ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 24.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Despre o parte din plajele litoralului

TIPĂREȘTE

Asa cum ne-am obisnuit, si anul acesta o parte din concediul l-am petrecut pe litoralul romanesc. Cum facem de obicei, si de aceasta data ne-am planuit sa vedem, sa incercam cat mai multe iar in aceste planuri, pe langa vizitarea diverselor obiective (vezi impresiile despre Muzeul Marinei Romane si Acvariul), a fost inclusa si “testarea” a cat mai multe plaje. Ne-ar fi placut sa le putem vedea pe toate dar planurile erau totusi prea marete, asa ca ne-am multumit cu statiunile din sud, unde ne-am putut deplasa mai usor.

Inainte de a continua, tin sa mentionez ca sejurul nostru s-a desfasurat in perioada 24 iunie-03 iulie (ce m-am ofticat ca nu am aflat de decernarea diplomelor de excelenta AFA decat dupa concediu) iar descrierile ce urmeaza, binenteles ca se bazeaza doar pe ceea ce am vazut in aceasta perioada. Sper ca memoria sa nu imi joace feste si sa imi pot aminti cat mai bine imaginea acestor plaje. Ca o impresie generala, pot spune ca in comparatie cu anii trecuti, am constatat atat schimbari in bine si as sublinia aici plaja din Jupiter cat si dezamagiri, cea mai mare fiind plaja din Neptun. Voi veni cu detalii despre fiecare, la timpul potrivit.

Mai intai as dori sa aduc in discutie ceea ce eu numesc “paradoxul litoralului romanesc” si anume numarul celor ce-l populeaza. De la an la an sunt din ce in ce mai multi cei ce blameaza litoralul, ce afirma ca s-au saturat de conditiile de aici, ca nu mai au ce cauta pe plajele romanesti, etc. Desi mi-a trecut prin minte ca poate totusi nu apreciez bine, ca ma insel, am avut impresia ca turistii nu s-au imputinat, ba mai mult, statiunile au fost din ce in ce mai pline (vorbesc doar despre cele unde a fost). Iar ceea ce a venit sa imi confirme aceasta imagine au fost atat statisticile pe care le-am auzit din intamplarechiar de curand si care aratau un procent mai mare de turisti fata de anii trecuti cat si reportajele, imaginile prezentate in media. Dar sincer, nici nu cred ca ar trebui sa ma mai mire acest lucru. Si in acest domeniu, cred ca este vorba in special de una din problemele de mentalitate ale romanilor si anume grando-mania. Ca ne place sau nu sa o recunoastem, este deja o cu totul alta poveste. Cu scuzele de rigoare, cred ca ar fi mai bine sa ma intorc la subiectul pentru care m-am hotarat sa scriu acest review.

In SATURN, in zona hotelurilor Hora/Balada/Sirena, plaja este lata, acoperita cu nisip fin iar noi am gasit-o curata, cu zone mari unde nu erau instalate sezlonguri si in acelasi timp, destul de aglomerata. Intrarea in mare se facea lin iar pe fundul apei am gasit doar nisip, pietrele lipsind cu desavarsire. Punctul forte l-a constituit lipsa algelor, datorata mai mult ca sigur plaselor instalate la cateva sute de metri de tarm. Un aspect negativ ar fi numarul mic al locurilor de unde sa poti cumpara cate ceva. Nu erau decat vreo doua baruri, un fast-food care nu prea te ademenea la masa si de unde oricum nu puteai sa iei prea multe si o terasa (cred ca vreun club, ceva) in care nu am intrat si poate rau am facut. De pe plaja se intra si pe terasa restaurantului Cerna, care insa lasa mult de dorit. Arata ea binisao dar... doar atat. Am servit o masa aici si nu m-as mai intoarce decat de nevoie, deci nu va recomand sa incercati.

