ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

A fost o experienta noua, curioasa pentru mine

Ilustrație video-muzicală
Prem Joshua & Maneesh de Moor - Tangerine Thumri (Orange Turban )
TIPĂREȘTE

Fiind cazat in Benalmadena (vezi review aici), am profitat de ocazie sa vizitez Tangerul.

Excursia a fost cumparata de la firma cu care am fost in Costa de Sol. A costat 90 euro de persoana, mai scump decat cea de la receptia hotelului (70 euro) sau de la o agentie din Benalmadena (62 euro) dar a meritat banii avand in vedere ca am avut ghid roman, bine documentat.

Excursia a durat de la 7,30 la 22,45. Pentru turistii din UE, in grup organizat, s-a acceptat pasaportul sau CI. La ora 7,30 fix (lucru de mirare la noi, romanii), autobuzul a plecat spre Tarifa, unde am ajuns dupa circa 3 ore.

Drumul, sau mai bine zis 1/3 din el, pentru ca restul il vazusem la excursia pe care am facut-o in Gibraltar (vezi review aici), plictisitor si monoton, in apropiere de Tarifa peisajul devenind mai interesant datorita dealurilor si nenumaratelor centrale eoliene. In timpul drumului am completat la indicatiile ghidului doua formulare, unul galben si unul alb, pentru intrarea si repectiv iesirea din Maroc.

Tarifa este un orasel care probabil traieste de pe urma turistilor veniti sa treaca cu feribotul in Africa.

Cele 4 feriboturi care asigura traversarea din ora in ora, la ore fixe, sunt de tip cataraman, turbojet, de mare viteza si mare capacitate.

Ni s-au dat niste stikere, unul pentru fiecare, pe care a trebuit sa le lipim la loc vizibil.

Am stat aproape o ora pana ne-am imbarcat pe feribot, care a plecat la 11,10 in loc de 11,00. Formalitatile vamale au fost destul de simple pentru grupul nostru, ghidul spunandu-ne ca in pret a intrat si bacsisul pentru vamesii spanioli si marocani (unul singur, la intoarcere ne-a verificat individual).

Si bine a procedat pentru ca pe feribot, dupa plecare, se facuse o coada imensa, la care majoritatea erau japonezi sau chinezi, pentru viza (noua nici macar viza nu ne-au pus-o).

Feribotul cu care am traversat spre Tanger avea, in zona pentru pasageri, peste 600 de locuri pe scaune, doua baruri si un magazin duty free.

Traversarea a durat aproximativ o ora, din cauza marii relativ agitate. Nu am vazut pe nimeni cu rau de mare. Curios ca, atata timp cat am stat pe scaun, nu am simtit tangajul navei, dar cand am mers la toaleta a trebuit sa ma sprijin.

La sosire in Tanger am fost iarasi verificati in fuga, dar pe mine politistul marocan m-a verificat mai in amanuntime (poza pasaport, daca sunt in lista ghidului).

Ne-am urcat intr-un autobuz de 50 locuri (prea mic pentru cei 60 turisti), destul de rapanos, dar curat si cei ce stiau franceza intr-un microbuz si am plecat prin oras, spre "cartierul primaverii" din Tanger, cu locuinte foarte frumoase, cu gradini mari, apoi prin fata palatului regal din Tanger pana la Cap Spartel despre care se spune ca era punctul de reper al navigatorilor spanioli la intoarcerea acasa din explorari, in sensul ca atunci cand il vedeau se considerau ajunsi acasa.

Langa Cap Spartel am vizitat Grota lui Hercule, care este foarte mica, este mai mult sapata decat naturala, cu o gramada de kitsch-uri expuse la vanzare in interior. Singurul lucru care m-a impresionat a fost iesirea spre mare a pesterii, care nu este folosita, iesirea facandu-se pe unde ai intrat.

In parcarea din fata pesterii am incercat sa fotografiez o camila dar proprietarul m-a repezit, cerandu-mi bani. Tot aici am vazut o Dacie Logan care avea emblema de pe portbagaj prinsa in suruburi, explicandu-ni-se ca Dacia este la mare cautare in Maroc (unde se si fabrica) si ca localnici fura emblema pentru a o pune pe masinile lor de alta marca.

Am dat picnicul nostru de la hotel unui copil cu un magarus, care a fost foarte incantat de donatie.

Ne-am urcat iarasi in autobuze si am plecat spre oras pe langa cele doua plaje ale regelui si familiei regale (care din spusele ghidului are peste 100.000 membri, datorita faptului ca barbatii au mai multe neveste si in timp familia a crescut). Tot ghidul ne-a spus ca si muritori de rand au dreptul sa faca plaje, dar daca vine regele trebuie sa plece de pe plaja regala.

