GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bar Turrisi din Castelmola
Aflandu-ne in Taormina vezi impresii si interesandu-ne despre ce mai avem de vazut in imprejurimi, receptionera ne-a recomandat sa urcam in Castelmola, o frumoasa asezare ce se afla chiar deasupra Taorminei, iar acolo sa nu ratam barul Turrisi. Recomandarea mea este sa nu ratati Castelmola daca ajungeti in Taormina. Cu ajutorul autobuzelor se ajunge foarte usor.
Noi am ascultat sfatul ei si am plecat un pic nedumeriti despre acel bar. Recunosc ca nici unul dintre noi nu statea bine la capitolul “limba italiana”, dar, asa, printre picaturi, intelesesem ca este vorba despre ceva erotic. Si nu intelegeam ce legatura are asta cu Taormina, cu peisajele acelea fantastice sau cu Castelmola si stradutele sale medievale.
Totusi ne-am oprit la Bar Turrisi pentru ca ni s-a parut foarte frumoasa ideea de a bea un aperol spritz la unul dintre balcoanele cladirii. Am intrat in barul pe care este imposibil sa nu-l nimeriti intr-un orasel atat de mic si am fost uluiti de ideea decorarii. Ne-am asezat la o masa de la balcon, ni s-a recomandat vinul casei (mmm, ce bunatate!!!) si nu am putut sa nu ne ridicam din nou pentru a inspecta intregul bar, cu etaj cu tot.
Barul a fost deschis de un anume Cavalier Salvatore Turrisi care, intors in Castelmola dupa razboi, si-a transformat casa intr-un mic magazin in care a incercat sa vanda tot ce putea vinde: scaune lucrate manual, papusi traditionale siciliene, vin, migdale... Nu i-a fost usor, dar intotdeauna a incercat sa inventeze lucruri noi si sa aduca marfa care sa fie pe placul clientilor sai. Pentru asta a si deschis o carte de oaspeti in care orice client care trecea pe acolo isi putea scrie impresiile. In curand a reusit sa produca vinul sau, un vin alb cu infuzii de migdale, esente de citrice si ierburi aromate, vin ce a ajuns destul de repede apreciat de toti cei care ii treceau pragul. Barul serveste si astazi acest vin, fabricarea lui fiind un secret de familie. Vinul se serveste rece, cu o bucata de portocala sau o coaja de lamaie ce ii da si o mai puternica aroma.
In 1958 a aparut in presa internationala un mic articol despre acest bar in care un jurnalist scria “frumos si relaxant, Bar Turrisi este bogat in tot felul de obiecte interesante care dau turistului un sentiment de placere si intimitate”.
Cavalier Salvatore Turrisi a lasat barul pe mana fiului sau Peppino, un personaj extravagand ce isi dorea sa plece din oras pentru a se face actor. Totusi el a ramas in Castelmola, iar in anul 1975 s-a casatorit cu sotia sa Rosa si impreuna au renovat barul aducandu-l la forma sa actuala. Rosa a nascut in 5 ani trei baieti, iar treburile mergeau foarte bine pentru familie.
In anul 1880 celebrul fotograf german Wilhelm von Gloeden (1856-1931) surprindea intreaga lume cu expozitia sa din Berlin ce cuprindea fotografii alb-negru ce reprezentau tineri tarani la munca, tineri pastori si nuduri ale baietilor tineri si foarte tineri printre ruine antice. Din acel moment faima Taorminei a crescut considerabil, iar valul de turisti a fost atras catre locurile minunate aparute in poze, fotograful reusind sa impartaseasca in intreaga lume valoarea artistica a insulei. (Asta este probabil istoria romantata... oare care era procentul turistilor care veneau pentru peisaj si care era procentul turistelor care veneau pentru tinerii din poze? Reproduceri ale fotografiilor lui von Gloeden le puteti vedea la magazinele de souvenir-uri din Taormina.)
Peppino a vrut sa continue ideea lui Wilhem von Gloeden de a face lumea sa inteleaga ca penisul nu este un simbol vulgar, el gasindu-si radacinile in cultura greaca, cultura ce a influentat zona, acolo unde Priapus este zeu al fertilitatii, fecunditatii si regenerarii naturii.
Astfel ca penisul, in mod vulgar spus in siciliana La Minchia, a devenit un simbol reprezentativ pentru acest bar. Ideea a avut un impact mare asupra vecinilor, dar mai ales a preotulului. Cu toate acestea, in urmatorii ani, simbolul a fost acceptat de toata lumea, iar La Minchia a devenit o parte importanta din bar. Se gaseste in toate formele si marimile si este confectionat din toate materialele: lemn, ceramica, fier, etc. Frescele cu Neptun, lampile de pe masa, robinetul de la chiuveta, toate reprezinta acelasi lucru.
In prezent barul este condus de Massimo si Carlo Turrisi, doi oameni speciali care, impreuna cu familiile lor, continua visul lui Cavalier Salvatore Turrisi. Zeci de carti de oaspeti stau marturie ca de la deschiderea barului pina in prezent pe acolo au trecut nu multi ci foarte multi turisti.
Am sorbit pe indelete vinul de migdale (Vino alla Mandorla), am mai comandat unul, am apreciat ospitalitatea, am semnat si noi in imensa carte de oaspeti, dar nu am inteles prea bine semnificacia cocoseilor de pe mese, de sub mese, de pe pereti si de pe tavane (si nici acum nu inteleg cum de o asa idee a prins printre turisti si rezista de atatia ani).
Dar poate ca, asa cum Wilhem von Gloeden a reusit sa aduca faima Taorminei cu ajutorul unor putulici, familia Turrisi o pastreaza astazi, prin barul lor, cu ajutorul aceluiasi simbol.
Trimis de vlado2 in 12.08.13 18:21:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Finalul scris de tine, diminutivul folosit este in "acord" total cu imaginile din foto atasate!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: perfect!! Multumesc.
poate la inceput, la Taormina, din contextul "Aflandu-ne in Taormina.." ar trebui pus un link catre vezi impresii
Sub P13, ar trebui scris nu (50 PMA+bonus) ci (50 cm +superbonus), oare toti italienii sunt la fel? , daca da, acum inteleg eu de ce ne pleaca toate fetele frumoase din tara ca sa se marite in Italia...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Opera din Taormina — scris în 20.11.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Taormina — frumusețe uimitoare — scris în 26.11.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Taormina - frumoasa Siciliei — scris în 26.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Marea văzută de la înălțimea Taorminei — scris în 24.07.22 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O zi de august in Taormina — scris în 13.10.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Taormina - farmec medieval, între munte și mare — scris în 18.02.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Taormina, definiția frumuseții siciliene — scris în 23.07.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