In PRELUNGIREA plajelor din SATURN SI VENUS, paralel cu soseaua ce leaga aceste statiuni, exista o fasie lunga (cred ca are mai mult de un kilometru) si destul de lata de plaja. Nisipul era destul de curat si de fin, dar parca de ce te departai de Saturn, devenea ceva mai “abraziv” si in acelasi timp, pe aici, pe colo incepea sa apara si cate o alga. In jumatatea dinspre Saturn erau instalate umbrele si sezlonguri, cu spatiu foarte generos intre ele dar care limitau zona pentru adeptii statului pe nisip. In cealalta jumatate, cea dinspre Venus, de abia in 1 iulie s-au montat umbrarele din stuf, care mi s-au parut mult mai inghesuite. In privinta marii, nu stiu daca este valabil pentru toata aceasta zona, insa in locul unde noi am stat, pe fundul apei nu erau pietre ci doar nisip si ceva scoici semi-maruntite. Cat despre intrarea in apa, desi lina, panta parca era ceva mai accentuata, apa adancindu-se ceva mai repede fata de plaja prezentata anterior. Ca aspecte negative as mentiona lipsa totala a spatiilor comerciale, precum si prezenta pe plaja a unor tuburi paraginite (cel mai probabil, un supraplin al lacului de peste drum) care strica intreg peisajul. Nu imi mai aduc bine aminte dar cred ca tot aici am vazut si dusuri pe plaja, dar in aceeasi stare deplorabila. Si daca tot am pomenit de soseaua Saturn-Venus, poate ar fi de folos sa mentionez faptul ca in 1 iulie se circula in sfarsit (cred ca era prima zi) pe aceasta artera, catre in 27 iunie era inca inchisa.

Despre plaja din VENUS as putea spune ca este compusa din trei parti. Cea mai frumoasa si de altfel singura unde am stat vreo ora-doua, ar fi cea din dreptul hotelului Perla Venusului, plaja curata, cu nisip fin, amenajata cu sezlonguri dar si cu spatiu mare pentru prosoape, fara alge sau mai bine zis curatata de alge. Spun asta deoarece in aceasta zona efectul plaselor din Saturn nu se mai face simtit. Aceasta portiune este in prelungirea fasiei ce se intinde dinspre Saturn si se continua si in dreptul hotelurilor Pajura/Cocorul/Vulturul, doar ca aici deja incepeau sa apara algele pe mal. In rest, nisipul era curat. Urmatoarea zona de plaja este cea din dreptul hotelurilor Afrodita/Carmen. Cu exceptia unei terase interesante, suspendate deasupra apei (un ponton) si unei zone mici cu nisip si cateva sezlonguri, nu stiu ce motiv ar fi sa alegi acest loc, pe care l-as caracteriza astfel: bolovani, apa mizerabila, alge, scoici, miros groaznic. Intre aceasta zona si cea de-a treia plaja a Venusului este o portiune si mai groaznica. Ultima plaja incepe in dreptul hotelurilor Aurex/Venus Stil. In prima parte nu avea nimic amenajat, o zona cu sezlonguri existand in urmatoarea jumatate. Nu am stat si nu am intrat in apa aici dar am vazut ca geamandura nu este prea departe de mal. Plaja era curatata (se si vedeau urmele tractoarelor) si se bucura de cateva spatii comerciale. Aceasta plaja se continua cu cea din urmatoarea statiune.

CAP AURORA este, din punctul meu de vedere, o statiune “fantoma”, beneficiind doar de trei cladiri si o plaja foarte urata (cu o mica exceptie). Sincer, nu am inteles niciodata cum de a devenit o statiune separata de Jupiter. Tot tarmul este fragmentat de golfuri, intre acestea existand spatii cu nisip. Practic, intrarea in apa, pe aproape toata lungimea statiunii este foarte dificila, fie ca vorbim de bolovani/stabilopozi, de alge sau de adancire brusca. In dreptul hotelurilor Diamant/Onix/Safir potential ar fi dar nu s-a facut nimic. Nisipul este acceptabil, doar ca era cam batatorit. Nu existau sezlonguri in schimb erau alge din plin. Din cate mi-am dat seama, intrarea in apa cred ca se face destul de anevoios, brusc si in prezenta pietrelor. Existau doua terase de unde se putea cumpara cate ceva. Urmatoarea portiune este cea din dreptul urmatoarei constructii. Nici aici nu sunt sezlonguri, in schimb este amenajat un mic teren de fotbal (am vazut ca are si reflectoare dar nu stiu daca sunt si functionale). Cand calci, senzatia nu este la fel de placuta ca in alte locuri, deoarece aici vorbim de o combinatie intre nisip, scoici si pietre marunte. Mergand mai departe, am gasit malurile urmatorului golf intesat de alge, ce emanau un miros groaznic. Inainte de a ajunge la singura plaja amenajata, mai trecem de o portiune la fel de neprimitoare, fara nici o amenajare (daca nu luam in calcul cosurile de gunoi). In dreptul hotelurilor Opal/California (acesta din urma ocupandu-se de aceasta plaja) gasim singura plaja decenta a statiunii, cu loc de joaca pentru copii, sezlonguri si umbrele, teren de volei, bar. Algele lipseau iar apa era curata. Noi vedeam seara de la balcon cum un tractor se ocupa de curatarea acestei zone. In acest golf, intrarea in mare este foarte lina. De altfel adancimea apei nu cred ca depaseste 1 metru. Repet, este singurul loc din Cap-Aurora pe care il recomand.