Am trecut apoi pe langa niste ansambluri imobiliare noi sau in constructie, facute fara nici o noima si fara nici un copac in apropiere. Aratau groaznic, nu m-asi fi mutat acolo niciodata.

Am intrat in orasul vechi si aici a inceput nebunia. Cu ghidul in frunte, inconjurati de o trupa aproape la fel de mare de vanzatori ambulanti care, efectiv, iti bagau in ochi ce aveau de vanzare, am mers spre restaurantul unde am luat masa. In drum am vazut un arab cu o cobra destul de plictisita, dar totusi o cobra, si am mers pe niste ulicioare numai pentru circulatie pietonala, in unele cazuri tinand loc si de canale de zoaie, cu multi copii care se jucau.

Ma gandeam cu groaza la masa ce o vom lua. Insa la restaurant, surpriza: curatenie desavarsita, ospatari curati cu salvari, mancare buna si variata, dar cu gust ciudat pentru noi (ciorba de nustiuce cu scortisoara, 2 frigarui, un fel de mici, pe tepuse tzapene de fier forja, pui cu cus-cus cu stafide, morcovi si mirodenii necunoscute).

Am baut eu 2 beri si consoarta 1 de 0.33 l la pretul de 2 euro bucata, rece si buna.

Tot timpul mesei o formatie de 4 arabi aflata intr-un tzarc, ne-au cantat intr-un mod placut muzica arabeasca si frantzuzo-arabeasca (adaptare autohtona).

Dupa masa am pornit, tot pe stadute murdare si intortochiate si, bineinteles insotiti de roiul de vanzatori ambulanti, spre centru conercial.

Ghidul, in mod curios deoarece toti au procent de la magazinele indicate pentru cumparaturi, ne-a explicat unde se afla zona comerciala si ne-a lasat in fata unei cafenele unde urma sa ne intalnim peste o ora.

Am fost in niste magazine de pielarie unde doamnele si-au cumparat genti din piele adevarata la 10 euro bucata si in magazine de gablonzuri frumos lucrate si aurite, prezentate drept aur si argint, dar pe care pana la urma s-au luat cu 1 euro gramul.

Am baut la cafenea un ceai de menta delicios (1,5 euro ibricul de 2 paharele), dar lesinat de dulce si am plecat, evident cu roiul agasant de comercianti dupa noi, la autobuz.

Am vizitat, din autobuz, partea noua, occidentala a Tangerului, cu peste 3 km de hoteluri in stil european, majoritatea fara clienti, nightcluburi si, unic pentru o tara araba, un cazinou.

Nu este construit nimic pe plaja, toate constructiile (cu exceptia catorva choiscuri cu racoritore) fiind peste drumul ce insoteste plaja.

Am ajuns la gara maritima, unde bagajul ne-a fost trecut prin aparate ca la aeroporturi, dar chiar daca au piuit continuu, nimeni nu s-a sinchisit.

Am urcat pe ferryboat care a plecat la 18,00 ora locala (timpul este decalat cu o ora in plus fata de Spania, iar vara cu 2) si am ajuns la Tarifa la ora 20,00 ora locala, de unde am plecat intins spre hotel.

A fost o experienta noua, curioasa pentru mine.


[fb]
---
Trimis de nnaaee in 01.06.11 11:04:13
Validat / Publicat: 01.06.11 13:21:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10650 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nnaaee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statuia Nustiucui in fata fortificatiilor din Tarifa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[01.06.11 11:53:03]
»

sper sa placa melodia atasata, se poate insa schimba!

bitnic
[02.06.11 20:09:01]
»

Cum adica hoteluri fara turisti? Aceste hoteluri arata chiar bine pe dinafara, unde sunt turistii?

nnaaeeAUTOR REVIEW
[03.06.11 08:24:24]
»

@bitnic

Din spusele ghidului roman, care parea destul de documentat, a reiesit ca regele a hotarat sa incurajeze turismul cu turisti europeni in altfel decat cum se face in economia de piata: este cerere, se creeaza oferta. La Tanger intai s-a creat oferta si acum se asteapta cererea, care se pare ca, usor-usor, prinde viata. In orice caz, pe dinafara hotelurile sunt bine intretinute (de fapt sunt si noi-noutze).

