentru Galați ne-a așteptat în fața hotelului Traian și, în drum, ne-a tot povestit despre orașul pe care urma să-l vizităm. Am trecut pe lângă podul cu hobane Brăila-Smârdan, aflat în stadiul de finalizare, și iată-ne în Galați.

Orașul se află la întâlnirea a trei granițe, România, Republica Moldova și Ucraina. Numele provine - se pare - din mai multe surse: ba Gallati, din vremea vechilor greci, ba Galati, din vremea lui Constantin cel Mare, ba o adaptare, de către turci, a denumirii arabe kala at - cetate. Oricum, orașul s-a dezvoltat pe o mai veche așezare dacică de prin sec V-VI. Ca documentare, denumirea apare într-un act al voievodului Ștefan cel Mare, datat la 1445.

Fiind în calea turcilor, a fost mai tot timpul teren de luptă în conflictele acestora în special cu rușii. A fost ars, reconstruit și din nou ars, dar comerțul și navigația cunoaște o mare dezvoltare, comerț în care se implică rușii, englezii, francezii, austriecii, ba chiar și americanii! Și, ca de obicei, când țări dezvoltate au interese undeva, totul se dezvoltă, mai ales după stabilirea sediului Comisiei Europene a Dunării la Galați. Înainte de anul 1878 România nu avea ieșire la mare, astfel că Galațiul a devenit principalul port de unde se exportau mărfuri. Au apărut vapoarele cu abur, iar Galațiul devine un important port comercial, aici avându-și sediul nu mai puțin de 16 consulate! Inițial a avut statut de porto-franco, statut care i-a fost retras în 1882. Pe la 1880,48% din pupulația orașului era de altă naționalitate decât română! Asta nu a împiedicat orașul ca să se dezvolte atât până înaintea primului război mondial, cât și în perioada interbelică.

Dacă la Brăila se stabilea prețul grînelor pe piața europeană, la Galați se stabilea prețul la cherestea, care se exporta la greu.

După război, în perioada comunistă, orașul se dezvoltă în continuare, o dată cu construirea - în 1965 - celui mai mare Combinat Siderurgic din estul europei, combinat la unde lucrau 30.000 de oameni, cam o treime din oraș. Actualmente, în rămășițele Combintului mai lucrează cam 3.000 de oameni...

Din păcate, Galațiul nu (mai) are un centru istoric. Asta pentru că pe 28 august 1944, deși războiul se terminase, trupele rusești de ocupație au dinamitat centrul istoric al orașului! Dar au rămas, pe ici pe colo, clădiri frumoase, ridicate - sau doar preluate - de potentații vremi. Cam asta am aflat noi despre oraș, în autocarul care ne ducea spre Galați.

Am pornit plimbarea noastră, vizitând un obiectiv aflat chiar lângă hotelul în care am fost cazați - Hotel Faleza by Vega. Este vorba de o veche biserică fortificată, Biserica Sfânta Precista din Galați, a cărei construcție a început în anul 1643, construcție ce a durat 4 ani. Interesant este faptul că - odată cu avântul luat de folosirea prafului de pușcă - s-au îmbunătățit și mijloacele de apărare. De aceea această biserică are podul fortificat, prevăzut cu orificii de unde se putea trage asupra atacatorilor.

Totuși, unele clădiri au rezistat timpului, clădiri cu o frumoasă arhitectonică, specifică acelor timpuri. Astfel, am admirat frumoasa Casă a miliardarului Auschnit, cel mai mare industriaș din țară a acelor timpuri. Casa nu a fost ridicată de el, a fost cumpărată de la un anume Climis, și el un prosper om de afaceri gălățean.

Și aici comunitatea greacă, prezentă - cum altfel - în număr mare, a ridicat o impunătoare Biserică.

Am trecut și pe lângă o clădire cu o poveste deosebită (a cărei poză am “reușit” să o șterg din grabă). Este vorba de fostul Grand Hotel, care avea și restaurant - un adevărat cuib al plăcerilor, locul unde unele doamne practicau cea mai veche meserie din lume. Că de, marinarii au câte o iubită în fiecare port. Ei, și cum și Galațiul a fost un mare port, era normal să aibă și el stabilimentele lui. Dar locația bordelurilor din acele vremi era cartieru Bădălan.

Casa Lambrinidis, Epaminonda Lambrinidis, l-a găzduit pe regelui Carol I, cu ocazia unei vizite a acestuia în Galați. Dar bogatul proprietar dă faliment, iar casa și toate bunurile sunt scoase la licitație.

Superb este și actualul Palat Administrativ, construit în anul 1904 de către cunoscutul arhitect Ion Mincu. Sculpturile au fost făcute 3 ani mai târziu, iar sus se află un ceas care, la ora exactă, cântă puțin din valsul Valurile Dunării, capodopera compusă de cel care conducea fanfara regimentului 11 Siret, renumitul compozitor gălățean Iosif Ivanovici.