Desi in ultimul timp plaja din JUPITER nu a fost in topul preferintelor noastre (si poate ca am gresit), in concediul de anul acesta am fost placut surprinsi de ceea ce am gasit aici, devenind astfellocul nostru preferat. Vorbesc insa doar de jumatatea neindiguita, cea care comunica cu plaja din Neptun. Asadar, plaja din Jupiter are doua portiuni distincte. Prima este fragmentata de trei golfuri iar calitatea lasa de dorit. In dreptul hotelului Capitol nu era amenajat nimic, nisipul aducea mai degraba cu o combinatie de scoici si pamant tasat iar apa era foarte murdara. In dreptul hotelurilor Meteor/Cometa, nisipul era ceva mai afanat dar combinat cu multe scoici. Pe mal erau amplasate umbrare, nu si sezlonguri. Cat despre malurile golfului, acestea erau pline de alge, urat mirositoare. Aici este foarte greu sa intri in apa, in conditiile in care mai sunt si mici portiuni de beton, menite sa protejeze tarmul. La al treilea golf, in dreptul hotelului Hercules, situatia se schimba. Plaja se curata si se nivela frecvent, nisipul era mai fin, cu ceva scoici printre, apa golfului mai curata, fara valuri si de adancime mica. Aici am vazut mai mult familii cu copii mici. Cea de-a doua parte a plajei (defapt plaja Jupiter propriu-zisa) nu este indiguita, are nisipul fin, intrarea foarte lina iar pe fundul apei am gasit doar nisip. Algele lipseau cu desavarsire datorita plaselor din larg. Plaja era structurata pe zone distincte, semnalizate, ce alternau: pentru sezlonguri si pentru prosoape/rogojini. Spatiul destinat distractiilor nautice era vizibil delimitat. Ca dotari, aceasta plaja statea foarte bine: sezlonguri, umbrare, baldachine (deplasarea printre ele se facea nu pe nisip ci pe “alei” din lemn), salvamari, teren de fotbal, de volei, zona cu aparate de fitness, spatii comerciale, insirate de-a lngul drumului paralel cu plaja. Singurul repros ar fi faptul ca topoganul arata jalnic si in orice caz era inchis, din pacate. Oricum asa cum spuneam, a fost plaja care ne-a placut cel mai mult.

Plaja din NEPTUN comunica direct cu cea din Jupiter. Partea sudica poate fi caracterizata astfel: nisip fin dar inspre apa cu multe pietre, in apa intrarea lina, pe alocuri de asemenea cate o piatra. Din pacate, la capitolul curatenie statea destul de rau. Am vazut ca gunoiul nu prea era adunat, nisipul nu era “pieptanat” ci numai nivelat cu un T din lemn. Astfel, gunoaiele erau doar acoperite, urmand ca la trecerea persoanelor sa iasa din nou la iveala. Prima parte nu avea sezlonguri. In urmatoarea zona, amenajata, fata de anii trecuti, numarul umbrarelor si a sezlongurilor a crescut si astfel, intre acestea si apa, spatiul pentru prosoape s-a restrans (nu ca ar fi prea mic, dar din cauza pietrelor nu se prea sta). De altfel, aceeasi situatie am intalnit-o si in alte parti, unde o mare parte din plaja era ocupata de sezlonguri, folosite in proportie de maxim 5-10 la suta, in timp ce pe mai micul spatiu ramas liber se inghesuiau mult mai multi adepti ai statului pe nisip. Practic, daca vrei sa stai pe o anumita plaja si nu prinzi loc de prosop, esti obligat sa platesti un sezlong. Dar sa revenim la Neptun si sa va vorbesc despre plaja “La Steaguri”. Daca anii trecuti a fost locul care ne-a placut si unde am stat cel mai mult, anul acesta ne-a dezamagit si ne-am reorientat spre alta plaja. In 25-26 iunie (nu mai stiu exact) o furtuna a scos pe mal o multime de pietre. La o plaja cu pretentii Blue-flag, sincer ma asteptam ca cineva sa le adune. Ei bine, dupa o saptamana ele tot pe plaja, intre zona sezlongurilor si apa, erau. Si nu prea ne-a convenit sa stam pe ele. Sa nu mai vorbesc de alge (mai ales cele foarte multe adunate in coltul dintre mal si dig) si mirosul greu al acestora. In rest, intrarea in mare foarte lina, pe fundul apei disparuse bariera de bolovani ce anul trecut se gasea la 5-6 metri de tarm, acum existand doar nisip. Cat despre dotari, plaja are de toate: sezlonguri, umbrare, baldachine, salvamari, punct de prim ajutor, studio al unui post de radio national, spatiu dedicat distractiilor nautice, plus terase, o multime de spatii comerciale, loc de joaca pentru copii, discoteca. Ca o gluma, as putea spune ca totusi lipsea ceva: falfaitul steagurilor.