Costi
[03.06.11 18:19:29]
»

@nnaaee

Citind review-ul tău, mă felicit încă o dată pentru inspiraţia avută ca să nu merg în această excursie. E drept, aflasem înainte de la alţii că nu merită, iar descrierea ta îmi confirmă acest lucru.

În plus, hoţia şi minciuna pur româneşti (20 de euro în plus pentru nimic), mi se par chiar o obrăznicie.

Din câte am văzut eu, în sejurul de acelaşi tip petrecut în Spania, turiştii din alte ţări, veniţi în grupuri organizate, plăteau exact preţul de la recepţia hotelului, chiar dacă aveau ghid propriu.

Doar la noi se practică hoţia pe faţă.

Cred că nu ai luat în serios minciuna ghidului referitoare la aşa-zisul bacşiş pentru vameşii spanioli şi marocani. Dacă la cei din urmă, probabil ar putea fi un sâmbure de adevăr, în privinţa spaniolilor, ei s-ar putea simţi jigniţi de o astfel de afirmaţie, mai ales că este vorba de o frontieră Schengen. Dacă cumva ghidul a dat cuiva o şpagă, atunci a făcut-o doar în interes pur personal şi în nume propriu şi nu pentru mai multă îngăduinţă din partea vameşilor faţă de turiştii români.

Am citit pe site-ul uneia dintre firmele româneşti care oferă sejururi de tip Spania pentru seniori cum că posibilitatea intrării cetăţenilor români în Maroc pe baza cărţii de identitate s-ar datora, chipurile bunelor relaţii pe care le-ar avea firma respectivă cu autorităţile marocane!!! Chiar aşa de proşti ne-or fi crezând?

Apoi, cum să înghesui 60 de turişti într-un autocar de 50 de locuri?

Dar, românii au o vorbă: Merge şi-aşa! . La modul cum sunt trataţi în propria ţară, li se pare normal să se întâmple la fel şi prin alte părţi.

Oricum, văd că ai fost foarte îngăduitor, dând o notă aşa de mare la DISTRACŢIE ŞI RELAXARE.

Nici eu nu sunt pretenţios, dar am început să am alergie la încercările, din ce în ce mai dese, ale unor şmecheri de a mă păcăli!

În concluzie, citindu-ţi review-urile, constat că eu am avut noroc. Am fost singurii români din acea perioadă, în februarie, când am stat la hotelul Las Palomas din Torremolinos şi, ca atare, am fost scutiţi de "ajutorul" vreunui "ghid" român.

Oricum, una peste alta, constat că v-aţi simţit bine şi ăsta e singurul lucru ce contează! Deci, mulţumim Spaniei pentru ocazia oferită!

nnaaeeAUTOR REVIEW
[06.06.11 16:00:22]
»

@costi

In mare parte ai dreptate, dar faptul ca se vorbeste in limba romana este un lucru extraordinar pentru cei care inteleg slab o limba de circulatie internationala sau care nu inteleg nici una.

Pentru mine a fost destul de dificil sa traduc in limba materna unor turisti care au fost in excursii cu noi si care stateau ca râia in spate si ziceau: ce zice, ce zice? referitor la ce spunea ghidul in engleza.

Stau totusi si ma gandesc: Tanger - 60 turisti X 20 euro (diferenta fata de pretul la receptie) = 1200 euro numai la o excursie este foarte mult, cu aproape 30% in plus.

Totusi nu pot sa nu remarc faptul ca de la inceput s-a spus ca unele excursii sunt mai scumpe si ca poti gasi altele mai ieftine la receptia hotelului sau in oras.

Oricum, practica agentiilor romanesti care a doua zi de la sosire convoaca o sedinta obligatorie cu toti turisti in care isi etaleaza ofertele, fara a lasa oameni sa afle preturile practicate si in alte parti, este unica.

Nemti, spre exemplu, aveau o masa in holul hotelului unde se afla, imediat dupa mese, un agent care prezenta ofertele numai celor ce doreau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elenaadina
[15.02.15 15:53:16]
»

Buna, as dori sa stiu daca marfurile din bazar aveau preturi ok.

nnaaeeAUTOR REVIEW
[16.02.15 09:00:53]
»

@elenaadina - Pai, asa cum am scris in ecou, s-au luat genti de piele adevarata la 10 euro bucata.

elenaadina
[16.02.15 12:52:21]
»

@nnaaee - M-ar interesa de ex. masute de cafea model marocan, in Dubai erau foarte scumpe, voi vedea la fata locului, ideea e daca imi dau voie cu ele la granita...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, elenaadina, nnaaee
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tangerul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03899097442627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1