Deosebită este și Casa Balș, ce a aparținut vechii familii boierești Balș, construită între anii 1913-1915, și ea fiind considerată monument istoric.

O casă frumoasă este și Casa Negroponte (Negropontes) - pe numele lui, Ulise („Odiseus” ) Zannis Negropontes! - a fost un cunoscut om de afaceri, care - și el ca și alții - a venit de la Constantinopol. Casa nu a fost ridicată de el, a cumpărat-o și apoi a mai adăugat unele anexe.

Teatrul Fani Tardini (sau Fany Tardiny) - Celebra primadonă s-a stabilit în Galați în 1872, împreună cu actorul Alexandru Vlădicescu, formând împreună o trupă de teatru. Era - după spusele unor oameni ai vremii, o femeie deșteaptă, educată, care vorbea 5-6 limbi străine! Interesant este faptul că trupa Fani Tardini-Vlădicescu a avut o mare influență asupra marelui poet Minai Eminescu. În anul 2.000 s-a hotărât ca Teatrului Dramatic Galaţi i se atribuia numele actriţei Fani Tardini.

Palatul Navigației - o frumoasă și impunătoare clădire, construită în anul 1912. Fiind și Gara fluvială, Palatul Navigației adăpostește mai multe instituții, printre care și Administrația Porturilor Dunării Maritime. La construirea ei s-a folosit pentru prima dată în România scheletul monolit din beton armat!

Alexandru D. Moruzi s-a născut la Constantinopol. Bine, și, cine este el? A fost un om politic, dar - foarte important - un foarte activ primar al Galațiului (primar între anii 1871-1874). Făcea parte din familia princiară a Moruzeștilor și a dispus modernizarea orașului, cu străzi drepte și mari, piețe și grădini publice. A modernizat portului de la Dunăre, a introdus apa curentă și canalizarea în partea de sus a orașului, precum și iluminatul public cu gaz.

Vera Maria Rosenberg are și ea o casă în Galați. Cine a fost ea? A fost o Mata Hari a României, poate cea mai importantă femeie-spion din al doilea război mondial! Născută în Galați, a plecat în Marea Britanie, unde și-a schimbat numele cu rezonanță evreiască, în Vera Atkins. A ajuns în fruntea Serviciului de Operațiuni Speciale, serviciu creat de Winston Churchil. Oamenii conduși de ea au participat la multe operațiuni importante, printre care și debarcarea în Normandia. Francezii i-au acordat Legiunea de Onoare! A rămas în Marea Britanie, unde a și murit în anul 2.000.

La intrarea în grădina Publică a Galațiului vedem statuia Domnului Principatelor Unite și al Statului Național România, Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1859 a fost ales Domn al Moldovei și al Țării Românești. Dar alegerea lui ca Domn al Moldovei a fost “cu cântec” ! Inițial, domn a fost ales Nicolae Vogoride (sau Vogoridis), fost ministru de finanțe al Moldovei. Dar acesta furase votul, și a făcut imprudența să se laude cu asta, într-o scrisoare, unui prieten.

Cuza era un bărbat frumos, carismatic, iar uniforma militară il “prindea” foarte bine. A avut numeroase “prietene” , printre care și pe Cocuța Vogoride, soția lui Nicolae Vogoride. Aceeasta a luat scrisoarea soțului - cea în care se lăuda ca a furat voturile - și i-a dus-o lui Cuza. A urmat, bineînțeles, un scandal, anularea votului, iar - la revotare - domnitor a fost ales Alexandru Ioan Cuza.

Statuia Domnitorului are în partea de jos niște frumoase sculpturi, comandate special în Italia, renumitului sculptor italian Raffaello Romanelli.

Gădina Publică din Galați a fost înființată în anul 1846 și este foarte mare, fiind loc de relaxare dar și locul unde se desfășoară multe manifestări artistice. Încă de la intrare putem admira aranjamentele florale deosebite, iar mai departe, frumoasa Fântână Arteziană, construită în epoca modernă.

La una dintre intrări/ieșiri se află un teatru numit după un talentat fiu al Galațiului - “Prințul Operetei” , tenorul Nicolae Leonard.

Pentru că am tot stat pe jos, ghidul ne-a dus și pe sus, în Turnul de Televiziune, care are și un restaurant, Perla Dunării. Nu, n-am urcat pe scări, cei 110 metri înălțime descurajând orice tentativă. Am luat micul lift care, într-un minut și jumătate, ne-a dus până sus, la restaurant. Am aruncat fiecare ba câte o privire, ba niște bani, care pe o cafea sau o gustare, am făcut ceva poze și am coborât.