In OLIMP, plaja golfului din dreptul hotelurilor Panoramic/Amfiteatru/Belvedere se pare ca a ramas la fel de atractiva ca si atunci cand am vazut-o pentru prima data (in 1988, atunci cand Olimpul a fost statiunea care m-a impresionat cel mai mult). Si nici nu are cum sa fie altfel. Si de aceasta data am gasit o plaja curata, cu nisip fin. In privinta dotarilor, se poate spune ca este o plaja care se poate lauda cu umbrare, sezlonguri, spatii comerciale, etc. Problema ar fi ca toate acestea par totusi cam multe pentru perimetrul unde sunt amplasate, dand senzatia de inghesuiala. Aflandu-ne la o terasa amplasata mai sus de nivelul plajei si privind catre aceasta la o ora cand era destul de populata, pur si simplu ne intrebam pe unde am putea sa ne croim drum catre mare. Si daca tot am vorbit de gasirea unui drum, trebuie sa va povestesc despre un lucru dezamagitor. De pe plaja am vrut sa ne deplasam direct catre capatul de linie al microbuzelor, adica in zona hotelurilor turn (Maramures/Banat/Oltenia...). Stiam despre aceasta faleza, candva superba, si despre treptele ce urcau spre hoteluri. Din pacate, va recomand sa evitati sa urcati pe aici. Am gasit o adevarate “jungla”. De abia am reusit sa razbim pana sus.

In CONSTANTA singura plaja cu care am luat contact a fost Modern. Dintre toate plajele pe care le-am testat, aici intrarea in apa este cea mai lina. Daca am apreciat bine, geamandura se afla la cel putin 50-60 de metri de mal. Sotiei i-a placut cel mai mult aici pentru ca putea sa se departeze destul de mult de tarm, fara probleme, apa fiind destul de mica. Pe fundul marii, era nisip iar catre mal si palcuri de alge. Plaja este destul de intinsa si avea zone largi unde nu erau sezlonguri. Inspre port, nisipul mi s-a paru mai fin fata de zona dinspre nord, unde era destul de batatorit. Pe plaja am vazut post de salvamar, de prim ajutor, de politie, plus multe spatii comerciale. Elementul ce strica peisajul este o cladire paraginita dar nu este singurul loc unde vezi asa ceva. In schimb, in alte parti nu se pot admira iahturile din portul Tomis, aflat chiar laga aceasta plaja.

Acestea au fost plajele pe care noi le-am vazut in 2011 si despre care am incercat sa spun cate ceva, atat cat mi-am amintit. Daca intre timp au aparut modificari, nu stiu. Stiu doar ca ma incapatanez sa sper in continuare ca litoralul nostru inca are o sansa si ca poate pana la urma va arata asa cum ne dorim.


[fb]
---
Trimis de urjanclaudiu in 18.08.11 13:47:54
Validat / Publicat: 18.08.11 14:34:47

VIZUALIZĂRI: 3456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (urjanclaudiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja din dreptul hotelurilor Hora/Balada/Sirena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[18.08.11 13:56:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

mmierla
[18.08.11 15:08:16]
»

Frumos povestit! In fata la hotel Cometa (in Jupiter) erau niste plase dar dimineata se duceau pescarii la ele si veneau cu peste... deci nu cred ca erau pt alge.

DoreD
[18.08.11 16:54:03]
»

Intr-adevar, sunt plasele pescarilor.

urjanclaudiuAUTOR REVIEW
[20.08.11 19:29:53]
»

Nu stiu cu exactitate (oficial, sa spunem) destinatia lor insa am fost convins ca sunt plase pentru alge din trei motive: multi turisti spuneau ca aceste plase sunt contra algelor, am auzit la radio ca in sudul litoralului se incearca oprirea invaziei algelor si nu in ultimul rand, coincidenta sau nu, Saturnul si Jupiterul chiar nu aveau alge.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DoreD, mmierla, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele de pe litoralul romanesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05339789390564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1