Am isprăvit/sfârșit/finalizat/încheiat plimbarea noastră în Leo jardan botanicue... Grădina Botanică frate, n-ați înțeles?

Numită, de fapt, Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", ea a fost înființată relativ recent, în 1990, dar adăpostește nu numai Grădina Botanică, ci și un Muzeu, un Acvariu, un Planetariu și o mică Grădină Zoologică. Nu am reușit să le vedem pe toate, neavând timp suficient, dar și pentru că unele secțiuni erau închise temporar, dar ce am văzut ne-a plăcut foarte mult!

Nu am mai avut timp suficient și din alt motiv: trebuia să aprovizionăm și stomacul, dar mai aveam ceva în program - vizionarea unei piese de teatru. Dar nu în Galați, nuuuuu! - trebuia să ne mai plimbăm puțin și cu autocarul! Piesa se juca la Brăila, în spectaculosul Teatru Maria Filotti!

Piesa, ca piesa - (de gustibus non discotecum... pardon, disputandum) - dar actorii ne-au plăcut foarte mult! Două ore încheiate ne-au încântat cu jocul lor, fapt pentru care i-am chemat - cu aplauze - de 3 ori din culise!

Cam asta a fost vizita noastră prin Galați. Sunt convins că ar mai fi și alte obiective frumoase de vizitat, dar acelea cu altă ocazie.

Vă doresc sejururi multe și frumoase!

Web, v-aș ruga să puneți videoclipul de mai jos la începutul pozelor. Mulțumesc mult!

https://www.youtube.com/watch?v=IrLk35xKN3Y


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Recomand cu căldură un tur ghidat al orașului!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de puiutea in 27.06.22 13:04:06
Validat / Publicat: 27.06.22 18:31:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GALAȚI

VIZUALIZĂRI: 1984 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Casa Balș.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.06.22 18:30:10]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Galați și împrejurimi, GALAȚI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

puiuteaAUTOR REVIEW
[27.06.22 18:50:48]
»

@webmaster26: Mulțumesc!

mishu
[27.06.22 19:06:01]
»

@puiutea: Si uite asa am vazut inca un oras minunat, povestit atat de frumos. Felicitari, votat cu mare drag.

puiuteaAUTOR REVIEW
[27.06.22 19:52:37]
»

@mishu: Mulțumesc mult pentru apreciere! Toate cele bune!

neimportantPHONE
[28.06.22 18:02:47]
»

@puiutea: ce tur de forță! Brăila întâi, iar acum Galați. Am aflat astfel, numeroase lucruri despre care auzisem, dar nu le aveam fixate ca și localizare: Negropontes, Moruzi, Leonard, Vogoride, etc.

Apropo de "A avut numeroase “prietene” , printre care și pe Cocuța Vogoride, soția lui Nicolae Vogoride. Aceeasta a luat scrisoarea soțului - cea în care se lăuda ca a furat voturile - și i-a dus-o lui Cuza. "

Se spune că după întâmplarea cu pricinina, Nicolae Vogoride era auzit fredonând prin diverse locuri, aria celebră din Rigoletto (compusă de G. Verdi între 1850-1851):

La donna è mobile

qual piuma al vento

muta d' accento

e di pensiero.

Sempre un' amabile

leggiadro viso

in pianto e in riso

è menzognero.

Michi
[28.06.22 18:18:14]
»

@puiutea: Am dormit o singură noapte în Galaţi în drum spre Dobrogea continentală şi nu am avut timp să-l cunoaştem. Ne-am cazat lângă turnul de televiziune pe care l-am recunoscut într-o poză. Acum, zic că am văzut oraşul graţie ţie, mulţumesc

puiuteaAUTOR REVIEW
[29.06.22 06:24:41]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru apreciere și pentru vot!

puiuteaAUTOR REVIEW
[29.06.22 06:28:32]
»

@zapacitu: Da, a fost o excursie frumoasa! Cât despre Cuza... am mai aflat și alte picanterii, pe care nu le-am putut posta aici! ???? Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

mihaelavoicu
[29.06.22 10:14:36]
»

Excepțional prezentat orașul Galați! Zic asta pentru că, deși am gălățit orașul cinci ani de facultate, habar nu am avut de frumusețile și valorile lui. Stăteam ca fraiera (să nu zic altfel... ca cel care moare de grija altuia... !) cu nasul în cursuri toată ziua.

Acum, aici, văd ce „comori” prezintă orașul. Sediul facultății s-a mutat în una din cele mai frumoase și reprezentative clădiri din Galați, fost sediu al conducerii județene.

Neapărat trebuie să-l văd. Mulțumesc, Iulia! Am votat cu ambele mâini!

puiuteaAUTOR REVIEW
[29.06.22 13:14:53]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou și pentru vot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, mishu, neimportant, puiutea
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10477805137634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1